Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
** ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

New Nintendo 3DS Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Nintendo

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Nintendo

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Nortec Multimedia

 • PEGI

  7+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Κάθε φορά που φτάνει νέο σύστημα στα χέρια μας, μαθαίνουμε εκ νέου ότι κάθε προϊόν συμβολίζει την αιώνια μάχη μεταξύ software και hardware. Το αποτέλεσμα επηρεάζεται από τάσεις και νοοτροπίες και, τελικά, φτάνει στα ράφια. Το New Nintendo 3DS (XL και μη) ή, πιο απλά, New 3DS, είναι κίνηση που δύσκολα θα περίμενε κανείς από οποιαδήποτε εταιρεία, όχι απλά από την Nintendo. Φυσικά και το lifting είναι μέσα στο παιχνίδι, συνήθως όμως δεν συνοδεύεται από ουσιαστικές διαφορές σε δυνατότητες. Ξεφεύγοντας, αλλά όχι τελείως, από αυτήν τη λογική/παράδοση, το New 3DS είναι ειδική περίπτωση που χρίζει και ειδική προσέγγιση. Εφόσον η πρώτη επαφή με νέο σύστημα είναι ιεροτελεστία, οι εντυπώσεις μας ακολουθούν τη ροής της εξερεύνησής μας.

Το πρώτο χάδι

Με το πρώτο άγγιγμα το μυαλό συλλαμβάνει ότι το πλαστικό περίβλημα του New 3DS είναι ματ και πολύ ευχάριστο στο χέρι. Ασυναίσθητα καταλήγει κανείς να το γυροφέρνει στα χέρια του πριν καν μπει στον κόπο να το ενεργοποιήσει. Οι μόνες  γυαλιστερές επιφάνειες είναι τα δύο προστατευτικά «ποδαράκια» στο κάτω μέρος της κονσόλας και οποιοδήποτε σύμβολο ή επιγραφή είναι χαραγμένη στο σασί. Μπορεί το γυαλιστερό να εντυπωσιάζει πάντα την πρώτη φορά, αλλά μερικά αγγίγματα μετά μετατρέπεται σε μουσείο δακτυλικών αποτυπωμάτων. Συνεπώς, η στροφή προς ματ επιφάνειες μας βρίσκει σύμφωνους και είναι θέμα χρόνου να φανεί στον καθένα η σωφροσύνη αυτής της αλλαγής.

New Nintendo 3DS Image 01

Καλύμματα
Το πλαστικό που περιβάλλει την κονσόλα έχει δύο τόνους βέβαια και κυριαρχεί πάντοτε εκείνος των αφαιρούμενων καλυμμάτων, τουλάχιστον στην περίπτωση του New 3DS. Άλλωστε το New 3DS XL δεν υποστηρίζεται τα εναλλασσόμενα καλύμματα που κοστίζουν 20 ευρώ, δηλαδή περισσότερο και από μια φιγούρα amiibo που προσφέρει κάποιου είδους περιεχομένου και κάποια λειτουργικότητα, προϋποθέτει δουλειά για τη δημιουργία του μοντέλου, ενσωματώνει NFC chip και ενώ δεν αποκλείεται να απαιτεί και μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού για να κατασκευαστεί. Παραμερίζοντας το θέμα της τιμής, τα εν λόγω καλύμματα είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ευχάριστη υφή αλλά σημειώνουμε πως, παρότι, αποφύγαμε τις γρατζουνιές, φαίνεται πως το υλικό τους είναι τέτοιο ώστε να τις αναδεικνύει πιο εύκολα σε σχέση με μια γυαλιστερή επιφάνεια.

