Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

HP Pavilion 15-ec1000nv Review

*
Το HP Pavilion 15-ec1000nv κάνει κάποιες παραχωρήσει στο hardware του για να κρατήσει τη τιμή χαμηλά, αλλά καταφέρνει να είναι μια ικανοποιητική πρόταση.

Η HP είναι από τους μεγαλύτερους παίχτες στην αγορά των υπολογιστών και διαθέτει πλήθος μοντέλα για κάθε ανάγκη, προφανώς και laptop για gamers. Και μπορεί η σειρά OMEN να είναι αυτή που κεντρίζει τα βλέμματα, ωστόσο η εταιρεία διαθέται gaming laptop και στη σειρά Pavillion, η οποία είναι σαφώς οικονομικότερη. Εμείς στα χέρια μας έχουμε ένα σχετικά οικονομικό gaming laptop, το HP Pavilion 15-ec1000nv, ένα 15αρι laptop με κόστος γύρω στα €800.




Η συσκευασία είναι η αναμενόμενη ενός laptop και περιλαμβάνει το ίδιο το notebook και το τροφοδοτικό του, το οποίο τοποθετείται σε ειδική υποδοχή στην αριστερή πλευρά του υπολογιστή. Ο υπολογιστής έχει τυπικές διαστάσεις ενώ είναι και αρκετά ελαφρύς, με το βάρος να βρίσκεται κάτω από τα 2 κιλα με έναν από τους λόγους να είναι και το γεγονός ότι το laptop είναι κατασκευασμένο από πλαστικά καλής ποιότητας. Ανασηκώνοντας την οθόνη, αποκτάμε τη πρώτη επαφή με την οθόνη η οποία έχει σχετικά μικρά bezel. Η οθόνη στηρίζεται σε ένα φαρδύ hinge, το οποίο είναι τοποθετημένο κεντρικά και κρατάει καλά την οθόνη στη θέση της, επιτρέποντας ταυτόχρονα το άνοιγμά της με το ένα χέρι. Μπορεί λοιπόν το notebook να είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πλαστικό, η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής όμως είναι πολύ καλή. Η ίδια η οθόνη ανάλυσης 1080p και τεχνολογίας IPS φέρει anti-glare επίστρωση. Χρωματικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ενώ και οι γωνίες θέασης είναι μια χαρά, αν και παρατηρήσαμε πως μετακινώντας το βλέμμα από το κέντρο της οθόνη, η φωτεινότητα μειώνεται ελαφρώς. Ο τομέας αυτός άλλωστε είναι και η κυριότερη αδυναμία της οθόνη, καθώς ακόμα και ρυθμισμένη στη μέγιστη τιμή, η φωτεινότητα δε μας εντυπωσιάζει.



Όλες οι απαραίτητες θύρες του laptop βρίσκονται στις δυο πλευρές του συστήματος. Αριστερά βρίσκουμε μια USB 2.0 ενώ στη δεξιά πλευρά υπάρχουν δυο θύρες SuperSpeed USB (μια Type-A και μια Type-c), μια έξοδος HDMI, έξοδος ακουστικών, αναγνώστης καρτών SD και μια Gigabit LAN. Το πίσω μέρος του notebook χαρακτηρίζεται από τις γρίλιες εξαερισμού που αποκαλύπτονται όταν ανασηκωθεί η οθόνη και δε διαθέτει καθόλου θύρες. Από τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι από πλευράς συνδεσιμότητας ικανοποιεί τους περισσότερους χρήστες, καθώς επιπλέον ενσωματώνει Bluetooth 5.0 και το ένα ασύρματος module 802.11ac με κεραίες διάταξης 2x2. Το πληκτρολόγιό του είναι τύπου chicklet full size (με αριθμητικό) και διαθέτει έξι σειρές πλήκτρων.



Τα περισσότερα πλήκτρα έχουν τυπικό μέγεθος, με τα function keys και δυο από τα «βελάκια» να είναι μικρότερο από τα άλλα. Συνολικά, η αίσθηση που αφήνουν είναι καλή ενώ τα πλήκτρα είναι φωτιζόμενα με δυο επίπεδα έντασης φωτισμού, αλλά παρατηρήσαμε πως το keyboard δεν είναι μονίμως φωτισμένο, αλλά μόνο όσο το χρησιμοποιεί κάποιος. Αν το αφήσουνε για λίγο στην ησυχία του, ο φωτισμός σβήνει. Το χρώμα είναι κόκκινο και δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παραμετροποίησης. Όσον αφορά στο touchpad, αυτό είναι αρκετά μεγάλο σε εμβαδό και σε γενικές γραμμές λειτουργεί καλά.



