Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Devolo dLAN 1200+ WiFi AC Starter Kit

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Devolo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Devolo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Devolo

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Devolo συνεχίζει να επεκτείνει τη γκάμα προϊόντων τεχνολογίας powerline που προσφέρει. Έχοντας ήδη εξαιρετικά γρήγορα πακέτα, φέρνει στην αγορά μια πληρέστερη έκδοση του DLan 1200+ που είχαμε παρουσιάσει πριν από λίγο καιρό. Το starter kit που παρουσιάζουμε αυτή τη φορά βασίζεται στο υπάρχον προϊόν, μόνο που τώρα ο ένας από τους δυο powerline adapters της συσκευασίας περιλανβάνει και ένα WiFi 802.11 ac router. Για όποιον δε γνωρίζει τι εστί powerline/home plug συσκευές, αυτές προορίζονται για χρήση σε χώρους όπου από τη μια η ασύρματη δικτύωση μπορεί δύσκολα να τους καλύψει, ενώ ταυτόχρονα είναι αδύνατο ο χρήστης να «ρίξει» ατελείωτα μέτρα από καλώδια LAN. Σκεφτείτε ένα τυπικό σπίτι, στο οποίο υπάρχει ένας σταθερός υπολογιστής στο υπνοδωμάτιο, μια κονσόλα και ένα media player στο σαλόνι δίπλα στην τηλεόραση και ένας δεύτερος υπολογιστής σε ένα άλλο υπνοδωμάτιο ή ακόμα και στο σαλόνι. Αυτά πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους.  Όταν οι αποστάσεις μεταξύ των δωματίων είναι μεγάλες, η ασύρματη δικτύωση είναι είτε δύσκολη είτε και ακατόρθωτη οπότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα home plug (ή Powerline όπως πλέον λέγονται), σαν αυτές που περιλαμβάνει το πακέτο της Devolo.



Μέσα από τις σελίδες του Enternity έχουμε παρουσιάσει τις περισσότερες (αν όχι όλες) από τις συσκευές της Devolo. Η εταιρεία έχοντας αυξήσει το παρεχόμενο bandwidth στα 1200Mbps (θεωρητική ταχύτητα) έρχεται να ενσωματώσει και ένα υπερπλήρες router. Στο πακέτο της δοκιμής περιλαμβάνονται δυο συσκευές, μια απλή σχετικά μεγάλου μεγέθους και μια ακόμα μεγαλύτερη που ενσωματώνει και το router. Η απλή διαθέτει μια θύρα Gigabit Lan ενώ η δεύτερη προσφέρει δυο τέτοιες θύρες. Και οι δυο διαθέτουν είσοδο ρεύματος σούκο. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδέσει απευθείας στην πρίζα τις δυο συσκευές, τη μια δίπλα στη συσκευή που θέλουμε να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο του σπιτιού μέσω Lan και την άλλη δίπλα στο ADSL modem. Στην προκειμένη περίπτωση και επειδή το ένα από τα δυο προϊόντα powerline διαθέτει και router, η τοποθέτηση έχει να κάνει με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Αν απλά θέλει να προσθέσει WiFi ή να βελτιώσει τη ταχύτητα του ήδη υπάρχοντος δικτύου (κάτι λογικό από τη στιγμή που τα περισσότερα ADSL modem/routers προσφέρουν το πολύ WiFi 802.11n), προτείνεται η χρήση δίπλα στο modem του powerline με το ενσωματωμένο WiFi.



Κάποιος όμως μπορεί να μεγαλώσει την εμβέλεια του WiFi δικτύπυ στο σπίτι εγκαθιστώντας το powerline με το router σε κάποιο σημείο που το υπάρχον ασύρματο δίκτυο δεν έχει καλή ή καθόλου σύνδεση. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά στις πρίζες που θα τοποθετήσουμε τις home plug συσκευές της Devolo. Με το που θα τοποθετήσουμε τις δυο συσκευές, αυτές επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους, πετυχαίνοντας έτσι τη δικτύωση των δυο σημείων. Για καλύτερη διαχείριση ενός δικτύου από home plug συσκευές κάποιος μπορεί να εγκαταστήσει στον υπολογιστή την εφαρμογή Cockpit, μέσω της οποίας μπορούμε να δούμε όλες τις home plug συσκευές ενός δικτύου (και τις μη Devolo), να ρίξουμε μια ματιά στις ταχύτητες επικοινωνίας και να προσθέσουμε επιπλέον συσκευές πολύ ευκολότερα, καθώς από ένα σημεία και μετά είναι κάπως περίπλοκο λόγω των προτύπων ασφαλείας που έχουν.