New Nintendo 3DS Image 02

Ο τρόπος με τον οποίο αφαιρούνται πάντως θα είναι ένα σημείο τριβής για τους χρήστες. Το πάνω κάλυμμα αφαιρείται πανεύκολα με λίγη πίεση στις εγκοπές που σχεδιάστηκαν για να αποδεχθούν τα νύχια σας. Το κάτω κάλυμμα όμως είναι άλλη ιστορία. Ο χρήστης μπορεί κάλλιστα να υποθέσει πως αν το ένα αφαιρείται τόσο εύκολα, μάλλον το ίδιο θα ισχύει και για το άλλο. Η πραγματικότητα διαφέρει όμως. Στο κάτω μέρος η πλευρά του καλύμματος που “κοιτά” προς το χρήστη κατά τη χρήση δεν έχει κάποιο σημείο στήριξης και όντως ανασηκώνεται εύκολα. Στην άλλη πλευρά όμως το κάλυμμα δένεται στο σασί με δύο βίδες που απαιτούν αρκετά λεπτό σταυροκατσάβιδο. Ενώ περιμένει κανείς να γυρίσει η βίδα και να βγει προς τα έξω με αρκετές “βόλτες”, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι βίδες πιάνονται οριακά στο σασί και ύστερα από μερικά γυρίσματα είναι έτοιμες να αφαιρεθούν παρότι δεν προεξέχουν για να κάνουν σαφές το μήνυμα. Μη φοβηθείτε αλλά γυρίστε μερικές φορές παραπάνω το κατσαβίδι για σιγουριά.

New Nintendo 3DS Image 03

Πίσω από το κάτω κάλυμμα κρύβεται τόσο η μπαταρία όσο και η θύρα microSD που είναι έτοιμη να υποδεχθεί την κάρτα χωρητικότητας 4GB που συνοδεύει το σύστημα. Η μπαταρία είναι αφαιρούμενη, οπότε, όταν έρθει η ώρα της, όπως συμβαίνει με όλες τις μπαταρίες ύστερα από αρκετούς κύκλους φόρτισης, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είναι ιδιαίτερος κόπος η αλλαγή της με νέα. Η τοποθέτηση πάντως του reader για micro SD είναι ένα… ιδιαίτερο ζήτημα. Σε αυτό το σημείο του κειμένου θα περιοριστούμε στο προφανές συμπέρασμα: ένα ξεβίδωμα δεν το γλιτώνετε για χάρη της κάρτας μνήμης.

Κατσαβίδι και ραδιοκύματα
Όσοι αγοράζουν για πρώτη φορά 3DS, τότε θα έχουν και την πιο απλή εκκίνηση. Θα ενεργοποιήσουν την κονσόλα τους και αφού έρθουν αντιμέτωποι με ορδή από notifications που επιμένουν ότι κάθε πληροφορία που περιλαμβάνουν είναι εξαιρετικά σημαντική, θα επιστρέψουν στην ησυχία τους. Βέβαια είναι απορίας άξιο το γεγονός πως το σύστημα δεν βιάζεται να ζητήσει την εισαγωγή ή τη δημιουργία Nintendo ID. Περιμένει μέχρι να επιχειρήσει ο χρήστης να χρησιμοποιήσει υπηρεσία που το απαιτεί, όπως το Miiverse κ.λπ. Ακόμη και τότε βέβαια, η πρώτη επίσκεψη στο Nintendo eShop απαιτεί εκ νέου εισαγωγή του password και, ειρωνικά σχεδόν, δίνει στο χρήστη την επιλογή να αποθηκευτεί ο κωδικός για να μη χρειάζεται να τον εισάγει κάθε φορά. Εκεί όμως τελειώνει και η όποια τριβή του νέου χρήστη με το system software.

New Nintendo 3DS Image 04

Για τους προερχόμενους από άλλο σύστημα 3DS, τα βάσανα ξεκινούν. Η μεταφορά δεδομένων και στοιχείων από το ένα 3DS στο άλλο δεν είναι πρωτόγνωρη διαδικασία για εκείνους που είχαν άτυχη στιγμή με προηγούμενη κονσόλα. Η μεταφορά του λογαριασμού γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με απευθείας ασύρματη επικοινωνία μεταξύ παλιάς και νέας κονσόλας. Αρκεί να είναι κοντά η μία στην άλλη μιας και η εν λόγω σύνδεση δεν γίνεται μέσω router. Λεπτομέρεια: Καθόλη τη διαδικασία η οθόνη του New 3DS προβάλει pikmin να μεταφέρουν δεδομένα του χρήστη κομμάτι-κομμάτι. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτό θεωρείται πιο χρήσιμο από μια απλή μπάρα, ειδικά σε φορητό σύστημα όπου καλό είναι να αποφεύγεται πάση θυσία οτιδήποτε οδηγεί σε άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Έστω και αν η διαδικασία αυτή δεν γίνεται κάθε μέρα. Το τελευταίο είναι αδύνατο άλλωστε αφού μετά το πέρας της διαδικασίας, ο χρήστης ενημερώνεται πως πρέπει να περάσουν ημέρες πριν καταστεί δυνατή νέα μεταφορά. Ένα πράγμα είναι σίγουρο σε κάθε περίπτωση που η μεταφορά αρχείων γίνεται ασύρματα. Όλα. Κινούνται. Αργά. Πολύ. Αργά. Φροντίσαμε να διαγράψουμε οτιδήποτε από το 3DS μας πριν περάσουμε απλά στοιχεία και ρυθμίσεις στο New 3DS αλλά η μεταφορά με απευθείας ασύρματη σύνδεση διήρκησε περί τα 20 λεπτά.Αν είχαμε και GB δεδομένων, είναι ξεκάθαρο ότι θα άλλαζε ημερομηνία πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τα games, saves κ.α. μπορούν να περαστούν στο νέο σύστημα σε δεύτερο χρόνο όμως αν δεν θέλει κάποιος να περιμένει ώρες ολόκληρες. Αρκεί να έχει υπολογιστή με θύρα SD ή σχετικό card reader και τρόπο ώστε να εισάγει σε αυτά μια microSD, είτε απευθείας είτε με προσαρμογέα. Ένα copy/paste μετά η microSD είναι έτοιμη να μπει στο New 3DS. Όλα ξεκινούν με το κατσαβίδι βέβαια. Τι θα γίνει όμως; Θα είμαστε πάντα με ένα κατσαβίδι στο χέρι; Όχι απαραίτητα. Στο New 3DS είναι εφικτή η ασύρματη μεταφορά αρχείων μεταξύ κονσόλας και υπολογιστή (αρκεί να χρησιμοποιούνται Windows 7 και Windows 8.1). Η κονσόλα μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εμφανίζεται ως ένα ακόμη μέλος του τοπικού δικτύου. Από τον υπολογιστή ο χρήστης μπορεί να δει τα περιεχόμενα της microSD, να μεταφέρει αρχεία από το New 3DS στο PC και το αντίστροφο. Η ρύθμιση γίνεται μία φορά, ο χρήστης επιλέγει μέσω ποιου hotspot θα γίνεται η σύνδεση αλλά και η ονομασία με την οποία θα εμφανίζεται η κονσόλα στο τοπικό δίκτυο. Φυσικά, βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι υπολογιστής και New 3DS να βρίσκονται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο.

New Nintendo 3DS Image 05

Ώρα λοιπόν να μπλέξουμε με συχνότητες. Όπως το παλιό έτσι και το νέο 3DS υποστηρίζει WiFi 802.11 b/g. Αυτό σημαίνει ότι επικοινωνεί στη συχνότητα των 2.4GHz. Στην ίδια συχνότητα, έστω και αν προσθέτουν υποστήριξη για το ταχύτερο 802.11n λειτουργούν PS4, PS Vita και Wii U. Όλα μαζί είναι ικανά να δημιουργήσουν πάρτι παρεμβολών αλλά, ομολογουμένως, αυτό είναι “first world problem” για τους περισσότερους. Αυτό που ίσως απασχολήσει κάποιους όμως, ανάλογα με το πως έχουν ρυθμίσει τα δικά τους δίκτυα, είναι η συχνότητα. Από το 2008 υπάρχουν υπολογιστές και routers που για χάρη του 802.11n έμαθαν να επικοινωνούν στα 5GHz (το είχαν ξεχάσει από την εποχή του αργότερου και παλαιότερου 802.11a). Από το 2010 μάλιστα υπάρχουν και πολλά smartphones/tablets με την ίδια δυνατότητα. Η λειτουργία στα 5GHz σημαίνει υψηλότερη ταχύτητα στη μεταφορά δεδομένων. Σημαίνει επίσης ότι, για χάρη του file management στο New 3DS, είτε πρέπει να υποβαθμίσει το δίκτυό του όποιος έχει ρυθμίσει στα 5GHz, είτε πρέπει να έχει δύο ασύρματα routers και δύο διαφορετικά δίκτυα για να μπορεί να μεταπηδά από το ένα στο άλλο με οποιαδήποτε συσκευή. Αν είστε περισσότερο βιρτουόζοι, χρειάζεστε router που μπορεί να δουλεύει ταυτόχρονα και στις δύο συχνότητες, αντιμετωπίζοντας το σύνολο ως ένα hotspot. Αν όλα αυτά σας μπερδεύουν (και δεν σας αδικούμε για αυτό) η λύση είναι μία: Κατσαβίδι. Όποια οδό και να διαλέξετε πάντως, στο τέλος, δικαιούστε να ξεφυσήξετε με ανακούφιση.
 
