Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MLS DX 4G Review

  • MLS MX 4G
      • 5 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (1)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://safe.mls.gr/ FOLLOWERS 2 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7.5

    ENTERNITY SCORE
*
Συνεχώς παρουσιάζει νέες προτάσεις στο χώρο των smartphone η «δική μας» MLS, με το DX 4G να είναι το πρώτο της εταιρείας που φέρει διπλή κάμερα. Η συσκευή έρχεται σε μια τυπική συσκευασία που προσφέρει πέρα από το κινητό, ένα ενσύρματο hands free και το φορτιστή (5V/2A) που προσφέρει ταχεία φόρτιση. Η συσκευή έχει ικανοποιητικές διαστάσεις αναλογικά με την 5,2’’ οθόνη της και είναι κατασκευασμένη από πλαστικό και γυαλί. Η όλη σχεδίαση θυμίζει σίγουρα αυτή των iPhone 6/6S κτλ, με τις στρογγυλεμένες γωνίες. Όλη η πρόσοψη είναι γυάλινη, με την οθόνη να φτάνει σχεδόν μέχρι τα άκρα στις δυο πλευρές της συσκευής, ενώ πάνω και κάτω από αυτή το περιθώριο είναι μεγαλύτερο για να χωρέσουν από τη μια το βασικό πλήκτρο ελέγχου στο κάτω μέρος και τη μπροστινή κάμερα, το ακουστικό και τους αισθητήρες στο πάνω μέρος. Η θύρα micro usb βρίσκεται στην κάτω πλευρά, ανάμεσα σε δυο σειρές από τρύπες που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή ήχου, με την  η έξοδο ακουστικών να βρίσκεται στην πάνω πλευρά. Αριστερά έχουμε τη θέση τοποθέτησης κάρτας sim (μαζί με micro SD ή δεύτερη κάρτα sim) και δεξιά τα σωστά τοποθετημένα πλήκτρα ελέγχου έντασης ήχου και power. Η πλάτη της συσκευής είναι πλαστική και δεν αφαιρείται και σε αυτή βρίσκουμε για πρώτη φορά σε συσκευή της εταιρείας δυο κάμερες (παρέα με το Led flash), μια 16Mpixel και μια δεύτερη 5Mpixel, για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω.



Όπως είπαμε, το design της συσκευής θυμίζει αρκετά τα iPhone των τελευταίων χρόνων και από πλευράς εργονομίας παίρνει πολύ καλό βαθμό. Οι διαστάσεις του είναι ιδανικές για χρήση με το ένα χέρι, και τα δάχτυλα φτάνουν άνετα σε όλα τα πλήκτρα. Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι διαθέτει κεντρικό πλήκτρο ελέγχου είναι στα συν για τη χρήση της συσκευής, καθώς από τη μια μπορεί κανείς να κάνει αρκετά πράγματα στο Android 7.0 ενώ από την άλλη, καθώς χρησιμοποιείται και σαν αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, βοηθάει στο εξαιρετικά γρήγορο ξεκλείδωμα της συσκευής. Η οθόνη διαγωνίου 5,2’’ έχει ανάλυση 720p και προσφέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα διαθέτοντας μεγάλες γωνίες θέασης, με το επίπεδο λευκού να είναι πολύ καλό και το μαύρο να έχει καλή απόδοση. Αξίζει να αναφέρουμε πως είναι τύπου OGS (One Glass Solution), κάτι που βοηθάει την οθόνη να φαίνεται καλύτερη, καθώς η απόσταση του panel από το γυαλί είναι ελάχιστη. Κάτω από το έντονο φως του ήλιου τα καταφέρνει καλά καθώς και η φωτεινότητα που προσφέρει είναι αρκετά υψηλή. Όσον αφορά τώρα στην ανάλυση, ναι μεν η HD φαίνεται μικρή, στην πραγματικότητα είναι ικανοποιητική στις 5,2’’ διαγωνίου, προσφέροντας υψηλή πυκνότητα pixel της τάξης των 320ppi. Οι γραμματοσειρές δείχνουν όμορφα, όπως και τα περισσότερα εικονίδια. Αξίζει να αναφέρουμε πως η συσκευή αξιοποιεί τη software τεχνολογία MiraVision (της MediaTek, επεξεργαστή και GPU της οποίας ενσωματώνει η συσκευή). Αυτή επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει την αντίθεση, την οξύτητα και τη φωτεινότητα της εικόνας, αλλά και τον κορεσμό και τη θερμοκρασία των χρωμάτων, προσφέροντας παράλληλα και δυνατότητα ενεργοποίησης δυναμικής αντίθεσης.



