Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Acer Predator Helios 300 17'' Review

*
Το Acer Predator Helios 300 17''  έρχεται με Core i7 10ης γενιάς και RTX2060 και υπόσχεται υψηλές επιδόσεις σε games και όχι μόνο.

Η ACER είναι από τους παλαιότερους κατασκευαστές laptop στην αγορά με την εταιρεία να έχει μοντέλα για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες. Στα γραφεία μας έφτασε ένα 17άρι gaming laptop, το Acer Predator Helios 300 (με κωδικό PH317-54-74ET) το οποίο κοστίζει γύρω στις €2000.




Η συσκευασία είναι η αναμενόμενη και περιλαμβάνει το ίδιο το notebook και το μεγάλο τροφοδοτικό των 180watt, το οποίο τοποθετείται σε ειδική υποδοχή στην αριστερή πλευρά του υπολογιστή. Η αλήθεια είναι ότι η είσοδος της τροφοδοσίας είναι μάλλον σε λάθος σημείο, καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θύρα LAN και επειδή το βύσμα κάνει γωνία 90 μοιρών, μπορεί κάποιες φορές να καλύψει τη θύρα.  Στη συσκευασία επίσης υπάρχει και ένα tray για τοποθέτηση δίσκου 2,5’’ στο notebook, εφόσον ο κάτοχός του θέλει να προσθέσει ένα σκληρό δίσκο. Η διαδικασία εγκατάστασής του πάντως απαιτεί την αφαίρεση όλου του κάτω μέρους του υπολογιστή (10 βίδες). Όσον αφορά στις διαστάσεις του, είναι αρκετά μαζεμένο και σχετικά ελαφρύ σύστημα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι είναι 17άρι.



Από πλευράς κατασκευής, συνδυάζει μέταλλο (πχ στη πλάτη της οθόνης, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ένα ανάγλυφο και φωτιζόμενο λογότυπο της σειράς Predator) και πλαστικά, με τη συναρμογή να βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Η ίδια η οθόνη στηρίζεται σε 2 hinges στις άκρες της, τα οποία κρατάνε καλά το pane, επιτρέποντας ταυτόχρονα το άνοιγμά της με το ένα χέρι. Η ίδια η οθόνη προσφέρει καλά χρώματα και εξαιρετικές γωνίες θέασης (καθώς είναι IPS), ενώ παρατηρήσαμε ελάχιστο backlight bleeding, το οποίο γίνεται αντιληπτό μόνο σε συνθήκες χαμηλού περιβάλλοντος φωτισμού και μόνο με μαύρο background. Η μέγιστη φωτεινότητα πάντως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει κάτω από το φως του ήλιου, θα δυσκολευτεί. Βέβαια δεν είναι laptop που έχει σαν κύρια χρήση αυτή εκτός σπιτιού/γραφείου. Η ACER έχει επιλέξει να τοποθετήσει antiglare επίστρωση στο panel κάτι που σίγουρα βοηθάει  κατά τη χρήση του. Η οθόνη λειτουργεί στα 120Hz, με το driver να δίνει και την επιλογή για 48Hz, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα για 60Hz (κάτι μάλλον περίεργο). Δυστυχώς, το panel δεν υποστηρίζει κάποια τεχνολογία variable refresh rate.



Από πλευράς θυρών, το  Acer Predator Helios 300 διαθέτει αρκετές καθώς έχει τον απαραίτητο χώρο, οι οποίες είναι μοιρασμένες στις δυο πλευρές. Στην αριστερή έχουμε έξοδο ακουστικών, θύρα gigabit LAN και δυο θύρες USB 3.2 (Gen1) ενώ υπάρχουν τοποθετημένα και δυο LED, ένα που ενημερώνει για τον αν το σύστημα είναι σε λειτουργία και ένα δεύτερο που ενημερώνει για τη φόρτιση του notebook.



