Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei Nova 10 / Nova 10 Pro Review

*
Μετά τα μοντέλα της σειράς Nova 9 που είδαμε τη προηγούμενη χρονιά, η Huawei φέρνει δυο νέα τηλέφωνα στη σειρά Nova το Huawei Nova 10 (στα €599 για έκδοση με 8GB/128GB) και το Huawei Nova 10 Pro (στα €799 για έκδοση με 12GB/256GB), με τη μεταξύ τους διαφορά στη τιμή να είναι σίγουρα σημαντική. Η τιμή του 10 Pro να πλησιάζει επικίνδυνα τις τιμές των flagship τηλεφώνων, με το απλό Nova 10 να είναι ελαφρώς ακριβότερο σε σχέση με τη τιμή λανσαρίσματος του Nova 9.



Και τα δυο τηλέφωνα έρχονται σε μια τυπική συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια λεπτή και διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής καρτών SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 66Watt (Nova 10) ή 100 Watt (Nova 10 Pro) παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C.  Οι δυο συσκευές ακολουθούν την ίδια σχεδίαση και παίρνοντας τη κάθε μια στο χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς μια πραγματικά ξεχωριστή αίσθηση. Μεταξύ των δυο, το Nova 10 είναι το λεπτότερο (και ταυτόχρονα το λεπτότερο Nova που έχει κυκλοφορήσει) και ελαφρύτερο (μόλις 168gr), χωρίς το Nova 10 Pro να είναι βαρύ στα 191 γραμμάρια, έχοντας παράλληλα μεγαλύτερη μπαταρία και μεγαλύτερη οθόνη. Και οι δυο συσκευές πάντως μεταφέρουν μια εξαιρετική αίσθηση ποιότητας.


Nova 10 (αριστερά), Nova 10 Pro (δεξιά)

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η οθόνη τους με τις κυρτές πλευρές και τα ελάχιστα bezel στο πάνω και κάτω μέρος. Κάποιοι βέβαια δεν αρέσκονται στις κυρτές πλευρές επειδή το κράτημα δεν είναι τόσο σταθερό, ωστόσο με τη θήκη που βρίσκεται στο κουτί, το πρόβλημα αυτό λύνεται άμεσα.


Nova 10

Η οθόνη του Nova 10 έχει διαγώνιο 6,67’’, λειτουργεί σε ανάλυση 2400x1080 pixel και υποστηρίζει 1δις. χρώματα (όντας 10Bit Amoled), με τη μέγιστη φωτεινότητα που μετρήσαμε να φτάνει στα 480 nits και με το auto στα 712nits ενώ χρωματικά είναι άριστη με DeltaE 1,4 (στη ρύθμιση Normal).



Το Nova 10 Pro έχει εντελώς διαφορετική οθόνη, μια πραγματικά μεγάλη 10Bit Amoled στις 6,78’’ υψηλότερης ανάλυσης λειτουργίας στα 2652x1200 pixel με τη μέγιστη φωτεινότητα που μετρήσαμε να φτάνει στα 523 nits και με το auto στα 740nits ενώ χρωματικά είναι άριστη με ακόμα χαμηλότερο DeltaE 1,2 (στη ρύθμιση Normal).



Μια ακόμα διαφορά που έχουν οι δυο οθόνες έχει να κάνει με τη selfie κάμερα, με το Nova 10 να έχει μια στα 60MP τοποθετημένη κεντρικά και πάνω και το Nova 10 Pro να έχει 2 σε σχήμα «χάπι» στο αριστερό μέρος της πρόσοψης, την ίδια στα 60MP και μια δεύτερη με zoom 2x στα 8MP. Θα μιλήσουμε για αυτές στο κομμάτι των καμερών, λίγο παρακάτω. Και οι δυο οθόνες λειτουργούν στα 120hz με το software να δίνει διάφορες επιλογές ρύθμισης (60Hz, 120Hz ή αυτόματη λειτουργία), χωρίς όμως να παρατηρούμε ενδιάμεσες τιμές όσον αφορά στο ρυθμό ανανέωσης. Όσον αφορά τώρα στο πως συμπεριφέρεται η κάθε επιλογή του refresh rate, στο auto, αυξομειώνεται το refresh rate μεταξύ 60hz και 120Hz, ανάλογα με το περιεχόμενο.