Όσον αφορά τώρα στις συγκεκριμές συσκευές, κάθε μια από τις δυο συσκευές της devolo έχει ένα LED που μας ενημερώσει για την επίτευξη σύνδεσης (γαλάζιο) χρώμα, ενώ αν αυτό ειναι κλειστό, σημαίνει πως η συσκευή δε λειτουργεί, ενώ αν ειναι κόκκινου χρώματος, δεν έχει επιτευχθεί σύνδεση. Επιπλέον, το powerline με το router διαθέτει επιπλέον και ένα Len που μας ενημερώνει για τη κατάσταση του ασύρματου δικτύου. Μπορούμε να συνδέσουμε όσες τέτοιες συσκευές θέλουμε στο σπίτι μας σε όποια σημεία θέλουμε. Δεν μπορούμε όμως να δικτυώσουμε με αυτό τον τρόπο δυο γειτονικά διαμερίσματα, γιατί αυτά χρησιμοποιούν διαφορετικά ρολόγια της ΔΕΗ και έτσι οι συσκευές δεν θα μπορούν να βρουν η μια την άλλη. Όσον αφορά στις ταχύτητες, εδώ η Devolo έχει καταφέρει να αυξήσει τη θεωρητική μέγιστη ταχύτητα εκμεταλλευόμενη και το τρίτο καλώδιο μιας τυπικής καλωδίωσης ρεύματος, τη γείωση. Αν δεν υπάρχει γείωση (πράγμα απίθανο), τότε δε μπορούν οι συσκευές να πιάσουν τη μέγιστη θεωρητική ταχύτητα.



Ερχόμενοι τώρα στο κομμάτι του router, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νέας γενιάς 802.11ac σύστημα που υποστηρίζει και τις δυο συχνότητες (2,4GHz και 5GHz), ενσωματώνοντας ταυτόχρονα σύστημα κεραιών 2x2 MIME. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης έχει τη μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και εξαιρετική εμβέλεια. Επιπλέον, είναι έτσι σεταρισμένο ούτως ώστε να λειτουργεί άμεσα σαν router, χωρίς να χρειάζεται να προβεί ο χρήστης σε επιπλέον ρυθμίσεις. Στη περίπτωση του δικτύου της δοκιμής μας το setup έχει ως εξής: ADSL modem στην τηλέφωνική γραμμή και πάνω του ένα 802.11ac router της Netgear (Nighthawk R7000), το οποίο συνδέεεται με το απλό powerline. Σε άλλο όροφο έχουμε τοποθετημένο στην πρίζα το powerline με το router, το οποίο αυτόματα αναγνώρισε την ύπαρξη του Netgear και απλά λειτούργησε σαν extender, χωρίς καμία περέμβαση από εμάς, δημιουργώντας το ασύρματο δίκτυο και μεταφέροντας την πρόσβαση στο Internet αλλά και τη δικτύωση των συσκευών του άλλου ορόφου στο υπάρχον (δίκτυο) του αρχικού χώρου. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα web interface στο οποίο αποκτάμε πρόσβαση μέσα από το Devolo Cockpit, το οποίο παρέχει κάποιες βασικές ρυθμίσεις που αφορούν στη ρύθμιση του router. Σε καμμία περίπτωση δεν αγγίζουν τα προηγμένα χαρακτηριστικά που συναντάμε σε ακριβά router (όπως είναι το Netgear Nighthawk R7000). Ακόμα και έτσι όμως, το powerline της Devolo κάνει καλά τη δουλειά του.



Βέβαια, όταν έχει κανείς να κάνει με κορυφαίες συσκευές που δείχνουν το δρόμο σε όλους τους άλλους κατασκευαστές, το κόστος αναμενόμενα είναι αυξημένο κάτι που ισχύει και στη περίπτωση των προτάσεων της Devolo: το kit μπορεί να το αποκτήσει κανείς με περίπου 165€ (στα €130 είναι το κόστος αγοράς μόνο του router powerline), χρήματα τα οποία τα αξίζει με το παραπάνω, αν αναλογιστούμε ότι ενσωματώνει και ένα γρήγορο 802.11ac router. Ο υπογράφων πάντως είναι λάτρης της τεχνολογίας home plug και η αλήθεια είναι ότι οι συσκευές της Devolo είναι αυτές που λειτουργούν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.


 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

10

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Κορυφαίες ταχύτητες
  • Ευκολία χρήσης
  • Αυτόματο firmware update μέσω του Cockpit
  • Ταχύτατο router
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σχετικά υψηλό κόστος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • chronix
    • Πολύ ωραίο review Δημήτρη!

      Αυτή την περίοδο ψάχνω να αγοράσω ένα powerline και θα προτιμήσω τα Devolo. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν με ενδιαφέρει τόσο, μιας και το 500άρι starter kit καλύπτει τις ανάγκες μου.

      Απορία... Επηρεάζει την λειτουργία/απόδοση του powerline αν συνδέσω πάνω του (στην σούκο του powerline) πολύπριζο?

    • billbig
    • @chronix

      Απ όσο ξέρω δεν δημιουργείται εκεί πρόβλημα. Απλά το ίδιο το powerline δεν λειτουργεί αν καρφωθεί αυτό σε πολύπριζο.

    • Dimcar
    • όχι, ότι θέλεις μπορείς να βάλεις πάνω του, γι αυτό έχει τη πρίζα. Ωστόσο όπως γράφει ο @billbig, αν βάλεις το powerline σε πολύπριζο έχεις απώλειες για αυτό ότι powerline επιλέγουμε, καλό ειναι να έχει τη δική του πρίζα. Επίσης, από τη στιγμή που ψήνεσαι, πάρε καλύτερα τα 650αρια από τα 500άρια, ειναι πολύ καλύτερα.

*