Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

vivo V29 Lite Review

*
Το νέο vivo V29 Lite είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά μέσα από τα δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ & Cosmote.  Καλό είναι να αναφέρουμε πως η συσκευή είναι μια από τις λίγες συνολικά και ίσως η οικονομικότερη της αγοράς με υποστήριξη τεχνολογίας e-sim, κάτι που ίσως οδήγησε την εταιρεία να το διαθέσει μόνο στα τα δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ & Cosmote. Έρχεται σε ένα όμορφο γκρι κουτί το οποίο περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα φορτιστή 44Watt, ένα καλώδιο Type-C USB και μία διάφανη θήκη προστασίας. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την curved οθόνη μπροστά να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Η έκδοση που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι με 8GB μνήμης και 128GB μη επεκτεινόμενου αποθηκευτικού χώρου. Το χρώμα της πλάτης της συσκευής της δοκιμής είναι το Flare Black τα οποίο όμως σίγουρα δεν είναι μαύρο, με την επεξεργασία που έχει υποστεί το πλαστικό της πλάτης να το κάνει να αλλάζει χρώμα ανάλογα πως το βλέπει κανείς, και άλλοτε να φαίνεται γκρι και άλλοτε μωβ.



Είναι αρκετά λεπτό με το βάρος του να βρίσκεται στα 177 γραμμάρια, παρόλο που η διαγώνιος της οθόνης του αγγίζει τις 6,8’’.  Αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης με τα bezel να είναι ελάχιστο. Οι δυο κάθετες πλευρές είναι κυρτές (με κυρτότητα 60 μοιρών σύμφωνα με την εταιρεία), κάτι που από τη μια κάνει τη συσκευή να φαίνεται λεπτότερη και από την άλλη της προσδίδει μια premium αίσθηση. Η οθόνη λειτουργεί σε FHD+ ανάλυση(2400x1080), η οποία μπορεί να τρέχει μέχρι τα 120Hz, εναλλάσσοντας το  refresh μεταξύ 60/90/120Hz. Μάλιστα η οθόνη υποστηρίζει touch sampling rate στα 300Hz αλλά και pwm στα 2160Hz, κάτι βολικό για όσους επηρεάζονται από το flicking που κάνουν οι οθόνες στις χαμηλότερες φωτεινότητες. Εδώ κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Όσον αφορά στη φωτεινότητα της οθόνη, η vivo δίνει peak brightness στα 1300nits. Στη πραγματικότητα όμως δε καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε αυτό τον ισχυρισμό. Μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα στα 585 nits, η οποία είναι ίδια είτε αν ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα στη μέγιστη τιμή χειροκίνητα είτε ρίξουμε άπλετο φως έχοντάς την στην αυτόματη ρύθμιση. Μέχρι εδώ όλα καλά, καθώς το peak brightness που δίνουν οι κατασκευαστές συνήθως αφορά μικρό σημείο της οθόνης σε HDR περιβάλλον. Παρόλο που σύμφωνα με την εφαρμογή Device Info η οθόνη υποστηρίζει HDR10, εντούτοις το YouTube δεν ενεργοποίησε το HDR, ακόμα και μετά την αναβάθμιση τόσο του firmware όσο και της ίδιας της εφαρμογής στις τελευταίες τους εκδόσεις. Έτσι, δε μπορέσαμε να μετρήσουμε τη φωτεινότητα σε HDR, με τη λειτουργία αυτή να μην είναι διαθέσιμη ούτε στο Netflix αν και το τηλέφωνο είναι Widevine L1 και παίζει περιεχόμενο σε FullHD ανάλυση. Χρωματικά τώρα, η οθόνη πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα στο Pro χρωματικό προφίλ, με τέλεια ισορροπία χρωμάτων, ιδανική θερμοκρασία χρώματος και χαμηλό average DeltaE της τάξης του 1,3.



Πέρα από τo Pro, προσφέρονται δυο ακόμα χρωματικά προφίλ ενώ επιπλέον υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης θερμοκρασίας χρώματος από κρύο σε θερμό (χωρίς όμως να εμφανίζονται οι τιμές θερμοκρασίας χρώματος).Να σημειώσουμε τέλος ότι μέσα στην οθόνη έχουμε και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι τοποθετημένος πολύ χαμηλά και παρόλο που είναι γρήγορος, είναι σχετικά άβολο να τον χρησιμοποιεί κανείς κρατώντας τη συσκευή με το ένα χέρι.



Στη δεξιά πλευρά της συσκευής βρίσκεται το power button και από πάνω του είναι και τα volume controls ενώ η θέση για τοποθέτηση των καρτών sim βρίσκεται στη κάτω πλευρά. Το τηλέφωνο δέχεται δυο κάρτες SIM (υποστηρίζει 5G δίκτυα). Δίπλα στο sim tray συναντάμε τη θύρα Type-C USB και το ικανοποιητικό σε ένταση και ποιότητα ηχείο, το οποίο όμως λειτουργεί μόνο του, με το τηλέφωνο να έχει μονοφωνικό ήχο. Η συσκευή  κρατιέται άνετα με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Η πλάτη της συσκευής είναι πλαστική όπως είπαμε και σε αυτή συναντάμε τις τρεις κάμερες, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε δυο κυκλικά «νησιά» τα οποία βρίσκονται μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο  bump, στο οποίο βρίσκεται και το Led Flash.