Nova 10 (αριστερά), Nova 10 Pro (δεξιά)

Τα 120Hz ενεργοποιούνται όταν κάνουμε scrolling στο λειτουργικό ή σε σελίδες web, ενώ το panel επιστρέφει στα 60Hz όταν έχουμε στατικές εικόνες ή δε κάνουμε κάτι με το τηλέφωνο ή βλέπουμε βίντεο. Στη ρύθμιση 120Hz, έχουμε αυτή τη ταχύτητα συνέχεια, εκτός και αν φορτώσει εφαρμογή βίντεο (ή κάποιο παιχνίδι) οπότε το panel γυρνάει στα 60Hz. Αυτή η επιλογή δε είναι και η κατάλληλη για όσους παίζουν παιχνίδια με το κινητό τους, καθώς σε αυτή τη ρύθμιση τα παιχνίδια που μπορούν να υποστηρίξουν frame rate πάνω από 60fps, το κάνουν. Δοκιμάσαμε το Titan Quest και το Dead Cells και παρατηρήσαμε πως το πρώτο κατάφερε να φτάσει τα 80-100fps ανάλογα με το τι γινόταν στην οθόνη ενώ το Dead Cells φαίνεται να καρφώθηκε στα 120fps. Ρυθμίζοντας την οθόνη σε auto, και τα δυο παιχνίδια γύρισαν αυτόματα το panel στα 60Hz.


Nova 10

Τα panel είναι HDR/HDR10+ συμβατά, ωστόσο δεν είναι δυνατό κάποιος να απολαύσει τα κάλλη των οθονών στο Netflix, καθώς τα τηλέφωνα είναι Widevine L3 συμβατά, υποστηρίζοντας μόνο SD ανάλυση. Ίσως σε κάποιο επόμενο firmware update να μπορεί να παίξει έστω Full HD video στο Netflix. Πάντως στο Youtube (το οποίο βέβαια δεν λειτουργεί άμεσα, καθώς τα τηλέφωνα δεν έχουν Google Services παρά μόνο μέσω του GSpace), τα HDR βίντεο παίζουν κανονικά. Μέσα στην οθόνη έχουμε και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος λειτουργεί γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Καθώς έχουμε AMOLED panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το EMUI 12 (πάνω από Android 11, το οποίο όμως σαν όνομα δεν εμφανίζεται πουθενά) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Αρκετές είναι και οι επιλογές για τη ρύθμιση των χρωμάτων, με το Normal να είναι αυτό που δίνει τη πιστότερη χρωματική απεικόνιση και το Vivid να δίνει περισσότερη ζωντάνια στην οθόνη. Σε κάθε μια από τις δυο αυτές επιλογές μπορούμε πάντα να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία χρώματος. Το EMUI 12 έχει και επιλογή για ρύθμιση της ανάλυσης, καθώς πέρα από το High (που είναι η native ανάλυση της εκάστοτε οθόνης) υπάρχει το Low για εξοικονόμηση ενέργειας και το smart resolution που εναλλάσσει αυτόματα την ανάλυση μεταξύ των δυο. Εμείς πάντως αφήσαμε τις συσκευές στο high. Από εκεί και πέρα, έχουμε Dark Mode, έχουμε το Eye Comfort που λειτουργεί σαν Blue filter έχοντας μέσα στο υπομενού και δυνατότητα για ενεργοποίηση της μείωση του flicker (ενεργοποιείται ξεχωριστά) ενώ τέλος έχουμε και ένα eBook mode, το οποίο μετατρέπει την οθόνη σε ασπρόμαυρη


Nova 10 (αριστερά), Nova 10 Pro (δεξιά)

