Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Enternity Vlog #9 - Οδηγός αγοράς κάρτας γραφικών

Μια από τις "αρχαιότερες" απορίες που έχει ο μέσος PC gamer είναι τι κάρτα γραφικών θα πάρει. Τέτοιες ερωτήσεις δεχόμαστε συχνά σε PMs, βλέπουμε σε σχόλια κάτω από άρθρα και φυσικά τέτοιες γεμίζουν και το forum. Μέσα από το Enternity έχουμε κάνει ανά καιρούς πολλές παρουσιάσεις καρτών γραφικών και έχουμε γράψει για διάφορες συνθέσεις. Ήρθε η ώρα όμως να ασχοληθούμε για ακόμα μια φορά με την αγορά των GPU, των καρτών γραφικών για PCs δηλαδή. Έχοντας στα χέρια μας αρκετά μοντέλα σε διάφορες τιμές, μέσα από το video που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να σας κατευθύνουμε ώστε να αγοράσετε την κατάλληλη κάρτα, ανάλογα με τα χρήματα που έχετε. Φυσικά, σχόλια, ερωτήσεις, απορίες, ενστάσεις και ό,τι άλλο θέλετε να γράψετε, είναι ευπρόσδεκτο.



 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
77 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Sisyphus
    • Λοιπόν Δημήτρη, πάνω κάτω συμφωνώ με τις επιλογές σου, και αυτό που λες στην αρχή σχετικά με το πως πρέπει να δομείτε "ισόποσα" στα τμήματα του ένα pc ανάλογα με το μπάτζετ που διαθέτουμε, πρέπει να το έχει στο μυαλό του ο καθένας και ειδικά ο "αρχάριος" ο οποίος προσπαθεί να φτιάξει για πρώτη φορά pc.

      Μια διαφωνία έχω μονάχα. Στην κατηγορία των φθηνών καρτών(κάτω από 150€ δηλαδή) θα επέλεγα την R7 265 της AMD και όχι την την gtx 750ti. Και εξηγούμαι. Στα ίδια χρήματα έχεις αισθητά καλύτερες επιδόσεις όπου σε όλα τα παιχνίδια ,που δεν είναι φτιαγμένα σε συνεργασία με την nvidia, βλέπεις(πάντα σε 1080p και σε high settings) περίπου κατά μέσο όρο 5-15 fps διαφορά ανάμεσα στις δύο κάρτες σε επίπεδα που κυμαίνονται από τα 40 έως τα 50-55 fps.Η διαφορά τους εξάλλου φαίνεται και από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχει νόημα να αναλύσουμε.Εντάξει η 750ti είναι low profile κάρτα όπως λες, και δε χρειάζεται εξωτερική παροχή ενέργειας σε αντίθεση με την 265 αλλά δε μπορώ να διανοηθώ πως λόγου χάρη κάποιος ξεκινά να φτιάξει ένα gaming pc και δε το εφοδιάζει με τουλάχιστον ένα 550W τροφοδοτικό.

      Υ.Γ1 Εξαιρετικό vlog για άλλη μια φορά με πολύ ωραίο θέμα, συνεχίστε έτσι παιδιά, και περιμένουμε ακόμα περισσότερα...

      Υ.Γ2 Όσοι επιθυμείτε να ασχοληθείτε με το pc gaming,ζυγίστε τις επιλογές σας,τις ανάγκες σας,ψάξτε το και κάντε το και μην ακούτε από εδώ και από εκεί διαφόρους παντογνώστες που έχουν αναγάγει την ενασχόληση με το pc σε taboo και σε ελιτίστικη υπόθεση.

    • solitude
    • Δημήτρη, εγώ ανήκω στη κατηγορία των hardcore gamers...Καταλαβαίνεις τι εννοώ φαντάζομαι...Έχω έναν 4770Κ με 16 GB RAM και την Asus GeForce GTX680 2GΒ DirectCU II Top...Σκέφτομαι για αναβάθμιση στην 780Ti...Πιστεύεις ότι αξίζει μία τέτοια κίνηση;

    • nikossiax
    • Μπράβο Δημήτρη, πολύ καλό vlog κ περιμένουμε κ άλλα αντίστοιχα videos για hardware! Θέλω να κάνω μια ερώτηση κ όλες οι γνώμες είναι ευπρόσδεκτες. Διαθέτω ένα αρκετά καλό σύστημα, για τα θέλω μου, με AMD fx-8350, m/b asus m5r97 r 2.0 (δεν μ' έπαιρνε για 990fx), gskill 8gb 1600mhz, psu coolermaster 750w 80plus bronze. Γενικά το σύστημα δε μου κόστισε πολύ ακριβά δεδομένου ότι χρησιμοποιώ ακόμα την παλιά μου gpu sapphire 4870 1gb που ήταν πανάκριβη για την εποχή της κ η οποία κάνει ακόμα πολύ καλή δουλειά. Αν κ δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα καινούρια games, που για μένα προσωπικά να αξίζουν την αναβάθμιση, σκέφτομαι μια r9 270x ως λύση. Θέλω γνώμες γιατί σε τέτοιους καιρούς καλό θα ναι να μην πετάμε λεφτά σε hardware, εφόσον υπάρχουν πιο οικονομικές λύσεις που μπορεί να κάνουν καλή δουλειά. Αξίζει ή όχι? Κάποιες προτάσεις?

    • alex4444
    • Ενα μεγαλο μπραβο απο εμενα για το συγκεκριμενο βιντεο. Πρωτη φορα καταλαβα τι παιζει με τα πολυαριθμα μοντελα καθε κατηγοριας απο τις 2 εταιρειες. Τολμω να πω οτι θα θυμαμαι και τα ονοματα τους απο δω και περα!

      Μια ερωτηση: Βλεπω πως προτεινεις συγκεκριμενες προτασεις για καθε chipset. Ειναι σημαντικες οι διαφορες ας πουμε της msi 750 ti που εχεις εκει με την αντιστοιχη προταση της Zotac η της Gigabyte?

    • Koel700
    • 1) μια GTX 670 2GB ειναι χειροτερη απο την 750ΤΙ ?? διοτι με παραξενεψε το γεγονος οτι κανει 150ε ενω εγω περσι την 670 μου την πηρα 370ε και τωρα κανει στα 250ε !!...τοσο πολυ επεσε η τιμη των καινουργιων καρτων ???

      2) για μενα εδω εισαι ψηλο λαθος (αν και το θεμα ειναι η διαφορα οπτικων πρωτημισεων), μπορεις να δωσεις 500-600ε για παρεις μια 770 ή 780 για ενα 1080ρ monitor με την πολυ σωστη λογικη οτι πολλα σε παρα πολλα παιχνιδια το framerate σε ultra settings με maxed out δεν ειναι σταθερο αν συμβαινουν πραγματα στην οθονη και με μια 780ΤΙ που θα ειναι πολυ δυνατη για την αναλυση των 1080p θα εχεις σταθερο 60FPS οτι και αν συμβαινει στην οθονη στο βασικο V-synch cap που ειναι στα 60fps που εχουν τα πιο διαδεδομενα monitors

    • steveskarlis
    • Αγόρασα πρόσφατα την Radeon R9 270 και δεν μου φαίνεται και τόσο καλή (για τα 200 που έσκασα). Παίζω LOL που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο medium και παίζει στα 30 fps και πέφτει. Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα υπάρχει. Θέλει αναβάθμιση ο driver; Θέλει καλύτερο το υπόλοιπο σύστημα; Αν βρεις χρόνο απάντησε μου. Τα specs είναι:

