Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Logitech G810 Orion Spectrum Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Logitech

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Logitech

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Logitech

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μετά το G910 Orion Spark που αποτέλεσε το “reboot” της Logitech στο χώρο των high end μηχανικών πληκτρολογίων, η εταιρεία φέρνει στην αγορά ένα ακόμα μοντέλο, το οποίο τοποθετείται ένα κλικ πιο κάτω, κάνοντας -ωστόσο- ελάχιστες παραχωρήσεις. Το G810 είναι ένα πλήρες gaming πληκτρολόγιο, το οποίο αξίζει την προσοχή σας. Η συσκευασία του Orion Spark είναι όμορφη και αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό κουτί, βρίσκουμε μπροστά μας ένα δεύτερο από σκληρό χαρτόνι. Μέσα του υπάρχει το ίδιο το πληκτρολόγιο, το οποίο δεν ενσωματώνει arm-rest, κάτι που το κάνει αρκετά μικρό σε διαστάσεις. Παρόλα αυτά, είναι full size, αρκετά βαρύ και στιβαρό με αποτέλεσμα να «κολλάει» πραγματικά πάνω στο γραφείο και να μην κινείται σχεδόν με τίποτα. Σε αυτό παίζουν ρόλο προφανώς και τα καλής ποιότητας πλαστικά stands που βρίσκονται στο κάτω μέρος. Δυο φαρδιά "πόδια" ανασηκώνουν το πίσω μέρος του πληκτρολογίου, για όσους θέλουν να το χρησιμοποιούν υπό γωνία. Το καλώδιο USB είναι ενσωματωμένο και δυστυχώς δεν είναι braided. Για όσους αναζητούν ένα USB hub, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο, κάτι που πραγματικά μας εξέπληξε δυσάρεστα, αφού τουλάχιστον μια θύρα USB είναι πάντα χρήσιμη για τη σύνδεση του ποντικιού σε αυτή.



Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το πληκτρολόγιο, όπως είπαμε είναι πλήρους μεγέθους με ενσωματωμένο αριθμητικό και αρκετά ακόμα πλήκτρα. Στο πάνω δεξί μέρος βρίσκουμε τέσσερα multimedia πλήκτρα απλής σχεδίασης (δεν είναι μηχανικά) παρέα με το mute button, μια μεγάλη ροδέλα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, το πλήκτρο για την άμεση ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του φωτισμού και τέλος ένα Game Mode πλήκτρο που απενεργοποιεί το Windows button (και όλα τα πλήκτρα που μπορεί να κάνουν minimize το παράθυρο κατά τη διάρκεια του gaming). Δεν υπάρχουν άλλα προγραμματιζόμενα πλήκτρα, όπως στο G910. Ωστόσο, μέσα από το συνοδευτικό software μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Function Keys για να προγραμματίσουμε macros και άλλες εντολές για τα αγαπημένα μας παιχνίδια. Έτσι, ακόμα και οι περισσότερο απαιτητικοί gamers μπορούν να δημιουργήσουν τους συνδυασμούς που τους βολεύει. Οι μηχανικοί διακόπτες που χρησιμοποιεί η Logitech, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ίδια την εταιρεία και ονομάζονται Romero-G, είναι αθόρυβοι και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ελαφριοί κατά τη χρήση, απαιτώντας από τα δάχτυλα ελάχιστη δύναμη για να ενεργοποιηθεί το πάτημα. Πραγματικά κάποιος μπορεί να μάθει να γράφει… σχεδόν στον αέρα, με τη Logitech να λέει ότι για να ενεργοποιηθεί κάθε πλήκτρο χρειάζεται μόλις 1,5 χιλιοστό βύθισης, έναντι των 2mm που χρησιμοποιούν οι γνωστοί διακόπτες Cherry MX. Αν πάντως θέλετε το "βαρύ" θόρυβο που κάνουν διακόπτες όπως οι Μπλέ Cherry MX, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξετε αλλού. Όσον αφορά τώρα στην αντοχή στο χρόνο και τη χρήση, η εταιρεία δίνει διάρκεια ζωής των διακοπτών της τάξης των 70 εκατομμυρίων πατημάτων, οπότε αν δε γράφετε σαν τρελός, το G910 θα λειτουργεί για... χρόνια. Όσον αφορά τέλος στο key roll-over, υποστηρίζεται ταυτόχρονα πάτημα 26 πλήκτρων, τα οποία είναι πολύ περισσότερα ακόμα και από τα δάχτυλα δυο ανθρώπων!