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Sephiroth
  • Θετικό το 3D πραγματικά, δεν σε ζαλίζει πλέον, απαράδεκτη η κατάσταση με τη μπαταρία σε revised έκδοση.

  • Alucard
  • Μόνο ο Βέζος ανάλυση και για τα φωτάκια.

  • GiannisRethymno
  • Ωραία ανάλυση μου αρέσουν και οι λεπτομέρειες που γράφεις Μάνο.

  • Jim P
  • Βαθμολογώ αυτή τη παρουσίαση με...
   ΒΕΖΟ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ

  • yaponvezos
  • Είμαι ψυχοπαθής τι να κάνουμε. :ρ

   Thanks everyone!

  • yaponvezos
  • Κατάλαβα. 9000+ λέξεις για την επόμενη φορά.

  • Blackstorm
  • Δεν είναι πολλές 3500 λέξεις. Έχω διορθώσει και μεγαλύτερα κείμενά σου.

  • Alucard
  • Vezos pick-up line: "Θέλεις να σου δείξω το ΤΕΡΑΣΤΙΟ κείμενό μου;"

  • stefoukos
  • Η νιντεντο έχει πέσει πολύ επίπεδο με αυτά που κάνει τα τελευταία χρόνια δεν σέβεται τον πελάτη της είναι κρίμα άλλα όταν θα χάνουν τον ενα πελάτη μετά τον άλλο θα αλλάξουν στρατηγικη...... Τώρα στα δικά μας ωραίο και πολυ κατατοπιστικο Review για μια ακομα φορητη κονσόλα της νιντεντο

  • Altair
  • Καταπληκτικό άρθρο Μάνο,straight to the point και με πολλές χρήσιμες λεπτομέρειες.Εύγε.

  • Lonas
  • @yaponvezos Ισχύει ότι δεν έχει φορτιστή στη συσκευασία; Αν ναι, πολύ... έξυπνη κίνηση. Επίσης, δεν έγραψες τι εσώρουχο φορούσε ο άνθρωπος που μόνταρε το 3ds που δοκίμασες. :)

  • billbig
  • @Lonas

   Ναι δεν έχει (πάλι) φορτιστή. Ή το κάνουν πλέον σύστημα ή απλά γεννήθηκε "παράδοση" για τα 3DS.

  • Lonas
  • @billbig Να βρίσω ή πρέπει να το δεχτούμε κι αυτό ως "φυσιολογικο"; Για να μη μιλησω για τη μεταφορά δεδομένων...

  • ASIMODRAKOS
  • αντε και στο επομενο μοντελο καλυτερη μπαταρια και φορτιστη (αν και ειναι αυτονοητο) και εχουμε το τελειο 3δσ

  • billbig
  • @Lonas

   Βρίσε ελεύθερα :P

   @ASIMODRAKOS

   Μην το έχεις δεδομένο. Όπως βλέπεις και εδώ έσκασε "εκπληξούλα".

  • Jim P
  • @ Commenter


   Ας μη το πάμε μακριά, δε θες κυρα Nintendo μου να βάλεις φορτιστή; ξεπερνώντας το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΝ του πράγματος, κάνε την υποδοχή του συστήματος micro usb να φορτίζουμε με τους φορτιστές των κινητών μας.

   Ντροπή, απορώ γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατακραυγή...

  • alex4444
  • Για το κατα ποσο χρειαζοταν αυτη η κινηση απο τη Νιντεντο, ρωτηστε την Νορτεκ και τους διαφορους retailers. Τρελη αναζωπυρωση του ενδιαφεροντος τοσο απο κατοχους του απλου 3ds οσο κι απο καινουριο κοινο.

   Αυτη η κοροιδια με τον φορτιστη σηκωνει μηνυσεις παντως. Οπως ειπε κι ο commenter, ας βαζαν ενα μικρουλι καλωδιακι για pc. Αν και νομιζω πως η πιο σοφη κινηση ειναι mini usb για φορτιση αλλα και για μεταφορα δεδομενων.

  • tycoonmaster
  • Πολύ καλό review και πολύ ωραίο το νέο Nintendo 3DS! Σκέφτομαι να το πάρω αν το βρω σε καλή τιμή!

  • Chased
  • Αν έβαζαν mini-usb φορτιστή θα έκλαιγαν όλες οι κυράτσες για το ότι δεν δουλεύουν οι παλιοί φορτιστές και πρέπει να αγοράσεις καινούργιο και ότι "δεν έχουμε όλοι iPhone"... Μη μου πείτε ότι αυτό δεν το σκεφτήκατε! Αλλά απλώς θέλατε να πετάξετε την κακία σας!

  • yaponvezos
  • Μια φορητή κονσόλα δεν είναι smartphone οπότε δεν την αγγίζει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Αλλαγή δεν βιάζεται να κάνει κανείς είτε για τεχνικούς λόγους (δηλαδή για την περίπτωση που ένας τυπικός φορτιστής USB, λόγω τσιπιάς κυρίως, γίνεται αιτία για αργή φόρτιση), για οικονομικούς λόγους (λαχταριστά πάντα τα περιθώρια κέρδους σε αξεσουάρ) και για δονκιχοτικούς λόγους (εγγυόμαστε την ποιότητα του φορτιστή, κρατάμε τα ποσοστά σχετικών βλαβών χαμηλά και μειώνουμε την τριβή του support).

   Τα πρώτα που μου ήρθαν τουλάχιστον. Είναι και ώρα "μετά γαλακτομπούρεκου" και το μυαλό ρετάρει από το βούτυρο.

  • tsiou
  • Τι μέγεθος κατσαβίδι χρειάζεται;

  • kokouman
  • Να δω ποτε θα σταματησει αυτη η παραδοση της Nintendo να βγαζει ''αναβαθμισμενα'' φορητα.Εγω δεν θα το αγορασω αφου δεν βρισκω τον λογο για upgrade, αλλα πολλοι δεν θα σκεφτουν το ιδιο.Πολυ δυνατο review Μανο.

  • etc@
  • Εγώ αυτό που ζηλέυω από τα νεα 3DS είναι το στεθερό 3D και ίσως το c-stick.
   Όλα τ' άλλα δε μου λένε κάτι.
   Να προσθέσω ότι το New 3DS XL MH4 το ζηλέυω, αλλά...

  • 3nws1th5
  • Το τσιμπησα και εγω το new 3ds xl στην coolectors edition majoras mask. Κορυφη ειναι και επιτελους το 3d ειναι απιστευτο και αλλαζει αυτοματα ακολουθοντας το προσωπο σου. Πουλησα το 3ds xl που ειχα και μπορω να πω οτι ειμαι πολυ ευχαριστημενος με την αναβαθμιση.

  • Viper71
  • Σημερα αγορασα το μαυρο ΝΕW 3DS με τον SONIC + το KIRBY TRIPLE DELUXE + ZELDA A Link Between Two Worlds + SETTLERS, τελικα αυτή η ΝΙΝΤΕΝDO και τα παιχνίδια της είναι όλα τα λεφτα.....

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!