Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Asus ROG Strix GL504 Scar II Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    ASUS

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Public

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Public

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Τα gaming laptop έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια και οι κατασκευαστές προσπαθούν να πάνε στο επόμενο βήμα, να τα κάνουν λεπτότερα και ελαφρύτερα. Η ASUS είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του χώρου, με τα διάφορα μοντέλα ROG να προσφέρουν στο χρήστη τις gaming επιδόσεις που μπορεί να αγοράσει. Το Asus ROG Strix GL504 Scar II αποτελεί μια ολοκαίνουρια πρόταση, έρχεται με ξεχωριστή εμφάνιση, καλές επιδόσεις αλλά και κάποια μειονεκτήματα.



Το Asus ROG Strix GL504 Scar II είναι ένα 15άρι (15,6'' για την ακρίβεια) notebook με μικρές όμως συνολικά διαστάσεις, καθώς η εταιρεία έχει προσπαθήσει να μειώσει τόσο το βάρος (που βρίσκεται στα 2,5 κιλά) όσο και το πάχος. Σε γενικές γραμμές, για «τούμπανο» notebook, είναι ιδιαίτερα εύκολο στη μεταφορά. Στην πλάτη του βρίσκουμε το ανάγλυφο λογότυπο της σειράς ROG, ενώ ανασηκώνοντας την οθόνη, βλέπει κανείς άμεσα τις ξεχωριστές σχεδιαστικές πινελιές της ASUS. Εξαιρετικά λεπτά bezel στις τρεις πλευρές της οθόνης με τη webcamera να είναι τοποθετημένη στο κάτω δεξί μέρος, εικόνα ανθρακονήματος γύρω από το πληκτρολόγιο, με επικάλυψη στρατιωτικού καμουφλάζ και ένα full size πληκτρολόγιο με ολόλευκα τα WASD. Όλα τα παραπάνω κάνουν τον υπολογιστή σίγουρα ξεχωριστό οπτικά και περισσότερο gaming. Από πλευράς δυνατοτήτων επέκτασης, βρίσκουμε στα αριστερά μια Gigabit Lan, mini Display Ports και HDMI για σύνδεση με εξωτερική οθόνη,  2x USB και έξοδο ακουστικών. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει ο card reader και μια ακόμα USB. Η έξοδος τροφοδοσίας είναι αριστερά και η αλήθεια είναι πως θα τη προτιμούσαμε στο πίσω μέρος.



Όπως είπαμε, το πληκτρολόγιο είναι πλήρες, ενσωματώνοντας και το αριθμητικό, αν και τα πλήκτρα που απαρτίζουν αυτό το τμήμα είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα και εν τέλει όχι τόσο εύκολα στη χρήση. Το υπόλοιπο κομμάτι του πληκτρολογίου πάντως έχει καλή αίσθηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα για το gaming. Άλλωστε, τα πλέον χρησιμοποιημένα πλήκτρα σε games, τα WASD, είναι διάφανα για να φωτίζουν ακόμα καλύτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ναι, το πληκτρολόγιο είναι φωτιζόμενο και μάλιστα με κάθε δυνατό τρόπο. Μέσα από την ειδική εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει τόσο το χρώμα όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα φωτίζουν τα πλήκτρα, έχοντας επιλογές όπως rainbow, breathing κτλ. Αντίστοιχος φωτισμός υπάρχει και στο μπροστινό μέρος του notebook, μέσω μιας λωρίδας. Όσον αφορά στα υπόλοιπα εξειδικευμένα πλήκτρα, υπάρχει αποκλειστικό ζεύγος για την αυξομείωση της έντασης του ήχου και ένα ακόμα για την απενεργοποίηση του μικροφώνου, ενώ μέσω της χρήσης του Fn, προσφέρονται δυνατότητες όπως η αυξομείωση της έντασης φωτεινότητας της οθόνης και του φωτισμού του πληκτρολογίου, αλλά και η αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων.



Η ίδια η οθόνη είναι όμορφη και λειτουργική. Με 15 ίντσες διαγωνίου σε ανάλυση Full HD, προσφέρει τον απαραίτητο χώρο και τη σωστή ανάλυση gaming. Η φωτεινότητά της δεν είναι όσο υψηλή θα θέλαμε, αλλά σε εσωτερικό χώρο δε θα έχεις κανείς κάποιο πρόβλημα. Χρωματικά μας άφησε πολύ καλή εντύπωση, ειδικά παίζοντας παιχνίδια όπως το Assassin’s Creed Odyssey, με τα ζωντανά χρώματα που χρησιμοποιεί. Καθώς μιλάμε για IPS panel, δε πρόκειται κανείς να αντιμετωπίσει προσβλήματα από όποια γωνία και αν βλέπει, ενώ το γεγονός ότι τα bezels είναι minimal, επιτρέπουν στα μάτια να επικεντρώνονται στην εικόνα της οθόνης. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το panel είναι το γεγονός ότι υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz (χωρίς όμως G-Sync). Αυτό σημαίνει πως σε παιχνίδια λιγότερα απαιτητικά από το Odyssey, όπου το frame rate μπορεί να φτάσει πάνω από τα 100fps, ο χρήστης έχει σημαντικό πλεονέκτημα σε χρόνους απόκρισης ενώ και αυτό που βλέπει είναι σαφώς περισσότερο fluent από τις τυπικές οθόνες των 60Hz.