Όσον αφορά στις κάμερες τώρα, όπως είπαμε το DX διαθέτει δυο πίσω και φυσικά μια selfie cam. Οι δυο στην πλάτη εξέχουν από το σώμα, οπότε λίγη προσοχή απαιτείται για να μη πάθουν κάτι. Ουσιαστικά, σκοπός τους είναι κυρίως η δημιουργία του bokeh εφέ που έχουμε δει σε άλλα τηλέφωνα (Note 8, iPhone 7/8 Plus, Huawei κτλ), ωστόσο το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με αρκετά διαφορετικής ανάλυσης αισθητήρες, προφανώς και δε μπορεί να έχει αντίστοιχο αποτέλεσμα. Άλλωστε, μιλάμε για μια συσκευή που κοστίζει €199, οπότε οι περιορισμοί είναι αναμενόμενοι. Παρόλα αυτά, το software που διαθέτει το DX προσφέρει δυνατότητα ελέγχου όσον αφορά στο θόλωμα του background. Ουσιαστικά, ενεργοποιώντας τη σχετική επιλογή του bokeh, πατάμε πάνω σε ένα σημείο για να εστιάσουμε και αμέσως εμφανίζονται δυο μπάρες που αυξομειώνουν την ένταση του εφέ του θολώματος. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν είναι τόσο φυσικό όσο μιας DSLR, αλλά φαίνεται περισσότερο τεχνητό, με ένα halo effect γύρω από το αντικείμενο στο οποίο εστιάζουμε.



Σε συνθήκες καλού φωτισμού πάντως, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αλλά αν ο φωτισμός μειωθεί (εσωτερικός χώρος, νύχτα κτλ) το πρόβλημα μεγαλώνει καθώς λάβαμε αρκετά συχνά το μήνυμα πως ο φακός για το blur είναι καλυμμένος, χωρίς βέβαια να είναι, κάτι που συνέβη λόγω του χαμηλού περιβάλλοντος φωτισμού. Πέρα από το να δημιουργήσουμε το bokeh εφέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δεύτερη κάμερα για να πάρουμε μια PiP φωτογραφία, όπου η κεντρική λήψη είναι από τον wide φακό των 16Mpixel και μέσα σε αυτή, μπαίνει μια λήψη (με μορφή polaroid) του portrait φακού των 5Mpixel. Δυστυχώς δε μπορούμε να αλλάξουμε κάμερα και γενικά η portrait κάμερα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα, ούτε από κάποιο άλλο app όπως το open camera. Πάντως, όποιος θέλει να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες της κάμερας, καλό είναι να πάει σε άλλη εφαρμογή, καθώς μπορεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα τόσο όσον αφορά στις φωτογραφίες όσο και στο βίντεο, με το δεύτερο να κερδίζει σε ποιότητα μόνο και μόνο λόγω του υψηλότερου bitrate που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η selfie cam από την άλλη, δουλεύει μια χαρά και με το βασικό software και γενικά προσφέρει αυτό που χρειάζεται κανείς: φωτογραφίες του προσώπου του ή και περισσοτέρων του ενός, καθώς ο φακός είναι αρκετά ευρυγώνιος.



Στα ενδότερα τώρα, όπως οι περισσότερες συσκευές OEM, έτσι και το MLS DX 4G βασίζεται σε επεξεργαστή της MediaTek και συγκεκριμένα έναν 64μπιτο τετραπύρηνο MT6737Τ (στο 1.44GHz), ο οποίος υποστηρίζεται από 2GB μνήμης και ενσωματώνει το Mali-T720 υποσύστημα γραφικών. Το συγκεκριμένο SoC τοποθετείται στο low-midrange κομμάτι της αγοράς και σε γενικές γραμμές κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή φροντίζει ώστε το stock Android 7 να τρέχει άνετα. Τα 16GB χώρου είναι το ελάχιστο πάντως που θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα σύγχρονο smartphone, αλλά πάντα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω καρτών microSD.
Όσον αφορά στη GPU, το Mali-Τ720 είναι σχεδιασμένο για χρήση σε οθόνες 720p και έτσι δεν παρατηρήσαμε θέμα με την απόδοσή του. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 2600mAh. Σαν νούμερο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ωστόσο ανάλογα με τη χρήση η αυτονομία μπορεί να φτάσει και τις 2 μέρες χρήσης ή άνετα τις 6-7 μέρες αναμονής. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως σε συνθήκες κακού σήματος 4G, η μπαταρία εξαντλήθηκε σε 48 ώρες αναμονής, αλλά γυρνώντας σε 3G (όπου η κάλυψη της COSMOTE στο χώρο του υπογράφοντος είναι καλύτερη) η αυτονομία εκτοξεύθηκε.



