Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI GE63 Raider RGB 8RE Review

*
Η MSI έχει καταταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνει ένας από τους δυνατούς παίχτες της αγοράς των gaming laptop. Διαθέτει πάρα πολλά μοντέλα, με διάφορα configuration και σε διάφορα επίπεδα τιμής. Είχαμε δει πρόσφατα ένα από τα λεπτά, ελαφριά και οικονομικά της notebook, τώρα έρχεται η ώρα για ένα ακριβότερο, περισσότερο εξοπλισμένο και σαφώς ισχυρότερο. Το MSI GE63 Raider RGB 8RE κοστίζει γύρω στα €1800 αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα σύστημα ικανό να ικανοποιήσει όλες τις gaming ανάγκες του χρήστη.



Έρχεται σε μια τυπική συσκευασία που περιλαμβάνει το notebook και φυσικά το μεγάλο και βαρύ τροφοδοτικό των 180Watt. Το ίδιο το σύστημα έρχεται σε έκδοση με οθόνη 15,6 ιντσών και ζυγίζει 2,5 κιλά, αλλά καταφέρνει να κρατήσει σχετικά μικρό το πάχος του. Σχεδιαστικά είναι όμορφο και επιθετικό, με συνδυασμό πλαστικών και μεταλλικών μερών και υφή που θυμίζει βουρτσισμένο αλουμίνιο. Η πλάτη διαθέτει ανάγλυφο το λογότυπο και το σήμα της MSI, καθώς επίσης και δυο φωτιζόμενες λωρίδες που προφανώς ενσωματώνουν LED στο εσωτερικό τους. Αυτές αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το πώς εμείς θα το επιλέξουμε, κάτι που συμβαίνει και με το πληκτρολόγιο. Ένα πλήρους μεγέθους keyboard (του οποίου τα αριθμητικά πλήκτρα πάντως είναι λίγο μικρότερα από τα υπόλοιπα) από τη Steelseries με πλήρες RGB Led φωτισμό, τον οποίο μπορούμε να αλλάξουμε είτε πατώντας το σχετικό ειδικό πλήκτρο κάτω από το power button, είτε μέσα από το Dragon Center software της MSI.



Πρακτικά υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί που μπορεί να πετύχει ο χρήστης και το όλο concept ονομάζεται Mystic Light. Όπως συμβαίνει με τα desktop gaming keyboardς, έχουμε και εδώ επιλογές όπως rainbow, waves και ένα σωρό άλλες όσον αφορά στο πως φωτίζονται τα πλήκτρα, με τη παλέτα χρωμάτων να μη έχει περιορισμό. Ένα ωραίο κόλπο που εφαρμόζει η MSI αφορά τη χρήση των συνδυασμών με το Fn πλήκτρο. Κάθε φορά που το πατάμε, ο υπόλοιπος φωτισμός απενεργοποιείται και φωτίζουν μόνο εκείνα τα πλήκτρα που μπορούν να συνδυαστούν με το Fn. Η αίσθηση του πληκτρολογίου είναι εξαιρετική και πέρα από gaming καταστάσεις, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και για γράψιμο, με το χώρο στήριξης των παλαμών να είναι αρκετός. Θα θέλαμε πάντως να υπάρχουν και αφοσιωμένα πλήκτρα για την αυξομείωση της ένταση του ήχου. Από πλευράς θυρών, το σύστημα της MSI προσφέρει σχεδόν όλες τις απαραίτητες. Δυο USB 3.0 στη δεξιά και μια ακόμα στην αριστερή πλευρά, όλες φωτιζόμενες σε κόκκινο χρώμα, ένας sd card reader δεξιά , Τype-C παρέα με τη Lan, τις θύρες ήχου και εξόδους HDMI/Mini-DP στην αριστερή πλευρά. Το μόνο που θα θέλαμε παραπάνω είναι να βρίσκεται στο πίσω μέρος η είσοδος τροφοδοσίας, δίπλα στις εξαγωγές του αέρα, και όχι στο δεξί μέρος. 



Όσον αφορά στην οθόνη τώρα, η MSI έχει ενσωματώνει ένα Full HD TN panel, το οποίο χρωματικά είναι πολύ καλό για TN, με τη φωτεινότητα να κρίνεται επαρκής. Ο λόγος που επιλέγει TN panel έχει να κάνει προφανώς με τη ταχύτητά του αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα 120Hz panel. Οι γωνίες θέασης που προσφέρει είναι πολύ καλές αν αναλογιστούμε τη τεχνολογία και ουσιαστικά το μόνο πρόβλημα που παρατηρήσαμε είναι πως υπάρχει μια μείωση φωτεινότητας όταν κοιτάζουμε το panel υπό γωνία από κάτω προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει πως καλό είναι ο χρήστης να τοποθετήσει το laptop σε ψιλότερη θέση πάνω στο γραφείο ούτως ώστε να υπάρχει οπτική επαφή στην ευθεία και όχι υπό γωνία.
Πάντως, ακόμα και χωρίς να καταφύγει κανείς σε τέτοια λύση, η οθόνη είναι πραγματικά εξαιρετική για TN panel και δικαιολογεί την ονομασία wide-view που της δίνει η MSI. Τα χρώματα είναι σωστά, δε μένει ίχνος στη γρήγορη κίνηση και γενικότερα η gaming εμπειρία που προσφέρει είναι ιδανική. Δυστυχώς δεν υπάρχει G-Sync ούτως ώστε κάποιος να εκμεταλλευτεί τα περισσότερο Hz και σε απαιτητικά παιχνίδια, παίζοντας όμως τίτλους όπως το Fortnite στα 120fps, κάτι που καταφέρνει άνετα το hardware, είναι σίγουρα σκέτη απόλαυση.



Μάλιστα, μέσα από το Dragon Center, το πρόγραμμα της MSI που προσφέρει διαφόρων ειδών επιλογές, είναι δυνατό να αλλάξει κανείς τη χρωματική απεικόνιση μέσα από διαθέσιμες προεπιλογές όπως Standard, Anti_Blue, Gaming, Movie, Office, ενώ μπορεί να ρυθμίσει κανείς θερμοκρασία χρώματος και γενικότερα να φέρει την οθόνη εκεί που θέλει.  Η εφαρμογή DPI scaling της τάξης του 125% είναι η σωστή για τις 15 ίντσες διαγωνίου και τη συγκεκριμένη ανάλυση. Το Dragon Center προσφέρει και άλλες πληροφορίες που αφορούν τον επεξεργαστή και το υποσύστημα γραφικών, ενώ παρέχονται επιλογές για overclocking και ρύθμιση της ταχύτητας των ανεμιστήρων επεξεργαστή και GPU.



Τι φοράει λοιπόν το MSI GE63 Raider RGB 8RE; Έναν από τους ταχύτερους mobile επεξεργαστές της Intel τον Core i7 8750H με 6 πυρήνες, 12 thread και μέγιστη συχνότητα τα 4,1GHz (από 2,2 GHz που είναι η ελάχιστη) ο οποίος αν μη τι άλλο, δε πρόκειται να δημιουργήσει κανένα bottleneck στα παιχνίδια. Επιπλέον, οι πολλοί πυρήνες επιτρέπουν στο κάτοχο του notebook να το χρησιμοποιήσει και για άλλες εργασίες, όπως για παράδειγμα video editing και rendering, με μεγάλη επιτυχία. Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από 16GB μνήμης DDR4, ποσό απόλυτα ικανοποιητικό. Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο, ένας NVMe των 256Gb με πολύ υψηλές ταχύτητες φροντίζει για την ταχεία εκκίνηση του λειτουργικού, ενώ ένας δεύτερος 1TB είναι ο κυρίως για την αποθήκευση των πολλών GB που απαιτούν τα σύγχρονα games. Αφήσαμε για το τέλος το υποσύστημα γραφικών. Εδώ είναι και το βασικό όπλο του notebook, καθώς το MSI GE63 Raider RGB 8RE έρχεται με μια GTX1060, η οποία σε συνδυασμό με το υπόλοιπο hardware μας έδωσε αυτό που ζητάει ο κάθε χρήστης, 1080p/60fps gaming σε very high ποιότητα γραφικών.



Ουσιαστικά, όσα παιχνίδια και αν δοκιμάσαμε (πχ. Far Cry 5, Assassin’s Creed Odyssey, Shadow of the Tomb Raider, Strange Brigade), το frame rate κυμάνθηκε μεταξύ 50-65fps, πάντα με very high ποιότητα γραφικών, ένα κλικ κάτω δηλαδή από τη μέγιστη. Μάλιστα, ο υπογράφων έπαιξε τις 10 τελευταίες ώρες του story mode του Assassin’s Creed Odyssey σε αυτό το notebook λόγω προβλημάτων του desktop, χωρίς να νοιώσει ότι δε το ευχαριστιέται. Το μόνο θέμα που παρατηρήσαμε, ήταν αυτό του αυξημένου θορύβου. Στο default προφίλ οι ανεμιστήρες περιστρέφονται πολύ γρήγορα και ακούγονται έντονα, κάτι που δεν μπορεί να καλυφθεί σχεδόν ούτε βάζοντας στη μέγιστη ένταση το εξαιρετικό ενσωματωμένο ηχοσύστημα. Βάζοντας χειροκίνητες ρυθμίσεις και με τους ανεμιστήρες στο slow, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, χωρίς πάντως να παρατηρούμε προβλήματα υπερθέρμανσης, οπότε αυτή ήταν και η ρύθμιση που χρησιμοποιήσαμε κατά κόρον. Ακόμα και έτσι βέβαια, η χρήση ακουστικών είναι μάλλον ενδεδειγμένη για να απολαμβάνει ο χρήστης τον ήχο των games, τουλάχιστον όμως ο παραγόμενος θόρυβος δεν είναι τόσο ενοχλητικός για τους γύρω μας.

Η αλήθεια είναι πως η GTX1060 είναι σίγουρα αρκετά ισχυρή κάρτα για τέτοιου μεγέθους case και έτσι απαιτείται ωμή δύναμη για να μείνει η θερμοκρασία σε σωστά επίπεδα και να μην αρχίσει το throttling. Η συμβίωση με το MSI GE63 Raider RGB 8RE, κατά τη διάρκεια των 2 εβδομάδων που το είχαμε στα χέρια μας, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Καλή ποιότητα κατασκευής, όμορφο design, led φωτισμός σχεδόν παντού και υψηλές επιδόσεις ακόμα και σε εφαρμογές όπως video editing, το οποίο επιπλέον μπορεί να παίζει παιχνίδια σε 1080p/60fps με high/very high settings. Ναι, τα χρήματα που κοστίζει δεν είναι λίγα, αλλά πραγματοποιεί όλα όσα υπόσχεται. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Gaming 1080p/60fps με VeryHigh Graphics
  • Φωτισμός παντού
  • Εξαιρετική οθόνη για TN panel
  • Γρήγορ hardware για κάθε δουλειά
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μεγάλο τροφοδοτικό
  • Θορυβώδες σύστημα ψύξης
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*