Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI GTX 980Ti Lightning

*
Μέσα από το Enternity έχουμε παρουσιάσει αρκετές κάρτες γραφικών, μεταξύ των οποίων και κάποιες με το GTX980Ti GPU της Nvidia. Αυτήν τη στιγμή θεωρείται, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα ισχυρότερα chip γραφικών της αγοράς. Χρησιμοποιώντας το GTX980Ti, η MSI αναβίωσε μετά από αρκετό καιρό τη σειρά καρτών γραφικών Lightning, ανέκαθεν την κορυφαία της στο συγκεκριμένο χώρο. Η νέα lightning λοιπόν έρχεται με ένα εντυπωσιακό σύστημα ψύξης, ειδικό BIOS για ακόμα περισσότερες επιλογές overclocking και κάποια καλούδια για όσους ασχολούνται με extreme συστήματα ψύξης. Η κάρτα προφανώς και δεν απευθύνεται απλά στον απαιτητικό gamer, αλλά σε όσους ασχολούνται ημι-επαγγελματικά με το άθλημα του overclocking και στοχεύουν σε ρεκόρ συχνοτήτων και επιδόσεων στα διάφορα σχετικά benchmarks.



Η κάρτα έρχεται σε μια τεράστια συσκευασία, η οποία ανοίγει στο πάνω μέρος σαν κουτί αποκαλύπτοντας την ίδια τη κάρτα. Στο κάτω μέρος του κουτιού υπάρχει ένα συρτάρι στο οποίο βρίσκουμε manual, καλώδια και μια μεταλλική ψύκτρα αποκλειστικά για τις μνήμες, που ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει


Το μεγαλύτερο σύστημα ψύξης που έχουμε δει σε κάρτα της MSI διαθέτει η Lightning, με τρεις μεγάλους ανεμιστήρες να κυριαρχούν στη πρόσοψη. Εκ του εργοστασίου, η κάρτα έρχεται με τον πυρήνα χρονισμένο στα 1203Mhz και τις μνήμες στα 1774Mhz.


Η κάρτα αποτελείται από τέσσερα τμήματα. Τους τρεις ανεμιστήρες, το κεντρικό σύστημα ψύξης, το PCB και το backplate.


Στο πάνω μέρος της κάρτας συναντάμε το λογότυπο Lightning, το οποίο είναι φωτιζόμενο με το χρήστη να μπορεί να ρυθμίσει τόσο το χρώμα όσο και το τρόπο φωτισμού. Μπορούμε επίσης να δούμε τα τρια (αντί συνήθως δυο) βύσματα τροφοδοσίας, 2 οκταπινα και ένα εξάπινο. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερο ρεύμα, το οποίο εκμεταλλεύεται καλύτερα το ειδικά σχεδιασμένο PCB.


Το σύστημα ψύξης, πέρα από τους τρεις ανεμιστήρες, βασίζεται στη τεράστια ψύκτρα με τα 5 heatpipes. Συνολικά, η MSI αναφέρει πως μπορεί να αντεπεξέλθει σε επίπεδα θερμότητα που εκλύονται από κατανάλωση έως 750Watt.


Αφαιρώντας το σύστημα ψύξης αποκαλύπτεται το PCB με τη GPU και τα chip μνήμης. Η MSΙ διαθέτει στη συσκευασία ειδική ψύκτρα που τοποθετείται γύρω από το πυρήνα, ούτως ώστε να προστατεύονται οι μνήμες όταν ο overclocker αφαιρέσει το cooler και τοποθετήσει πχ. ένα κάνιστρο για υγρό άζωτο πάνω στη GPU. To PCB είναι ξεχωριστό, διαθέτοντας 12 φάσεις τροφοδοσίας για τη GPU και άλλες τρεις για τις μνήμες. Σε συνδυασμό με τη χρήση του δεύτερου BIOS, αποκλειστικά για τους overclockers, και έχοντας extreme σύστημα ψύξης, κάποιος μπορεί να φτάσει εξωπραγματικές συχνότητες σε GPU και μνήμες. Στα δεξιά μπορείτε επίσης να δείτε τα ειδικά σημεία για τη μέτρηση της τάσης του πυρήνα, των μνημών και των PLL με εξωτερικό πολύμετρο.


Το πίσω μέρος της κάρτας διαθέτει μεταλλικό backplate το οποίο προστατεύει και ενισχύει το PCB για να μην επιβαρύνεται από το τεράστιο σύστημα ψύξης.


Η κάρτα δεν διαφοροποιείται από τις άλλες όσον αφορά στις εξόδους εικόμας, προσφέροντας μια DVI, μια HDMI και τρεις Display Port. Μπορείτε να παρατηρήσετε επίσης το αυξημένος πάχος της κάρτας λόγω του συστήματος ψύξης, κάτι που σημαίνει ότι η κάρτα καταλαμβάνει 2,5 θέσεις PCI.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε από τα παραπάνω, η κάρτα είναι ένα πραγματικό κτήνος, που απευθύνεται κυρίως στους extreme overclockers. Ο παραδοσιακός χρήστης που θα θελήσει να την αποκτήσει δύσκολα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα ξεχωριστά καλούδια της, καθώς σε επίπεδο επιδόσεων δεν προσφέρει -εργοστασιακά τουλάχιστον- κάτι περισσότερο από τις περισσότερες 980Ti. Ακόμα και σε overclocked καταστάσεις, δεν μπορέσαμε να δούμε συχνότητες πολύ υψηλότερες από αυτές που πετύχαμε με την MSI GTX980Ti Gaming 6G. Βέβαια, δεν δοκιμάσαμε τη κάρτα σε extreme συνθήκες (πχ LN2), όπου πραγματικά θα διέπρεπε. Γι αυτόν το λόγο δεν έχουμε βαθμολογία και ξεχωριστές επιδόσεις. Η MSI GTX980Ti Lightning είναι μια ξεχωριστή κάρτα για ένα ξεχωριστό κοινό. Αν θέλετε να την αποκτήσετε, προφανώς και θα πετύχετε δίνοντας λίγα παραπάνω χρήματα σε σχέση με μια “απλή” overclocked 980Ti. Απλά για να μπορέσετε να τη ζήσετε σε όλο της το μεγαλείο, θα χρειαστείτε πολύ περισσότερα από ένα γρήγορο PC.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Μεγάλη διαφορά στο χρώμα της κάρτας όταν την κρατάς στα χέρια σου δημήτρη,φαίνεται πορτοκαλί με αυτό το background!Η κάρτα είναι πραγματικά για τους τρελούς που ασχολούνται με το overclocking,και θέλουν ότι καλύτερο σε επιδόσεις.Πάντως η έκδοση και της Zotac είναι εξαιρετική αν κάποιος ΔΕΝ ασχοληθεί με περαιτέρω overclocking,αν όμως θέλετε το καλύτερο να προτιμήσετε την msi κάποιοι κάνουν λόγο για πάνω από 1900mhz!!!

    • darkshark981
    • Δεν χωράει στο κουτί του υπολογιστή μου όμως δεν πειράζει έχω λίμα να κόψω το αλουμίνιο ,θέλει δεν θέλει θα χωρέσει !!!

    • UltimatePCzone Panos!
    • Πολυ δυνατη καρτα για πολυ μεγαλο Overclocking με αρκετο ρευμα για να ταιση το Overclock αλλα καλυτερα ηθελα μια καρτα σαν αυτην να την εβγαζε με μονο radiator με ιδροψυξη και οχι για αεροψυξη.απλα τελεια!

*