Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Μικροσκοπικά πλάσματα ανοίγουν το δρόμο για μελέτες προστασίας από την ακτινοβολία

*
Τα Tardigrades, που συχνά αναφέρονται ως «νεροφόρες» ή «γουρουνάκια βρύα», είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που φημίζονται για την εξαιρετική ανθεκτικότητά τους. Μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες που θα ήταν θανατηφόρες για τις περισσότερες μορφές ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έντονης ακτινοβολίας, του κενού του διαστήματος και πολλών ετών αφυδάτωσης. Αυτή η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα αποδίδεται στη μοναδική τους ικανότητα να επιδιορθώνουν γρήγορα το κατεστραμμένο DNA, ένα χαρακτηριστικό που κεντρίζει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Η έρευνα για την ανθεκτικότητά τους όχι μόνο προάγει την κατανόησή μας για τη βιολογία τους, αλλά έχει επίσης δυνατότητες ενίσχυσης της αντίστασης στην ακτινοβολία άλλων οργανισμών, πιθανώς ακόμη και των ανθρώπων, σε ιατρικά και διαστημικά πλαίσια εξερεύνησης.

Η ικανότητά τους να εισέρχονται σε μια κατάσταση αναστολής κίνησης, γνωστή ως "tun", τους επιτρέπει να επιβιώνουν για παρατεταμένες περιόδους χωρίς νερό. Αυτή η μοναδική προσαρμογή έχει πυροδοτήσει σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον, οδηγώντας σε ανακαλύψεις όπως οι ειδικές πρωτεΐνες (TDPs) που προστατεύουν τα κύτταρά τους κατά την αφυδάτωση. Η συνεχιζόμενη έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια αυτών των εξαιρετικά ανεκτικών πλασμάτων, παρέχοντας πληροφορίες για τους μηχανισμούς κυτταρικής προστασίας που θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες εφαρμογές στην επιστήμη και την ιατρική.


Πρόσφατες μελέτες έχουν ρίξει φως στην αξιοσημείωτη ανοχή τους στην ακτινοβολία. Φαίνεται ότι η ικανότητά τους να επιβιώνουν από έντονη ακτινοβολία δεν οφείλεται αποκλειστικά στην παρουσία της πρωτεΐνης κατασταλτικής βλάβης του DNA, Dsup. Αντίθετα, έχουν έναν γρήγορο μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA που ενεργοποιείται μετά την έκθεση στην ακτινοβολία. Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει μια συνέργεια μεταξύ προστατευτικών και διορθωτικών μηχανισμών, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την ανθεκτικότητα των ειδών που στερούνται πρωτεϊνών Dsup. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών όχι μόνο ξετυλίγει το μυστήριο της επιβίωσης τους αλλά επίσης ανοίγει πιθανούς δρόμους για την ενίσχυση της ακτινοπροστασίας σε άλλους οργανισμούς, όπως ο ανθρώπινος. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*