      AMD Phenom II X4 9 965 Prossesor 3,4Ghz
      4GB RAM
      LG 22EA53 Οθόνη
      και 550 watt τροφοδοσία(ξέρω θέλει 600 minimum)

    • Dimcar
    • @Sisyphus Δεν έχεις άδικο για την R265. Πρόκειται φυσικά για rebrand της 7850, λίγο overclocked. Προσωπικά πάντως δε την υπολογίζω για το λόγο της κατανάλωσης που ειναι διπλάσια από αυτή της 750Ti. Όταν μιλάμε για buadget pc, θεωρώ πως ο χρήστης θέλει κάτι και εύκολο, απροβλημάτιστο.Και επιπλέον, η διαφορά που αναφέρεις δεν είναι τόσο μεγάλη στα παιχνίδια. ενώ καλύπτεται εύκολα από τις overclocked 750Ti, σαν αυτή που έχω στα χέρια μου.
      @solitude Το αν αξίζει εξαρτάται από εσένα και το πως σου φαίνονται τα παιχνίδια όταν παιζεις. η 680 είναι πρακτικά μια 770 με μεγαλύτερη κατανάλωση. για 1080p ειναι μια χαρά σε γενικές γραμμές, έστω και χωρίς AA. θεωρώ πως δε χρειάζεται να αλλάξεις.
      @alex4444 Ο κατασκευαστής είναι τις περισσότερες φορές άνευ σημασίας, ειδικά στις φθηνές κάρτες, κυρίως γιατί συνήθως παίρνουν έτοιμη τη κάρτα από Nvidia/AMD και άντε να αλλάξουν cooler. βέβαια πάντα έχει σημασία το bundle, το cooler, η εγγύηση.
      @nikossiax ναι, το είπαμε, η 270x ειναι εξαιρετική πρόταση για τα λεφτά της και σε σχέση με την "αρχαία" για τα σημερινά δεδομένα 4870, η διαφορά θα είναι χαοτική

    • Dimcar
    • @koel προφανώς και δεν είναι καλύτερη η 750ti από την 670, απλά έχει πέσει η τιμή της τελευταίας γιατί είναι EOL μοντέλο και αδειάζουν ράφια. η nvidia γενικά έχει ακριβές κάρτες και δε σπάει τιμές. όσον αφορά τώρα στην επιλογή της κάρτας των 600 για να παίζεις σε 1080p, έχεις τα δίκια σου, απλά πιστεύω ότι αυτές οι κάρτες πραγματικά αξίζουν τα λεφτά τους σε 2,5K και το λέω εκ πείρας έχοντας κάνει το άλμα από 1080p σε 1440p με την 780Ti.

    • Dimcar
    • @steveskarlis πραγματικά που κάνει ΤΡΟΜΕΡΗ εντύπωση αυτό που λες. το PC για LOL ειδικά ειναι υπερπλήρες. αν ειναι η R9 270 και όχι η 270x, δεν είναι τόοοσο καλή, αλλά και πάλι για LOL ειναι τέλεια. για drivers το βλέπω γιατί πραγματικά το lol παίζει καλά και σε laptop ακόμα... δοκίμασες να κατεβάσεις drivers από το site της AMD?

    • chris redfield
    • Raysod το api δεν ειναι κριτηριο επιλογης για το τι καρτα να παρει καποιος...τουλαχιστον ακομα...μιας και το dx12 ειναι συμβατο με ολες τις καρτες απο την σειρα gt 400 και πανω...τωρα αν καποιος θελει το mantle εκει αλλαζει το πραγμα...
      steveskarlis κατι εχεις κανει λαθος γιατι το lol παιζει στα max settings-1080p και με την intel hd 4600...

    • nicman23
    • 4 πραγματα γενικα ως συμβουλες για αναβαθμιση pc:
      1. αν η καρτα που ειχες παρει πριν απο 2-3 χρονια ηταν αρκιβη τοτε μαλλον σε συμφερει το sli/ crossfire (που ειναι να εχεις 2 η παραπανω ιδες καρτες στο ιδιο pc)
      2. λογω scrypt mining υπαρχουν πολλες κατρες γραφικων σε αγγελιες η στο ebay (sorry αν θεωρειται διαφημιση αυτο mods) σχεδον καινουργες
      3. ποτε και για κανενα λοφω δεν χρειαζεσαι ssd για κανονικη χρηση, αν θες περισσοτερο read/write τοτε ψαξε το raid0 (η stripped partitions ειναι το ιδιο)
      4.η καρτες πχ r9 280 και r9 280x ειναι το ιδιο και υπαρχουν μοντελα r9 280 και 290 (λογικα και 270 αλλα δεν ειμαι σιγουρος) που μπορεις να τις flashαρεις σε αντιστοιχη κατρα 2Χ0x, οποτε δεν λεει να πληρωσεις παραπανω

      επισης κατι τελευταιο, τα drivers της amd ειναι ασχημα (αλλα πολυ ασχημα) ειδικα στις νεες κυκλοφοριες, αν και η σειρα r9 ειναι σχετικα παλια και τα drivers σχετικα σταθερα

    • platonxii
    • Καλημέρα Δημήτρη. Πολύ ωραίο το Vlog, μου άρεσε που δίνεις σημασία σε αυτό που πολλές φορές ξεχνούν όσοι χτίζουν το δικό τους PC εξ'αρχής, την ισορροπία.

      Να κάνω και εγώ την ερώτησή μου, όντας κάτοχος ενός QX6700 (o/c στα 3.2Ghz), σε ένα σύστημα με 8GB και μία κάρτα γραφικών AMD 5850 (1GB GDDR5), έχω καταφέρει να χτίσω αυτό που λέμε και παραπάνω, ένα ισορροπημένο σύστημα.

      Έχω την αίσθηση ότι οτιδήποτε αλλάξω, θα τη διαταράξει καθώς μία κάρτα των ~200 € λογικά θα είναι πολύ γρήγορη για τον επεξεργαστή οπότε θα την καθυστερεί αρκετά και δεν θα δω τη διαφορά που θα έβλεπα. Έχει τύχει να δοκιμάσεις ποτέ κάρτες του βεληνεκούς των 760 και 270X σε παλαιότερα μηχανήματα και ποια η άποψή σου;

      Φαντάζομαι ότι το δικό μου σύστημα είναι ένα από τα πολλά εκεί έξω με Core2Quad και ότι η συγκεκριμένη απορία θα αφορά αρκετούς χρήστες με παρόμοια συστήματα που δεν νιώθουν ακόμα την ανάγκη για αναβάθμιση να τους χτυπάει την πόρτα.

    • chris redfield
    • nicman23 Ακομα οχι...στο μελλον μπορει να το υποστηριζει και η nvidia αν το δωσει η amd...παντως προχθες διαβασα καπου οτι και η intel ζητησε την αδεια για να υποστηριξει το mantle...
      Επισης κατι που πολλα ατομα κανουν λαθος...δεν χρειαζεται μεγαλο τροφοδοτικο για να τρεξεις μια mid-range καρτα γραφικων...μια 270x τρεχει ανετα σε ενα καλο 450w τροφοδοτικο αν εχει τα αναλογα amp...και παντα μιλαμε για φυσιολογικες συνθηκες...οχι sli κτλ...
      Γενικα το πρωτο κριτηριο να ειναι η ποιοτητα ενος τροφοδοτικου και μετα τα watt...

    • gamer
    • Καλημερα, Δημητρη ηθελα την βοηθεια σου για να βρω μια καρτα γραφικων!

      Εχω: i5 750 @2.66
      Asus P7P55M (mobo)
      4 GB RAM DDR3 @1333MHz
      1 TB HDD
      GT 240 (απολυτα ικανοποιημενος απο την αποδοση της μεχρι την ελευση των next gen παιχνιδιων τα οποια ειναι πιο απαιτητικα)
      Win7 32 bit
      400W ή 450W

      Επειδη εχω σκοπο να κανω αναβαθμιση, θελω να μου προετεινεις μια καρτα γραφικων η οποια θα ΑΝΤΕΞΕΙ τουλαχιστον 3-4 χρονια (και ας μιν παιζει στα ultra-high μετα απο 2-3 χρονια) & οικονομικη!
      Θα αλλαξω ακομα RAM, Windows (σε 64bit) και λεω τροφοδοτικο!

      Απ'οτι ειδα στο βιντεο ειπες οτι καποιες δεν χρειαζονται εξτρα τροφοδοσια, οποτε για να μην αλλαξω τροφοσοτικο, ιδεες?

      Nvidia ή AMD

      Το μονιτορ μου παιζει 1366 χ 768

      Διαθετω για καρτα γραφικων μεχρι 200Ε (θα πρεοτιμουσα μια ωστε να μην αλλαζω τροφοδοτικο)

      Οσοι γνωριζετε, βοηθηστε!

    • gamer
    • @nicman23 Εκει που πηγα και ρωτησα, μου ειπε και αυτοε την 750Ti

      Αλλα μου ειπε να αλω ενα 630W τροφοδοτικο, αλλα 4 GB RAM, Win7 (οχι 8 ή 8.1) 64bit

      Ο Καρετσος, ειπε οτι θα παιζει med to high τα παιχνιδια, εγω ομως οπως προ ειπα θελω να παιζω τουλαχιστον 2 χρονια στα high (ή ultra) και μετα ας πεσω ξανα στα med!

      Ευχαριστω nicman23, αλλος?

    • nicman23
    • κοιτα γενικα τα 400W ειναι λιγα, οποτε η νεο τροφοδοτικο και καμια ρ9 270 η μια nvidia με λιγα watt και ram

    • chris redfield
    • gamer Αν ειναι δυνατον...630 W για την 750 ti η οποια παιρνει ρευμα απο την pci...και με ενα 350w τρεχει ανετα η συγκεκριμενη καρτα...

      Δες εδω ενα παραδειγμα σε αυτο το βιντεο...μετα το 30ο λεπτο και δες τι συστημα εχει...τι τροφοδοτικο εχει βαλει και ποσα watt καει σε full load...
      https://www.youtube.com/watch?v=qMRvz_IYSgM

    • gamer
    • @chris redfield
      & γενικα

      Επειδη δεν γνωριζω αρκετα, απλος χρηστης ειμαι-δεν γνωριζω αρκετα, (πηγα και αγορασα πριν 4 χρονια αυτο το pc για απλη χρηση, εε και μετα κολησα και επαιζα) μηπως μπορειτε να μου προτεινεται ενα πακετο αναβαθμισης (εκτος απο cpu, motherboard) δηλαδη psu, ram, gpu και να περισσευουν λεφτα για SSD, γυρω στα 300-350E, με καρτα γραφικων --οικονομικη--, να αντεξει 3-4 χρονια (θελοντας να παιζει τα 2-2,5 πρωτα χρονια στα να παιζει high ή αν γινεται - δεν ενεργοποιω φιλτρα, AA, supersampling, V-Sync ή οτι τετοιο υπαρχει-- ή αν γινεται και ultra και μετα ας παει σε χαμηλοτερα).

    • chris redfield
    • gamer -

      https://www.skroutz.gr/s/2853427/XFX-ProSeries-550W-Core-Edition-Full-Wired-Bronze.html
      https://www.skroutz.gr/s/4719360/Kingston-HyperX-Fury-Blue-4GB-DDR3-1333MHz-HX313C9F-4.html X2
      https://www.skroutz.gr/s/4023703/Sapphire-Radeon-R9-270X-2GB-with-Boost-OC-11217-01-20G.html
      https://www.skroutz.gr/s/3731583/Samsung-840-Series-Evo-120GB.html

      ΣΥΝΟΛΟ 368

    • Dimcar
    • επειδή μαζεύονται πολλές ερωτήσεις, θα περιμένω σιγά σιγά και σε 1-2 μέρες θα απαντήσω σε όλες :)

    • gamer
    • @chris redfield

      Ευχαριστω ρε φιλε, αλλα εχω μια ρωτηση, σε Nvidia αναλογη καρτα εχουμε? Ρωταω για 2 λογους, 1ον εχω μεινει ευχαριστημενος απο την Nvidia & 2ον εχω διαπιστωσει οτι η AMD εχει προβλημα με τους drivers (και προσωπικη και απο αυτα που διαβαζω και ακουω), οποτε προς Nvidia τι εχουμε?

    • chris redfield
    • gamer
      Βασικα και εγω προτιμω την nvidia για πολλους και διαφορους λογους αλλα σε αυτα τα λεφτα η 270x εχει το καλυτερο value for money...
      Εαν θελεις ντε και καλα nvidia μπορεις να πας σε αυτες αλλα θα εχεις λιγο χειροτερη επιδοση...
      Σου βαζω παρακατω καποια ενδεικτικα links...

      https://www.skroutz.gr/s/4323699/Gigabyte-GeForce-GTX660-2GB-WindForce-2X-GV-N660WF2-2GD.html
      https://www.skroutz.gr/s/4513802/Gigabyte-GeForce-GTX750-Ti-2GB-WindForce-2X-OC-GV-N75TOC-2GI.html

    • steveskarlis
    • @Dimcar ναι δοκίμασα καινούριους drivers και το πρόβλημα παραμένει...μολις βάλω τις ρυθμίσεις medium-high πεφτει στα 10 fps... Που να παιξω και το Dragon Age Inquisition δηλαδή... Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω.

    • mariodm22
    • Mπραβο πολυ ωραιο βιντεο και πραγματικα ειναι πολυ χρησιμο για τους καινουριους gamers αλλα θα ηθελα να δω και λιγα λογια για ενα θεμα που παιζει πολυ στα Forums και λεω για το Bottleneck ... Καπως δοθηκε εμφαση με το αν εχεις εναν επεξεργαστης παλιοτερης τεχνολογιας δεν του βαζεις μια καρτα γραφικων καινουριας τεχνολογιας και το καλυτερο μοντελο λογω μη αξιοποιησης ολης της ισχυς της καρτας ...

    • chris redfield
    • raysod παντα προτρεχεις να βγαλεις τον αλλον...λαθος...διαβασε το πρωτο μου ποστ...
      Λεω ξεκαθαρα"ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ"
      Προς το παρων δεν ειναι κριτηριο γιατι καμια καρτα δεν υπαρχει που να λεει οτι υποστηριζει πληρως το dx12...
      Το σχολιο μου δεν ηταν γενικο...αλλα οτι την συγκεκριμενη στιγμη εαν θελει καποιος να παρει μια καρτα γραφικων δεν εχει φοβο στο να μην αγορασει μια τωρινη καρτα...γιατι η nvidia δηλωσε οτι θα υπαρχει backwards compatibility με ολες τις καρτες απο την gt400 και πανω...δηλαδη οσες καρτες υποστηριζουν το ηδη υπαρχον dx11...
      Με την δικη σου λογικη δεν θα πρεπει κανεναν να αγορασει καρτα σημερα γιατι καμια σημερινη καρτα δεν θα εχει αντοχη για το μελλον γιατι δεν θα μπορει να υποστηριξει πληρως το dx12...
      Εχει ειπωθει οτι...the first games that will fully support DirectX 12 won't be released until "holiday 2015".
      Εως τοτε δεν ειναι κριτηριο για να αγορασει καποιος ΣΗΜΕΡΑ μια καρτα...
      Οσο για το mantle συμφωνω μαζι σου ενας καποιος θελει το mantle ναι τοτε ειναι κριτηριο για να παρει μια amd...αλλα θυμησου οτι το mantle το υποστηριζουν και οι καρτες της σειρας 7000...

    • ant0nis
    • @Dimcar

      Ας ρωτήσω και γω :-)

      Αξίζει η αντικατάσταση της 560ti 1GB GDDR5 με την 750ti?

      Έχω AMD 6core 3.2 GHz και 8GB RAM. Thnx!

    • chris redfield
    • raysod - ελα παραδεξου το εισαι amd fanboy...χαχαχαχαχαχαχαχα...
      Συμφωνω σε πολλα απ'οσα γραφεις απλα fyi ουτε η amd με τις σημερινες καρτες υποστηριζει πληρως το dx 12...

      Last week both AMD and NVIDIA were making the media rounds with the welcome news that Microsoft’s latest DirectX would be supported by current generation graphics cards. AMD has stated anything with their GCN architecture has native support for DX12 and any series released after NVIDIA’s Fermi architecture will have support the API as well. Today though we learned these graphics cards will have only limited support for the API, with key elements missing.

      According to TweakTown current generation graphics cards will not be able to use the new blend modes and conservative rasterization features. In order to use these features you will have to upgrade to AMD’s Radeon Rx 300 series, or NVIDIA’s second generation Maxwell architecture.

      http://hardware-360.com/directx-12-requires-new-graphics-cards-to-utilize-all-features/

    • Dimcar
    • ειναι ΠΟΛΥ νωρίς να συζητάμε για APIs... το DX12 θα εμφανιστεί τέλη του 2015 οπότε για να το δούμε στα παιχνίδια πάμε για το '17 minimum. μέχρι τότε οι AMD/Nvidia θα έχουν βγάλει τουλάχιστον 2 γενιές GPUs ακόμα. γενικότερα στο PC πάντα αν περιμένεις θα παίρνει κάτι καλύτερο, αλλά αυτό σημαίνει ότι χάνεις ότι μπορείς να έχεις σήμερα :)

    • chris redfield
    • Πολυ καλα κανεις και εγω το ιδιο κανω...γι αυτο και δεν δινω ποτε πανω απο 150-170 ευρω για gpu...
      Στο θεμα μας τωρα...
      η σειρα 7700 εχουν και αυτες την GCN architecture γιατι ομως δεν υποστηριζουν το dx 12...α ρε amd...
      Οσο για την nvidia...

      NVIDIA today CONFIRMED with Legit Reviews that they will be supporting the DirectX 12 API on all the DX11-class GPUs it has shipped. This means that all cards using Fermi, Kepler and Maxwell GPU cores will be supported along with all future GPUs.
      Που σημαινει ολες οι καρτες που εχουν dx 11...ενω στην amd μονο οι καρτες που εχουν την GCN architecture παρολο που οι 7700 και πανω ειναι με GCN architecture αλλα στο site της amd λεει μεχρι dx11.2...
      Καλο μαρκετινγκ για να πουλησουν τις καινουργιες καρτες τους...

      http://www.legitreviews.com/nvidia-highlights-directx-12-strengths-amd_138178

    • Dimcar
    • τα DX12 θα φέρουν δυο πράγματα, το πρώτο είναι τα νέα χαρακτηριστικά που θα απαιτούν νέο hardware ότι και να γίνει και αυτά δε θα υποστηρίζονται απο καμμία κάρτα του σήμερα. Τέτοια παιχνίδια θα δούμε min το 2017. Το δεύτερο που θα φέρουν είναι low level υποστήριξη στο hardware (όπως κάνει το Mantle που δε χρησιμοποιεί άλλ χαρακτηριστικά) και αυτή την υποστήριξη θα προσφέρουν AMD/Nvidia στις υπάρχουσες κάρτες τους. αυτό εννοεί η microsoft ότι θα γινει για το 50% των παιχνδιών. η ίδια η εταιρεία μίλησε ελάχιστα για τα DX12 και δεν έκανε τη πλήρη αποκάλυψη των πραγματικά νέων χαρακτηριστικών που θα φέρει.
      http://www.anandtech.com/show/7889/microsoft-announces-directx-12-low-level-graphics-programming-comes-to-directx/2

    • chris redfield
    • Φιλε raysod σε εχω μαθει πλεον και δεν θα το συνεχισω... Θα σου πω μονο αυτο και ελπιζω να καταλαβεις... Γραφεις πιο πανω...

      "Το κείμενο το οποίο αντέγραψες γράφει ότι "AMD has stated anything with their GCN architecture has native support for DX12"…"

      Που σημαινει οτι οι καρτες που εχουν GCN αρχιτεκτονικη θα εχουν υποστηριξη με το DX12... ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΡΩΤΑΩ...ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 7700 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ GCN architecture στο site της AMD λεει οτι υποστηριζουν μεχρι dx11.2???γιατι λενε παπατζες... η ιδια η AMD ειπε...

      During the Microsoft®-sponsored panel, DirectX: Evolving Microsoft’s Graphics Platform, AMD revealed that it will support DirectX® 12 on all AMD Radeon™ GPUs that feature the Graphics Core Next (GCN) architecture. Καταλαβαινεις τι λεε πιο πανω ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ RADEON ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ GCN architecture...

      ΕΝΩ στο site λεει μονο γιατι τις καρτες της σειρας R...που σημαινει οτι κανουν απλα μαρκετινγκ για να πουλησουν τις νεες καρτες τους... Ενα απο τα 2 πρεπει να ισχυει η ολες οι καρτες με GCN architecture η μονο οι καρτες της σειρας R ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ DX12 που λενε και στο site... ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΤΟΥΣ...

      http://www.bjorn3d.com/2014/03/amd-demonstrates-full-support-dx12-gdc/

    • chris redfield
    • A εσυ συνεχισε να διαβαζεις τις παπατζες απο τα site των κατασκευαστων που λεει οτι ουτε η 7850 υποστηριζει το mantle αλλα μια χαρα υποστηριζεται αφου και η 7850 εχει GCN architecture...
      Ψαξου μονος σου και σκεψου γιατι απο την στιγμη που ολες οι καρτες με GCN architecture υποστηριζουν το mantle στο site της AMD δεν το γραφει...δεν θελει και πολυ μυαλο για να καταλαβεις το γιατι...

      Παρακατω μπορειτε να δειτε το πως μια χαρα υποστηριζεται το mantle απο ολες τις καρτες με GCN ενω στο site της AMD δεν το γραφουν...

      https://www.youtube.com/results?search_query=7850+mantle

    • koulis21
    • δημητρη καλα τα ειπες, αλλα για εμενα δεν ξεκινας απο την 750ti
      ειναι τιμια καρτουλα αλλα αρκετα ακριβη. μολις το σαββατο πηρα καρτα και πηρα την r9 270 στα 150
      σε καμια περιπτωση δεν πας στην 750ti. η 750(οχι η ti) εχει 100 ευρω και ναι αυτη αξιζει αλλα απο τα 150 μεχρι τα 300 παιζει μπαλα μονο η amd
      και επισης η r9 270x σε σχεση με την r9 270 εχει μικροτερη διαφορα σε επιδοσεις απο οτι διαφορα τιμης

      edit:μιλαω παντα απο τιμες skroutz(εκτος και αν κατσει καμια προσοφρα οπως στην δικια μου περιπτωση απο πλαισιο)

    • Dimcar
    • Επειδή το θεμα με τα APIs έχει πάρει μεγαλες διαστάσεις, ας το αφήσουμε στην άκρη και ας συζητηθεί σε ένα άλλο VLOG/θέμα ούτως ώστε να επικεντρωθεί ο κόσμος στο κομμάτι του hardware που κυκλοφορεί τώρα ώστε να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε στις επιλογές του :) Ευχαριστώ :)

    • Dimcar
    • και για να τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα, ας απαντήσω σε μερικές από τις ερωτήσεις
      @nikkolas οχι, δεν υποστηρίζει SLI
      ant0nis επειδή πριν από λίγο τελείωσε το bench session της 750Ti, οι επιδόσεις της είναι πάνω κάτω ίδιες με αυτές της 560 που λες (η οποία βέβαια έχει διπλάσια κατανάλωση). οπότε όχι, δεν αξίζει η μετάβαση.
      @koulis21 Η 270 είναι πρακτικά μια 7850 και προφανώς είναι πολύ καλή. όμως η φθηνότερη στο skroutz είναι 20€ ακριβότερη από τη φθηνότερη 750Ti και με πολύ υψηλότερες απαιτήσεις σε ενέργεια. εγώ δε λέω ότι δεν είναι καλή καρτα, απλά επέλεξα να κάνω 4-5 προτάσεις στα +100, γυρω στα €200, γύρω στα €300 και μετά τις κορυφαίες ούτως ώστε να ανοίξει και κουβέντα και να λυθούν ακόμα περισσότερες απορίες. :)
      @mariodm22 το bottleneck δεν είναι κάτι κακό, δε προκαλεί κακό. απλά αν έχεις αδύναμο CPU ίσως δε θα μπορείς να εκμεταλλευτείς στο έπακρο μια πολύ καλή κάρτα γραφικών αλλα στο 80-90%

    • mariodm22
    • Θα ηθελα να πω 2 πραγματα
      1. Εχουμε πιασει ενα θεμα που ειναι ακομα νωρις να ξερουμε ακριβως τα αποτελεσματα και δεν ειναι αναγκη να παρει μεγαλες εκτασεις . Το θεμα δεν ειναι ποιος θα βγει σωστος και ποιος οχι απο την συζητηση αλλα να μπουμε στο κλιμα του Dx 12 , API κλπ . Βρισκομαστε σε υποθετικο σταδιο ακομα και με πολλες ανακριβιες απο μερους των κατασκευαστων και Devs και ολα θα ξεκαθαριστουν με τον καιρο .

      2. @Dimcar Δεν εχω καποια απορια πανω στο Bottleneck απλα αυτο που ηθελα να πω ειναι πως μιας και ξεκινησε το θεμα με τις καρτες και τους επεξεργαστες και υπαρχουν αρκετες αποριες στο Forum για το αν ο επεξεργαστης θα μπλοκαρει την καινουρια καρτα , θα ηθελα να κανεις ενα Live για το πως μπορεις ο ιδιος να καταλαβεις αν ο επεξεργαστης σου μπλοκαρει η οχι αλλα και ποσο την ισχυ της καρτας γραφικων ... Πολλοι ειναι αυτοι που εχουν σχετικα παλιους η αδυναμους επεξεργαστες και καταφευγουν στην λυση μιας νεας καρτας με τελικο αποτελεσμα μετα την αγορα να χρειαστει να αλλαξουν ολο το συστημα τους η να το αλλαξουν ακομα και αν δεν χρειαζεται γιατι πιστευουν πως μπλοκαρεται . Δυστυχως υπαρχουν πολλοι κερδοσκοποι πωλητες που προσπαθουν να σου πλασαρουν εκτος απο την καρτα και ενα καινουριο επεξεργαστη με αποτελεσμα να χρειαζεσαι μετα καινουριο motherboard ενω στην ουσια εισαι μια χαρα .

    • Koel700
    • @Mariomdm22 .. ο ποιο generic τροπος που ξερω για να δεις αν κανει bottleneck χωρις προγραμματα benchmark ειναι να παιξεις το παιχνιδι στα NORMAL SPECS (διοτι εκει δεν περνει τα ινια το gpu) αν εχεις κατω απο 60fps πχ σε μια καρτα γραφικων τις σειρας GTX 500 και πανω...κατι συμβαινει...αλλα δεν ακριβεις στο ποσο χανεις..αλλα τουλαχιστον ξερεις οτι κατι δεν παει καλα...

    • Koel700
    • ΦΥΣΙΚΑ να συμπληρωσω οτι ειναι θεμα και τι παιχνιδι θα τρεξεις...δεν μιλαμε να φορτωσεις κανα bejeweled αλλα ουτε κανα τερας σαν το crysis....βαλε κατι ενδιαμεσο πχ Deus Ex Human Revolution..DisHonored..Mass Effect 2-3

    • mariodm22
    • @raysod

      Πρωτον ο τυπος εχει αυτα τα fps με το συγκεκριμενο συστημα ... Εγω με 6gb ram και αλλον επεξεργαστη αλλα με την ιδια καρτα δεν θα εχω τα ιδια fps οποτε και να δω εγω στο ιντερνετ η μου βρει ο δημητρης μια αλλη καρτα αντιστοιχη με τα ιδια fps δεν εχει καμια σχεση . Με λιγα λογια Δεν σημαινει απαραιτητα πως αυτη η καρτα σου δινει 41 fps στο battlefield 4 , ultra settings και να χρειαστει να βρω κατι καλυτερο .
      Επισης ειναι και θεμα συμβατοτητας του παιχνιδιου με την Nvidia η με AMD ... Μπορει ο δημητρης να μου βρει στα ιδια λεφτα για battlefield 4 την αντιστοιχη nvdia και σε καποιο αλλο παιχνιδι να υπαρχουν 10 με 15 fps διαφορα και τα ιδια fps να τα εχει καρτα amd λιγοτερο η περισσοτερο ισχυρη .

    • mariodm22
    • @Raysod , @ koell συμφωνω και τα ξερω αυτα που λετε . Απλως αναφερω πως για καποιον αλλο που δεν τα ξερει και τωρα τα μαθαινει αλλο να τα ακουει και να διαβαζει και αλλο να βλεπει ακριβως το πως γινεται ...

    • mariodm22
    • @raysod
      Καταρχας το ειδα και εγω δεν μιλαω για mantle και προφανως δεν καταλαβες αυτο που λεω ... Δεν μιλησα oυτε για mantle αλλα ουτε για Dx 11.2 . Δεν αμφισβητω κανεναν και σαφως ο δημητρης μπορει να ειναι ο περισσοτερο εμπειρος απο εμας .Επισης φιλε μου αναλογισου πως ολα τα fps που παιζουν στο ιντερνετ ειναι με κορυφαιους επεξεργαστες και τουλαχιστον με 8gb ram που δεν τα διαθετουν ολοι . Αυτο που λεω ειναι πως τα 41fps για καποιον εμενα ειναι 35 ασχετα απο το mantle και το Dx 11.2 . Oποτε απο την στιγμη που δεν αλλαζω το υπολοιπο συστημα παω σε καλυτερη καρτα οσο περισσοτερο δυνατον καλυτερη μπορω συμφωνα με τα λεφτα που μπορω να ξοδεψω και δεν περιμενω το καθε παιχνιδι να βγει με mantle που στο κατω κατω της γραφης ειναι ακομα σε μορφη beta ... Βλεπω τον τυπο με τα 41 fps , παω την αγοραζω και μολις παω σπιτι την εγκαθιστω , βαζω το battlefield 4 και τρωω την ηττα μου . Το mantle κανει δουλεια αλλα οχι την ιδια σε ολα τα συστηματα . Σε καποια επειδη καθαρα ευνοουνται βλεπεις μεγαλη διαφορα και σε αλλα καθολου η τουλαχιστον την οχι απαραιτητη για καλυτερη εμπειρια gaming ...

    • koulis21
    • Πάντως θα επιμείνω στο ότι η 750 ti δεν αξίζει σε καμια περίπτωση.η φθηνότερη που βρήκα έχει 133 ευρώ ενώ με 149 αγοράζεις την 660 που είναι σε άλλο επίπεδο.και για όσους ρωτάνε για bottlenecks και η 660 και η r9 270 (οριακά βέβαια) δεν έχουν θέμα ούτε με Pentium g που κάνουν κανένα 50αρικο.οποτε μην σας τρομάζει σε αυτο το φασμα τιμων το bottleneck

    • Ellhnaras2013
    • Πολύ καλό Guide παιδιά!
      Κι εγώ παίζω παιχνίδια στο pc σε ανάλυση 1080p - Ultra settings - 60fps +
      Τα specs μου είναι :
      Case : Zalman Z11
      Cpu : i5 3570k cooled with Corsair H60
      Mobo : P8Z68-V PRO/GEN 3
      Gpu : AMD HD 7970 Oc Ed.
      Psu : CM M2 Silent pro 850W
      Storage : Ssd 120gb - 2x Hdd 256gb - Hdd 1tb - External Hdd 2tb

    • chris redfield
    • koulis21 μπορεις να μου βρεις μια καρτα της amd που να εχει καταναλωση 65w και να εχει την ιδια αποδοση της 750 ti?
      Δηλαδη αν φτιαξω ενα htpc η ενα sff pc σε ενα silvestone sugo τι θα βαλω μεσα την 660 η την 270x...
      Καθε προιον εχει τον στοχο του και η 750ti κοστιζει τοσο γιατι καμια αλλη δεν εχει αυτη την αποδοση σε αυτα τα watt...εχει το καλυτερο perfomance per watt απ'ολες τις καρτες και γι'αυτο την πληρωνεις τοσο...εχει απιστευτο efficiency...
      Η amd εχει μεν καλυτερες επιδοσεις στα αντιστοιχα χρηματα αλλα εχει χειροτερους drivers,μεγαλυτερη καταναλωση και μεγαλυτερες θερμοκρασιες...πραγματα που για καποιους παιζουν πολυ σημαντικο ρολο...
      Ο συνδυασμος nvidia-intel ειναι ακομα και σημερα οτι πιο αξιοπιστο υπαρχει για ενα σταθερο pc ειτε gaming ειτε για productivity...

    • koulis21
    • @chris redfield
      εσυ σε htpc ή sff μηχανηματα βαζεις καρτα γραφικων αξιας 140 ευρω??
      δεν ξερω να σου πω.εγω ειπα οτι η 750 ti δεν αξιζει, η 750 στα 100 ειναι μια χαρα και εκει δεν εχει να συγκριθει με καποια amd.
      Αλλο, ο δημητρης εκανε το vlog για pc gaming μιας και συνεχεια αναφερεται στα fps και στην αναλυση
      οποτε ξαναλεω, για gaming η 750 ti δεν αξιζει (γνωμη μου)

    • koulis21
    • @tanno
      γνωμη μου παντα
      για nvidia η καλυτερη ολων ειναι η evga αλλα θα τα σκασεις
      μετα μια εκ΄των asus,gigabyte,palit αν παρεις θα εισαι απολυτα ικανοποιημενος
      βεβαια και msi ειναι αρκετα καλη μαρκα αλλα δεν την εχω δουλεψει για να βαλω το χερι μου στην φωτια

    • koulis21
    • @tanno

      η evga περα απο το οτι ειναι η μοναδικη αμερικανικη εταιρεια(δινω ψηφο στους αμερικανους :P )
      εχει το κορυφαιο συστημα ψυξης και επισης το ακριβο της μοντελο ειναι το πιο υπερχρονισμενο .
      εν΄ολιγης βγαζει την καλυτερη καρτα σε επιδοσεις
      το αλλο τεραστιο πλεονεκτημα ειναι οτι εχει παρα πολυ καλο support. και εχει αρκετα προγραμματα για fan settings,overclocking κτλπ
      αν ψαχτεις λιγο θα δεις, και θα καταλαβεις γιατι εχει αυτη την διαφορα τιμης απο ολες τι αλλες μεχρι και στην 750ti

      edit:γνωμη μου παντα

    • koulis21
    • η nvidia στοχευει παντου, απλως θελει τον χρονο της.τοσα χρονια εβγαζε και desktop και mobile(tegra) και περα απο τις φημες/ανακοινωσεις η nvidia εχει βγαλει για φορητες το nvidia tegra K1 που δεν το εχουμε δει σε καμια συσκευη μεχρι τωρα αλλα στα benchmark ηταν πολυ μπροστα
      οποτε λεω με το φτωχο μου μυαλουδακι) μαλλον για φορητες θα μεινει στον tegra και αυτα που θα βγουν θα ειναι desktop chipset

      edit: @tanno την 760 palit jetstream πηρε ενα φιλαρακι και σπερνει η καρτα.αθορυβη και watch dogs(μιας και ειναι το τελευταιο και πιο απαιτητικο/κακογραμμενο παιχνιδι αυτη την στιγμη) ολα στα ultra+antial. και δεν μασουσε
      πολυ δυνατη καρτα

    • chris redfield
    • Koulis ναι αν εχω μικρο κουτι θα προτιμησω την 750 που εχει χαμηλη καταναλωση αρα και καλυτερες θερμοκρασιες...
      Οι καλυτερες καρτες nvidia απο πλευρας ψυξης/καταναλωσης/ποιοτητα υλικων ειναι οι Inno3d...καθολου γνωστη στην ελλαδα αλλα ειναι οι κορυφαιες και επισης ακριβες...
      Παντα πρεπει να κοιταμε τι κουτι εχουμε...αν εχουμε καλο airflow θα παρουμε μια non-reference καρτα εαν οχι τοτε θα παρουμε μια evga με blower style ψυξη ωστε να διωχνει την θερμοτητα απο πισω...

    • mariodm22
    • @raysod

      Παλι δεν καταλαβαινεις και κολας στο οτι ο δημητρης ειναι ο the best και στα φτιαχνει ολα και το αναφερεις ξανα και ξανα ... Εχει εμπειρια ο δημητρης και δεν το αντιλεγει κανεις . Ο δημητρης δεν μπορει καταρχας να κανει καθε φορα 50 συνδιασμους καρτων , επεξεργαστων κλπ για τον καθεναν . Το παιδι πριν το βοηθησε , το διαβασα και μπραβο ...
      Αυτο που λεω με λιγα και απλα λογια ειναι το εξης :
      1. Σε κανενα συστημα δεν μπορεις να εχεις τα ιδια fps με την ιδια καρτα λογω δευτερογενων παραγοντων η ακομα και τριτογενων , οποτε οταν βλεπουμε ενα προιον καπου στο ιντερνετ με την Α η Β αξιολογιση fps κλπ παντα να σκεφτομαστε το ενδεχομενο οτι μπορει να εχω 3 ,4 ,5 ,7 fps λιγοτερα απο αυτο που βλεπω ...
      2. Καλο ειναι να βαζουμε το mantle μεσα αλλα να μην πιστευουμε οτι θα μας κανει και το Pc ρουκετα . Γενικα εγω ημουν παντα amd οπαδος και τις θεωρω καλυτερες και πιο φθηνες ...

