Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Corsair iCue H115i RGB PRO XT Review

*
Ένα κλειστό σύστημα υδρόψυξης που ανακοινώθηκε από τη Corsair στη πρόσφατη CES και κυκλοφορεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι το Corsair iCue H115i RGB PRO XT. Υπάρχουν συνολικά τρεις εκδόσεις στη σειρά, ανάλογα με το μήκος του «ψυγείο» με το δείγμα που έχουμε στα χέρια μας να είναι το μεσαίο μοντέλο, με ψυγείο μήκους 280mm. Υπάρχουν άλλα δυο, ένα λίγο φθηνότερο με ψυγείο μήκους 240mm και ένα λίγο ακριβότερο στα 360mm, οπότε ανάλογα με το κουτί που έχετε και τον επεξεργαστή που θέλετε να ψύξετε, διαλέγετε το αντίστοιχο.



Το σύστημα είναι συμβατό με κάθε socket (Intel 1150/1151/1155/1156, Intel 2011/2066, AMD AM2/AM3, Intel AM4, AMD TR4) και έρχεται σε μια μεγάλη συσκευασία που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα: βάσεις στήριξης για το socket, του δυο ανεμιστήρες και το ενιαίο κομμάτι ψυγείο/σωλήνες/κεφαλή ψύξης. Στη συσκευασία υπάρχει και ένα καλώδιο micro USB σε USB 2.0 header που συνδέεται απευθείας πάνω στα σχετικά pin του motherboard, για να υπάρχει έλεγχος της ταχύτητας της αντλίας και του φωτισμού από το λειτουργικό. Οι ανεμιστήρες της συσκευασίας είναι δυο της σειράς ML140 (με διάμετρο 140mm) και χρησιμοποιούν bearing τεχνολογίας magnetic levitation. Έχουμε ξαναδεί τέτοιους και σε άλλα προϊόντα ψύξης της Corsair. Η ταχύτητά τους μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 400 και 2000 rpm, παράγοντας μέγιστο θόρυβο της τάξης των 36dB (σύμφωνα με τη Corsair), με τους ανεμιστήρες να μην έχουν καθόλου φωτισμό RGB.  Οι πραγματικές διαστάσεις του ψυγείου είναι 322x137x27mm και θα πρέπει να έχετε το κατάλληλο χώρο στο case του υπολογιστή για να εγκατασταθεί (συνήθως στο πάνω ή στο μπροστά μέρος του).



Όσον αφορά τώρα την ίδια την κεφαλή του συστήματος ψύξης, αυτή είναι από χαλκό, έχει μήκος πλευράς 65mm και έχει υποστεί τη διαδικασία micro-skived για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λεία. Μάλιστα, έρχεται με προεγκατεστημένη θερμοαγώγιμη πάστα στο κέντρο της, ώστε να μη χρειαστεί κάποιος να το κάνει μόνος του. Στο πλάι της κεφαλής υπάρχει μια micro usb θύρα στην οποία τοποθετούμε το σχετικό καλώδιο της συσκευασίας, με την άλλη άκρη να καταλήγει σε ένα ελεύθερο USB 2.0 pin connector στο motherboard.



Αυτό καλό είναι να το γνωρίζει κανείς, γιατί είναι πιθανό να μην έχει κάποια διαθέσιμη και να πρέπει να αποσυνδέσει θύρες USB του κουτιού. Για να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης, δυο ακόμα καλώδια πρέπει να συνδεθούν: ένα SATA και ένα 3πινο. Ακόμα δυο καλώδια τροφοδοσίας ανεμιστήρων βγαίνουν από το εσωτερικό της κεφαλής, στα οποία συνδέονται, προφανώς, οι δυο ανεμιστήρες της συσκευασίας. Έτσι, δε χρειάζεται κάποιος να βρει οπωσδήποτε διαθέσιμες θύρες τροφοδοσίας πάνω στο motherboard.




Ο έλεγχος τόσο της αντλίας όσο και του φωτισμού, γίνεται μέσα από το γνωστό πρόγραμμα Corsair iCue, το οποίο η εταιρεία χρησιμοποιεί για το σύνολο των συσκευών της. Υπάρχουν συνολικά 16 LED στο πάνω μέρος της κεφαλής, τρία σε κάθε μια από τις 4 πλευρές και άλλα 4 στο κέντρο, με το χρήστη να μπορεί να ρυθμίσει ξεχωριστά το καθένα από αυτά και να δημιουργήσει πλήθος από διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, είτε στατικούς είτε μεταβλητούς. Έχουμε ξαναγράψει άλλωστε για το iCue και τις δυνατότητες που προσφέρει σε τέτοιου είδους αλλαγές. Φυσικά, μπορεί να γίνει και συνδυασμός με άλλες Corsair συσκευές που είναι συμβατές με το iCue, ώστε ο χρήστης να έχει μια ενιαία εμφάνιση όσον αφορά το φωτισμό.



Πέρα όμως από το φωτισμό, μπορούμε να ρυθμίσουμε και την απόδοση του ίδιου του συστήματος ψύξης. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά προφίλ ελέγχου της απόδοσης (Quiet, Balanced, Extreme και Zero RPM), με το χρήστη να μπορεί να προβεί σε πλήθος ρυθμίσεων. Καθώς όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι ανεμιστήρες τροφοδοτούνται από τη κεφαλή, το iCue μπορεί να ρυθμίσει όχι μόνο τη ταχύτητα λειτουργίας της αντλίας αλλά και τη ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει απόλυτος έλεγχος της απόδοσης του συστήματος ψύξης, είτε θέλουμε να ψύξουμε ένα «δύσκολο» επεξεργαστή, είτε θέλουμε να έχουμε ένα απόλυτα ήσυχο σύστημα, απενεργοποιώντας στην ουσία τους ανεμιστήρες από μια θερμοκρασία και κάτω του επεξεργαστή.



Εμείς εγκαταστήσαμε το σύστημα σε ένα υπολογιστή με socket 2011 και ένα Core i7 5820K, overclocked στα 4,5Ghz. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι πανεύκολη. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι το Corsair iCue H115i RGB PRO XT δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να ψύξει το συγκεκριμένο CPU σε full load, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να προβούμε σε ακραίες ρυθμίσεις ταχύτητας ανεμιστήρων. Ακόμα και σε full load, ο επεξεργαστής διατηρήθηκε άνετα σε θερμοκρασία γύρω στους 50-52ο C (με θερμοκρασία δωματίου 21ο C). Για τις ανάγκες των δοκιμών μας όμως, βάλαμε τους ανεμιστήρες στη μέγιστη ταχύτητα περιστροφής, κάτι που αύξησε αρκετά το παραγόμενο θόρυβο. Αυτό καλό είναι να το έχει κανείς υπόψη αν θέλει να χρησιμοποιήσει το Corsair iCue H115i RGB PRO XT σε επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες και ακόμα υψηλότερες συχνότητες, όπου η παραγόμενη θερμότητα είναι μεγαλύτερη.



Με τιμή που βρίσκεται γύρω στα €150 στα ελληνικά καταστήματα, το Corsair iCue H115i RGB PRO XT είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση για CPU cooling. Η εγκατάσταση είναι εύκολη και το iCue βοηθάει το χρήστη ούτως ώστε να μπορέσει αυτός να προβεί μέσα από το λειτουργικό σε όποια ρύθμιση θέλει. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ευκολία εγκατάστασης
  • Μέσα από το iCue ρυθμίζουμε τα πάντα.
  • Πολύ καλή θερμική απόδοση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θορυβώδες, όταν οι ανεμιστήρες είναι στο μέγιστο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*