Το τηλέφωνο έρχεται με Android 13 πάνω από το οποίο τρέχει το Funtouch OS 13, προσφέροντας όλες τις δυνατότητες παραμετροποίησης που έχουμε δει και σε άλλες συσκευές της εταιρείας. Για την οθόνη συναντάμε φυσικά Dark Mode, reading mode (το λέει eye protection) και δυνατότητα επιλογής του refresh rate μεταξύ 60hz, 120Hz και smart switch. Τα εικονίδια είναι αρκετά όμορφα, η σχεδίαση γενικές θυμίζει stock Android ενώ συναντάμε ελάχιστες 3rd party προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Αυτό που μας αρέσει είναι πως έχει πραγματικά πολλές δυνατότητες customization σε πολλά μέρη του interface, όπως τα χρώματα, τα wallpaper, ακόμα και τα διάφορα animation. Συναντάμε φυσικά δυνατότητα για multitasking με έως 2 εφαρμογές να μπορούν να είναι ανοιχτές παράλληλα, με τα 8GB μνήμης του τηλεφώνου και τα επιπλέον 8GB (!) που προστίθενται αξιοποιώντας αποθηκευτικό χώρο, να επαρκούν για κάθε λειτουργία, διατηρώντας ενεργές πλήθος από εφαρμογές. Όπως αναφέραμε στην αρχή, το τηλέφωνο έρχεται με 128GB αποθηκευτικού χώρου. Το SoC που ενσωματώνει το vivo V29 Lote είναι ένας οχταπύρηνος Snapdragon 695. Δε βάζει φωτιά στις επιδόσεις προφανώς, όμως επαρκεί για απλή χρήση, για την οποία άλλωστε προορίζεται το τηλέφωνο. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο χρήστη να παίζει τα απλά παιχνίδια, αλλά δεν είναι για κάτι παραπάνω. Υπάρχει και δυνατότητα για εμφάνιση overlay στα παιχνίδια το οποίο εμφανίζει τη χρήση CPU/GPU (όχι όμως το frame rate) κάτι που ενεργοποιείται μέσα από την επιλογή UltraGame Mode. Πάντως, κάποιος μπορεί να παίζει με τις ώρες παιχνίδια και γενικότερα να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο, καθώς η αυτονομία του είναι ικανοποιητική. Η μπαταρία των 5000 mAh μπορεί να φορτίσει στα 44Watt (φορτίζει στα 11V με 4Ampere).



Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, εδώ έχουμε ένα τυπικό σε διάταξη σύστημα καμερών. Κεντρικός αισθητήρας είναι ένας στα 64MP (Isocell GW3 της Samsung), πίσω από φακό διαφράγματος f/1.79 με auto focus αλλά και οπτική σταθεροποίηση.



Την ημέρα δίνει καλές φωτογραφίες, χωρίς να εμφανίζεται θόρυβος. Το δυναμικό εύρος είναι μια χαρά και μόνο με κόντρα ήλιο είδαμε μια λήψη να βγαίνει με ένα halo και μειωμένη ποιότητα μάλλον λόγω της ενεργοποίησης του HDR (η τέταρτη από τις παραπάνω).



Το βράδυ ο αισθητήρας δυσκολεύεται κάπως, όμως το Night Mode έρχεται για να βοηθήσει τη κατάσταση κρατώντας το κλείστρο ανοιχτό για περισσότερη ώρα με το OIS να βοηθάει ώστε η λήψη να είναι όσον το δυνατόν σταθερότερη.



Ακόμα, έχουμε ένα macro στα 2MP με σταθερή εστίαση που απαιτεί απόσταση περίπου 4 εκατοστά. Υπάρχει τέλος και ένας ακόμα 2MP που χρησιμοποιείται σαν αισθητήρας βάθους και βοηθά το βασικό φακό να βγάλει portrait λήψεις με καλό bokeh, το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε και αφού έχουμε τραβήξει τη φωτογραφία μας.



Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 1080p/60fps μόνο με το βασικό αισθητήρα (προφανώς) με το αποτέλεσμα να είναι περισσότερο από ικανοποιητικό την ημέρα.



Όσοι θέλουν περισσότερη σταθεροποίηση μπορούν να ενεργοποιήσουν το σχετικό mode αλλά το βίντεο θα είναι 1080p30 με χειρότερη ποιότητα. Η selfie cam βασίζεται σε αισθητήρα στα 16MP με fixed focus, ο οποίος τα καταφέρνει συμπαθητικά, αρκεί να υπάρχει φως στο χώρο. Υποστηρίζει και portrait με δυνατότητα επιλογής f stop κατά τη διάρκεια της λήψης αλλά και αρκετά εφέ.

 

Το βίντεο που προσφέρει είναι 1080p30 και δεν ενθουσιάζει.



Το vivo v29 Lite είναι ένα όμορφο smartphone με το βασικότερο πλεονέκτημά του να είναι η μεγάλη του οθόνη, η οποία χάρη στις κυρτές πλευρές του το κάνει να φαίνεται περισσότερο premium ενώ από την άλλη η ύπαρξη οπτική σταθεροποίησης στη βασική κάμερα μπορεί να φανεί χρήσιμη. Φυσικά, δε πρέπει να λησμονήσουμε την υποστήριξη e-Sim κάτι που δε βρίσκει κανείς σε αυτά τα χρήματα. Η μη υποστήριξη HDR στο Youtube, ο μονοφωνικός ήχος και το τυπικό για τη κατηγορία SoC είναι τα αδύνατα σημεία του. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλη curved οθόνη με καλά χρώματα
  • Υποστήριξη e-sim
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Για κάποιο λόγο δε παίζει HDR ούτε στο Youtube
  • Μονοφωνικός ήχος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*