      Θα σου γραψω τα δικα μου specs και την δικια μου εμπειρια mantle ...

      Τα Specs μου ηταν γιατι εκανα καποιες αλλαγες :

      1.Asus m5a97 r.2
      2. Fx 8320 4.6 Ghz
      3. 8 gb g.skill 1600mhz 8-8-8-24
      4.Sapphire 7870 Ghz Oc edition 2gb
      5.Corsair TX 750w

      Με το mantle η διαφορα μου στο battlefield 4 ηταν 4 fps ...
      High χωρις mantle 75- 85 fps
      High με mantle 77-90 fps
      Ultra χωρις mantle 55-60 fps
      Ultra με mantle 56-62 fps

      Απλα εμενα ετσι μου εκατσε η φαση με το mantle . Σε αλλους ειδα ακομα και 20 fps διαφορα στο ιντερνετ με ιδια καρτα , ιδιο επεξεργαστη ιδιο mobo τα drivers μου μια χαρα τα τελευταια και χωρις κανενα προβλημα . Μετα απο format του Pc παλι τα ιδια fps . Γιατι να υπηρχε τετοια διαφορα ?


      Και μετα να απαντησω στο ενα αλλο ερωτημα που ειδα με τις μαρκες ... Συνηθως μεταξυ διαφορων εταιριων αλλα του ιδιου μοντελου καρτας υπαρχουν καποιες διαφορες στα fps Συνηθως συμφωνα με μενα πιο δυνατες βγαζει η Gigabyte .

    • mariodm22
    • @raysod

      Καλημερα φιλε raysod και σε σενα ,

      Ενα απο κυρια ζητηματα ειναι οτι συμφωνουμε και δεν το καταλαβενουμε ...

      Εθεσα την δικη μου καρτα ως παραδειγμα σε γενικο συνολο . Εχω διαβασει τα σχετικα στο site της ΑΜD και παρολα αυτα που γραφει υπαρχουν αλλοι με την ιδια καρτα με καλυτερες επιδοσεις . Η AMD αναφερει πως το mantle σου επιτρεπει πλεον στην καρτα να χρησιμοποιει ολη την ισχυ της πλεον . Ειναι φυσικο νεες τεχνολογιες να ειναι πραγματικα συμβατες και οχι native οπως ωραια το εθεσες .

    • chris redfield
    • Τι ειναι αυτα που διαβαζω...δεν μπορω να το πιστεψω...φιλε μου η καρτα σου μια χαρα υποστηριζει το mantle...

      The Mantle API is claimed to be supported by all hardware that implements AMD's Graphics Core Next microarchitecture, but only in conjunction with AMD Catalyst, AMD's proprietary device driver, and only the versions for the Microsoft Windows family of operating systems. At time of writing available hardware which officially supports Mantle comprises:

      certain Radeon HD 7000 Series GPUs
      certain Radeon HD 8000 Series GPUs
      certain AMD Radeon Rx 200 Series GPUs ("R7" and "R9")
      all Steamroller-based "Kaveri" APUs: AMD A10-7000 Series and AMD A8-7000 Series
      all Jaguar-based "Kabini" and "Temash" APUs: AMD E1-2000 Series, E2-3000 Series, A4-1200 Series, A4-1350, A4-5000 Series, A6-1450, A6-5200, Sempron 2650, Sempron 3850, Athlon 5150, Athlon 5350, etc.
      all Puma-based "Beema" and "Mullins" APUs: E1 Micro-6200T, A4 Micro-6400T, A10 Micro-6700T, E1-6010, E2-6110, A4-6210, A6-6310, etc.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Mantle_%28API%29

      Παμε και απο την amd...μιας και καποιοι δεν λενε να καταλαβουν...

      What hardware is supported with Mantle?

      ​​At this time, the following Graphics Core Next-based products are supported:

      AMD Radeon™ R9 Series graphics
      AMD Radeon™ R7 Series graphics
      AMD Radeon™ HD 7000 Series graphics
      AMD Radeon™ HD 8000 Series graphics
      2014 AMD A-Series APUs (​"Kaveri")​​

      http://support.amd.com/en-us/search/faq/194

      Παμε στο αλλο τωρα που ειπε καποιος οτι το mantle θα ερθει στις κονσολες...να δουμε τι μας λεει η AMD...

      Will Mantle be supported on the PlayStation 4 and Xbox One game consoles?

      The initial releases of the Mantle API and graphics driver are intended for the PC platform only. However, one of the key goals of Mantle is to make it as easy as possible for developers to use the same features and programming techniques they are already utilizing for the new generation of game consoles when bringing their games to PCs. This enables better re-use of development efforts for multi-platform games.​

      http://support.amd.com/en-us/search/faq/186

    • chris redfield
    • Δεν ξέρω από πού διαβάζεις τις πληροφορίες σου – προφανώς από ιστοσελίδες που γράφουν αυθαίρετα χωρίς να έχουν κάνει εργαστηριακές δοκιμές ότι όλες οι κάρτες που φέρουν αρχιτεκτονική GCN θα έχουν και native υποστήριξη στο Mantle API και μπερδεύουν τον κόσμο…

      Κακια AMD που μας λες οτι ολες οι καρτες με GCN υποστηριζουν το mantle στο αυθαιρετο site σου χωρις να εχεις κανεις εργαστηριακα test...εκει δεν ξερουν...παρτε τον raysod να σας τα μαθει...

      What hardware is supported with Mantle? ​​At this time, the following Graphics Core Next-based products are supported: AMD Radeon™ R9 Series graphics AMD Radeon™ R7 Series graphics AMD Radeon™ HD 7000 Series graphics AMD Radeon™ HD 8000 Series graphics 2014 AMD A-Series APUs (​"Kaveri")

      http://support.amd.com/en-us/search/faq/194

    • chris redfield
    • Φιλε raysod δυστυχως δεν λες να καταλαβεις...οχι τιποτα αλλο αλλα σε διαβαζουν και αλλοι...
      Εαν μου βρεις ενα επισημο αρθρο/δηλωση που να λεει αυτα τα χαζα περι native support για mantle τοτε ναι θα πω εχεις δικιο...αλλα οσο και να ψαχνεις δεν θα το βρεις γιατι ολα αυτα τα βγαζεις απο το μυαλο σου...

      Η AMD λεει certain Radeon HD 7000 Series GPUs υποστηρίζονται γιατι δεν ειναι ολη η σειρα με GCN αλλα απο την 7700 και πανω...

      Μετα λες το αλλο κουφο...

      "Απλά της επιτρέπουν να τρέχει το API χωρίς να μας δίνει καμία βελτίωση… "
      Ε ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΤΟ MANTLE ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ?ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΜΟΣΤΡΑ...
      Οπως καταλαβαινεις λες οτι να ναι σε καποια σημεια...
      Σου ζητω συγγνωμη για το υφος μου δεν εχω κατι προσωπικο με σενα σαν ανθρωπο αλλα με τα λεγομενα σου...

    • chris redfield
    • Τσατιζομαι γιατι κανεις οτι τα ξερεις ολα ενω στην ουσια τα λες οπως να'ναι...και μπερδευεις και τα παιδια...

