Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Knox: Δυο κόσμοι, διαφορετικά δεδομένα, δεδομένη ασφάλεια

*
Εταιρικό κινητό. Προσωπικό κινητό. Πολύς κόσμος καταλήγει εδώ και χρόνια με δύο συσκευές που κουβαλά κάθε ώρα και στιγμή. Μια εταιρεία θέλει να έχει τον έλεγχο των συσκευών από την οποία περνούν δεδομένα που την αφορούν, δεδομένα που θέλει να προστατεύσει, ενώ ο χρήστης θέλει να μπορεί κάνει οτιδήποτε σκαρφιστεί. Κατά κανόνα οι κόσμοι αυτοί έπρεπε να μένουν ξεχωριστοί, εξ ου και οι δύο συσκευές.

Όχι όμως στην εποχή του Samsung Knox. Το Knox είναι σύστημα ασφαλείας της Samsung, το οποίο σχεδιάστηκε ακριβώς για να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Οπότε το βασικό και κύριο πλεονέκτημά του είναι πως, σε υποστηριζόμενες συσκευές Samsung Galaxy, χωρούν δυο «ταυτότητες» στην ίδια συσκευή. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί κανονικά ένα Galaxy S10 ως το προσωπικό του smartphone, ωστόσο, όποτε είναι αναγκαίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ως εταιρικό, με τα δεδομένα της μιας και της άλλης πλευράς να μη συναντώνται ποτέ. Είτε τα μεν είναι ενεργά είτε τα δε, ποτέ και οι δυο πλευρές μαζί.




Ουσιαστικά είναι σαν να τρέχουν δυο διαφορετικές εκδόσεις του Android στην ίδια συσκευή: η κανονική και εκείνη που ζει στο σύστημα Knox. Ουσιαστικά υπάρχει ως εφαρμογή στην «κανονική» εκδοχή της συσκευής, η οποία εμφανίζεται ως Secure Folder. Για να ανοίξει η εφαρμογή αυτή χρειάζεται κωδικός και τα δεδομένα της είναι πάντα κρυπτογραφημένα. Τότε καταλήγουμε στην άλλη έκδοση του Android, η οποία έχει πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές, πιστοποιημένες για το σύστημα Knox. Προφανώς και υπάρχουν οι φιλικές και γνώριμες εφαρμογές της ίδιας της Samsung, υπάρχει όμως και ξεχωριστό App Store με εφαρμογές τρίτων, το οποίο περιλαμβάνει ωστόσο αποκλειστικά και μόνο εφαρμογές που έχουν περάσει από τον έλεγχο της Samsung και συμπεριφέρονται με την ασφάλεια που αρμόζει στο σύστημα Knox. Ακόμη κι αν έχεις ήδη την ίδια εφαρμογή στην προσωπική γωνιά της συσκευής, εκείνη που λειτουργεί σε Knox είναι αυτόνομη, δεν έχει καμία σχέση ή επικοινωνία με την άλλη.

Μια εταιρεία μπορεί να ρυθμίσει και να ελέγξει κατά το δοκούν αυτό το δεύτερο, κρυπτογραφημένο «πρόσωπο» της συσκευής Galaxy, χωρίς ανησυχία για το αν δημιουργήσει πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία που περιμένει να κάνει ο κάτοχός της. Κι ο ιδιώτης βέβαια μπορεί κάλλιστα να έχει ευαίσθητα δεδομένα στο Secure Folder και να κρατά όλα τα υπόλοιπα εκτός. Δεν είναι ανάγκη να βρεθεί κάποιος σε εταιρεία με τμήμα IT για ωφεληθεί από το Knox.



Ωραία όλα αυτά αλλά πώς εξασφαλίζονται τα κρυπτογραφημένα δεδομένα; Σε τέτοια θέματα οι καλύτερες λύσεις συνδυάζουν hardware και software και αυτό ακριβώς έκανε και η Samsung με το Knox. Για αρχή η είσοδος στο Secure Folder απαιτεί κωδικό. Κι αν κάποιος κλέψει το smartphone δεν μπορεί να κάνει μαγικά και να αποκτήσει πρόσβαση; Όχι, διότι κάτι τέτοιο απαιτεί rooting. Και οι συσκευές Galaxy που υποστηρίζουν Knox, άπαξ και αντιληφθούν ότι έγινε κάτι τέτοιο (γίνεται έλεγχος σε κάθε εκκίνηση) κλειδώνουν τελείως και καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικό chip που, σε τέτοια περίπτωση, αυτοκαταστρέφεται οπότε δεν μένει χώρος για hacks και άλλου τύπου απόπειρες παραβίασης.

Με λίγα λόγια το Knox της Samsung είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφαλείας που φροντίζει μια συσκευή να κάνει για όλες τις δουλειές αλλά και να έχει ο καθένας, ιδιώτης κι εργοδότης, το κεφάλι του ήσυχο. Αν το θεωρεί αποδεκτή λύση η NSA, ε, λογικά, κάνει και για όλους τους άλλους.

Μάθετε τα πάντα για το Samsung Knox

  *
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*