Η διάταξη πλήκτρων θυρών και ηχείων είναι ίδια και για τα δυο τηλέφωνα. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρα power και τα volume control πλήκτρα. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (κλασσικά USB 2.0) παρέα με το ένα ηχείο, το ένα μικρόφωνο, και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM με υποστήριξη 4G δικτύων και από τις δυο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο μικρόφωνο και τρύπες που βοηθάνε το ακουστικό να λειτουργήσει σαν δεύτερο ηχείο καθώς και τα δυο Nova προσφέρουν στερεοφωνικό ήχο ενώ στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό. Ο ήχος που παράγουν τη ηχεία είναι δυνατός και καθαρός, με το Nova 10 Pro να προσφέρει μεγαλύτερη ένταση.


Nova 10 (αριστερά), Nova 10 Pro (δεξιά)

Η πλάτη των τηλεφώνων, στην έκδοση Starry Silver που έχουμε στα χέρια μας και για τις δυο συσκευές, είναι εντυπωσιακές. Πρόκειται για γυάλινη πλάτη η οποία όμως έχει περάσει ειδική επεξεργασία ώστε να δώσει από τη μια, ξεχωριστή όψη σε αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που αλλάζει το χρωματικό τόνο ανάλογα με το πώς πέφτει το φως πάνω ενώ από την άλλη η επιφάνεια δεν είναι τελείως λεία, κάτι που βοηθάει στο κράτημα της συσκευής, ενώ ταυτόχρονα δε πρόκειται να μείνει δακτυλικό αποτύπωμα πάνω της. Χαμηλά, στο κέντρο της πλάτης, υπάρχει ανάγλυφο το λογότυπο Nova παρέα με το τυπωμένο όνομα της Huawei. Στη πλάτη βρίσκεται συναντάμε και το τριπλό σύστημα καμερών, τοποθετημένο μέσα σε ένα πανέμορφο oval πλαίσιο εξαιρετικής κατασκευής, το Star Orbit Ring όπως το λέει η Huawei. Αυτό είναι μεγαλύτερο στο Nova 10 Pro σε σχέση με το αντίστοιχο του Nova 10, παρόλο που τα δυο τηλέφωνα έχουν το ίδιο σύστημα καμερών, με κεντρικά τοποθετημένο το βασικό φακός με f/1.8 στο Pro και f/1.9 στο απλό μπροστά από τον αισθητήρα RYYB των 50MP. Πάνω από το βασικό φακό είναι ο Ultrawide και κάτω ένας αισθητήρας βάθους, ενώ έξω από το Star Orbit Ring βρίσκεται το Led flash. Για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.


Nova 10 (αριστερά), Nova 10 Pro (δεξιά)

Στο κομμάτι του hardware,  τα δυο Nova Nova έρχoνται με τον Snapdragon 778 αλλά στη 4G έκδοσή του. Το SoC έρχεται με 8 πυρήνες και το Adreno 642L GPU. Δεν είναι το ισχυρότερο SoC σίγουρα, όμως αποτελεί μια λύση που προσφέρει καλές επιδόσεις στο τηλέφωνο χωρίς να υπάρχουν προβλήματα υπερθέρμανσης. Τα παιχνίδια παίζουν άνετα, ωστόσο απαιτητικότεροι τίτλοι όπως το Genshin Impact απαιτούν από το χρήστη κάποιες παραχωρήσεις για να παίξουν με 60fps. Δοκιμάσαμε και emulators για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το Huawei Nova 10/10 Pro τα πάνα καλά. Για παράδειγμα στον PPSSPP emulator το God of War Ghost of Sparta παίζει άνετα στα 60fps σε 5x ανάλυση) και το LBP σε 10x ανάλυση. Από πλευράς παραγόμενης θερμότητας, το τηλέφωνο δε ζεσταίνεται ούτε παρατηρήσαμε throttling, κάτι που επιβεβαίωσε και το Stress test του 3D Mark, δίνοντας το ίδιο σκορ (γύρω στους 2500 πόντους) από την αρχή μέχρι το τέλος. Σίγουρα και το ανανεωμένο σύστημα ψύξης των Huawei Nova 10 βοηθάει ώστε οι θερμοκρασίες να παραμένουν ελεγχόμενες. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, τα τηλέφωνο είναι μια χαρά προτάσεις.
Το Nova 10 έχει μπαταρία 4000mAh  ενώ το Nova 10 Pro έχει μπαταρία 4500mAh με τις αυτονομίες που μετρήσαμε με το PC Mark και τη φωτεινότητα στις οθόνες στα 200 nits να είναι 7 ώρες και 51 λεπτά για το Nova 10 και 7 ώρες για το Nova 10 Pro. Σε κάθε περίπτωση, η οθόνη ήταν ρυθμισμένη στη μέγιστη ανάλυση και το refresh rate στο Dynamic.Κατά τα άλλα, τα τηλέφωνα υποστηρίζουν δικτύωσης WiFi 6Ε (802.11ax).
 