Αφήνοντας στην άκρη το hardware και πηγαίνοντας στο software, το DX 4G κάνει όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα smartphone της MLS. Κατ’ αρχάς, διαθέτει την εφαρμογή πλοήγησης Talk&Drive, η οποία ουσιαστικά προσφέρει ένα πλήρες GPS, το οποίο δεν απαιτεί χρήση δεδομένων αλλά διαθέτει ενσωματωμένους χάρτες. Το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο χάρη στο σύστημα αναγνώρισης φωνής στα ελληνικά, το οποίο είναι εξαιρετικά αξιόπιστο. Η συσκευή έρχεται με τη MAIC ώστε να μπορούμε να στείλουμε μηνύματα και email ή να τηλεφωνήσουμε χωρίς να χρειαστεί να πατήσουμε κάτι άλλο, πέρα από το εικονίδιο του μικροφώνου για να ενεργοποιηθεί η MAIC. Μάλιστα το Caller ID μεγάλωσε και ενώθηκε με τον Dialer, προσφέροντας δυνατότητα αναζήτησης επαφών με την φωνή, υπάρχει εκφώνηση ονόματος καλούντος αλλά και γρήγορη αναζήτηση επαφής (στα ελληνικά) από το Dial Pad με την χρήση έξυπνης εισαγωγής κειμένου Τ9.



Γενικότερα, όλες οι φωνητικές λειτουργίες που έχουμε δει και σε προηγούμενές συσκευές της εταιρείες είναι εδώ. Πλέον, παρέα με τη MAIC έρχεται και το MLS Safe, μια λειτουργία που συνεργάζεται με το πολύ γρήγορο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το MLS Safe προστατεύει πληροφορίες που εμφανίζονται στη κλειδωμένη οθόνη, από τα μάτια άλλων. Έτσι, όταν έρθει ένα νέο μήνυμα, ότι και αν είναι αυτό (SMS, facebook, whatsapp κτλ) ενώ κανονικά θα εμφανιζόταν στη κεντρική οθόνη, εντούτοις κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και αυτό που εμφανίζεται είναι η ειδοποίηση πως υπάρχει νέο μήνυμα. Για να το δει ο κάτοχος της συσκευής, πρέπει να ακουμπήσει το δάχτυλό του στον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Αντίστοιχη είναι και η λειτουργία που προσφέρει το MLS Safe και για τις εισερχόμενες κλήσεις, από όποια εφαρμογή και αν προέρχονται. Καθώς έχουμε σαν λειτουργικό την έκδοση 7 του Android, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες παραμετροποίησης της συσκευής, όπως καινούργια widgets καιρού (πλέον τα δελτία καιρού αποτελούν παρελθόν), εφαρμογή «ταπετσαρίες» για εξατομίκευση του κινητού σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη, δυνατότητα ενεργοποίησης περιστροφής ακόμα και στη κεντρική οθόνη, αλλά και δυνατότητα multitasking με ταυτόχρονη εκτέλεση δυο εφαρμογών. Το τελευταίο μάλιστα λειτουργεί αρκετά καλά δεδομένου του hardware που διαθέτει η συσκευή, αλλά η αλήθεια είναι πως η ανάλυση της οθόνης δε βοηθάει τόσο πολύ τον χρήστη. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να φανεί χρήσιμο αρκετές φορές.  Το MLS DX 4G είναι μια ακόμα συσκευή που έρχεται να προστεθεί στη γκάμα της εταιρείας. Με κόστος που βρίσκεται κάτω από τα €200, αποτελεί μια χαμηλού κόστους. Σίγουρα δεν ξεχωρίζει για το hardware του αλλά περισσότερο για τις δυνατότητες που προσφέρει και μπορεί να αποτελέσει μια καλή πρόταση για μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που θέλουν να μπουν στο χώρο των smartphones, αλλά και σε νεώτερους σε ηλικία χρήστες που αναζητούν μια all around συσκευή χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πολλά χρήματα, και απαιτούν λειτουργίες ασφάλειας και εξατομίκευσης όπως αυτές που διαθέτει το DX 4G. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το MLS Safe και η ευκολία χρήσης του
  • Η MAIC
  • Διπλή κάμερα με λίγα χρήματα
  • Το Android 7 που είναι σχεδόν stock
  • Καλή κατασκευή
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αδυναμία αποκλειστικής χρήσης της δεύτερης -portrait- κάμερας
  • Λίγη μνήμη, σχετικά λίγος αποθηκευτικός χώρος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Proctious
    • Μήτσο , τα 200€ πολλά μου φαίνονται για αυτή τη συσκευή ... Υπάρχουν αρκετές , που είναι σαφώς καλύτερες σε αυτά τα χρήματα .

      • Dimcar
      • Δεν ειναι λίγα τα 200 για το hardware σίγουρα, το software ειναι που κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα η μητέρα μου έμαθε να παίζει με Android ακριβώς λόγω της MAIC ενώ πχ ακόμα και στο θέμα των χαρτών, είναι ευκολότερα τα πράγματα με τους χάρτες της MLS σε σχέση με τα Maps. Θέλω να πω ότι στα MLS πληρώνει κανείς premium σε σχέση με άλλα λόγω του software. Από εκεί και πέρα, προφανώς και δε μπορώ να συγκρίνω τιμές με τα κινεζομάγαζα :)

*