Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Epson EH-LS800 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Epson

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Epson Italy

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Epson Italy

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Δε παρουσιάζουμε συχνά βιντεοπροβολείς, όμως κάθε φορά που ένας έρχεται στο Enternity, ένας ενθουσιασμός μας πιάνει, ειδικά όταν έχουμε ένα μοντέλο σαν τον Epson EH-LS800. Με κόστος που βρίσκεται στα €3500, ο 4K προβολέας της Epson δεν είναι φθηνός, όμως είναι ιδανικός για να αντικαταστήσει κανείς τηλεόρασή του με μεγάλη ευκολία, καθώς είναι ultra short throw.



Ο Epson EH-LS800 είναι ένας μεγάλος σε διαστάσεις και αρκετά βαρύς προβολέας ο οποίος προορίζεται για χρήση σε σταθερό σημείο. Προφανώς μπορεί κανείς να τον μεταφέρει ευκολότερα σε σχέση με μια τηλεόραση, αλλά δεν είναι κάτι που θα το κάνει κάποιος αβίαστα. Με μια πρώτη ματιά και από μακριά, δύσκολα κάποιος θα αντιληφθεί ότι έχουμε να κάνουμε με προβολέα και κάποιος θα μπορούσε να τον περάσει για κάποιο επαγγελματικό A3 σκάνερ. Και αυτό γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι τεχνολογίας ultrashort throw, δηλαδή μπορεί να προβάλει μεγάλη οθόνη από κοντινή απόσταση.



Έτσι, ο φακός προβολής είναι τοποθετημένος στη πάνω πλευρά του, «χωμένος» σε ένα βύθισμα του σώματός του. Ουσιαστικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε το προβολέα περίπου στα 30 εκατοστά από το τοίχο (μετρώντας τη πλευρά που είναι πιο κοντά στο τοίχο), κάτι που διευκολύνει την αντικατάσταση μιας τηλεόρασης. Φεύγει η τηλεόραση και στη θέση της μπαίνει ο προβολέας, προσφέροντας όμως εικόνα που φτάνει στις 150’’. Στη κοντινότερη απόσταση που τον βάλαμε ώστε να έχουμε καθαρή εστίαση, πήραμε περίπου 120-130’’ διαγωνίου το οποίο σημαίνει ότι όποιος τον «λιγουρεύεται» πρέπει να έχει ένα πραγματικά μεγάλο και άδειο τοίχο (ή άλλο μέσο προβολής).



Πριν πάμε όμως στην εικόνα ας δούμε και τι άλλο έχει. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης υπάρχει ένα ποδαράκι για να ρυθμίσουμε το ύψος του προβολέα. Αν δε το ανασηκώσουμε, το κάτω μέρος της οθόνης προβολής βρίσκεται περίπου στο ύψος που είναι τοποθετημένος ο προβολέας. Στη δεξιά πλευρά και πίσω από ένα αφαιρούμενο καπάκι βρίσκονται όλες οι θύρες καθώς και το ρυθμιστικό εστίασης. Ναι, ο προβολέας των €3500 δεν έχει αυτόματη εστίαση, όμως δε τη χρειάζεται καθώς όπως είπαμε έρχεται να αντικαταστήσει τη τηλεόραση. Τον τοποθετούμε, φτιάχνουμε την εστίαση και τέλος καθώς μετά δε θα χρειαστεί να μετακινηθεί.



