Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

OnePlus 9 Pro Review

  • OnePlus 9 Pro
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.oneplus.com/gr/9-pro FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η OnePlus ανακοίνωσε τα δυο νέα της flagship τηλέφωνα, τα OnePlus 9 και OnePlus 9 Pro. Η συσκευές έγιναν διαθέσιμες για αγορά λίγο μετά, μέσω του site της εταιρείας ενώ πλέον έρχονται και στα Ελληνικά καταστήματα, με το πρώτο που κυκλοφορεί να είναι το «μεγάλο» One Plus 9 Pro στις 9 Απρίλη, με το μικρότερο να ακολουθεί στις 26 Απρίλη. Το One Plus 9 Pro, το οποίο θα δούμε παρακάτω κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις: 8GB/128GB στα €1059 και 12GB/256GB στα €1129, ενώ το OnePlus 9 θα έρθει και αυτό σε δυο εκδόσεις: 8GB/128GB στα €829 και 12GB/256GB στα €889.



Σε σχέση με τις τιμές αγοράς απευθείας από το site της OnePlus υπάρχει μια ελαφρά αύξηση, ενώ μεταξύ των εκδόσεων η αλήθεια είναι ότι όσοι αποφασίσουν να αποκτήσουν ένα από τα δυο τηλέφωνα, μάλλον είναι καλύτερα να πάνε στη έκδοση 12GB/256GB, καθώς η διαφορά τιμής σε σχέση το φθηνότερο είναι μικρή.



Όπως γίνεται αντιληπτό πλέον και η OnePlus δεν είναι μια εταιρεία που θέλει να δώσει στην αγορά ένα flagship killer όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά ένα flagship, με την αντίστοιχη τιμή. Το OnePlus 9 Pro έρχεται σε μια πραγματικά μεγάλη συσκευασία στην οποία ξεχωρίζει με μεγάλα γράμματα το όνομα του τηλεφώνου, παρέα όμως με τη φράση «Co-developed with Hasselblad». Αυτή η συνεργασία με μια εταιρεία που έχει τεράστια ιστορία στο χώρο της φωτογραφίας είναι και το μεγάλο στοίχημα της OnePlus, καθώς μπορεί πάντα τα smartphone της να ήταν όμορφες συσκευές με κορυφαίο hardware, όμως υστερούσαν στο κομμάτι των καμερών έναντι άλλων. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.  Πηγαίνοντας στο εσωτερικό της συσκευασίας, βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια μαλακή γκρί θήκη (δεν είναι ακόμα σίγουρα αν οι συσκευές που έρχονται στην Ελλάδα θα έχουν τη θήκη, όμως αυτή του press kit την έχει), εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM (το τηλέφωνο δέχεται δυο SIM, αλλά δεν έχει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου) και έναν εξαιρετικά γρήγορο φορτιστή 65Watt (Warp Charge 65) παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C σε Type-C. Στη συσκευασία δεν υπάρχουν ακουστικά ούτε κάποιος μετατροπέας Type-C σε 3,5mm.



Το τηλέφωνο φορτίζει στα 65Watt με τη πλήρη φόρτιση από εντελώς άδεια μπαταρία να γίνεται σε περίπου μισή ώρα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να παρατηρεί κανείς στο animation της φόρτισης το πόσο γρήγορα γεμίζει η μπάρα ενέργειας. Παράλληλα, υπάρχει και δυνατότητα για ασύρματη φόρτιση στα 50Watt την οποία δοκιμάσαμε καθώς το press kit διέθετε μέσα και τον ασύρματο ταχυφορτιστή, ο οποίος έρχεται με το δικό του καλώδιο, αλλά απαιτεί τον Warp Charge 65 για να λειτουργήσει. Ο ίδιος ο ασύρματος φορτιστής είναι αυτό που λέμε bulky, ενσωματώνοντας και ανεμιστήρα, ωστόσο χάρη στη διάταξη των πηνίων του μπορεί να φορτίσει το τηλέφωνο είτε αυτό τοποθετηθεί κάθετα είτε οριζόντια. Οπότε μπορεί κανείς να χαζεύει ταινίες στο Netflix στη πανέμορφη οθόνη του OnePlus 9 Pro ενώ το τηλέφωνο φορτίζει. Να σημειώσουμε πως το smartphone υποστηρίζει και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση.