Nova 10 Pro

Και πάμε λίγο στο κομμάτι του software. Τa τηλέφωνα τρέχουν την έκδοση 12 του EMUI της Huawei. Στη πράξη, όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι συσκευές βασίζονται στο Android 11 και είναι συμβατά με όλες τις Android εφαρμογές (με εξαίρεση βέβαια αυτές που απαιτούν GMS). Γενικότερα η εμπειρία χρήσης του EMUI 12 είναι εξαιρετική και θεωρούμε πως είναι μια από τις ομορφότερες και πλέον εύχρηστες που έχουμε δει. Ειδικά δε στο κομμάτι της συνεργασίας με άλλες συσκευές της Huawei, το EMUI 12 δίνει ρεσιτάλ. Ειδικά η λειτουργία που συνδέεται ασύρματα το Nova 10 με το Matepad 11 με το πρώτο να εμφανίζεται σαν παράθυρο στην οθόνη του δεύτερου, έχοντας τη δυνατότητα για μεταφορά αρχείων και φωτογραφιών από το ένα στο άλλο, είναι εξαιρετικά βολική. Φυσικά υπάρχουν δυνατότητες multitasking «τραβώντας» ένα συρτάρι με εφαρμογές που έχουμε επιλέξει από τη δεξιά ή αριστερή πλευρά, και να χωρίσουμε την οθόνη στα δυο με δυο εφαρμογές. Μπορούμε επίσης να φορτώσουμε και τρίτη σε pop up παράθυρο, πάνω από τις άλλες. Όλο αυτό δουλεύει απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις. Τώρα βέβαια έρχεται η ώρα που θα ρωτήσετε «και ποιες εφαρμογές τρέχουν, αφού δεν έχουν Google». Τις εφαρμογές τις κατεβάζει κανείς κυρίως από το Huawei AppGallery, το οποίο πλέον έχει πραγματικά πάρα μα πάρα πολλές εφαρμογές, με πληθώρα επιλογών που αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό κοινό. Από τραπεζικές εφαρμογές μέχρι delivery (efood, box) και από video streaming (Vodafone TV, Cosmote TV, Ertflix, Nova Go) μέχρι ενημερωτικά site, αναζήτηση taxi (Taxiplon, το πρώην Beat), social όπως το TikTok, το Viber και το Telegram και πάρα πολλές ακόμα. Οι ανέπαφες πληρωμές υποστηρίζονται μέσω της Curve, μια εφαρμογή που ουσιαστικά γίνεται το ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη, ώστε να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα Nova για ανέπαφες πληρωμές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσει τη κάρτα (ή τις κάρτες) που θέλει στο Curve και τέλος. Σε γενικές γραμμές πάντως, το 95% των χρηστών θα βρουν αυτό που θέλουν και θα κάνουν άνετα τη δουλειά τους και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στη Huawei συνολικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά στο Ελληνικό γραφείο για την υπερπροσπάθεια που έχουν κάνει ώστε να εμπλουτιστεί το AppGallery με όλες εκείνες τις εφαρμογές που κατά κόρον χρησιμοποιεί ο κόσμος.


