Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
** ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

MSI GTX1080 X Gaming 8G Review

*
Είμαστε ήδη στα μισά του 2016 και η αγορά των GPUs αλλάζει εντυπωσιακά με την Nvidia να κάνει την αρχή παρουσιάζοντας τις GTX1080/GTX1070 για το high end κομμάτι της αγοράς και την AMD να ετοιμάζει τις δικές τις 480/470/460 για το low και mid range τμήμα της αγοράς. Αυτή τη φορά όμως δεν έχουμε απλά νέες κάρτες γραφικών, αλλά εντελώς διαφορετικές αρχιτεκτονικές, μικρότερη λιθογραφία και όπως θα καταλάβετε και μόνοι σας από τις μετρήσεις που θα παραθέσουμε αργότερα, εντυπωσιακή αύξηση των επιδόσεων. Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, η μέχρι σήμερα ταχύτερη (και ίσως ακριβότερη GPU της αγοράς) Titan X γίνεται άμεσα obsolete με την έλευση της GTX1080 αλλά και της GTX1070. Δυο νέες GPU που βασίζονται στο GP104 chip, μια κομμένη έκδοση του μεγάλου GP100 (από το οποίο κάποια στιγμή θα μας έρθουν οι νέες Ti και Titan). Η MSI μάς έστειλε μια από τις πολλές προτάσεις της με το GTX1080, τη Gaming X 8G. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, σε σχέση με το GM204 της GTX980, το GP104 της GTX1080 έχει περισσότερους πυρήνες CUDA και μονάδες texture και ίδιο αριθμό ROP όπως και ελεγκτή μνήμης στα 256bit. Ωστόσο, χάρη στη χρήση νέου τύπου μνήμης GDDR5X, το bandwidth είναι σχεδόν 50% υψηλότερο (320 έναντι 224 GB/sec) με την Nvidia να έχει εφοδιάσει τις σχετικές κάρτες με διπλάσιο ποσό μνήμης, με τα 8GB πλέον να είναι άριστα. Τεράστια είναι η διαφορά που υπάρχει στους χρονισμούς του ίδιο του πυρήνα, καθώς πηγαίνοντας σε λιθογραφία της τάξης των 16nm, η Nvidia έχει χρονίσει τη GPU στο 1,6Ghz με το boost clock να φτάνει στο 1,73Ghz.

  GTX 1080 GTX 980 GTX Titan X
GTX 980Ti
Πυρήνες CUDA 2560 2048 3072 2816
Μονάδες texture 160 128 192 176
Αριθμός ROP 64 64 96 96
Συχνότητα πυρήνα (MHz) 1607 1126 1000 1000
Συχνότητα boost (MHz) 1733 1216 1075 1075
Τύπος/ταχύτητα μνήμης GDDR5X/5GHz GDDR5/7GHz GDDR5/7GHz GDDR5/7GHz
Εύρος ελεγκτή μνήμης 256-bit 256-bit 384-bit 384-bit
Ποσό μνήμης 8GB 4GB 12GB 6GB
TDP  180W 165W 250W 250W

Μάλιστα, στο δείγμα της MSI που ούτως ή άλλως είναι χρονισμένο υψηλότερα και κάνοντας overclocking, πετύχαμε σταθερά συχνότητα boost πάνω από τα 2GHz! Από την άλλη πάντως, έχουμε μια μικρή αύξηση του TDP κατά 15Watt έναντι της GTX980 ενώ αυξημένη είναι και η αρχική τιμή στα 599 δολλάρια (699 δολλάρια για τη Founders Edition με το reference design και το cooler της Nvidia) έναντι 549 δολλαρίων. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν στην πράξη ότι έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με την 980 αλλά όχι απαραίτητα καλύτερα νούμερα από τη GTX980Ti. Η αρχιτεκτονική Pascal όμως δεν είναι μόνο νέα νούμερα, αλλά και νέα χαρακτηριστικά αλλά και βελτιστοποιήσεις επιδόσεων. Υπάρχει βελτιωμένη συμπίεση χρωμάτων, υποστήριξη για asychronous compute, αναβαθμισμένη έξοδος HDMI 2.0b που υποστηρίζει HDR  καθώς και αναβαθμισμένες έξοδοι Display Port 1.4. Προφανώς έχουμε βελτιωμένη υποστήριξη των DirectX 12 καθώς και μια σειρά από βελτιστοποιήσεις που αφορούν στην καλύτερη απόδοση σε περιβάλλον Virtual Reallity, το οποίο είναι άλλωστε και το trend της εποχής. Πηγαίνοντας τώρα στην ίδια την κάρτα της MSI, η GeForce GTX1080 Gaming Χ 8G έρχεται σε μια όμορφη συσκευασία, η οποία δεν περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Ανοίγοντας το κουτί πέφτουμε πρώτα σε μια εσωτερική συσκευασία που περιλαμβάνει CD με οδηγούς, ένα αυτοκόλλητο και ένα μετατροπέα ρεύματος. Ακριβώς από πίσω συναντάμε την ίδια την κάρτα, η οποία είναι εντυπωσιακή από πλευράς εμφάνισης χάρη στο σύστημα ψύξης με τους δυο ανεμιστήρες.