Δεν είναι όμως μόνο η χρήση που κάνει το G810 ένα ξεχωριστό πληκτρολόγιο, αλλά και η εμφάνιση. Η μόδα -και η ανάγκη- θέλει τα πληκτρολόγια να χρησιμοποιούν φωτισμό με τη Logitech να έχει… τερματίσει τις διαθέσιμες δυνατότητες. Κάθε πλήκτρο ενσωματώνει το δικό του LED με το ειδικό software της Logitech να επιτρέπει την εναλλαγή του χρώματος μέσα από μια παλέτα  εκατομμυρίων επιλογών, για κάθε πλήκτρο ξεχωριστά! Μάλιστα, τα LED είναι τοποθετημένα στο κέντρο του κάθε πλήκτρου, πετυχαίνοντας έτσι δυνατότερο και περισσότερο στοχευόμενο φωτισμό των χαρακτήρων που βρίσκονται σε κάθε πλήκτρο. Οι συνδυασμοί είναι πραγματικά άπειροι και το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι χρόνος και φαντασία. Το Logitech Gaming software διαθέτει τέσσερα έτοιμα modes για να πειραματιστεί κανείς. Το Freestyle προσφέρει τη δυνατότητα για ρύθμιση του χρώματος κάθε πλήκτρου ξεχωριστά, το Zones επιτρέπει στο χρήστη να φωτίσει και χρωματίσει συγκεκριμένες, χρήσιμες ζώνες (κέρσορες, G keys, F keys, κτλ), το Commands χρησιμοποιείται για να χρωματίσει τα ενεργά πλήκτρα ενός παιχνιδιού διαφορετικά από τα υπόλοιπα, ενώ τέλος το Effects μετατρέπει το G810 σε… χριστουγεννιάτικο δέντρο με το χρήστη να έχει να επιλέξει μέσα από πέντε διαφορετικά εφέ, όπως η εναλλαγή χρωμάτων, ο φωτισμός κάθε πλήκτρου που πατάμε και πολλά ακόμα τέτοια όμορφα πραγματάκια! Αξίζει να αναφέρουμε πως το software προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα να καταγράψει τα πλήκτρα που χρησιμοποιεί περισσότερο σε κάθε παιχνίδι ούτως ώστε στη συνέχεια να δημιουργήσει κάποιο ξεχωριστό προφίλ που να ταιριάζει καλύτερα στη διάταξή που αναζητά. Βέβαια αυτή η λειτουργία απευθύνεται περισσότερο σε όσους παίζουν competitive και θέλουν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το χρόνο αντίδρασής τους, γιατί ο τυπικός gamer που παίζει δεκάδες games, δύσκολα θα καθίσει να προβεί σε τέτοιες ρυθμίσεις.



Από πλευράς κόστους, το G810 είναι ελάχιστα φθηνότερο από το G910, με τη μεταξύ τους διαφορά ίσως να μην δικαιολογείται από τις διαφοροποιήσεις σε επίπεδο εργονομίας και σχεδίασης. Τα G910 έχει περισσότερα προγραμματιζόμενα πλήκτρα, διαθέτει στη συσκευασία δυο arm-rests καθώς και τη δυνατότητα να στερεώσει κανείς σε αυτό ένα smartphone. Από την άλλη, το G810 είναι μικρότερο σε διαστάσεις, κάτι που ίσως βολεύει μια μερίδα χρηστών. Όπως και να έχει, σίγουρα κάποιος μπορεί να βρει καλά μηχανικά με λιγότερα από €100 (σειρά Coolermaster QuickFire). Οι δυνατότητες σε επίπεδο φωτισμού αλλά και η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και η υψηλή στιβαρότητα που επιδεικνύει είναι χαρακτηριστικά που σίγουρα αξίζουν για αρκετούς το επιπλέον κόστος. Γενικά πάντως, το G810 μας άρεσε. Ειδικά από τη στιγμή που μάθαμε να γράφουμε με τα δάχτυλα να... αιωρούνται πάνω στα πλήκτρα, χωρίς ο παραγόμενος θόρυβος να ξυπνάει και τους γείτονες.


 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μαζεμένες διαστάσεις
  • Ποδαράκια ανύψωσης δυο επιπέδων
  • Φωτισμός με πολλές δυνατότητες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Υψηλό κόστος
  • Έλλειψη art-rest
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*