      Το mantle ειναι API για την GCN γι'αυτο και υποστηριζεται απο τις καρτες που ειναι απο τις 7700 και πανω αλλα δεν λες να το καταλαβεις...αν και καποιοι developers λενε οτι ειναι open source και οτι δεν ειναι κριτηριο να εχει GCN αλλα προφανως η AMD τα εχει μπερδεψει λιγο για να προωθησει τις νεες καρτες της...

      http://www.dsogaming.com/news/amds-mantle-does-not-require-gpus-with-gcn-architecture/

      Μαλλον εσυ δεν ξερεις καν τι ειναι το mantle...
      Διαβασε μπας και καταλαβεις...
      http://www.anandtech.com/show/7371/understanding-amds-mantle-a-lowlevel-graphics-api-for-gcn

      Στην τελικη εχεις ενα αρθρο δηλωση που να λεει ολα αυτα που λες περι native mantle κτλ...
      Εαν εχεις δωστο μου να το διαβασω...
      Αλλα στο ξαναλεω δεν θα το βρεις γιατι ολα αυτα ειναι απο το μυαλο σου...
      Με την λογικη σου αυτο που ειπες οτι το mantle θα παει και στις κονσολες δεν μπορει να γινει γιατι οι gpu των κονσολων βαζιζονται στις σειρες 78xx και 77xx...
      Τα εχεις κανει ολα αχταρμα...διαβαζεις κατι αλλα δεν ξερεις τι διαβαζεις,αυτο τουλαχιστον δειχνεις...

    • Dimcar
    • λοιπόν, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. το mantle υποστηρίζεται κανονικά από την 7870, η οποία πρακτικά είναι η 270x (pitcairn πυρήνας) η οποία αναφέρεται ότι υποστηρίζει mantle. ΔΕΝ υπάρχει μερική υποστήριξη, ή παίζει ή δε παίζει. επίσης, όσον αφορά στα benchmarks, επειδή κανένα από τα τρια παιχνίδια που τρέχουν σε Mantle (BF4, Thief και το νέο Sniper Elite III) δεν έχει ενσωματωμένο benchmarking tool, ο καθένας γράφει μια εμπειρία. δεν υπάρχει εννιαίος τρόπος μέτρησης και αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε κάνει ένα σχετικό θέμα στο Enternity, αν και θα το φτιάξουμε και αυτό σύντομα. Raysod, από όλες τις κάρτες που έχει αυτή τη στιγμή στην αγορά η AMD, πραγματικά καινούριες είναι οι R9 290/290X και η 260X, όλες οι άλλες είναι rebrand πυρήνων που υπάρχουν στο εμπόριο χρόνια τώρα (1-3/2012). υπάρχουν κάποια μοντέλα που δεν υποστηρίζουν από τη σειρά 7xxx, αλλά αυτά είναι rebrand της προηγούμενης γενιάς. επίσης, σύμφωνα με το white paper του Mantle, ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του Mantle είναι το εύκολο port σε DX12, καθώς τα δυο APis προσπαθούν να κάνουν παρόμοια πράγματα. Και κάτι τελευταίο, σχετικά με τα DX12, η Nvidia υποστηρίζει πλήρως τα DX12 σε όλες τις υπάρχουσες σειρές (Fermi, Kepler, Maxwell link: http://blogs.nvidia.com/blog/2014/03/20/directx-12/) με το demo του Forza 5 που έπαιξε στο GDC να τρέχει σε μια Titan Black. ξαναλέω, αφήστε το πόλεμο των APIs στην άκρη,. Θα προσπαθήσω σύντομα να φτιάξω ένα θέμα σχετικό, αλλά πραγματικά αυτή τη στιγμή δεν έχει καμμία αξία. τα games που παίζουν σε Mantle είναι ελάχιστα. η AMD δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε το ανθρώπινο δυναμικό να το πουσάρει και τα DX12 πρακτικά θα έρθουν να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, σε όλα τα παιχνίδια.

    • mariodm22
    • @Tanno σκεψου οτι το monitor το 23αρη σου το εχεις σε αποσταση μισου μετρου και την 42αρα σε αποσταση 3 μετρων . Ειναι η αντιστοιχια αποστασης και επιφανειας . Συν το οτι η τεχνολογια της τηλεορασης ειναι πιο ανεπτυγμενη απο αυτη των monitor .Οσο πιο κοντα πας τοσο πιο εμφανη γινονται τα pixels .

    • kourou76
    • Δημήτρη καλησπέρα. ¨Εχω τα εξής specs:
      i5 2500 3.3 Ghz, 8GB RAM 1600/DDR3, MB Asrock Extreme B4, GTX 560 ti OC 1GB RAM.
      Θέλω να μου προτείνεις μία κάρτα γραφικών με την οποία θα δω εμφανής διαφορά.Από 250 έως 300 ευρώ κυρίως για παιχνίδια σε 1080 p . Επίσης τροφοδοτικό 600W.

    • kourou76
    • Δημήτρη επίσης θα ήθελα να μου προτείνεις και ένα ζευγάρι ακουστικά (gaming , music) χωρίς μικρόφωνο έως 50 ευρώ.
      Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη για την επιμονή

    • nickmaster
    • Καλησπερα κι απο 'μενα! Πολυ ωραιο vlog Δημητρη!! Θελω τη βοηθεια σου, να μου προτεινεις μια καρτα γραφικων

      intel pentium E5700 3GH 2MB Cache
      σκρηρος δισκος 500gb
      ram 2 gb 1333 mhz
      win7 32bit
      motherboard asus P5G41T-M LX2 Series
      τροφοδοτικο 450
      monitor 1366x768

      μπορω να διαθεσω μεχρι 250 ευρω για την καρτα γραφικων και μεχρι 100 ευρω για καποια περεταιρω αναβαθμιση που πιστευεις οτι χρειαζομαι

      οποιος αλλος μπορει ας βοηθησει

      ευχαριστω!!!

    • Kosvog20
    • Πολυ καλο βίντεο μπραβο!!Θα ήθελα να κανω μια ερωτηση!!είδα το βίντεο για την κάρτα γραφικών που έχετε κανει και με βοήθησε πολυ! Απλα θα ήθελα να μάθω αν θα εχω bottleneck .. Phenom ii x4 3 ghz μπορω να ειμαι σταθερός και στα 3.6 δεν ξερω αν βοηθάει αυτο στο game! Psu coolermaster gx 650 Kingston hyperx 1066 8gb (4x2) msi 7550 motherboard!! Ευχαριστω!!

    • soulis7
    • καλησπερα εχω αυτο το συστημα:
      CPU:INTEL CORE 2 QUAD CORE Q6600 2.40 GHZ LGA775 - 1066 FSB - BOX
      MEMROY:KINGSTON KHX8500D2K2/4G HYPERX DDR2 4GB (2X2GB) PC8500 1066MHZ GENESIS DUAL CHANNEL KIT
      GPU:SAPPHIRE RADEON HD4870 1GB DDR5 PCI-E TV-OUT RETAIL
      MAINBOARD:ASUS P5Q DELUXE RETAIL
      PSU:COOLERMASTER RS-620 REALPOWER M620 620W
      ΚΟΥΤI: THERMALTAKE VA8000BWS ARMOR BLACK
      othoni:LG W2361V-PF 23'' TFT
      hard disk:SOLID STATE DISK CORSAIR FORCE 3 GT 2,5'' SATA3 120GB + 2 χ 500gb seagate

      λεω να ανεβασω τον επεξεργαστη μου και να παρω μια αλλη καρτα γραφικων γιατι δεν σηκωνει directx 11 απο οτι να κανω ολικη αναβαθμιση μεχρι να βγουν ολα τα καινουργια για κανενα χρονο θα μπορω να παιζω αξιοπρεπες τα game?διαθετω μεχρι 200-250 ευρω για καρτα και ψυκτρα που θα χρειαστω.καρτα κοιταω και μεταχειρισμενη απλα δεν ξερω τι παιζει με τα μοντελα και δεν ξερω αν το σηκωνει το συστημα μου.

*