Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI GTX1070Ti Gaming 8G Review

*
Φτάνοντας στα τέλη του 2017, η αγορά των GPUs έχει παγιωθεί σε μεγάλο βαθμό, με τις Nvidia και AMD να έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά τους. Αν και η δεύτερη δεν κατάφερε με τη σειρά VEGA να πάρει την πρωτιά στις επιδόσεις, κατάφερε να μπει στο μάτι της πράσινης αντιπάλου, κυρίως με το VEGA 56 και έτσι, από το πουθενά, είχαμε πριν από αρκετές εβδομάδες την παρουσίαση νέας GPU από πλευράς Nvidia. Ο λόγος για το GeForce GTX1070Ti, το οποίο έρχεται να τοποθετηθεί ανάμεσα σε 1070 και 1080 και απέναντι από το Vega 56. Η MSI μάς έστειλε μια από τις πολλές προτάσεις της με το GTX1070Ti, τη Gaming 8G.



Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, το GTX1070ti αποτελεί μια ενδιάμεση έκδοση των GTX1080 και GTX1070, έχοντας λιγότερους πυρήνες CUDA από το GTX1080, τα ίδια ρολόγια με το GTX1080 όσον αφορά στον πυρήνα, αλλά χρησιμοποιώντας GDDR5 μνήμες, όπως ακριβώς το GTX1070. 

  GTX 1080 GTX 1070 GTX Titan X
GTX 1070Ti
Πυρήνες CUDA 2560 1920 3072 2432
Μονάδες texture 160 120 192 152
Αριθμός ROP 64 64 96 64
Συχνότητα πυρήνα (MHz) 1607 1507 1000 1607
Συχνότητα boost (MHz) 1733 1683 1075 1733
Τύπος/ταχύτητα μνήμης GDDR5X/10GHz GDDR5/7GHz GDDR5/7GHz GDDR5/7GHz
Εύρος ελεγκτή μνήμης 256-bit 256-bit 384-bit 384-bit
Ποσό μνήμης 8GB 4GB 12GB 8GB
TDP 180W 150W 250W 180W

Ακριβώς επειδή έχουμε ένα GPU το οποίο ελάχιστα απέχει από το GTX1080, η Nvidia αποφάσισε να περιορίσει κάπως το χώρο που έχουν οι board partners και έτσι καμμία από τις κάρτες που κυκλοφορούν στο εμπόδιο δεν επιτρέπεται να πωλείται pre-overclocked. Δηλαδή όλες οι κάρτες έχουν τα ίδια ρολόγια σε GPU και μνήμη. Αυτό από μόνο του δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, καθώς το overclocking είναι εφικτό με τα σχετικά εργαλεία και τα ίδια, πάνω-κάτω, όρια που έχουμε δει σε όλες τις κάρτες αρχιτεκτονικής Pascal. Από εκεί και πέρα, έχουμε όλα τα καλούδια των αντίστοιχων GPU, όπως βελτιωμένη συμπίεση χρωμάτων, υποστήριξη για asychronous compute, αναβαθμισμένη έξοδος HDMI 2.0b που υποστηρίζει HDR  καθώς και αναβαθμισμένες έξοδοι Display Port 1.4. Προφανώς έχουμε βελτιωμένη υποστήριξη των DirectX 12 καθώς και μια σειρά από βελτιστοποιήσεις που αφορούν στην καλύτερη απόδοση σε περιβάλλον Virtual Reallity, το οποίο είναι άλλωστε και το trend της εποχής. 



Πηγαίνοντας τώρα στην ίδια την κάρτα της MSI, η GeForce GTX1070 Gaming 8G έρχεται σε μια όμορφη συσκευασία, η οποία δεν περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Ανοίγοντας το κουτί πέφτουμε πρώτα σε μια εσωτερική συσκευασία που περιλαμβάνει CD με οδηγούς, ένα αυτοκόλλητο και ένα μετατροπέα ρεύματος. Ακριβώς από πίσω συναντάμε την ίδια την κάρτα, η οποία είναι εντυπωσιακή από πλευράς εμφάνισης χάρη στο σύστημα ψύξης με τους δυο ανεμιστήρες. Το PCB της ειναι σχεδιασμένο από την MSI, έχοντας 10 layers και χρησιμοποιώντας υλικά επιπέδου Military Class 4.
Στο πίσω μέρος της κάρτας βρίσκουμε τις εξόδους εικόνας, πέντε στο σύνολο, με μια DVI, μια HDMI 2.0b και τρεις Display Port 1.4, με την κάρτα να μπορεί να οδηγήσει ταυτόχρονα έως τέσσερις οθόνες. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως η πλάτη της καλύπτεται από μια μεταλλική επιφάνεια (backplate), η οποία προσφέρει αυξημένη στιβαρότητα και προστασία, από πλευράς εισόδων τροφοδοσίας διαθέτει μια 8πινη και μια 6πινη, ενώ επίσης βρίσκουμε και δυο SLI connectors, οι οποίοι απαιτούν νέο SLI bridge για να λειτουργήσουν. 