Παίρνοντας τώρα το τηλέφωνο στο χέρι, αφήνει μια εξαιρετική αίσθηση από πλευράς κατασκευής, συνδυάζοντας αρμονικά γυαλί (Gorilla Glass 5 μπρος και πίσω) και μέταλλο περιμετρικά. Στο χέρι αφήνει μια premium αίσθηση, αλλά τόσο λόγω των curved πλευρών (και της οθόνης και της πλάτης) όσο και του μεγέθους, είναι προτιμότερο να το έχει κανείς μέσα στη θήκη για να μη γλιστρά τόσο. Στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το power button και ο γνωστός διακόπτης τριών θέσεων της OnePlus για την αλλαγή του προφίλ ήχου από silent σε vibrate και σε ring, ενώ αριστερά έχουμε τα volume controls.



Όλα τα πλήκτρα είναι στο σωστό ύψος ώστε να τα φτάνει κανείς εύκολα με το δάχτυλό του, ανεξαρτήτως με ποιο χέρι κρατάει το τηλέφωνο. Στο κάτω μέρος είναι η θέση για τις nano sim και η USB Type-C (USB 3.0 με δυνατότητα σύνδεσης σε τηλεόραση/οθόνη μέσω HDMI) παρέα με το ένα ηχείο και το ένα μικρόφωνο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται ένα δεύτερο μικρόφωνο, ενώ στα άκρα της οθόνης στο πάνω μέρος είναι και το κύριο ακουστικό της συσκευής το οποίο παίζει το ρόλο δεύτερου ηχείου.



Μπορεί να είχαμε καλομάθει με το pure stereo ήχο του περυσινού Xiaomi Mi 10 Pro, όμως και ο στερεοφωνικός ήχος του OnePlus 9 Pro προσφέρει υψηλά επίπεδα ποιότητας και καλή ένταση, με την εμπειρία ήχου που προσφέρει να είναι εξαιρετική, κάτι ακόμα δυσκολότερο αν αναλογιστεί κανείς πως το OnePlus 9 Pro έχει λάβει και πιστοποίηση IP68 όσον αφορά στην αδιαβροχοποίηση. Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος, από τη μια θαυμάζουμε το Morning Mist χρώμα της συσκευής, από την άλλη αρχίζουμε να μετράμε τα δακτυλικά αποτυπώματα μας που αρχίζουν να μαζεύονται χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο. Επιπλέον, στην πλάτη υπάρχει το τετραπλό σύστημα καμερών της συσκευής, τοποθετημένες σε ένα εξόγκωμα στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης, μέσα στο οποίο υπάρχει και το λογότυπο της Hasselblad. Παρέα με τις κάμερες υπάρχει το led flash, ένας laser αισθητήρας που βοηθά στο auto focus αλλά και ένα ακόμα μικρόφωνο. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Η ίδια η οθόνη είναι πραγματικά πανέμορφη.



Η πρόσοψη καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την οθόνη 6,7’’ ανάλυσης WQHD + (3216x1440) τεχνολογίας LTPO AMOLED πάνω στην οποία βρίσκεται προεγκατεστημένη ζελατίνα προστασίας, η οποία έχει μια τάση να μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα. Τα bezel είναι ελάχιστα σε όλες τις πλευρές, ενώ η selfie κάμερα καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο μέσα στην οθόνη, στο πάνω αριστερό μέρος. Μέσα στην οθόνη βρίσκεται και ο οπτικός αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι απίστευτα γρήγορος και ακριβής, όμως είναι τοποθετημένος αρκετά χαμηλά στην οθόνη με αποτέλεσμα όταν κρατάμε το τηλέφωνο με το ένα χέρι και θέλουμε να ξεκλειδώσουμε, να πρέπει να αλλάξουμε ελαφρώς το κράτημα για να φτάσει ο αντίχειρας.



Η οθόνη είναι πραγματικά εντυπωσιακή και μια από τις καλύτερες που υπάρχουν σε smartphone. Δεν είναι μόνο η υψηλή ανάλυση λειτουργίας, η οποία άλλωστε μπορεί να αλλάξει σε Full HD+ για εξοικονόμηση ενέργειας. Έχουμε ένα HDR10+ συμβατό panel το οποίο από την μια μπορεί να αποδώσει 1δις. χρώματα και από την άλλη προσφέρει υψηλή ταχύτητα ρυθμού ανανέωσης στα 120Hz, η οποία μάλιστα αυξομειώνεται ανάλογα με το τι δείχνει η οθόνη.


Κάποιες από τις ρυθμίσεις της οθόνης

Σύμφωνα με την OnePlus μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 1Hz όταν για παράδειγμα δείχνει απλά μια στατική φωτογραφία, χωρίς να υπάρχει άγγιγμά της από τα δάχτυλα του χρήστη. Η φωτεινότητά της είναι εξαιρετικά υψηλή και δεν έχει κανένα πρόβλημα να φαίνεται μια χαρά ακόμα και κάτω από το έντονο φώς του Ελληνικού ήλιου. Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις όσον αφορά στο πως θα αποδίδει τα χρώματα, με τη Natural να είναι η καλύτερη στα μάτια μας, καθώς η Vivid τα ζωντανεύει αρκετά. Μέσα όμως από την επιλογή Advanced υπάρχουν τρεις ακόμα ρυθμίσεις, AMoled Wide Gamut, sRGB και P3 όπου σε κάθε μια από αυτές μπορούμε να αλλάξουμε τη θερμοκρασία από ψυχρό σε θερμό και τα χρώματα από το πράσινο προς το magenta. Άρα, ο χρήστης μπορεί να έχει τη χρωματική απόδοση που θέλει. Όπως αναφέραμε, το ακουστικό βρίσκεται στο πάνω μέρος της πρόσοψης, ακριβώς στην άκρη του μετάλλου της περιμέτρου.



Ο συνδυασμός οθόνης και ηχείων καθιστά το τηλέφωνο μια εξαιρετική συσκευή για διασκέδαση. Είτε κανείς βλέπει HDR video στο YouTube είτε στο Netflix (υποστηρίζεται κανονικά HDR), απολαμβάνει εξαιρετική εικόνα και ήχο. Η εμπειρία ψυχαγωγίας που προσφέρει η συσκευή συνεχίζεται και στο τομέα του gaming, καθώς το τηλέφωνο μπορεί να προσφέρει πολλά χάρη στο hardware που ενσωματώνει. Είναι η πρώτη συσκευή που φτάνει στα χέρια μας που έρχεται με τον Snapdragon 888 SoC και το Andreno 660 GPU. Το οχταπύρηνο CPU δε μασάει πουθενά, ενώ το υποσύστημα γραφικών δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να τρέξει παιχνίδια όπως πχ το Call of Duty mobile με φουλ ποιότητα. Δοκιμάσαμε διάφορα παιχνίδια και γενικά δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα όσον αφορά στο frame rate. Όμως έχουμε κάποιες παρατηρήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι λίγα τα παιχνίδια που θα παίξουν στα 120fps και αυτό προφανώς γιατί δεν έχει υπάρξει το απαραίτητο ξεκλείδωμα από πλευράς developer.


Το stress test του 3D Mark

Το δεύτερο αφορά την ίδια τη συσκευή η οποία ζεσταίνεται μετά από ώρα gaming, ενώ αν πραγματικά κανείς το ζορίσει αρκετά, το κομμάτι της πλάτης στο οποίο βρίσκονται οι κάμερες ζεσταίνεται αρκετά. Προφανώς δεν είναι θέμα αποκλειστικά της OnePlus αυτό, καθώς ο SnapDragon 888 είναι κατασκευασμένος με την ίδια λιθογραφία με τον SD865, αλλά έχει πολύ ισχυρότερο υποσύστημα γραφικών, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση άρα μεγαλύτερη παραγωγή θερμότητας. Και για του λόγου του αληθές, τρέξαμε το stress test του 3D Mark, το οποίο μας έδωσε γύρω στους 5600 πόντους στα πρώτα 6 loops και μετά άρχισε προφανώς το thermal throttling με το σκορ να πέφτει ακόμα και στους 3000 πόντους, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας μέχρι το τέλος και των 20 loop, με το stability να φτάνει στο 56,2%. Κάνοντας μια σύγκριση με το Mi 10 Pro με τον SD865 που έχει στη κατοχή του ο υπογράφοντας, το OnePlus 9 Pro είναι κατά πολύ ταχύτερο σαν μέγιστο σκορ, όπως το Mi 10 Pro έχει stability γύρω στο 99%, διατηρώντας από την αρχή μέχρι το τέλος τη μέγιστη ισχύ του που αντιστοιχεί σε περίπου 3300 πόντους. Από όσο έχουμε διαβάσει, αντίστοιχα θέματα με thermal throttling έχουμε όλες οι συσκευές με τον SD888m, ενώ τα ίδια είχαμε παρατηρήσει και κατά τη δοκιμή του Samsung Galaxy S21 Ultra. Στη προκειμένη περίπτωση, παρατηρήσαμε πως μετά από περίπου 10 λεπτά έντονης χρήση σε περιβάλλον gaming (θερμοκρασία δωματίου 21 βαθμοί) το τηλέφωνο αρχίζει το throttling όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38-39 βαθμούς και μετά τους 41 μπορεί η απόδοσή του να πέσει περίπου στο 60% και εκεί που έχει κανείς 60fps ξαφνικά το frame rate να αρχίσει να πέφτει και εν τέλει να κολλήσει στα 38-40fps. Η δοκιμή έγινε με τον PPSSPP emulator σε ανάλυση 8x παίζοντας God of War Chains of Olympus, με τη θερμοκρασία του τηλεφώνου να καταγράφεται από την εφαρμογή Games της ίδιας της συσκευής.



Αφήνοντας τα πολύ τεχνικά στην άκρη πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το OnePlus 9 Pro, χάρη στον SD888, τα καταφέρνει εξαιρετικά και στους emulators κονσολών, όπως PSP, το PS1, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Από την μια η ωμή δύναμη του διδύμου SD888/Adreno660 και από την άλλη η μέγιστη συμβατότητα με τους emulators του Adreno, κάνουν τους emulator να τρέχουν άνετα. Παιχνίδια Wii με το Dolphin Emulator, παίζουν σε 1080p με max fps. Το να παίζεις παιχνίδια όπως τα God of War στο PSP σε ανάλυση 8x από αυτή του PSP (και άλλα ακόμα και σε 10x), Mario Kart στο Wii σε ανάλυση Full HD και The Legend of Zelda A Link Between Worlds του 3DS σε τετραπλάσια ανάλυση σε σχέση με τη native, είναι εξαιρετική εμπειρία. Όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί ακόμα και σε μια τηλεόραση, συνδέοντας το One Plus 9 Pro μέσω καλωδίου Type-C σε HDMI και παίζοντας παιχνίδια (είτε Android είτε μέσω emulator) στη τηλεόραση, χρησιμοποιώντας κάποιο Bluetooth gamepad. Δεν είναι άλλωστε πολλά τα τηλέφωνα που έχουμε USB 3.0 πρωτόκολλο επικοινωνίας (τα S21 της Samsung και τα P/Mate της Huawei).



Αφήνοντας τώρα στην άκρη τα παιχνίδια, το OnePlus 9 Pro προφανώς δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά στη καθημερινότητα ενός χρήστη Android. Ειδικά στην έκδοση με τα 12GB μνήμης που είχαμε εμείς στα χέρια μας, δε παρατηρήσαμε καθυστερήσεις ποτέ και πουθενά, κάτι που βοηθά και το Oxygen OS (πάνω από Android 11) της OnePlus με το σχεδόν stock Android interface που διαθέτει. Μπορεί κανείς να κλειδώσει αρκετές εφαρμογές στη μνήμη ώστε να μη χρειάζεται να φορτώνουν ξανά, ενώ η λειτουργία split screen λειτουργεί χωρίς προβλήματα με δυο εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Κάτι ακόμα που προσφέρει πόντους στην εμπειρία χρήσης είναι η μηχανή haptic feedback που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης, η οποία δίνει μια εξαιρετική αίσθηση απόκρισης.



Φτάσαμε πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά το OnePlus 9 Pro που δεν είναι άλλο από τον τομέα της κάμερας. Εδώ έρχεται και η συνεργασία με τη Hasselblad, η οποία δημιούργησε μεγάλο hype ως προς το πώς αποδίδουν οι κάμερες. Και η αλήθεια είναι πως όλο αυτό το hype έκανε μάλλον περισσότερο ζημιά παρά καλό, καθώς εν τέλει το σύστημα καμερών μπορεί να είναι καλό, αλλά σίγουρα δεν είναι το καλύτερο και έχει αρκετά θέματα. Σύμφωνα με την OnePlus, ο ρόλος της Hasselblad αφορούσε τη ρύθμιση των χρωμάτων της φωτογραφίας, με τα υπόλοιπα να τα αναλαμβάνει η OnePlus, η οποία επέλεξε ένα τετραπλό σύστημα καμερών. Ο βασικός αισθητήρας είναι ο IMX789 της Sony με μέγεθος 1/1.43’’ στα 48Mpixel με f/1.8 και ενσωματωμένο OIS, laser auto focus και omnidirectional PDAF. Έχουμε ακόμα ένα μεγάλο αισθητήρα της Sony (IMX766 με μέγεθος 1/1.56’’) επίσης με auto focus ο οποίος χρησιμοποιείται σαν ultra wide αλλά και ταυτόχρονα σαν macro ακριβώς λόγω του auto focus. Ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από ένα freeform φακό με f/2.2, ο οποίος είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να μην υπάρχει παραμόρφωση στις άκρες των ultra wide φωτογραφιών κατά την ίδια τη φωτογράφιση, χωρίς να χρειάζεται software λύση μετά τη λήψη της. Ο τρίτος είναι ένας 8Mpixel με οπτικό zoom 3,3x πίσω από φακό με f/2.4 επίσης με PDAF AF και OIS. Και το τέταρτος είναι ένας… μονόχρωμος αισθητήρας στα 2MP ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να βοηθάει το τηλέφωνο να βγάζει καλύτερες μαυρόασπρες φωτογραφίες. Άποψή μας είναι πως η ύπαρξη του τελευταίου αφορά μόνο λόγους marketing ώστε το OnePlus 9 Pro να έχει τετραπλό σύστημα καμερών, καθώς δε παρατηρήσαμε διαφορά βγάζοντας μαυρόασπρη φωτογραφία μέσω της σχετικής επιλογής του μενού και παίρνοντας κανονικά την ίδια λήψη, αλλά κάνοντάς τη μαυρόασπρη μόνοι μας.


Το μενού της κάμερας

Κεντρικό ρόλο στο σύστημα έχει ο βασικός αισθητήρας των 48Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12Mpixe. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 48Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε, γιατί τα MP που καταλαμβάνει η κάθε λήψη είναι πολλά και γεμίζει ο αποθηκευτικός χώρος, ενώ ταυτόχρονα δε κερδίζει κανείς κάτι σε ποιότητα. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει καλή δουλειά, όμως περιμέναμε πολύ περισσότερα. Τα χρώματα, με τα οποία έχει ασχοληθεί και η Hasselblad, δεν είναι τόσο αληθοφανή όσο θα θέλαμε, ενώ τα βασικά προβλήματα που εντοπίσαμε είναι τρια: οι φωτογραφίες με HDR (το οποίο ενεργοποιείται σχεδόν πάντα) δε φωτίζουν όσο θα θέλαμε τα σκοτεινά σημεία των φωτογραφιών, τα πάντα στη φωτογραφία είναι μάλλον oversharpened ενώ υπάρχει και αρκετός θόρυβος στις λήξεις, ακόμα και όταν μιλάμε για φωτογράφιση τη μέρα με άπλετο ηλιακό φως. Και όλα αυτά μάλλον οφείλονται στην επεξεργασία που κάνει το τηλέφωνο όταν βγάζει κανείς φωτογραφίες στο αυτόματο.


main vs ultra wide


main vs ultra wide vs zoom


main vs ultra wide

Επιλέγοντας το Pro mode (είναι διαθέσιμο μόνο για τη βασική κάμερα) και φωτογραφίζοντας σε RAW (με το τον αισθητήρα να μπορεί να αποδώσει 12bit χρώμα σε αυτές τις λήψεις), το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο, με μηδενικό sharpening, χωρίς θόρυβο και αρκετό δυναμικό εύρος για να δουλέψει κανείς. Βέβαια δεν είναι ότι καλύτερο να φωτογραφίζει κανείς σε Raw και μετά να κάνει edit στον υπολογιστή, πόσο μάλλον όταν οι λήψεις σε RAW ξεπερνούν τα 23MB, όμως η διαφορά αυτή δείχνει πως ο αισθητήρας μπορεί να δώσει καλές λήψεις. Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε έχει να κάνει με το auto focus, το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικό. Δουλεύει γρήγορα και καταφέρνει να έχει σχεδόν πάντα εστιασμένο το αντικείμενο που θέλει κανείς. Επιπλέον, χάρη στο μέγεθος του αισθητήρα, επιτυγχάνεται και όμορφο, φυσικό, bokeh, ειδικά αν υπάρχει βάθος πίσω από το πρόσωπο/αντικείμενο που φωτογραφίζουμε. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως η βασική κάμερα είναι αυτή που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο για να βγάλει τις portrait λήψεις, έχοντας δυο επίπεδα zoom, το βασικό και ένα digital 2x. Το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχουμε άλλα κολπάκια όσον αφορά στο portrait mode (ένα χρώμα, αλλαγή του background κτλ) ούτε μπορούμε να αλλάξουμε το bokeh effect, ούτε πριν την λήψη ούτε μετά.


main vs ultra wide


main vs ultra wide vs zoom vs maxzoom

Η ultrawide κάμερα του OnePlus 9 Pro πάντως είναι πραγματικά εξαιρετική για τη κατηγορία, ειδικά από τη στιγμή που προσφέρει και autofocus, κάτι σπάνιο σε αυτούς τους φακούς. Είναι αρκετά ευρυγώνιος ενώ η χρήση freeform lens πετυχαίνει άριστα το σκοπό της, δηλαδή να βγαίνουν φωτογραφίες χωρίς παραμόρφωση στις άκρες της, χωρίς να χρειάζεται να μπει software στη μέση για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Η συγκεκριμένη κάμερα χρησιμοποιείται και για της λήψεις macro, χάρη στη λειτουργία του autofocus, με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό. Πηγαίνοντας τώρα στο τηλεφακό, η OnePlus μας δίνει έναν μάλλον τυπικό σε μέγεθος αισθητήρα με οπτικό zoom 3x. Ειδικά την ημέρα, η κάμερα τα καταφέρνει καλά με αρκετή ευκρίνεια και καλά χρώματα. Το βράδυ όμως τα πράγματα γίνονται μάλλον δύσκολα, ειδικά από τη στιγμή που σε αυτή τη κάμερα δε μπορεί να ενεργοποιηθεί το Nightscape (το night mode της OnePlus). Η selfie κάμερα έρχεται από το παρελθόν καθώς έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλα τηλέφωνα της εταιρείας. Είναι στα 16MP και δεν έχει auto focus. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες όταν υπάρχει καλός φωτισμός (δεν υποστηρίζει Nightscape), αλλά υστερεί στο τομέα του βίντεο, ειδικά σε σχέση με τις άλλες κάμερες, καθώς υποστηρίζει μόνο 1080p/60 fps.


Selfie (χωρίς και με portrait mode)

Όταν ο περιβάλλον φωτισμός μειωθεί, το τηλέφωνο αρχίζει να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο καθώς πραγματικά εδώ το software της OnePlus τα καταφέρνει καλύτερα. Ακόμα και χωρίς να ενεργοποιηθεί το Nightscape, και οι δυο βασικές κάμερες τα καταφέρνουν καλά (όταν υπάρχει κάποιος φωτισμός, έχοντας αρκετή λεπτομέρεια και καλά χρώματα, χωρίς ο θόρυβος να είναι πρόβλημα.. Ενεργοποιώντας το  Nightscape, το ζευγάρι των καμερών μπορεί να δώσει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ωστόσο θεωρούμε ότι καλύτερα να το χρησιμοποιεί κανείς μόνο σε πραγματικά σκοτεινές συνθήκες.