Σε επίπεδο hardware τώρα, το Pavilion της δοκιμής προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ καλών επιδόσεων και χαμηλής τιμής. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ο επεξεργαστής τους, ένα ολοκαίνουριος AMD Ryzen 5 4600H με 6 πυρήνες και 12 threads. Πρόκειται για επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Zen 2, που ουσιαστικά κυκλοφορεί αποκλειστικά για laptop και προσφέρει μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τα 3Ghz ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 4Ghz μέσω boost. Πραγματικά, προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις αν αναλογιστεί κανείς πως δοκιμάζοντας το Cinebench 20, μας έδωσε αποτέλεσμα αντίστοιχο με αυτό που δίνει ένας 8πύρηνος με 16 threads Ryzen 7 1700X και συγκεκριμένα 3308 μονάδες CPU score! Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής δε πρόκειται να απογοητεύσει κανένα, είτε παίζει παιχνίδια είτε ασχολείται με απαιτητικές εφαρμογές όπως επεξεργασία βίντεο και φωτογραφιών ή βαρύ multitasking. Το CPU έρχεται και με ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών Radeon, το οποίο αξιοποιείται από τον υπολογιστή όταν ο χρήστης δε παίζει παιχνίδια. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αυτονομία του, η οποία ανάλογα με τη χρήση μπορεί να ξεπεράσει και τις 8 ώρες. Από εκεί και πέρα, βρίσκουμε ένα μέτριας ταχύτητας NVMe δίσκο χωρητικότητας 256GB, ο οποίος είναι μάλλον μικρός καθώς εγκαθιστώντας 5 παιχνίδια για τις ανάγκες των δοκιμών, όχι μόνο γέμισε αλλά στη πραγματικότητα ταυτόχρονα χώρεσαν 4 παιχνίδια.



Ο υπολογιστής έρχεται με 8GB μνήμης σε δυο So-Dimm των 4Gb και έτσι αξιοποιείται ο dual channel ελεγκτής μνήμης του επεξεργαστή μεγιστοποιώντας τις επιδόσεις. Μέχρι εδώ όλα σχεδόν εξαιρετικά. Προφανώς όμως για να μπορέσει η τιμή του συστήματος να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, έγιναν σημαντικές παραχωρήσεις στο τομέα της GPU η οποία είναι μάλλον ότι χαμηλότερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί gaming φτάνοντας στο τέλος του 2020. Πρόκειται για μια απλή Nvidia GeForce GTX1050 με 3GB μνήμης. Μη περιμένετε πολλά πράγματα καθώς η συγκεκριμένη GPU έχει χαμηλότερο bandwidth μνήμης από τη κανονική GTX1050 με 2/4GB μνήμης αλλά και λιγότερους πυρήνες CUDA, οι οποίοι όμως λειτουργούν σε υψηλότερες συχνότητες. Δοκιμάσαμε συνολικά 5 παιχνίδια τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να δείτε παρακάτω.

Strange Brigade (Vulkan) - Medium: 58 fps, Ultra: 40 fps
Return of the Tomb Raider (DX12, FXAA) - Medium: 55,8 fps, High: 49,3 fps
Shadow of the Tomb Raider (DX12, TAA) - Medium: 35 fps, High:32 fps
Far Cry 5 - Normal: 45 fps, High: 41 fps
Assasins Creed Origins - Low: 50fps, High: 37 fps

Το συμπέρασμα είναι ότι κανείς μπορεί να παίξει σε 1080p με frame rate κοντά στα 60fps μόνο σε παλαιότερους ή λιγότερο απαιτητικούς τίτλους όπως το Strange Brigade ή το Return of the Tomb Raider και με ρυθμίσεις ποιότητας medium. Σε νεώτερους τίτλους όπως το Shadow of the Tomb Raider, στόχος είναι τα 30fps με ρύθμιση ποιότητας γραφικών medium. Ωστόσο, χάρη στο γρήγορο επεξεργαστή με πολλούς πυρήνες, μπορεί να παίξει κανείς παιχνίδια που χρησιμοποιούν πολλούς πυρήνες (όπως το Assassins Creed Origins) χωρίς κολλήματα, έστω και στα 30fps. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ενσωματωμένο σύστημα ηχείων με την υπογραφή της B&O κάνει καλά τη δουλειά του, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό και το παραγόμενο θόρυβο του συστήματος ψύξης όταν «φορτώνουμε» των επεξεργαστή ή και τη GPU με εργασίες.



Με κόστος που βρίσκεται γύρω στα €800, η αλήθεια είναι πως δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε πολλά πράγματα ωστόσο στη πράξη, το Pavilion 15-ec1000nv μας άφησε καλές εντυπώσεις. Σαν gaming σύστημα μπορεί να πει κανείς ότι είναι τίμιο, προσφέροντας σταθερά έστω τα 30fps σε 1080p σε ρυθμίσεις medium/high ανάλογα το παιχνίδι, κυρίως γιατί ο επεξεργαστής τα καταφέρνει εξαιρετικά. Και αυτός είναι ο λόγος που το notebook μπορεί να προταθεί άνετα σε ακόμα μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό, αφού η CPU της AMD εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις που προσφέρει. Σε συνδυασμό δε με το χαμηλό βάρος και τη μεγάλη αυτονομία του, το HP Pavilion 15-ec1000nv είναι μια πρόταση για όλους όσους ψάχνουν ένα ικανό laptop το οποίο μπορεί κανείς να έχει όλη την ημέρα μαζί του. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ταχύτατος επεξεργαστής, τόσο για τη κατηγορία όσο και συνολικά
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Χαμηλό βάρος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτρια οθόνη
  • Λίγος αποθηκευτικός χώρος
  • Μετά από λίγη ώρα gaming, ζεσταίνεται το δεξί μέρος του πληκτρολογίου
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*