Nova 10 Pro

Τι παίζει όμως με το σύστημα καμερών; Όπως είπαμε έχουμε ένα βασικό φακό στα 50Mpixel χωρίς OIS με f/1.8 (στο Pro) ή f/1.9, ένα ultrawide στα 8Mpixel με f/2.2 με auto focus και ένα αισθητήρα βάθους στα 2MPixel με f/2.4.


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide

Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 50Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel και χρησιμοποιεί διάταξη pixel RYYB και όχι RGB που είναι το συνηθισμένο.


Huawei Nova 10 UW vs Wide


Huawei Nova 10 UW vs Wide


Huawei Nova 10 UW vs Wide


Huawei Nova 10 UW vs Wide


Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 50Mpixel με δυο διαφορετικούς τρόπους μάλιστα, είτε απλά στα 50MP είτε με ρύθμιση 50MP AI, με τη δεύτερη επιλογή να παίρνει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί, προφανώς κάνοντας stacking πολλαπλών λήψεων για να βγάλει το αποτέλεσμα. Οι λήψεις σε αυτά τα mode προσφέρουν αρκετή λεπτομέρεια, όμως καταλαμβάνουν πολύ χώρο (15-20MB). Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει καλή δουλειά την ημέρα, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια αν και κάποιες φορές φαίνεται να υστερεί σε δυναμικό εύρος.


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide


Αλλά και το βράδυ, όταν το φως μειώνεται αρκετά, το αποτέλεσμα είναι πάντα φωτεινό, με καλά χρώματα, χωρίς να χρειάζεται πάντα κάποιος να ενεργοποιήσει το Night mode.


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide (Night)


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide (Night)



Huawei Nova 10 UW vs Wide (Night)


Huawei Nova Pro UW vs Wide (Night)

Ο ultrawide ωστόσο είναι απλά μέτριος, χάνοντας σε δυναμικό εύρος και σε λεπτομέρεια και ευκρίνεια.


Huawei Nova 10 UW vs Wide


Huawei Nova 10 UW vs Wide


Huawei Nova 10 UW vs Wide


Huawei Nova 10 UW vs Wide


Ο ultrawide δεν υποστηρίζει nightmode αλλά ακόμα και έτσι, δε τα πάει άσχημα το βράδυ).


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide Vs Wide με Nightmode (Night)


Huawei Nova 10 Pro UW vs Wide Vs Wide με Nightmode (Night)


Το γεγονός πάντως ότι έχει auto focus είναι κάτι που σπάνια συναντάμε, ακόμα και σε flaghship τηλέφωνα και σίγουρα είναι ένα ατού, ειδικά από τη στιγμή που το software της Huawei τον μετατρέπει σε macro όταν πλησιάσουμε πολύ κοντά σε κάποιο αντικείμενο για να το φωτογραφήσουμε.

 
Huawei Nova 10 macro (μέσω UW)


Huawei Nova 10 Pro macro (μέσω UW)

Υπάρχει και ο αισθητήρας βάθους που βοηθάει στις portrait λήψεις (κυρίως το Aperture mode), οι οποίες δημιουργούν καλό bokeh εφέ αν και κάποια artifacts κάνουν την εμφάνισή τους.


Aperture mode Nova 10 vs Nova 10 Pro (main camera)

Όσον αφορά στο video, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει σε 4K30 και με τους τρεις βασικούς φακούς (main, ultra wide και selfie) ενώ μάλιστα υποστηρίζεται εναλλαγή και των τριών κατά τη διάρκεια της εγγραφής βίντεο.


Nova 10 4K30 με όλους τους φακούς

Το βίντεο την ημέρα είναι όμορφο με το βασικό φακό με την ηλεκτρονική σταθεροποίηση να κάνει καλή δουλειά. Το βράδυ όμως το EIS δυσκολεύεται όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι μειωμένος, ακόμα και στη συννεφιά, καθώς παρατηρούμε το λεγόμενο jitter, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησής του.


