Στη μελέτη με 157 συμμετέχοντες, όλοι έλαβαν Keytruda -ανοσοθεραπεία που μπλοκάρει PD-1 υποδοχείς για ενεργοποίηση Τ-κυττάρων κατά καρκινικών- ενώ κάποιοι τυχαίοι έλαβαν επιπλέον 9 δόσεις mRNA εμβολίου, προσαρμοσμένου σε έως 34 νεοαντικαγωνιστές από βιοψία όγκου για εκπαίδευση ανοσοποιητικού σε μοναδικά μεταλλάξεις. Τα αποτελέσματα ήταν συνεπή με 44% μείωση στα 2 έτη και 49% στα 3 έτη, δείχνουν διατηρούμενο όφελος σε RFS (recurrence-free survival) και DMFS (distant metastasis-free survival), με πλήρη λεπτομέρειες να αποκαλύπτονται σε επερχόμενο συνέδριο.
Το εμβόλιο παράγει νεοαντικαγωνιστές σε υγιή κύτταρα για αναγνώριση όγκου από Τ-κύτταρα, ενισχύοντας το Keytruda σε μελάνωμα όπου καρκινικά κύτταρα καταστέλλουν ανοσία μέσω PD-1, με όφελος ανεξάρτητο PD-L1, TMB και ctDNA. Η φάση 3 δοκιμής σε μελάνωμα είναι πλήρως εγγεγραμμένη και αναμένει αποτελέσματα το 2026, ενώ προχωρούν φάσεις 2/3 σε NSCLC, νεφρικό, ουροθηλιακό και πλακώδες καρκίνωμα δέρματος.
Τα δεδομένα ενισχύουν την ελπίδα για εφαρμογή τεχνολογίας mRNA στην ογκολογία πέραν του COVID, με 50% μείωση θνησιμότητας/υποτροπής σε 5 έτη, βελτιώνοντας RFS rates (π.χ. 74.8% vs 55.6% στα 30 μήνες) και DMFS (89.3% vs 68.7%), χωρίς νέες ασφάλειες.



Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity