Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

AOC G2790PX Review

*
Έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν και άλλα gaming monitor από την AOC. Αυτή τη φορά έχουμε μια περισσότερο «γήινη» πρόταση, ένα μοντέλο που δε κοστίζει πολλά μεν, αλλά προσφέρει αρκετά πραγματάκια στον gamer.



Το AOC G2790PX έρχεται σε μια συσκευασία που περιλαμβάνει το ίδιο, παρέα με τη βάση του που αποτελείται από δυο κομμάτια και όλα τα απαραίτητα καλώδια σύνδεσης. Βρίσκουμε HDMI, Display Port, USB για σύνδεση με το PC και αξιοποίηση των δικών του USB θυρών καθώς και καλώδιο ήχου για μεταφορά του ήχου σε εξωτερικά ηχεία. Η συναρμολόγησή του είναι πανεύκολη, καθώς δεν απαιτείται κατσαβίδι. Το μπράτσο στήριξης κουμπώνει στο πίσω μέρος της οθόνης (το οποίο διαθέτει και βάση VESA), ενώ η στρογγυλή βάση τοποθετείται εύκολα και στερεώνεται με μια χειρόβιδα. Κάτι που σπάνια συναντάμε σε gaming monitors, είναι οι πολλές επιλογές εργονομίας που διαθέτει, καθώς η βάση είναι περιστροφική για να γυρνάει δεξιά και αριστερά το monitor ευκολότερα, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του ύψους, φυσικά tilt στο κατακόρυφο άξονα, αλλά μπορούμε ακόμα και να περιστρέψουμε την οθόνη κατά 90 μοίρες!



Το μπράτσο στήριξης διαθέτει στο κέντρο του μια τρύπα μέσα από την οποία περνάμε τα καλώδια σύνδεσης, επιτυγχάνοντας ένα απλοϊκό μεν αλλά βολικό cable management. Όσον αφορά στις ίδιες τις θύρες, βρίσκουμε 2 HDMI, 1 DP, VGA (!) και τέσσερις USB 3.0. Θα θέλαμε να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση τις USB θύρες πάντως, καθώς αυτές εξέχουν προς τα πίσω και όχι προς το πλάι. Επιπλέον το G2790PX διαθέτει και ηχεία, τοποθετημένα στο πίσω μέρος, που απλά … λειτουργούν. Στο πίσω μέρος και κάτω δεξιά βρίσκουμε και το μοναδικό πλήκτρο ελέγχου με μορφή joystick, μέσω του οποίου έχουμε πρόσβαση στο μενού επιλογών. Αν και έχει καλή αίσθηση, είναι τοποθετημένο μάλλον λίγο ψηλότερα από όσο θα θέλαμε, με αποτέλεσμα να μη το βρίσκουμε τόσο εύκολα.



Το ίδιο το panel είναι TN, έχει διαγώνιο 27 ίντσες, λειτουργεί μέχρι τα 144Hz και υποστηρίζει τη τεχνολογία AMD Freesync. Σχεδιαστικά η AOC έχει καταφέρει να κρύψει τα πλαστικά bezel, τα οποία είναι ανύπαρκτα μεν, ωστόσο υπάρχει ένα πολύ μικρό περιθώριο δεξιά και αριστερά από το ίδιο το panel, το οποίο όμως φαίνεται μόνο όταν ανάψουμε την οθόνη. Όταν είναι κλειστή, φαίνεται σαν να μην έχει καθόλου bezel. Ενεργοποιώντας το μενού για να προβούμε στις διάφορες ρυθμίσεις, το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι πως χρειάζεται λίγο χρόνο να συνηθίσει το πώς μετακινείται κανείς στα μενού με το joystick. Τα ίδια τα μενού είναι όμως καλά, ευανάγνωστα και προσφέρουν αρκετές επιλογές ρυθμίσεων. Όχι ίσως όλες όσες θα θέλαμε, αλλά τα βασικά και μερικά παραπάνω είναι εκεί όπως φωτεινότητα και αντίθεση, χρώματα, το gaming κομμάτι που προσφέρει overdrive αλλά και preset για διάφορες κατηγορίες παιχνιδιών που βέβαια σπάνια κανείς θα χρησιμοποιήσει.



Πως όμως φαίνεται η οθόνη; Ο υπογράφων δεν είναι λάτρεις των TN panel είναι η αλήθεια. Μπορεί να προσφέρουν υψηλές ταχύτητες με χαμηλό κόστος, όμως έχουν τα προβλήματά του με κυριότερο το θέμα των γωνιών θέασης. Όπως τα περισσότερα TN panel, έτσι και αυτό έχει τα δικά του προβλήματα τα οποία εντοπίζονται όταν κοιτάμε το panel υπο γωνία στο κάθετο άξονα. Στο οριζόντιο άξονα η αλήθεια είναι πως πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη η γωνία για να παρατηρηθεί το πρόβλημα της αντιστροφής χρωμάτων και μείωσης της φωτεινότητας. Στο κάθετο όμως, ειδικά όταν κοιτάζουμε από κάτω προς τα πάνω, το πρόβλημα γίνεται γρήγορα αντιληπτό. Εδώ όμως βοηθάει το χρήστη η εργονομική βάση, καθώς αυτός μπορεί να προσαρμόσει όπως θέλει το panel σε ύψος και γωνία, ούτως ώστε να μη κάνει την εμφάνισή του το πρόβλημα. Η οθόνη έχει καλή φωτεινότητα αλλά προσφέρει υψηλά επίπεδα αντίθεσης, ειδικά σε σχέση με τα περισσότερα TN panel, κάτι που βοηθάει ούτως ώστε τα χρώματα να μη βγαίνουν πολύ ξεβαμμένα. Στα παιχνίδια ειδικά, το αποτέλεσμα που παίρνει κανείς είναι πολύ καλό, συγκρίνοντας πάντα με αντίστοιχης τεχνολογίας panel. Τα χρώματα είναι ζωντανά αλλά όχι ψεύτικα, η φωτεινότητα και η αντίθεση βοηθάνε ώστε τα πάντα να φαίνονται σωστά, ενώ φυσικά και ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης έρχεται να δώσει μια εξαιρετική εμπειρία gaming, ειδικά σε παιχνίδια που παίζονται με υψηλό frame rate. Οι κάτοχοι GPU της AMD έχουν και το πλεονέκτημα της αξιοποίησης του Freesync ώστε να μην κάνει την εμφάνισή του το tearing όταν το frame rate πέφτει κάτω από το refresh rate της οθόνης. Σε περιβάλλον Windows όμως, η αλήθεια είναι πως το monitor δε τα καταφέρνει αρκετά καλά. Με ανάλυση FullHD στις 27 ίντσες, τα πάντα φαίνονται πολύ μεγάλα ενώ και τα pixel κάνουν την εμφάνισή τους. Εδώ είναι άχρηστα τα 144Hz και το Freesync ενώ και οι μικρές γωνίες θέασης στο κάθετο άξονα σίγουρα προβληματίζουν. Τουλάχιστον το panel έχει antiglare επίστρωση και έτσι δε παρατηρούμε συχνά αντανακλάσεις από φώτα.

Συνολικά, το AOC G2790PX είναι μια λύση που όσοι παίζουν πολλές ώρες στον υπολογιστή, θα το βρουν αρκετά ενδιαφέρον. Με κόστος που βρίσκεται γύρω στα €300, δε μπορεί κανείς να πει ότι είναι ούτε ακριβό ούτε φθηνό. Απλά δε μπορεί να χαρακτηριστεί σαν all-around λύση, αλλά περισσότερο μια που απευθύνεται κυρίως σε όσους αρέσκονται να παίζουν online fps και σε competitive περιβάλλον, και απαιτούν απόλυτη ακρίβεια κινήσεων μέσω του υψηλού refresh rate. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Ωραία σε design αλλά tn panel με τίποτα για μένα. Προσωπικά έδωσα +100 ευρώ και τσίμπησα την acer xf270hua η οποία έχει ips panel. Σε μια πτώση τιμής θα είναι ένα άκρως ελκυστικό μοντέλο απο την AOC.

    • Alias
    • 300 ευρω εν ετει 2018 για ΤΝ panel το θεωρω χαζο πλεον. Ας εχει και freesync. Επισης για 1080p με τα σημερινα δεδομενα οι 24 ιντσες ειναι το μεγιστο. Παραπανω φαινονται πολυ τα πιξελ πλεον.

*