Στη δεξιά πλευρά πάλι έχουμε μια USB 3.2 Gen 2 η οποία μπορεί επίσης να προσφέρει φόρτιση συσκευών χωρίς να είναι σε λειτουργία του laptop, μια type-C USB 3.2 (Gen 2) και δυο εξόδους εικόνας, μια HDMI και μια Display Port. Από τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι από πλευράς συνδεσιμότητας, είναι σχετικά πλήρες, ειδικά από τη στιγμή που ενσωματώνει Bluetooth 5.0 και το WiFi 6 module. Θα θέλαμε πάντως να υπάρχει αναγνώστης καρτών SD όπως επίσης και υποστήριξη Thunderbolt 3. Στη πίσω πλευρά του laptop βρίσκονται οι απαραίτητοι αεραγωγοί για την έξοδο του θερμού αέρα από το εσωτερικό του μηχανήματος.



Το πληκτρολόγιο του Acer Predator 300 είναι full size τύπου chicklet και διαθέτει έξι σειρές πλήκτρων. Τα περισσότερα πλήκτρα έχουν τυπικό μέγεθος, με τα function keys και το αριθμητικό να είναι μικρότερο από τα άλλα. Συνολικά, η αίσθηση που αφήνουν είναι καλή, με καλό βύθισμα. Επιπλέον, οι λάτρεις του φωτισμού θα το αγαπήσουν καθώς προσφέρει πλήθος από επιλογές παραμετροποίησης. Όλα τα πλήκτρα είναι φωτιζόμενα με το πληκτρολόγιο να διαθέτει τέσσερις ζώνες φωτισμού, κάθε μια από τις οποίες μπορούμε να φωτίσουμε με όποιο χρώμα θέλουμε. Φυσικά υπάρχουν και διάφορα ακόμα «κόλπα» όσον αφορά στο φωτισμό, όπως Rainbow, breath κτλ.



Οι διάφορες αλλαγές γίνονται μέσα από την εφαρμογή PredatorSense, για την οποία συναντάμε ειδικό πλήκτρο εκκίνησης. Αλλά περισσότερα για την εφαρμογή θα διαβάσετε παρακάτω. Αξίζει να σημειώσομε πως τα πλήκτρα WASD και τα βελάκια φωτίζουν εντονότερα από τα υπόλοιπα πλήκτρα (στα οποία ο φωτισμός έρχεται απλά από κάτω), καθώς είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε ο φωτισμός να βγαίνει περιμετρικά τους. Πάντως, ακόμα και στη μέγιστη ένταση φωτισμού, δε μπορούμε να πούμε ότι «λαμποκοπάνε» και σίγουρα την ημέρα δε φαίνονται ιδιαίτερα. Όσον αφορά στο touchpad, αυτό έχει μέτριο μέγεθος σε εμβαδό, με μια γαλάζιοα λωρίδα να χαρακτηρίζει τη περιφέρειά του. Υποστηρίζει gestures και τα clicks του λειτουργούν απροβλημάτιστα, όμως η κύλιση του κέρσορα θα μπορούσε να είναι καλύτερη.



Σε επίπεδο hardware τώρα, το Acer Predator 300 της δοκιμής μας είναι από τα πλέον εξοπλισμένα που μπορεί να βρει. Το σύστημα έρχεται με Core i7 10ης γενιάς (10750H), ένα εξαπύρηνο CPU με 12 threads και μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει (θεωρητικά) στα 5Ghz με χρήση ενός πυρήνα και στα 4,3Ghz με χρήση όλων των πυρήνων. Τρέξαμε το Cinebench 20 για να δούμε τις επιδόσεις του αλλά και κατά πόσο φτάνει στις μέγιστες συχνότητες και πήραμε σκορ 3108, με τη θερμοκρασία της CPU να βρίσκεται γύρω στους 85 βαθμούς (σε δωμάτιο με 23 βαθμούς) και τη συχνότητα τους επεξεργαστή να πέφτει ακόμα και στα 3,7Ghz (και γενικά να μη πηγαίνει πάνω από τα 4Ghz), χωρίς πάντως να εμφανίζεται throttling.



Σε single core run του Cinebench 20 (457 μονάδες το αποτέλεσμα), η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους 60 βαθμούς αλλά και πάλι η συχνότητα λειτουργίας δε ξεπέρασε τα 4,5Ghz (στιγμιαία) με τη συνήθη συχνότητα κατά τη διάρκεια του τεστ να είναι τα 4,2Ghz. Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο τώρα, βρίσκουμε ένα ταχύτατο NVMe δίσκο 1TB, για τον οποίο μετρήσαμε περίπου 2,7Gb/sec ταχύτητα ανάγνωσης και κάτι λιγότερο όσον αφορά στην εγγραφή.



Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, μπορεί κανείς να βάλει δίσκο 2,5’’ (κατά προτίμηση SSD) για να αυξήσει τον αποθηκευτικό χώρο, όμως υπάρχει και δεύτερη θέση για δίσκο NVMe, με το notebook μάλιστα να υποστηρίζει και δυνατότητα RAID μεταξύ των δυο. Αρκεί βέβαια κάποιος να αφαιρέσει τις 10 βίδες για να αποκτήσει πρόσβαση στα ενδότερα.



Το υποσύστημα γραφικών ανήκει στην Nvidia και είναι μια RTX2060 με 6GB μνήμης. Δεν είναι Max-Q αλλά κανονική, άρα θεωρητικά λειτουργεί στα μέγιστα ρολόγια. Δοκιμάσαμε διάφορα παιχνίδια και παρατηρήσαμε ότι σε γενικές γραμμές, η κάρτα λειτουργεί σε συχνότητες μεταξύ 1510Mhz και 1600Mhz, με τη θερμοκρασία της GPU να μη ξεπερνά (τις περισσότερες φορές) τους 70 βαθμούς κελσίου. Συνολικά, ο συνδυασμός CPU/GPU μπορεί να προσφέρει πολύ καλές gaming επιδόσεις με το σύστημα ψύξης να ακούγεται μεν, αλλά ο θόρυβος να είναι ανεκτός και σχεδόν ανεπαίσθητος αν κανείς ανεβάσει την ένταση των ηχείων του laptop (τα οποία είναι μέτριας ποιότητας πάντως) ή φορέσει ακουστικά. Πάντως, μετά από κάνα μισάωρο χρήσης σε games, ακόμα και αν οι θερμοκρασίες CPU/GPU είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, το ίδιο το notebook ζεσταίνεται και νοιώθει κανείς την αυξημένη θερμότητα στο δεξί μέρος του πληκτρολογίου. Πάνω και προς τα δεξιά από το πληκτρολόγιο, το μεταλλικό περίβλημα θερμαίνεται μάλλον παραπάνω από όσο θα θέλαμε καθώς τα δάχτυλά καίγονται μετά από 5-6 δευτερόλεπτα που τα ακουμπάμε εκεί. Απλά δεν είναι σημείο που θα αγγίξουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες.



Πηγαίνοντας τώρα στις δοκιμές μας, σχετικά μη απαιτητικά παιχνίδια παίζονται άνετα με υψηλό frame rate και στη περίπτωση του Strange Brigade με ρύθμιση Ultra, είδαμε μέσο όρο 114fps. Στο Metro Redux, το αποτέλεσμα του in game bench μας έδωσε 47,6 fps με ρύθμιση Ultra (χωρίς Hairworks) και 44,8fps ενεργοποιώντας το Raytracing σε ρύθμιση High αλλά και το DLSS. Αντίστοιχα, στο Shadow of the TombRaider είδαμε 76fps σε ρύθμιση Highest (με 16xAF) και 47fps με Raytracing στο High. Δοκιμάσαμε και το Watch Dogs Legion σε ρύθμιση Very High και πήραμε 63fps, ενώ με Raytracing High και DLSS στο Quality, πήραμε 48fps. Τέλος, το benchmark του Assassin's Creed Odyssey με ρύθμιση Ultra μας έδωσε 53fps.



Κατά τη διάρκεια των gaming bench, οι θερμοκρασία του υποσυστήματος γραφικών ήταν γύρω στους 70 βαθμούς και του επεξεργαστή στου 80 βαθμούς, με το σύστημα ψύξης των δυο ανεμιστήρων να κάνει θόρυβο, αλλά αυτός να είναι γενικά ανεκτός. Οι επιδόσεις είναι αν μη τι άλλο απόλυτα ικανοποιητικές και μπορεί να πει κανείς ότι τα περισσότερα παιχνίδια παίζοντας άνετα σε Very High ή και Ultra ρυθμίσεις γραφικών με 60fps στη native ανάλυση της οθόνης. Οι παραπάνω επιδόσεις όμως μπορούν να αυξηθούν καθώς το Acer Predator Helios 300 υποστηρίζει overclocking, είτε μέσα από την εφαρμογή PredatorSense είτε πατώντας ένα ειδικό πλήκτρο Turbo που βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος του πληκτρολογίου. Υπάρχουν τρια επίπεδα αυτόματης ρύθμισης συχνοτήτων μέσω της εφαρμογή, το κανονικό, το γρήγορο και το Ακραίο με το τελευταίο να είναι αυτό που ενεργοποιείται πατώντας το πλήκτρο Turbo.