Nova 10 4K30 με το βασικό φακό

Το βίντεο από τον ultrawide δεν είναι καθόλου καλό, χάνει ευκρίνεια και έχει πολύ θόρυβο. Φαίνεται σαν να είναι upscale από χαμηλότερη ανάλυση.


Nova 10 4K30 με τον Ultra Wide

Υποστηρίζεται και 1080p60 βίντεο από το βασικό και το selfie (αλλά όχι από τον ultrawide) με καλό αποτέλεσμα.


Nova 10 1080p60 με όλους τους φακούς

Πηγαίνοντας τώρα στο κομμάτι των selfie, εδώ πραγματικά τα δυο τηλέφωνα δίνουν «ρεσιτάλ», με το Nova 10 Pro πάντως να είναι ακόμα καλύτερο και ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί ο βασιλιάς των Selfie με τις δυο κάμερες που έχουν και οι δυο auto focus! Το Nova 10 με τη μια κάμερα τα καταφέρνει εξαιρετικά. Ο φακός είναι αρκετά wide με το software να προσφέρει επιπλέον επιλογές 0.8x και 1x που ουσιαστικά είναι digital zoom. Οι φωτογραφίες είναι όμορφες, με καλά χρώματα, στα 13MP (4160x3120pixel με pixel bining 4-προς-1 και μάλλον κάποιο crop) ενώ να υπάρχει και δυνατότητα για λήψεις στα 60MP (8960x6720 pixel !) χωρίς όμως δυνατότητα για digital zoom.

  
Nova 10 Selfie κάμερα (UW, 0.8x, 1x)

  
Nova 10 Selfie κάμερα (UW, 0.8x, 1x)

Το Nova 10 Pro όμως είναι ακόμα καλύτερο, χάρη στις δυο μπροστινές κάμερες. Έχουμε τον ίδιο βασικό αισθητήρα στα 60MP ο οποίος όμως εδώ έχει εξαιρετικό autofocus, ο οποίος είναι αρκετά wide με το software να προσφέρει επιπλέον επιλογή 1x που ουσιαστικά είναι digital zoom αλλά και 2x όπου ενεργοποιείται η δεύτερη κάμερα των 8MP επίσης με auto focus. Οι φωτογραφίες του βασικού φακού είναι όμορφες, με καλά χρώματα, στα 13MP (4160x3120pixel με pixel bining 4-προς-1 και μάλλον κάποιο crop) ενώ να υπάρχει και δυνατότητα για λήψεις στα 60MP (8960x6720 pixel !) χωρίς όμως δυνατότητα για digital zoom.

    
Nova 10 Pro Selfie κάμερα (UW, 1x, 2x)

Αλλά και ο zoom φακός τα καταφέρνει μια χαρά, αν και η αλήθεια είναι πως η χρήση του είναι κάπως διαφορετική καθώς ακόμα και με το χέρι τεντωμένο, οριακά χωράει το πρόσωπό αυτού που κρατάει το τηλέφωνο. Βέβαια σε αυτή τη περίπτωση πετυχαίνει καλό φυσικό bokeh.  Είναι όμως καλή λύση για να ακουμπήσουμε κάπου το τηλέφωνο και να βγάλουμε μια καλή selfie ή group selfie φωτογραφία, βλέποντας στην οθόνη τη «βλέπει» η κάμερα.


Nova 10 Pro Selfie κάμερα (2x)

Όσον αφορά στο video, χάρη στον επιπλέον φακό αλλά και την ύπαρξη auto focus και στις δυο selfie κάμερες, οι δυνατότητες είναι ακόμα περισσότερες.


Nova 10 Pro 4K30 με όλες τις κάμερες

Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει σε 4K30 και με τις τέσσερις κάμερες (main, ultra wide, selfie, zoom selfie) και φυσικά υποστηρίζεται εναλλαγή τους κατά τη διάρκεια της εγγραφής βίντεο.