Πηγαίνοντας στα ενδότερα του υπολογιστή, το GL504 είναι ένα από τα καλά εξοπλισμένα gaming notebook που υπάρχουν. Κεντρικός επεξεργαστής είναι ένας Intel Core i7 8750H με 6 πυρήνες και 12 threads, ο οποίος συνοδεύεται από 16GB DDR4 μνήμης και συνεργάζεται με μια GeForce GT1070 GPU της Nvidia. Διαθέτει δυο μέσα αποθήκευσης, ένα ταχύτατο NVMe SSD της Samsung με 512GB χώρου και ένα παραδοσιακό μηχανικό δίσκο 1TB. Ο επεξεργαστής είναι εξαιρετικά γρήγορος και δύσκολα κανείς θα παραπονεθεί για τις επιδόσεις του και ας μη μπορεί να κρατάει τη μέγιστη συχνότητα λειτουργίας Turbo για πολύ ώρα για υψηλών θερμοκρασιών. Αντίστοιχα, το υποσύστημα γραφικών είναι επίσης γρήγορο και μπορεί να προσφέρει 1080p gaming σε Very High settings στα 60fps χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Παίξαμε αρκετές ώρες το Odyssey, το οποίο είναι μάλιστα αρκετά απαιτητικό και, με το frame rate να βρίσκεται συνεχώς μεταξύ 50-60fps, κάτι που μας προσέφερε μια καλή εμπειρία gaming. Το πρόβλημα όμως είναι η αυξημένη θερμότητα και αντίστοιχα ο παραγόμενος θόρυβος από το σύστημα ψύξης.



Παίζοντας Assassin's Creed Odyssey, το οποίο χρησιμοποιεί σχεδόν όλα τα threads, ο επεξεργαστές βρισκόταν συνεχώς πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου ενώ και η κάρτα γραφικών γύρω στους 85 βαθμούς Κελσίου. Και αυτές οι τιμές ήταν με το σύστημα ψύξης να λειτουργεί σε μέγιστη ταχύτητα περιστροφής κάνοντας πραγματικά πάρα πολύ θόρυβο. Τόσο θόρυβο που ακόμα και με την ένταση του ήχου στο μέγιστο (παρεμπίπτοντας, τα ηχεία παράγουν καλό, καθαρό ήχο), οι ανεμιστήρες εξακολουθούν να ακούγονται. Μόνο με ακουστικά δεν ακούει κανείς το θόρυβο του συστήματος ψύξης, κάτι που όμως δε συμβαίνει για τους υπόλοιπους ανθρώπους που πιθανόν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Αυτό δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα μπορεί να λυθεί σε ένα μικρό σε διαστάσεις σασί όπως αυτό που χρησιμοποιεί το notebook. Μπορείς να παίζεις άνετα 1080p/60fps ή να ρεντάρεις βίντεο, αλλά οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές και ο θόρυβος μεγάλος, αφού τα συστήματα ψύξης δε μπορούν να πετύχουν κάτι καλύτερο. Υπάρχει και το silent mode, όπου το notebook είναι όντως αρκετά αθόρυβο, αλλά οι επιδόσεις gaming μειώνονται αρκετά (15-20%), καθώς τα ρολόγια της GPU είναι και αυτά μειωμένα.



Συνολικά, το σύστημα είναι μια όμορφη και αρκετά φορτωμένη σε hardware λύση. Μπορεί κανείς να το μεταφέρει σχετικά εύκολα χάρη στα 2,5 κιλά βάρους και λεπτού πάχους, όμως λόγω της μικρής αυτονομίας (περίπου 1 ώρα gaming με μειωμένες επιδόσεις, λιγότερο από 3  ώρες τυπικής χρήσης), κάποιος θα πρέπει να κουβαλάει και το μεγάλο (230Watt) τροφοδοτικό του, το οποίο ζυγίζει άλλο μισό κιλό. Ένας από τους λόγους που η αυτονομία είναι μικρή είναι το γεγονός ότι δεν ενσωματώνει onboard γραφικά και έτσι ακόμα και σε περιβάλλον Windows είναι σε λειτουργία η GTX1070. Οι επιδόσεις που προσφέρει είναι εξαιρετικές μεν, αλλά το πρόβλημα του παραγόμενου ήχου υπαρκτό δε. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Επιδόσεις CPU/GPU
  • Γρήγορος δίσκος
  • Καλά ηχεία
  • Εξαιρετική οθόνη
  • Πληκτρολόγιο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αυτονομία
  • Θόρυβος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*