Όσον αφορά στις θύρες, έχουμε 3 HDMI 2.0 που υποστηρίζουν εικόνα μέχρι 4K με HDR με τη μια να είναι ARC συμβατή και μια ακόμα να ονομάζεται Game. Σε αυτή συνδέουμε κάποια κονσόλα καθώς μέσω αυτής υποστηρίζεται το χαμηλότερο latency (κάτω από 20ms δίνει η Epson). Ακόμα, έχουμε δυο εισόδους USB για να συνδέσουμε συσκευές αποθήκευσης  και μια ακόμα που λειτουργεί σαν DC-Out τροφοδοτώντας μέχρι 2A ρεύμα. Υπάρχει επίσης και μια οπτική έξοδος ήχου για σύνδεση με κάποιο ηχοσύστημα, αν και το σύστημα ηχείων του προβολέα είναι εξαιρετικό. Αυτό βρίσκεται στη πλευρά που μας «κοιτάζει» (όπως τον βλέπουμε έχοντάς τον στήσει σωστά), πίσω από ένα υφασμάτινο καπάκι. Αποτελείται από 2 tweeter που βρίσκονται στις δυο άκρες τις πρόσοψης και ένα woofer στο κέντρο και προς τη δεξιά πλευρά. Το σύστημα ηχείων είναι της Yamaha και πραγματικά προσφέρει εξαιρετικό ήχο, με μεγάλη ένταση, γεμάτες χαμηλές συχνότητες και χωρίς παραμορφώσεις. Για τη περίπτωση που κάποιος θέλει μια περισσότερο πριβέ εμπειρία, μπορεί να συνδέσει και ακουστικά ενσύρματα ή φυσικά ασύρματα αφού ο προβολέας έχει και Bluetooth και WiFi, το μοναδικό τρόπο δικτύωσης του προβολέα. Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε και κάποια θύρα LAN για καλύτερες και κυρίως σταθερότερες ταχύτητες δικτύωσης, ειδικά στη περίπτωση που stream-άρουμε περιεχόμενο υψηλού bitrate από κάποιο NAS που πιθανόν να βρίσκεται στο σπίτι.



Αφού βρούμε το μέρος (και τον άδειο τοίχο από πίσω του) για να εγκαταστήσουμε το προβολέα, όλα τα άλλα γίνονται πανεύκολα. Το power on βρίσκεται στη δεξιά πλευρά και πατώντας το, σε μερικά δευτερόλεπτα έχουμε μια τεράστια οθόνη προβολής. Το τηλεχειριστήριο που συνοδεύει το προβολέα είναι μικρό και εύχρηστο και με αυτό κάνουμε όλη τη δουλειά. Ο Epson EH-LS800 έρχεται με λειτουργικό Android TV (είναι  η έκδοση 11 του Android) και προφανώς είναι certified υποστηρίζοντας 4K με HDR και όλα τα σχετικά. Υπάρχει Youtube και κατεβάσαμε επιπλέον Amazon Prime και Disney Plus τα οποία όλα έπαιξαν πανεύκολα. Αυτό όμως που θέλαμε πάνω από όλα να δοκιμάσουμε ήταν το gaming.



Έτσι, συνδέσαμε το PS5 στη gaming HDMI του προβολέα και αρχίσαμε να παίζουμε διάφορα παιχνίδια, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα mode εικόνας του προβολέα. Το Dynamic Color είναι αυτό που προσφέρει τη μεγαλύτερη φωτεινότητα, με την Epson να αναφέρει έχει 4000 Lumens από το 3LCD σύστημα προβολής, το οποίο έχει διάρκεια ζωής 20.000 ώρες. Αυτή είναι και η διάρκεια ζωής του προβολέα καθώς δεν υπάρχει λάμπα να αντικαταστήσει κανείς, κάτι που μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 5 ώρες την ημέρα για 10 χρόνια χρήσης. Σε ένα πραγματικά φωτισμένο δωμάτιο, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να απολαύσουμε το περιεχόμενο που του «ρίξαμε» και να απολαύσουμε το The Last of Us, το Gran Turismo, το Horizon Forbidden West και άλλα παιχνίδια του Playstation 5, χωρίς να ενοχληθούμε από latency.



Το HDR ενεργοποιήθηκε κανονικά στο PS5, με την εικόνα που πήραμε να είναι εντυπωσιακή, τόσο λόγο μεγέθους όσο και λόγω χρωμάτων και αντίθεσης. Η εμπειρία του gaming ήταν πραγματικά μοναδική, έχοντας τόσο μεγάλη εικόνα. Και ας προβάλαμε με μη ιδανικές συνθήκες, σε ένα σκούρο τοίχο. Προφανώς και όποιος αποφασίσει να αποκτήσει ένα τόσο ακριβό προβολέα θα θέλει να τον εκμεταλλευτεί στο έπακρο, χρησιμοποιώντας ένα σωστό μέσο προβολής, το οποίο βέβαια μπορεί να κοστίζει αρκετά χρήματα.



