Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI Z97 Gaming 5 & MSI Z97 Gaming 7

*
Πριν από λίγο καιρό είχαμε παρουσιάσει την κορυφαία μητρική της gaming σειρά με Z97 chipset από την MSI, την Gaming 9. Αυτή τη φορά, ερχόμαστε να δούμε δυο ακόμα, οικονομικότερα, μοντέλα που προσφέρει η MSI σε όσους θέλουν να χτίσουν ένα νέο PC ή να αναβαθμίσουν το παλιό, χρησιμοποιώντας κάποιο Haswell επεξεργαστή. Τα δυο μοντέλα που βλέπουμε σήμερα, MSI Z97 Gaming 5 & MSI Z97 Gaming  7, έχουν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους και για αυτό έχουμε κοινό review.

  MSI Ζ97 Gaming 5 MSI Ζ97 Gaming 7
Socket LGA 1150 LGA 1150
Form Factor ATX ATX
Chipset Intel Z97 Intel Z97
Αριθμός DIMM 4 4
Μέγιστη Μνήμη (GB) 32 32
Αριθμό PCI-E x16 3 3
Αριθμό PCI-E x1 4 4
Θύρα LAN Killer E2200 Killer E2200
Θύρες SATA III 6 8
Θύρες USB 3.0 4 8
Θύρες USB 2.0 4 2
Έξοδοι ήχου 7.1(Realtek ALC1150) 7.1 (Realtek ALC1150)

Πάνω κάτω, η συσκευασία περιλαμβάνει και για τα δυο μοντέλα τα ίδια "καλούδια" και συγκεκριμένα για 2 Q-connectors για την ευκολότερη σύνδεση των καλωδίων του front panel στα header της μητρικής, 4 SATA καλώδια, το manual και το Quick Install Guide, DVD με drivers, ένα SLI bridge και κάποια αυτοκόλλητα, με το Gaming 7 να διαθέτει επιπλέον τα απαραίτητα καλώδια για σύνδεση με τα σημεία μέτρησης τάσης που συναντάμε μόνο σε αυτό.

MSI Z97 Gaming 5 & MSI Z97 Gaming  7 Image 3

Και τα δυο μοντέλα είναι πλήρη ATX motherboard που φέρνουν πλήθος χαρακτηριστικών σε ικανοποιητικές τιμές. Η MSI για ακόμα μια φορά έχει αξιοποιήσει ένα μαυρο-κόκκινο χρωματικό συνδυασμό, ο οποίος δίνει μια όμορφη εμφάνιση και στα δυο μοντέλα. Τα δυο motherboard βασίζονται στο νεότερο chipset της Intel, το Z97, το οποίο επιτρέπει την υποστήριξη όλων των επεξεργαστών του socket 1150, μεταξύ των οποίων και οι νεότεροι Devil's Canyon. Από πλευράς εμφάνισης, τα δυο μοντέλα φαινομενικά μοιάζουν όμως αν κάποιος προσέξει με προσοχή θα ανακαλύψει τις διαφορές που τα χωρίζουν. Και τα δυο μοντέλα διαθέτουν ένα καλό σύστημα ψύξης γύρω από τον επεξεργαστή καθώς και πάνω από το southbridge, ενώ προσφέρουν πληρότητας από πλευράς θυρών για κάρτες επέκτασης, με 3 πλήρους μήκους και 4 κοντές PCI-E, υποστηρίζοντας έως τριπλό SLI/Crossfire. Και τα δυο μοντέλα προσφέρουν τέσσερις θέσεις για τοποθέτηση έως 32Gb  μνήμης DDR3 με τη μέγιστη υποστηριζόμενη συχνότητα να είναι τα 3300Mhz (σε κατάσταση overclocking). Όπως και στο Gaming 9, συναντάμε ένα M.2 slot που υποστηρίζει modules των 4.2cm, 6cm και 8cm το οποίο έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει τόσο SATA δίσκους των 6GB/s όσο και PCIe των 10GB/s.

