Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Αποκαλύφθηκε και επίσημα το Android M

Το φετινό Google developer conference έφερε και την αποκάλυψη της επόμενης έκδοσης του Android, το οποίο φέρει –τουλάχιστον για την ώρα- την ονομασία Android M και αναμένεται να διατεθεί εντός του τρέχοντος έτους. Η “prerelease version” του νέου λειτουργικού θα γίνει διαθέσιμη μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ ο ολοκληρωμένος κώδικας φέρνει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά και προσθήκες που βελτιώνουν την απόδοση, με τον Sundar Pichai της Google να δηλώνει ότι «το Android M ξεκινάει από τα βασικά» και πως βελτιώνεται η ποιότητα της πλατφόρμας. Το Android 5.0 Lollipop εισήγαγε νέο σχεδιασμό και user interface, ενώ το "Μ" φαίνεται να επικεντρώνεται στη βελτίωση της σταθερότητας και της χρηστικότητας του λογισμικού. Ο vice president of engineering της Google (Dave Burke) ανέφερε ότι η εταιρεία έχει μελετήσει το τι προσθέτουν οι κατασκευάστριες εταιρείες στις συσκευές με λειτουργικό Android και πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν προστεθεί πλέον στον πυρήνα στου συστήματος.



Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Android Μ είναι το επανασχεδιασμένο apps permissions system. Οι χρήστες θα είναι σε θέση να εγκρίνουν ή να αρνηθούν δικαιώματα ασφαλείας για εφαρμογές (ανά περίπτωση), όπως η camera ή πρόσβαση στη τοποθεσία, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν διαθέσιμες μόνο οκτώ κατηγορίες (apps permissions). Η διαφορά σε σχέση με το πώς λειτουργεί το apps permissions στη τελευταία έκδοση Android είναι ότι πλέον δεν θα ζητείται από τους χρήστες να εγκρίνουν άμεσα όλες τις άδειες όταν έχει εγκατασταθεί η εφαρμογή. Φαίνεται επίσης πως το νέο σύστημα διαχείρισης είναι αρκετά παρόμοιο με το αντίστοιχο που έχει ενσωματώσει η Apple στο iOS. Ακόμα, οι εφαρμογές δεν θα πρέπει να «ζητούν» δικαιώματα ασφάλειας μετά από κάθε update. Η Google βελτίωσε και την εμπειρία περιήγησης στο διαδίκτυο με τον Chrome browser. Το νέο feature ονομάζεται "Chrome Custom Tabs" και το οποίο επιτρέπει στους developers να εισάγουν άμεσα τα webviews στις εφαρμογές τους, χωρίς να αναγκάζουν τον χρήστη να αλλάζει apps. Οι προγραμματιστές έχουν επίσης στη διάθεση τους μία σειρά από χαρακτηριστικά, όπως είναι η αυτόματη σύνδεση (automatic sign-in), αποθήκευση κωδικών και η δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης (autofill). Αναβάθμιση έγινε και στο built-in app linking system (γνωστό και ως "intents"), το οποίο επιτρέπει στις εφαρμογές να «ανοίξουν» το περιεχόμενο χωρίς να μεσολαβεί κάθε φορά κάποιο παράθυρο διαλόγου.



Η Google παρουσίασε και ένα νέο σύστημα πληρωμών που ονομάζεται Android Pay. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες NFC και Host Card Emulation για υπηρεσίες tap-to-pay και ουσιαστικά έρχεται για να αντικαταστήσει το Google Wallet app. Οι app devs θα είναι επίσης σε θέση να ενσωματώσουν το Android Pay στις εφαρμογές τους για πληρωμές και αγορές εντός των apps, ενώ θα υποστηρίζει σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων (όπως αυτόν που ενσωματώνει το Samsung Galaxy S6). Η αμερικανική εταιρεία υπόσχεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και καλύτερες επιδόσεις με κάθε νέα έκδοση Android. Πιο συγκεκριμένα,  το Android Μ θα φέρει ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Doze, το οποίο θα επιτρέπει στο σύστημα να διαχειρίζεται ακόμα καλύτερα τις λειτουργίες που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Το Doze στηρίζεται σε ένα σύστημα ανίχνευσης κίνησης για να καθορίσει το πότε κάποιος χρησιμοποιεί τη συσκευή και θα απενεργοποιείται όταν πλέον δεν θα ανιχνεύεται δραστηριότητα για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Burke σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία θα διπλασιάσει το χρόνο αναμονής στο Nexus 9 tablet σε σχέση με το Android Lollipop, ενώ υπόσχεται και ταχύτερη φόρτιση μέσω USB Type-C. Επιπρόσθετα, αναμένεται να βελτιωθούν και άλλες λειτουργίες, όπως είναι η ρύθμιση έντασης του ήχου, η διαδικασία αντιγραφής/επικόλλησης (copy/paste) κ.ά. Η developer preview έκδοση του Android Μ θα είναι διαθέσιμη για Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9, και Nexus Player, με την εταιρεία να αναμένει μέσα στους επόμενους μήνες και τα πρώτα σχόλια από τους testers προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις, ενώ, τέλος, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστική φάσης θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες. Μέχρι τότε, μπορείτε να δείτε ένα μέρος της παρουσίασης μέσα από τον παρακάτω player.



 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*