Το ίδιο το σύστημα ψύξης είναι ανανεωμένο, ονομάζεται το TwinFrozr VI, αποτελείται από τέσσερα τμήματα. Ουσιαστικά έχουμε το εξωτερικό καπάκι (το οποίο έχει ενσωματωμένα κόκκινα led που φωτίζουν στα αντίστοιχου χρώματος σημεία) και ακριβώς πίσω του το σύστημα των δυο ανεμιστήρων  που βρίσκεται πάνω στη βασική ψύκτρα και το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω στο chip της GPU. Η ψύκτρα είναι πλήρως χάλκινη με νίκελ επίστρωση και χρησιμοποιεί 6 smooth heatpipes πάχους 8 χιλιοστών για τη ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας από τη GPU στα fins. Όλα τα heatpipes είναι κολλημένα απευθείας στη χάλκινη βάση που ακουμπάει στη GPU, επιτρέποντας ακόμα ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πάχος του συστήματος ψύξης είναι ελαφρώς μικρότερο από 2 PCI slots, κάτι που είναι βοηθάει τα συστήματα που χρησιμοποιούν δυο κάρτες, ειδικά όταν τοποθετούνται σε διπλανά PCI-E slots.



Οι δυο ανεμιστήρες έχουν διάμετρο 10 εκατοστα και ακολουθούν ανανεωμένη σχεδίαση τύπου Torx 2. Ο συγκεκριμένος τρόπος σχεδίασης ουσιαστικά τοποθετεί ανά ζεύγη δυο διαφορετικών ειδών πτερύγια, ένα παραδοσιακό και ένα τύπου διασποράς.  Πέρα από το ανανεωμένο σύστημα ψύξης, η MSI χρησιμοποιεί ανεξάρτητο έλεγχο των δυο ανεμιστήρων, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά, ανάλογα με το που αναπτύσσεται υψηλότερη θερμοκρασία πάνω στη κάρτα με μετρήσεις να γίνονται συνεχώς στις μνήμες, τη GPU και το VRM. Αυτή η λειτουργία έχει σαν αποτέλεσμα το χαμηλότερο θόρυβο κατά τη λειτουργία, ο οποίος μάλιστα μπορεί να είναι και μηδενικός αν η θερμοκρασία της GPU είναι κάτω από 60 βαθμούς κελσίου, αφού πρακτικά οι ανεμιστήρες σταματάνε να περιστρέφονται. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε περιβάλλον Windows, αφού ο φόρτος της GPU είναι ελάχιστος. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα το σύστημα ψύξης να είναι εξαιρετικά αποδοτικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα αθόρυβο.



Στον τομέα των επιδόσεων τώρα, η πρόταση της MSI δε διαφοροποιείται από τις άλλες κάρτες με το ίδιο GPU, ακριβώς λόγω των περιορισμών που έχει θέση η Nvidia. Εμείς καταφέραμε να τη φτάσουμε στα 2Ghz όσον αφορά στον πυρήνα (σε boost mode) και πρακτικά να πάρουμε το μέγιστο από αυτά που μπορεί να προσφέρει. Αν αναρωτιέστε πως ακριβώς αποδίδει, βρίσκεται πιο κοντά στην 1080 παρά στη 1070, κάτι λογικό άλλωστε. Αυτό σημαίνει άνετο 1080p gaming αλλά και 1440p gaming στα 60fps. Το θέμα βέβαια έχει να κάνει με το κόστος απόκτησης. Εδώ λοιπόν οι GTX1070Ti δεν έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις 1080, αφού παίρνει κανείς με €500 1070Ti και με €550 1080. Αν πάμε στη προκειμένη περίπτωση στις αντίστοιχες προτάσεις της MSI, τη παρούσα κάρτα τη βρίσκει κανείς από €520 (τιμές skroutz.gr) ,ενώ τη GTX1080 Gaming 8G τη βρίσκει κανείς από €620, δηλαδή είναι περίπου 20% ακριβότερη, χωρίς προφανώς να προσφέρει αντίστοιχη διαφορά στις επιδόσεις. Μάλιστα, οι παλαιότερες GTX1070 είναι ακριβότερες από τις 1070Ti, οπότε αυτή τη στιγμή προφανώς και αξίζει περισσότερο μια Ti, πόσο μάλλον όταν οι Vega 56 είναι άφαντες από την αγορά λόγω του χαμού με τα κρυπτο-νομίσματα και του mining.



Εν κατακλείδι,  η
υλοποίηση της MSI δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα έναντι των άλλων μοντέλων της εταιρείας που έχουμε δει στο παρελθόν. Όμορφη,  με εξαιρετική ψύξη, καλές επιδόσεις και περιθώριο overclocking, τα καταφέρνει μια χαρά. Αν ψάχνετε μια κάρτα για πολύ άνετο 1080p-1440p/60fps gaming, είναι μια καλή λύση. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Περισσότερο νόημα θα είχε στην αγορά μια 1060 ti παρά η συγκεκριμένη.Αν την βρείτε σε πολύ καλή τιμή με ξεκάθαρη διαφορά από 1080 τότε μπορείτε να την προτιμήσετε,αλλά από την άλλη πόσο διαφορά να έχει από την 1070;

*