Δοκιμάσαμε λοιπόν και αυτή τη ρύθμιση, στην οποία πήραμε μια αύξηση επιδόσεων της τάξης του 7-8% σε όλα τα παιχνίδια (+10fps στο Strange Brigade, 7 fps στο Shadow of the Tomb Raider, +4fps στο Metro Exodus), εις βάρος όμως του παραγόμενου θορύβου, καθώς οι δυο ανεμιστήρες του συστήματος ρυθμίζονται αυτόματα στη μέγιστη ταχύτητά τους και πραγματικά νομίζει κανείς πως το laptop θα απογειωθεί. Μόνο με ακουστικά και αυτά ρυθμισμένα σε υψηλή ένταση δε θα ακούει ο χρήστης τους ανεμιστήρες. Πάντως, είναι δυνατό να ρυθμίσει κανείς τους ανεμιστήρες χειροκίνητα έχοντας ενεργό το Turbo  mode, απλά θα πρέπει να βρει ο καθένας τις σωστές ρυθμίσεις ώστε η θερμοκρασία CPU/GPU να είναι σε καλά επίπεδα και να μη γίνεται throttling, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση επιδόσεων. Σε όλα τα παραπάνω, αυτό που θα θέλαμε να προσθέσουμε είναι πως θα θέλαμε να υπάρχει υποστήριξη για G-Sync. Με ρυθμό ανανέωσης οθόνης στα 120Hz και χωρίς δυνατότητα ρύθμισής στα 60Hz (παρά μόνο στα 48Hz) παίζοντας τα περισσότερα παιχνίδια 60fps, είναι προφανές ότι το φαινόμενο του screen tearing θα γίνεται αρκετά συχνά ορατό. Ωστόσο το γεγονός ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τη τεχνολογία Optimus ώστε να εναλλάσσει την ενσωματωμένη στο CPU κάρτα γραφικών της Nvidia που χρησιμοποιείται στα Windows με την RTX2060 στα παιχνίδια, δεν επιτρέπει αυτή τη λειτουργία.



Με κόστος που βρίσκεται γύρω στα €2000, σίγουρα δεν είναι το οικονομικότερο notebook που μπορεί να βρει κάποιος. Ακόμα και έτσι όμως, το σύστημα καταφέρνει να δώσει ισχυρές επιδόσεις σε κάθε είδους εφαρμογή, χωρίς προβλήματα υπερθέρμανσης και throttling, με ανεκτό θόρυβο και αυτονομία που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 6 ώρες αναπαραγωγής ταινίας. Οι θύρες του ικανοποιούν, οι δυνατότητες επέκτασης αποθηκευτικού χώρου είναι εντυπωσιακές ενώ και το αυτόματο σύστημα overclocking μπορεί να δώσει μια μικρή ώθηση σε παιχνίδια που ζορίζονται. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Γρήγορος NVMe και δυνατότητα προσθήκης ενός ακόμη καθώς και δίσκου SSD
  • Γρήγορη οθόνη με καλά χρώματα και άριστες γωνίες θέασης
  • Πλήθος θυρών
  • Το Turbo Mode όντως αυξάνει τις επιδόσεις
  • Εξαιρετική αυτονομία για τη κατηγορία
  • Άνετο πληκτρολόγιο με πολλές δυνατότητες φωτισμού
  • Θα θέλαμε θύρα για κάρτες SD
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το Turbo mode αυξάνει πολύ το παραγόμενο θόρυβο
  • Ακόμα και χωρίς overclocking, νοιώθει κανείς αρκετή ζέστη στο πληκτρολόγιο
  • Το PredatorSense "τρώει" περίπου 10% CPU utilization
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*