Το μήκος της είναι αρκετά μεγάλο, κάτι που πρέπει να προσέξει κανείς για να σιγουρευτεί ότι χωράει στο κουτί του, με το PCB της να ειναι σχεδιασμένο από την MSI, έχοντας 10 layers και χρησιμοποιώντας υλικά επιπέδου Military Class 4. Στο πίσω μέρος της κάρτας βρίσκουμε τις εξόδους εικόνας, πέντε στο σύνολο, με μια DVI, μια HDMI 2.0b και τρεις Display Port 1.4, με τη κάρτα να μπορεί να οδηγήσει ταυτόχρονα έως τέσσερις οθόνες. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως η πλάτη της καλύπτεται από μια μεταλλική επιφάνεια (backplate), η οποία προσφέρει αυξημένη στιβαρότητα και προστασία, από πλευράς εισόδων τροφοδοσίας διαθέτει μια 8πινη και μια 6πινη, ενώ επίσης βρίσκουμε και δυο SLI connectors, οι οποίοι απαιτούν νέο SLI bridge για να λειτουργήσουν. Το ίδιο το σύστημα ψύξης είναι ανανεωμένο, ονομάζεται το TwinFrozr VI, αποτελείται από τέσσερα τμήματα. Ουσιαστικά έχουμε το εξωτερικό καπάκι (το οποίο έχει ενσωματωμένα κόκκινα led που φωτίζουν στα αντίστοιχου χρώματος σημεία) και ακριβώς πίσω του το σύστημα των δυο ανεμιστήρων  που βρίσκεται πάνω στη βασική ψύκτρα και το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω στο chip της GPU. Η ψύκτρα είναι πλήρως χάλκινη με νίκελ επίστρωση και χρησιμοποιεί 6 smooth heatpipes πάχους 8 χιλιοστών για τη ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας από τη GPU στα fins. Όλα τα heatpipes είναι κολλημένα απευθείας στη χάλκινη βάση που ακουμπάει στη GPU, επιτρέποντας ακόμα ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πάχος του συστήματος ψύξης είναι ελαφρώς μικρότερο από 2 PCI slots, κάτι που είναι βοηθάει τα συστήματα που χρησιμοποιούν δυο κάρτες, ειδικά όταν τοποθετούνται σε διπλανά PCI-E slots. Οι δυο ανεμιστήρες έχουν διάμετρο 10 εκατοστα και ακολουθούν ανανεωμένη σχεδίαση τύπου Torx 2. Ο συγκεκριμένος τρόπος σχεδίασης ουσιαστικά τοποθετεί ανά ζεύγη δυο διαφορετικών ειδών πτερύγια, ένα παραδοσιακό και ένα τύπου διασποράς. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σχεδόν 20% περισσότερη μεταφορά αέρα σε σχέση με ένα παραδοσιακό σύστημα ανεμιστήρων. Πέρα από το ανανεωμένο σύστημα ψύξης, η MSI χρησιμοποιεί ανεξάρτητο έλεγχο των δυο ανεμιστήρων, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά, ανάλογα με το που αναπτύσσεται υψηλότερη θερμοκρασία πάνω στη κάρτα με μετρήσεις να γίνονται συνεχώς στις μνήμες, τη GPU και το VRM. Αυτή η λειτουργία έχει σαν αποτέλεσμα το χαμηλότερο θόρυβο κατά τη λειτουργία, ο οποίος μάλιστα μπορεί να είναι και μηδενικός αν η θερμοκρασία της GPU είναι κάτω από 60 βαθμούς κελσίου, αφού πρακτικά οι ανεμιστήρες σταματάνε να περιστρέφονται. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε περιβάλλον Windows, αφού ο φόρτος της GPU είναι ελάχιστος. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα το σύστημα ψύξης να είναι εξαιρετικά αποδοτικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα αθόρυβο. Στην πράξη, εμείς μετρήσαμε μέχρι 70 βαθμούς κελσίου στην GTX1080 έχοντας πλήρες φορτίο μέσω του FurMark. Ο παραγόμενος θόρυβος στη περίπτωση αυτή είναι αμελητέος, ενώ σε περιβάλλον Windows, οι ανεμιστήρες τη περισσότερη ώρα ήταν σταματημένοι και έτσι ο θόρυβος ήταν μηδενικός!

 
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • sdragon
  • Η AMD φέτος δεν θα βγάλει λογικά high end κάρτες γραφικών. Για high end θα πας σε nvidia.

  • PetrifieD-
  • Θέλουμε το καλύτερο αλλά δε μπορούμε δυστυχώς να δώσουμε 800 ευρώ για μία κάρτα γραφικών. Προσωπικά θα επωφεληθώ από τη πτώση της τιμής στην 970 η οποία πιστεύω ότι είναι υπεραρκετή για τα 1080p που τη θέλω εγώ. Εκτώς και αν κερδίσουμε κανένα τζόκερ. Εκεί αλλάζουν τα πράγματα :)

  • Alias
  • Αυτο το πραγμα που κατι κανει στην Αμερικη 600 δολαρια και εδω εχει 830-1000 ευρω (τιμες skroutz.gr αυτη τη στιγμη) δε θα το χωνεψω ποτε ομως. Κατα τα αλλα η καρτα ειναι ποιημα

  • Roronoa
  • Η 970 δεν αξιζει και τοσο αν δεν πεσει ακομα η τιμη, και λογω μνημης.
   Αν η RX480 με τα 8gb ερθει εδω κοντα στα 280-300€ θα ειναι super.

  • ftskamins
  • Η 970 στα λεφτα που εχει τωρα ειναι τζαμπα!! 1080p 60fps gaming με λιγες παραχωρησεις στα settings.

  • peterf76
  • Για να πάρεις 800 ευρα καρτα πρεπει να έχεις ανάλογο pc τηλεωραση 4k και αμα παιξεις σε τέτοια ανάλυση...

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!