Nova 10 Pro 4K30 με τις selfie κάμερες

Και εδώ έχουμε δυνατότητα για να αξιοποιήσουμε στο ίδιο παράθυρο δυο κάμερες (με το βίντεο όμως να είναι πλέον 1080p30) με τους συνδυασμούς όμως να είναι περισσότεροι λόγω της ύπαρξης και της δεύτερης selfie. Επιπλέον, έχουμε και τη λειτουργία Showcase Focus (παρόμοια έχουν η ZV1 και η ZV-E10 κάμερες της Sony) η οποία δίνει προτεραιότητα focus σε ότι είναι κοντά στη κάμερα, κάτι βολικό για όσους κάνουν βίντεο με παρουσίαση προϊόντων.


Nova 10 Pro 4K30 με τη βασική κάμερα

Το βίντεο την ημέρα είναι όμορφο με το βασικό φακό με την ηλεκτρονική σταθεροποίηση να κάνει καλή δουλειά. Και εδώ το βίντεο από τον ultrawide δεν είναι ιδιαίτερα καλό και φαίνεται πως είναι upscale από χαμηλότερη ανάλυση.


Nova 10 Pro 4K30 με την ultra wide

Υποστηρίζεται και 1080p60 βίντεο από το βασικό και το selfie αλλά όχι από τον ultrawide ούτε τον zoom selfie.


Nova 10 Pro 1080p60 με όλους τους διαθέσιμους φακούς

Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για τα Huawei Nova 10 και Huawei 10 Pro. Δυο ποιοτικές, κατασκευαστικά, συσκευές, με άριστες οθόνες, γρήγορη έως πολύ γρήγορη φόρτιση, στερεοφωνικό ήχο και ένα πλήρες setup καμερών που περιλαμβάνει auto focus στην ultra wideκάμερα (η οποία όμως με τη σειρά της δεν εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της). Θα θέλαμε να υπάρχει OIS στη βασική κάμερα, θα θέλαμε ο ήχος στο βίντεο να είναι καλύτερος από 96kbps και σίγουρα θα θέλαμε νεώτερο και ισχυρότερο SoC για τα χρήματα που ζητάνε τα δυο τηλέφωνα, περισσότερο το Pro και λιγότερο το απλό. Ο Snapdragon 778 κάνει γενικά καλά τη δουλειά του αλλά είναι ένα midrange SoC του 2021. Η αλήθεια όμως είναι ότι και τα δυο τηλέφωνα είναι πανέμορφα ενώ ειδικά το Nova 10 Pro είναι εντελώς μοναδικό με το διπλό σύστημα selfie καμερών με autofocus και αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηριστεί βασιλιάς του Vlogging σε μια εποχή που οι μπροστινές κάμερες των περισσοτέρων τηλεφώνων περιορίζονται σε 1080p30 (άντε 1080p60) βίντεο χωρίς καν auto focus. Σε κάθε περίπτωση, τα Huawei Nova 10 και Nova 10 Pro είναι τηλέφωνα με χαρακτήρα και προσωπικότητα που δύσκολα συναντάς εκεί έξω και σίγουρα από τις καλύτερες επιλογές που έχει κανείς για να βγάζει selfie και να κάνει εύκολα Vlog. 

8

ENTERNITY SCORE
Huawei Nova 10

8

ENTERNITY SCORE
Huawei Nova 10 Pro
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική selfie κάμερα, ειδικά το Nova 10 Pro που έχει και τη telephoto με AF και στις δυο
  • Premium κατασκευή
  • Άριστες χρωματικά οθόνες
  • Το autofocus στην ultrawide κάμερα είναι χρήσιμο
  • Το Nova 10 είναι εξαιρετική λεπτό και ελαφρύ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το 4K βίντεο της Ultra wide δεν είναι καλό
  • Η τιμή του Nova 10 Pro είναι κάπως υψηλή, κρίνοντας από το SoC που "φοράει"
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*