Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Συναγερμός στην Ινδία για τον φονικό ιό Nipah με υψηλή θνητότητα!

*
Στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας, την τέταρτη πιο πολυπληθή πολιτεία της χώρας, καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Nipah, με όλους τους ασθενείς να συνδέονται με το ίδιο ιδιωτικό νοσοκομείο, ανάμεσά τους τρεις νοσηλεύτριες, ένας γιατρός και άλλο ένα μέλος του προσωπικού, κάτι που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για πιθανή ενδονοσοκομειακή μετάδοση.

Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι αρχές προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν την ακριβή πηγή μόλυνσης, καθώς μία νοσηλεύτρια είχε φροντίσει πρόσφατα ασθενή με έντονα αναπνευστικά προβλήματα που πέθανε πριν ελεγχθεί για Nipah. Περίπου 100 άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τα κρούσματα τέθηκαν σε καραντίνα για 21 ημέρες, με όλους να είναι ασυμπτωματικοί και αρνητικοί σε αρχικές εξετάσεις, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υγείας της πολιτείας Νάραγιαν Σβαρούπ Νίγκαμ, τονίζοντας ότι θα επαναληφθούν έλεγχοι πριν λήξει η περίοδος παρακολούθησης.


Ο ιός Nipah, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει σε παθογόνα υψηλής προτεραιότητας λόγω κινδύνου επιδημιών, μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους μέσω μολυσμένων τροφών όπως φρούτα από φρουτονυχτερίδες, και από άνθρωπο σε άνθρωπο με στενή επαφή από αναπνευστικά υγρά, χωρίς διαθέσιμο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία παρά τις επείγουσες εκκλήσεις του ΠΟΥ για έρευνα.

Ξεκινά με γριπώδη συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, έμετοι, πονόλαιμος και ζάλη, αλλά μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε εγκεφαλίτιδα με οίδημα εγκεφάλου, υπνηλία, διαταραχές συνείδησης, σπασμούς και κώμα μέσα σε 24-48 ώρες, με θνητότητα 40-75% που τον καθιστά από τους πιο φονικούς ιούς. Το ινδικό υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για προληπτικά μέτρα όπως πλύσιμο φρούτων-λαχανικών, υγιεινή χεριών, προστατευτικός εξοπλισμός με ζώα και αποφυγή μισοφαγωμένων φρούτων ή ωμού χυμού χουρμαδιάς από ανοιχτά δοχεία.

Ο Nipah πρωτοεμφανίστηκε το 1999 στη Μαλαισία από εκτροφεία χοίρων και νυχτερίδες, εξαπλώθηκε στο Μπανγκλαντές με ετήσιες εξάρσεις και στην Ινδία συνδέεται με φρουτονυχτερίδες, προκαλώντας επανειλημμένα ξεσπάσματα.

Αναστάτωση στα ελληνικά «πειρατικά» sites τις τελευταίες ημέρες

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*