MSI Z97 Gaming 5 & MSI Z97 Gaming  7 Image 2

Αν κάτι "κόπηκε" από τα features της Z97 Gaming 5 σε σχέση με αυτά της Gaming 7, είναι κάποια χαρακτηριστικά overclocking,. Έτσι, το φθηνότερο Gaming 5 δεν διαθέτει τα πλήκτρα Power, Reset και OC Genie ούτε και το ειδικό βύσμα για τοποθέτηση των καλωδίων μέτρησης τάσης, αν και υπάρχουν τα end points οπότε με ένα πολύμετρο και περισσότερη προσοχή, είναι δυνατό να παρθούν μετρήσεις. Επιπλέον, σε σχέση με τα 12 Power Phases της Gaming  7, στην Gaming  5 έχουμε 8 Power Phases. Αν οι παραπάνω διαφορές σας φαίνονται αμελητέες γιατί ούτως ή άλλως δε θα χρησιμοποιούσατε αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να συμπληρώσουμε πως το Gaming 5 έχει 2 λιγότερες  θύρες SATA III, αλλά και πολύ λιγότερες θύρες USB 3.0 ( 8 έναντι 2), με το Gaming 5 πάντως να είναι τα απαραίτητα header πάνω στο PCB για σύνδεση καλωδίων ώστε κάποιος να αποκτήσει όλες τις υποστηριζόμενες από το chipset USB 3.0 θύρες.

MSI Z97 Gaming 5 & MSI Z97 Gaming  7 Image 1

Από εκεί και πέρα, τα δυο board μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα την οθόνη POST που μας προσφέρει μια γρήγορη διάγνωση, τα Military Class Components που βρίσκονται στην 4η γενιά τους και υπόσχονται σταθερή λειτουργία για χρόνια, όπως και τα χαρακτηριστικά Guard-Pro, που υπόσχονται προστασία των κυκλωμάτων και  τo Eco Power που υπόσχεται την χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των ποιοτικών στοιχείων του PCB. Και τα δυο μοντέλα συνοδεύονται από το Gaming App που μπορεί να βοηθήσει το σύστημα να αυξήσει τις gaming επιδόσεις του μέσω έξυπνου overclocking. Φυσικά, τα Gaming χαρακτηριστικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν. Το Audio Boost είναι η λύση της MSI για όσους επιθυμούν την ακρόαση ήχου από καλά ζευγη ακουστικών, με τον ποιοτικό ενισχυτή και τους χρυσούς πυκνωτές να αναλαμβάνουν ενίσχυση και καλύτερο φιλτράρισμα του ηχητικού σήματος. Επιπλέον, την θέση του ελεγκτή δικτύου αναλαμβάνει το Killer E2200 που επιτρέπει τη καλύτερη διαχείριση των δικτυακών πακέτων που προέρχονται από παιχνίδια.

MSI Z97 Gaming 5 & MSI Z97 Gaming  7 Image 4

Όσον αφορά τώρα στο BIOS, και στα δυο μοντέλα συναντάμε το Click BIOS 4, μια έκδοση με γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης. Το καλό είναι πως αρκετές από αυτές τις επιλογές μπορεί κάποιος να τις αλλάξει και μέσα από τα Windows, χρησιμοποιώντας το MSI Command Center, ένα software που μοιάζει υπερβολικά με το περιβάλλον του BIOS. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι ίδιες, όπως και εν τέλει και η ικανότητα του κάθε motherboard, τουλάχιστον όσον αφορά σε φυσιολογικές συνθήκες overclocking  (ψύξη με αέρα ή νερό). Και στον τομέα των επιδόσεων, δε μπορεί κανείς να παρατηρήσει διαφορές, κάτι που άλλωστε είναι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια μεταξύ μοντέλων που «φορούν» το ίδιο chipset. Και τα δυο μοντέλα εγγυώνται τις σωστές επιδόσεις που περιμένει κανείς, ανάλογα με τα υπόλοιπα υποσυστήματα που υπάρχουν, ενώ και στον τομέα του overclocking τα πράγματα είναι αντίστοιχα και για τα δυο board.

MSI Z97 Gaming 5 & MSI Z97 Gaming  7 Image 5

Με τη διαφορά κόστους μεταξύ των δυο μοντέλων να βρίσκεται περίπου στα €25-€35, ο τελικός χρήστης είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιο από τα δυο του κάνει περισσότερο. Για όσους δεν ενδιαφέρονται για τα επιπλέον καλούδια του Gaming 7, το φθηνότερο Gaming 5 είναι μια πλήρης λύση, ωστόσο τα λίγα χρήματα παραπάνω που ζητά το Gaming 7 τα αξίζει με το παραπάνω. Η τελική επιλογή είναι δική σας.


 

8

ENTERNITY SCORE
MSI Z97 Gaming 7

8

ENTERNITY SCORE
MSI Z97 Gaming 5
ΘΕΤΙΚΑ
  • Υποστήριξη CPU
  • Θύρα M.2
  • Ακροδέκτες μέτρησης τάσης (Z97 Gaming 7)
  • Killer E2200 LAN
  • On-board πλήκτρα OC (MSI Z97 Gaming 7)
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λίγες θύρες USB 3.0 (MSI Z97 Gaming 5)
  • Σχετικά υψηλό κόστος (MSI Z97 Gaming 7)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*