Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

LG 29UM69G-B Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    LG Electronics

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    LG Electronics

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    LG Hellas

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Καιρό είχαμε να παρουσιάσουμε μέσα από τις σελίδες hardware του site κάποιο gaming monitor. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι οθόνες που προορίζονται για video games έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν, ενώ αν μη τι άλλο έχουν μεγαλώσει αρκετά. Το συγκεκριμένο monitor έχει διαγώνιο 29’’, ωστόσο δεν πρέπει να αγχώνεται κανείς, καθώς μιλάμε για ένα ultra wide panel με αναλογίες 21:9, οπότε η πραγματική επιφάνεια δεν είναι τόσο μεγάλη. Διαθέτει μπόλικα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και αξίζει κάποιος να ασχοληθεί μαζί του.



Η συσκευασία περιλαμβάνει τα απαραίτητα και μετά από μια γρήγορη συναρμολόγηση, το monitor στέκεται πάνω στο γραφείο. Η βάση στήριξης βασίζεται σε δυο «ποδαράκια» που ανοίγουν σε γωνία και ακολουθεί σχεδιασμό που θυμίζει φτερά αεροπλάνου. Δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα περιστροφής της βάσης ή ρύθμισης του ύψους του panel, με τη μόνη δυνατότητα παραμετροποίησης να είναι η λειτουργία tilt εύρους περίπου 25 μοιρών. Στο πίσω μέρος συναντάμε τις βασικές θύρες σύνδεσης, με τις HDMI 1.4 και DP 1.2 να επαρκούν για τους περισσότερους. Υπάρχει και μια USB Type-C η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή για input εικόνας από πηγές όπως πχ. ένα notebook. Όσον αφορά στις θύρες που αφορούν τον ήχο, έχουμε μια κλασσική mini jack για σύνδεση ακουστικών, για όσους δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα ενσωματωμένα ηχεία.



Από εκεί και πέρα,  έχουμε ένα όμορφης σχεδίασης monitor που κρύβει καλά τα σχετικά μεγάλα bezel του panel, καθώς αυτά γίνονται ορατά μόνο όταν βάλουμε σε λειτουργία την οθόνη. Το ίδιο το panel είναι τύπου IPS, με την LG να το έχει εξοπλίσει με μερικά gaming καλούδια. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι το monitor υποστηρίζει refresh rate της τάξης των 75Hz, δηλαδή 25% ταχύτερο από τις κλασσικές οθόνες των 60Hz. Με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να κλειδώσει το frame rate στα 75fps (εφόσον διαθέτει αντίστοιχης ισχύος υπολογιστή) με V-Sync και να έχει ακόμα περισσότερο ομαλό gameplay. Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι ο αριθμός των pixel που έχει να κινήσει η GPU του υπολογιστή δεν είναι πολύ μεγάλος, καθώς το monitor λειτουργεί σε ανάλυση 2560x1080, είναι σχετικά εύκολο με μια κάρτα γραφικών της τάξης GTX1070/RX570, να παίζει κανείς παιχνίδια στα 75fps. Στη περίπτωσή μας, με μια 1080Ti, προφανώς και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να καρφώσουμε το frame rate στα 75fps. Αν πάλι κάποιος δεν έχει τόσο ισχυρό υποσύστημα γραφικών, μπορεί να εκμεταλλευτεί το δεύτερο gaming χαρακτηριστικό της οθόνης, την υποστήριξη FreeSync.
Πρόκειται για την τεχνολογία της AMD που ουσιαστικά αλλάζει το refresh rate της οθόνης και το προσαρμόζει στο frame rate του παιχνιδιού, ούτως ώστε να μην κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο του tearing. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βέβαια μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με GPU της AMD. Και πάλι όμως πρόκειται για μεγάλο κέρδος για τον gamer, ειδικά από τη στιγμή που το freesync λειτουργεί από τα 40Hz μέχρι τα 75Hz. Από τη στιγμή μάλιστα που το Xbox One X υποστηρίζει και αυτό Freesync, η οθόνη αυτομάτος γίνεται μια καλή επιλογή. Βέβαια, το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με UltraWide screen δημιουργεί ένα πρόβλημα, καθώς τα παιχνίδια στη νέα έκδοση της κονσόλας δεν αλλάζουν ανάλυση όπως στο PC για να παίξουν στη native της οθόνης. Έτσι οι επιλογές που έχει ο gamer είναι είτε να παίζει σε «παράθυρο» με μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά (με την οθόνη στη πραγματικότητα να μετατρέπεται σε….22άρα) είτε να παίζει με «στρετσαρισμένη» την εικόνα.



Όσον αφορά τώρα στην ίδια τη ποιότητα εικόνας που προσφέρει το monitor της LG, εδώ τα πράγματα είναι ανάμεικτα. Σε γενικές γραμμές οι γωνίες θέασης είναι πολύ καλές, ενώ και χρωματικά δεν έχουμε παράπονο με το IPS panel να υποστηρίζει 99% του sRGB (παρόλο που το το panel είναι 6bit + A-FRC και όχι 8bit). Προφανώς και δεν συζητάμε για υποστήριξη HDR, κάτι που άλλωστε θα ήταν παράλογο να υπάρχει στα χρήματα που ζητάει το monitor (κάτω από €300), ωστόσο σίγουρα θα θέλαμε και μεγαλύτερη φωτεινότητα και κυρίως καλύτερη ποιότητα μαύρου, με το τελευταίο να «βγαίνει» περισσότερο γκρί όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι χαμηλός, καθώς το contrast δεν είναι όσο μεγάλο θα θέλαμε. Σε περιβάλλον gaming πάντως η οθόνη αποδίδει αρκετά καλά, καθώς το input lag είναι σχεδόν μηδενικό ενώ και το response time δε μας δημιούργησε κάποιο πρόβλημα. Επίσης, υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει το μαύρο μέσα από το OSD, αν και γενικότερα είμαστε της άποψης πως όλα αυτά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα δεν είναι πάντα χρήσιμα.



Συνολικά είναι ένα καλό gaming monitor που υπό συνθήκες μπορεί να αξιοποιηθεί και για δουλειά γραφείου, αφού οι ultra wide διαστάσεις βοηθούν ώστε να είναι περισσότερα παράθυρα ανοιχτά. Σίγουρα δεν είναι το καταλληλότερο monitor για θέαση ταινιών λόγω της μέτριας απόδοσης του μαύρου, παρόλο που ταιριάζει απόλυτα στις αντίστοιχα ultrawide ταινίες που κυκλοφορούν εκεί έξω. Αποτελεί πάντως μια πρώτης τάξης επιλογή για PC gamers με AMD gpu, ενώ υπό συνθήκες μπορεί να αξιοποιηθεί και από το Xbox One X. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Υποστήριξη FreeSync
  • Refresh Rate 75Hz
  • Πολύ καλά χρώματα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πολύ Μέτριο μαύρο
  • Λίγες επιλογές εργονομίας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*