Από πλευράς ρυθμιστικών, υπάρχουν διάφορα mode προβολής πέρα από το Dynamic Color (πχ Vivid, Cinema) στα οποία μπορούμε να προβούμε σε αρκετές επιπλέον αλλαγές, ώστε να φέρουμε την εικόνα ακόμα πιο κοντά στα μέτρα μας. Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετά ακόμα ρυθμιστικά που αφορούν στον ήχο. Εξαιρετική είναι και η ύπαρξη ενός αισθητήρα κίνησης (μπορούμε να τον απενεργοποιήσουμε), ο οποίος αντιλαμβάνεται αν κάποιος βρεθεί κοντά στο φακό προβολής (πχ ένα παιδί) και κλείνει αυτόματα την εικόνα για να μη υπάρξει κάποιο ατύχημα με την υψηλή φωτεινότητα



Όσον αφορά τώρα στο παραγόμενο θόρυβο του συστήματος ψύξης, αυτός είναι σίγουρα αντιληπτός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα επίπεδά του είναι αντίστοιχα με αυτά ενός κλιματιστικού ρυθμισμένο σε μέση προς χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα. Προφανώς και σε κανονικές συνθήκες θέασης, με τον ήχο να παίζει σε φυσιολογικά επίπεδα έντασης, ο θόρυβος του συστήματος ψύξης δε γίνεται αντιληπτός, αλλά αν κάποιος θέλει να παίξει ή να δει κάτι βράδυ με τον ήχο χαμηλά, σίγουρα οι ανεμιστήρες του προβολέα ακούγονται. Να σημειώσουμε επίσης, ότι πίσω από το υφασμάτινο καπάκι της πρόσοψης υπάρχει ένα φίλτρο που προστατεύει τους ανεμιστήρες από τη σκόνη το οποίο θα πρέπει που και που να καθαρίζει ο κάτοχος του προβολέα.



Το ερώτημα που θα κάνουν πολλοί είναι αν αξίζει κανείς να αντικαταστήσει τηλεόραση με προβολέα και στη προκειμένη περίπτωση η απάντηση είναι πως ο Epson EH-LS800 είναι σχεδιασμένος για αυτό ακριβώς. Το γεγονός ότι προβάλει μεγάλη εικόνα όντας πολύ κοντά στο τοίχο και τοποθετώντας τον στο σημείο που θα έβαζε κανείς τη τηλεόρασή του, λύνει όλα τα προβλήματα εγκατάστασης που έχει ένας παραδοσιακός προβολέας. Η ύπαρξη του Android TV προσφέρει μεγάλη ελευθερία στο πως θα αξιοποιηθεί ο προβολέας ενώ και η ειδική για gaming HDMI θύρα βοηθάει να έχουμε καλύτερη gaming εμπειρία. Από την άλλη βέβαια ο προβολέας δεν υποστηρίζει HDMI 2.1 για 4K/120Hz ή VRR, ενώ και ο παραγόμενος θόρυβος είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Όμως αν κάποιος θέλει 120-150 ίντσες προβολής, ο Epson EpiqVision Ultra LS800 μπορεί να προσφέρει τρομερές συγκινήσεις χάρη στην εξαιρετική και τεράστια εικόνα που προσφέρει. Αν μη τι άλλο, το να βλέπεις Champions League ή να παίζεις Horizon και Gran Turismo στις 150 ίντσες, είναι μοναδική εμπειρία. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ευκολία εγκατάστασης
  • Τεράστια οθόνη προβολής
  • Χαμηλό latency σε μια εκ των 3 HDMI για σύνδεση με κονσόλα
  • Υψηλή φωτεινότητα
  • Ικανοποιητικός ήχος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θόρυβος από το σύστημα ψύξης
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*