Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei Matepad 10.4 (2022) Review

*
Ένα από τα αγαπημένα tablet του υπογράφοντα είναι το Huawei Matepad 11, το οποίο από τη στιγμή που έπεσε στα χέρια μας, μας έχει κάνει τη ζωή ευκολότερη. Το Huawei Matepad 10.4 (2022) που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες είναι μια διαφορετική συσκευή, ένα μικρότερο και οικονομικότερο tablet το οποίο μπορεί να αποκτήσει κανείς στα €299 (με έκπτωση €50) παίρνοντας όμως δώρο και το ασύρματο πληκτρολόγιο Bluetooth που λειτουργεί και σαν προστατευτική θήκη.



Έρχεται σε ένα κουτί το οποίο περιλαμβάνει το tablet, ένα φορτιστή 22,5Watt, ένα καλώδιο Type-C USB και κάποια εγχειρίδια. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό και είναι σχετικά ελαφριά (στα 450 γραμμάρια). Οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες ενώ και οι τέσσερις πλευρές είναι κυρτές. Η πλάτη έχει ματ φινίρισμα και σε αυτή βρίσκουμε και τη βασική κάμερα των 13MP παρέα με το led flash και το μικρόφωνό της.



Η πρόσοψη καλύπτεται κατά μεγάλο ποσοστό από την οθόνη διαγωνίου 10,4’’ τεχνολογίας IPS. Η οθόνη λειτουργεί σε υψηλή ανάλυση (2000x1200 pixel) με το λειτουργικό να έχει ενεργοποιημένη μια ρύθμιση για αυτόματη αλλαγή της (προφανώς σε κάποια χαμηλότερη), ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Όσον αφορά στα bezel, αυτά είναι τόσο μεγάλα όσο χρειάζεται ούτε ώστε ο χρήστης να μπορεί να κρατάει το tablet με τα χέρια χωρίς τα δάχτυλα να μπαίνουν μέσα στο panel. Αν και το γυαλί μπροστά από το panel είναι ελαφρώς ανακλαστικό, η οθόνη είναι αρκετά όμορφη προσφέροντας υψηλή φωτεινότητα, την οποία μετρήσαμε στα 436 nits. Η θερμοκρασία χρώματος στο μοναδικό διαθέσιμο χρωματικό προφίλ μετρήθηκε στους  7160ο K ενώ σύμφωνα με το DisplayCal, το panel μπορεί να αποδώσει το 84,5% του sRGB χρωματικού φάσματος. Ο χρήστης μπορεί να βλέπει άνετα από μεγάλες γωνίες θέασης (αν και κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί, με την έννοια ότι το tablet είναι προσωπική συσκευή) ενώ από πλευράς backlight bleeding, υπάρχει λίγο στις γωνίες αλλά δεν είναι κάτι που ενοχλεί. Γενικότερα η οθόνη είναι ένα δυνατό ατού της συσκευής. Κεντρικά τοποθετημένα στο bezel πάνω από την οθόνη είναι η selfie καμερα των 8 MP η οποία επαρκεί για λειτουργίες όπως video conference. Μπορεί να τραβήξει βίντεο μέχρι 1080p30 (όπως και η βασική κάμερα).



Κρατώντας το tablet σε landscape mode, στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τη Type-C USB 2.0 παρέα με δυο ηχεία, ενώ στην απέναντι πλευρά έχουμε δυο ακόμα ηχεία και το power button. Στη πάνω πλευρά και αριστερά βρίσκουμε τα πλήκτρα ελέγχου της έντασης ήχου και δυο μικρόφωνα (αλλά τέσσερις τρύπες, με τις δυο αριστερά να είναι αυτές των μικροφώνων). Ο ήχος του Huawei Matepad 10.4 είναι το δεύτερο δυνατό χαρακτηριστικό της συσκευής. Τα ηχεία είναι ρυθμισμένα από τη Harman Kardon και έχουν μεγάλη ένταση χωρίς παραμόρφωση ακόμα και στη μέγιστη τιμή, καλά μπάσα και γενικά θα ικανοποιήσουν το χρήστη της συσκευής. Μάλιστα τα ηχεία ενημερώνονται από τους αισθητήρες του tablet για το orientation, διατηρώντας πάντα σωστά τα κανάλια left-right, ανεξάρτητα αν κρατάμε σωστά ή «ανάποδα» το tablet.



Αποκτώντας το tablet, ο χρήστης παίρνει μαζί και το Bluetooth πληκτρολόγιο που ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν θήκη μεταφοράς. Η θήκη είναι σκληρή και από τις δυο πλευρές της με την εξωτερική της επιφάνεια να είναι ελαφρώς «σαγρέ» κάτι που προσφέρει καλό κράτημα. Στο εσωτερικό της, στη μια πλευρά βρίσκεται το ίδιο το πληκτρολόγιο και στην άλλη τα πλαστικά τμήματα που συγκρατούν το tablet, δυο στις πάνω γωνίες και ένα μεγάλο που αγκαλιάζει το κάτω κεντρικό τμήμα του tablet. Με το που το κουμπώσουμε στη θέση του, το tablet δε κουνιέται από εκεί. Ανασηκώνοντας το τώρα, υπάρχει μια γωνία στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί, ακουμπώντας ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο και ασφαλίζοντας μαγνητικά.



Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε η γωνία αυτή να είναι λίγο μεγαλύτερη, αλλά είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος. Στη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου υπάρχει μια θύρα Type-C USB για τη φόρτισή του και ένας διακόπτης on-off. Το ίδιο το πληκτρολόγιο είναι σχετικά μικρό σε εμβαδό όμως είναι απόλυτα λειτουργικό ώστε να γράφει κανείς άνετα. Υπάρχουν και κάποια shortcuts που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα οποία είναι διαθέσιμα να μάθει κανείς μέσα από το σχετικό μενού του λειτουργικού. Να σημειώσουμε επίσης ότι το tablet είναι συμβατό και με το 2ης γενιάς M-Pencil, το οποίο μπορεί κανείς να αποκτήσει ξεχωριστά.



Το SoC που ενσωματώνει το Huawei Matepad 10.4 είναι ένας οχταπύρηνος Huawei Kirin 710A, ένα σχετικά παλιό SoC που κατασκευάζεται στα 12nm, έχοντας τέσσερις πυρήνες Cortex A73 που μπορούν να φτάσουν έως τα 2GHz και άλλους 4 A53 που φτάνουν στα 1700Mhz, το οποίο συνοδεύεται από 4GB μνήμης. Δε βάζει φωτιά στις επιδόσεις προφανώς, όμως επαρκεί για καθημερινή χρήση, για την οποία άλλωστε προορίζεται το tablet. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει (Mali G51) επιτρέπει στο χρήστη να παίζει τα απλά παιχνίδια, αλλά δεν είναι για κάτι παραπάνω, με το 3D Mark να μας δίνει 560 πόντους. Να σημειώσουμε ότι το tablet έρχεται με 128GB αποθηκευτικού χώρου ο οποίος προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις ενώ υπάρχει δυνατότητα για επέκτασή του με κάρτες microSD έως 512GB. Από πλευράς δικτύωσης, το tablet έχει WiFi 5 (και στα 2,4Ghz και στα 5Ghz) και Bluetooth 5.1.



Όσον αφορά στο λειτουργικό σύστημα, το Huawei Matepad 10.4 έρχεται Harmony OS 2.0, το οποίο βασίζεται στο Android 10. Το interface είναι όμορφο και εξαιρετικά λειτουργικό ενώ όσοι βρίσκονται στο οικοσύστημα της Huawei θα βρουν γνωστές ευκολίες όπως το Multi-screen Collaboration που επιτρέπει τη χρήση ενός Huawei smartphone μέσω του tablet, αλλά και των Multi-Window και app multiplier. Χάρη στο πρώτο μπορούμε να έχουμε έως τέσσερις εφαρμογές ανοιχτές στην οθόνη, δυο σε split-screen παράθυρα και δυο σε floating παράθυρα. Το App multiplier επιτρέπει σε συμβατές εφαρμογές (όπως το Huawei Health ή το Petal Search) να τρέχουν σε διπλό παράθυρο για καλύτερο multitasking μέσα σε μια εφαρμογή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν λειτουργίες όπως το Dark Mode καθώς και reading mode (το λέει eye comfort) και το ebook mode για την οθόνη, όπως επίσης και το Natural Tone που ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία της οθόνης με βάση το περιβάλλοντα φωτισμό. Σε γενικές γραμμές το SoC καταφέρνει να τρέξει ικανοποιητικά το interface, αν και παρατηρήσαμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις στα animation κατά την εναλλαγή εφαρμογών.



Όσον αφορά στις εφαρμογές, αυτές τις κατεβάζει κανείς από το AppGallery, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στο Play Store της Google. Τα έχουμε πει ξανά για το AppGallery, αλλά καλό είναι να θυμίσουμε πως αυτό έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια και στη πραγματικότητα ο χρήστης θα βρει αυτά που θέλει είτε μέσω αυτού είτε χρησιμοποιώντας το Petal Search. Έτσι εγκαταστήσαμε το Netflix, το οποίο όμως δεν υποστηρίζει FullHD ανάλυση video καθώς το tablet είναι Widevine L3 συμβατό. Η αλήθεια είναι πως μας έκανε εντύπωση αυτό, καθώς το Huawei Matepad 11 ήταν Widevile L1 και έπαιζε FullHD. Ίσως στη πορεία γίνει το απαραίτητο whitelisting και αλλάξει αυτό, καθώς το tablet μόλις κυκλοφόρησε. Άλλωστε, το Huawei Matepad 11 αν και αρχικά δεν έπαιζε Full HD στο Prime Video, στη πορεία έγινε whitelist από την Amazon και πλέον παίζει κανονικά σε υψηλή ανάλυση τα βίντεο.



Το Huawei Matepad 10.4 του 2022 είναι ένα ολοκληρωμένο tablet. Η οθόνη του είναι μεγάλη και φωτεινή, ο ήχος εξαιρετικός (την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, ακούμε μουσική για χαλάρωμα από τα ηχεία του μέσω της εφαρμογής Huawei Music) ενώ και το πληκτρολόγιο είναι ένα added value. Το Harmony OS 2.0 πάντα μας άρεσε και εξακολουθεί, χάρη στις ξεχωριστές λειτουργίες που προσφέρει και το μοναδικό που μπορούμε να πούμε σαν αρνητικό είναι το σχετικά αδύναμο SoC, το οποίο κάποιες φορές δείχνει να ζορίζεται. Γενικά όμως το Huawei Matepad 10.4 του 2022 είναι μια καλή πρόταση για χρήση από όλη την οικογένεια. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικός ήχος
  • Φωτεινή οθόνη υψηλής ανάλυσης
  • Το πληκτρολόγιο/θήκη περιλαμβάνεται στη τιμή
  • Ικανοποιητική αυτονομία
  • Υποστήριξη M-Pencil 2ης γενιάς
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το SoC είναι σχετικά αδύναμο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*