Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου το 40% των συμμετεχόντων πίστευε ότι ορισμένες τροφές ή το φαγητό αργά το βράδυ επηρέαζαν τον ύπνο τους, ενώ το 25% θεωρούσε ότι η διατροφή τους γενικά χειροτέρευε την ποιότητα του ύπνου. Αν και μόνο το 5,5% απέδωσε συγκεκριμένα τις περίεργες ή άσχημες ονειρικές εμπειρίες σε τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, τα καυτερά και τα γλυκά ήταν οι πιο συχνοί «ένοχοι». Η σχέση μεταξύ δυσανεξίας στη λακτόζη και εφιαλτών φαίνεται να οφείλεται κυρίως στη γαστρεντερική δυσφορία που προκαλείται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο πόνος ή η δυσφορία στο στομάχι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ή ακόμα και να επηρεάσει το περιεχόμενο των ονείρων, οδηγώντας σε εφιάλτες. Μάλιστα, προτείνουν ότι τέτοιου είδους σωματική δυσφορία μπορεί να λειτουργεί ως «συναγερμός» του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, κρατώντας το άτομο σε μεγαλύτερη εγρήγορση σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν και η ιδέα ότι το τυρί ή άλλα γαλακτοκομικά προκαλούν εφιάλτες δεν είναι καινούρια—υπάρχουν αναφορές ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα—η επιστημονική τεκμηρίωση ήταν μέχρι τώρα περιορισμένη.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν με πειραματικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, συγκρίνοντας άμεσα τον ύπνο και τα όνειρα ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη μετά από κατανάλωση ή αποφυγή γαλακτοκομικών. Συνολικά, τα αποτελέσματα προσθέτουν ένα ακόμα λόγο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά πριν τον ύπνο, καθώς εκτός από τη γνωστή γαστρεντερική δυσφορία, μπορεί να διαταράξουν και την ποιότητα του ύπνου και των ονείρων.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity