Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit Review

*
Το Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit προσφέρει όλα τα καλά της σειράς Magic 2 όσον αφορά στη δικτύωση στο σπίτι μέσω της καλωδίωσης ηλεκτρικού ρεύματος, και ταυτόχρονα ένα ανανεωμένο σύστημα ασύρματης δικτύωσης.

Ο υπογράφων είναι μεγάλος λάτρης της σειράς Devolo Magic 2, καθώς πραγματικά κάνουν ακριβώς αυτό που υπόσχονται, προσφέροντας εύκολη δικτύωση σε οποιοδήποτε χώρο. Αν και για το περισσότερο κόσμο τα προϊόντα της σειράς Magic 2 αποτελούν λύση για δικτύωση μέσω της καλωδίωσης ηλεκτρικού ρεύματος ενός σπιτιού, το νέο πακέτο έρχεται με υποστήριξη της νεώτερης τεχνολογίας ασύρματης δικτύωσης WiFi 6




Τo Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit που παρουσιάζουμε εδώ αποτελείται από τρεις power line, δυο εκ των οποίων έχουν ενσωματωμένο router τεχνολογίας WiFi 6. Κάθε μια από αυτές μπαίνει σε πρίζα ρεύματος σούκο, διαθέτει υποδοχή ρεύματος σούκο για να πάρουν ρεύμα και άλλες συσκευές, ενώ επίσης διαθέτουν δυο θύρες Gigabit Lan (μια το powerling χωρίς WiFi). Το χωρίς WiFi powerling τοποθετείται στη πρίζα που βρίσκεται δίπλα στο router του σπιτιού και συνδέεται με αυτό με καλώδιο Lan. Οι άλλες δυο συσκευές τοποθετούνται σε άλλα σημεία του σπιτιού, ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος χώρος μέσω WiFi. Αν θεωρήσουμε ότι το router είναι στη μια άκρη του σπιτιού, οι άλλες δυο θα τοποθετηθούν κάπου κεντρικά στο σπίτι η μια και στην άλλη άκρη του σπιτιού η άλλη. Και οι τρεις συσκευές της συσκευασίας πρακτικά ανακαλύπτουν η μια την άλλη άμεσα και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της καλωδίωσης του ρεύματος, μεταφέροντας τη πρόσβαση στο Internet μέσω του router και στις τρεις συσκευές.



Στο σημείο αυτό καλό είναι να απαντήσουμε και σε μια ερώτηση που μας γίνεται αρκετά συχνά σχετικά με τη σύνδεση τέτοιων συσκευών σε χώρους με τριφασικό ρεύμα. Κανονικά, τα power line πρέπει να βρίσκονται στην ίδια φάση ρεύματος για να λειτουργήσουν. Όμως, πολλές φορές είναι πιθανό να λειτουργήσουν και σε τριφασική εγκατάσταση, χάρη στο λεγόμενο phase jump. Όταν τα καλώδια των φάσεων είναι κοντά μεταξύ τους, αυτά επικοινωνούν επαγωγικά με αποτέλεσμα οι συσκευές devolo που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά με χαμηλότερη απόδοση. Η devolo πάντως έχει μια ειδική συσκευή (για χώρους τριφασικού ρεύματος όμως, όχι ξεχωριστά ρολόγια), το λεγόμενο dinrail, το οποίο μπαίνει στο πίνακα του σπιτιού (η εγκατάσταση γίνεται από ηλεκτρολόγο). Σε αυτό συνδέονται οι τρεις φάσεις και μετά πλέον μπορεί κανείς να εγκαταστήσει όπου θέλει συσκευές home plug της Devolo.


Χάρη στη τεχνολογία powerline, κάθε σταθμός WiFi μπορεί και αναμεταδίδει πλήρως τις δυνατότητες internet του σπιτιού.

Οι δυο συσκευές Devolo Magic 2 Wifi 6 δημιουργούν ασύρματο δίκτυο νέας γενιάς WiFi 6, ωστόσο αυτό έχει την ίδια ονομασία σε κάθε περίπτωση οπότε ουσιαστικά ο χρήστης στο σπίτι έχει ένα ενιαίο ασύρματο δίκτυο. Παρακάτω θα μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει, ωστόσο στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως ο χρήστης μπορεί να συνδέσει και ενσύρματα συσκευές σε κάθε ένα από τα 2 αυτά powerline καθώς όπως είπαμε έχουμε από 2 θύρες Gigabit Lan. Επίσης, εφόσον κάποιος έχει ήδη στο σπίτι του προϊόντα Magic 2 της Devolo, το παρόν πακέτο έρχεται να κουμπώσει στο υπάρχον δίκτυο και απλά να το επεκτείνει καθώς υπάρχει πλήρης συμβατότητα.  Τοποθετώντας λοιπόν τα Devolo Magic 2 Wifi 6 , έχουμε ένα νέο ασύρματο δίκτυο με κορυφαίες δυνατότητες και υψηλές ταχύτητες, για αυτό το λόγο καλό είναι να απενεργοποιήσουμε το υπάρχον που δημιουργεί το router. Γιατί από τη μια αυτό θα μας μπερδέψει και από την άλλη έχει ελάχιστη κάλυψη και συνήθως μέτριες ή κακές επιδόσεις, καθώς τα router που δίνουν οι internet providers είναι χαμηλού κόστους. Ουσιαστικά το κρατάμε αποκλειστικά και μόνο  για να μας παρέχει πρόσβαση στο Internet (ότι και αν είναι αυτό, Adsl, VDSL ή Fiber-to-the-Home) και τα Devolo Magic 2 Wifi 6 αναλαμβάνουν όλα τα άλλα.


Μια τυπική εγκατάσταση για τη χρήση του Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit.

Ερχόμενοι τώρα στο κομμάτι του router, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νέας γενιάς 802.11ax σύστημα που υποστηρίζει και τις δυο συχνότητες (2,4GHz και 5GHz), ενσωματώνοντας ταυτόχρονα σύστημα κεραιών 2x2 MIME. Το γεγονός ότι πλέον υποστηρίζονται δίκτυα WiFi 6, σημαίνει ότι αυξάνεται η ταχύτητα σύνδεσης με τις αντίστοιχες WiFi 6 συσκευές, κάτι που μεταφράζεται σε 1800Mbps μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Στις δοκιμές μας είδαμε αυτά τα νούμερα να εμφανίζονται στο διαχειριστικό της Devolo όσον αφορά στη σύνδεση με laptop, tablet αλλά και κινητά τηλέφωνα. Πέρα από την αύξηση της θεωρητικής ταχύτητας κατά 50% σε σχέση με τα WiFi 5 δίκτυα, έχουμε υποστήριξη και των νέων χαρακτηριστικών που φέρνει η νέα τεχνολογία. Από τη μια έχουμε τη βελειωμένη έκδοση της τεχνολογίας multiuser MIMO η οποία πλέον υποστηρίζει και το uplink και όχι μόνο το downlink, και έτσι πολλαπλοί χρήστες (συσκευές) μπορούν να "ανεβάζουν" βίντεο ταυτόχρονα. Επιπλόν, υποστηρίζεται τη τεχνολογία OFDMA (αντί της OFDM) , γεγονός που καθιστά το δίκτυο περισσότερο αποδοτικό επιτρέποντας το upload ή download πακέτων δεδομένων ταυτόχρονα αντί για ένα τη φορά. Τέλος, υποστηρίζεται η τεχνολογία Target Wake Time, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε συνθήκες Smart Home, καθώς πλέον το access point είναι αυτό που καθορίζει πότε μια συσκευή θα λειτουργεί και έτσι διαχειρίζεται περισσότερο αποδοτικά τις συσκευές αυτές. Ταυτόχρονα, μειώνεται πάρα πολύ η κατανάλωση ενέργειας από αυτές τις συσκευές όταν είναι σε sleep mode και έτσι αυξάνεται η αυτονομία τους.



Από εκεί και πέρα, η νέα σειρά Magic 2 WiFi 6 κληρονομεί όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων μοντέλων της Devolo, όπως τις λειτουργίες MESH, ούτως ώστε ο χρήστης εύκολα να μπορεί να έχει σε όλο του το σπίτι το ίδιο wifi δίκτυο και να μη χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερες ρυθμίσεις στις συσκευές του. Σημαντική λειτουργία Mesh είναι το access point steering. Χάρη σε αυτή, οι συσκευές είναι μόνιμα συνδεδεμένες στο ισχυρότερο σημείο πρόσβασης ακόμα και όταν ο χρήστης μετακινείται μέσα στο σπίτι. Άρα η μετακίνηση δεν επιφέρει μείωση της αποτελεσματικότητα του ασύρματου δικτύου, με το χρήστη να έχει πάντα ισχυρή σύνδεση και τις καλύτερες δυνατές ταχύτητες. Σε αυτό βοηθάει και το advantage beamforming, μια τεχνολογία που κατευθύνει το σήμα WiFi προς τη συσκευή ακόμα και κατά τη κίνησή της, ώστε αυτή να μη χάνει καθόλου το σήμα όσο είναι εντός εμβέλειας.




Επιπλέον, χάρη στη τεχνολογία Bandsteering, οι συσκευές συνδέονται αυτόματα στη καλύτερη συχνότητα (εφόσον ο χρήστης έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί ένα όνομα δικτύου και για τις δυο συχνότητες). Για παράδειγμα ένα κινητό μπορεί να συνδέεται στα 5Ghz ενώ μια ρομποτική σκούπα που δεν υποστηρίζει τα 5Ghz, να συνδέεται στα 2,4Ghz. Σημαντικό είναι και το Airtime fairness, το οποίο δίνει σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο ασύρματο δίκτυο τον ίδιο χρόνο σύνδεσης, χωρίς να χρειάζεται να «πεταχτεί» κάποια εκτός.  Η διαχείριση των συσκευών, εφόσον κάποιος θέλει να προβεί σε τέτοιες ενέργειες γίνεται είτε μέσω της εφαρμογής Home Network (Android/iOS) είτε μέσω του devolo Cockpit για Windows/Mac είτε τρέχοντας το web interface του εκάστοτε homeplus μέσα από web browser, εφόσον κάποιος γνωρίζει την IP του εξ αρχής. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές είναι πολλές. Μπορούμε να φτιάξουμε guest δίκτυα τα οποία έχουν πρόσβαση μόνο στο Internet και όχι σε τυχόν τοπικό δίκτυο, μπορούμε να έχουμε schedule για το πότε θα λειτουργεί το Wifi μέσα στην εβδομάδα, και φυσικά μπορούμε να βλέπουμε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα.


Το διαχειριστικό μέσα από το devolo cockpit.

Στην πράξη τώρα, όλα τα παραπάνω λειτουργούν όπως τα αναγράφουμε. Η επικοινωνία μεταξύ των powerline στις δοκιμές μας ήταν άριστη, έχοντας ταχύτητες ενσύρματης δικτύωσης (μέσω του καλωδίου ρεύματος πάντα) της τάξης του 1Gbit (η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί είναι τα 2400Mbps). Κατά τις δοκιμές μας μάλιστα καταφέραμε να πετύχουμε ταυτόχρονη χρήση του ασύρματου δικτύου από πολλαπλές συσκευές υπό πραγματικά δύσκολες συνθήκες όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο, χωρίς να παρατηρήσουμε το παραμικρό πρόβλημα.



Βέβαια, όταν έχει κανείς να κάνει με κορυφαίες συσκευές που δείχνουν το δρόμο σε όλους τους άλλους κατασκευαστές, το κόστος αναμενόμενα είναι αυξημένο κάτι που ισχύει και στη περίπτωση των προτάσεων της Devolo: το kit μπορεί να το αποκτήσει κανείς με περίπου 399,9€, χρήματα τα οποία τα αξίζει με το παραπάνω, καθώς το kit μπορεί να καλύψει ένα πολύ μεγάλο σπίτι, ακόμα και όταν αυτό δεν απλώνεται μόνο σε έναν όροφο. To Devolo Magic 2 Wifi 6 Starter kit, με ένα router (δυο συσκευές στο πακέτο), κοστίζει €239,9 ενώ όσοι απλά θέλουν να αποκτήσουν σκέτο το router για να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα των δικτύων WiFi 6 θα πρέπει να δαπανήσουν €179,9 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η καλύτερη, σταθερότερη και με τις ψυηλότερες ταχύτητες υλοποίηση τεχνολογίας Powerline.
  • Εύκολη εγκατάσταση, πανεύκολη διαχείριση
  • Το WiFi 6 μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά σε χώρους με πολλές συσκευές και πολλούς χρήστες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα χρήματα που ζητάει δεν είναι λίγα σαν απόλυτο ποσό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*