Night vs Nightscape, wide


Night vs Nightscape, ultrawide

Είναι φανερό και από αυτή την αντίθεση, πως τα προβλήματα που παρατηρήσαμε στις λήψεις την ημέρα έχουν να κάνουν περισσότερο με τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί η OnePlus και το processing που γίνεται και αυτός είναι ένας λόγος που θεωρούμε πως στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα των φωτογραφιών την ημέρα. Να σημειώσουμε πως όλες μας οι λήψεις έγιναν αφού η συσκευή είχε πάρει ήδη 2 firmware updates στα οποία μεταξύ άλλων υπήρχαν αναφορές για βελτιώσεις στο σύστημα καμερών.


Night vs Nightscape, wide


Night vs Nightscape, ultrawide

Όσον αφορά τώρα στο video, το σύστημα καμερών πραγματικά μπορεί να δώσει εξαιρετικό αποτελέσματα, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει σταθεροποίηση σχεδόν παντού και πάντα. Το καλύτερο mode είναι αυτό με 4K/120fps, καθώς εδώ δεν υπάρχει ηλεκτρονική σταθεροποίηση (η οποία οδηγεί σε crop του πλάνου και δυστυχώς δε μπορεί να απενεργοποιηθεί) κάτι που σίγουρα είναι καλύτερο όταν κάποιος γράφει βίντεο σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, όπου συνήθως το EIS καταρρέει. Σε αυτό το mode (υποστηρίζεται μόνο η βασική κάμερα) έχουμε με διαφορά το καλύτερο αποτέλεσμα, με το τελικό βίντεο να είναι πραγματικά από τα καλύτερα που υπάρχουν σε smartphone. Μάλιστα, μπορεί κανείς να πετύχει (με edit στον υπολογιστή) slow motion 4x/5x αν κάνει export στα 30/24fps αντίστοιχα.


Βίντεο γραμμένο σε 4K120, slowed down 5x (24fps)

Υπάρχει δυνατότητα για 8K video στα 30fps με το βασικό και τον Ultra wide φακό χωρίς όμως το αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα καλύτερο από το αντίστοιχο με 4K (μάλιστα το 8K με τον ultrawide είναι μάλλον χειρότερο).


8K video

Όσον αφορά τώρα σε βίντεο 4K σε 30/60fps, όπως είπαμε έχουμε πάντα ενεργό το EIS το οποίο όντως κάνει καλή δουλειά στο να κρατάει σταθερό το βίντεο, ενώ το αποτέλεσμα είναι όμορφο και με τις δυο κάμερες που είναι διαθέσιμα αυτά τα mode (βασική, ultra wide), καθώς η κάμερα με το τηλεφακό είναι διαθέσιμη μόνο σε 1080p30. Να σημειώσουμε επίσης πως μπορούμε να αλλάξουμε κάμερα κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης (πχ σε 1080p30 μπορούμε να αλλάζουμε μεταξύ και των τριών, σε 8K30 μεταξύ wide και ultrawide). Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει Pro mode όσον αφορά στη καταγραφή βίντεο, το οποίο σημαίνει ότι δε μπορούμε να επέμβουμε στις ρυθμίσεις. Δοκιμάσαμε να χρησιμοποιήσουμε το FilmicPro, το οποίο γενικά λειτουργεί καλά σε όλα τα mode αν και στο 4K120 δε μπορούσαμε να κλειδώσουμε το ISO ή τη ταχύτητα κλείστρου στη τιμή που θέλουμε, κάτι που όμως λογικά θα λυθεί σε επόμενες εκδόσεις της εφαρμογής ώστε να μπορεί κανείς να τραβήξει βίντεο με το OnePlus 9 Pro με πλήρως χειροκίνητες ρυθμίσεις.


4K60 video με όλους τους φακούς (wide και ultrawide)


4K Timelapse

Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το One Plus 9 Pro, μιας πολύαναμενόμενης συσκευής για πολύ κόσμο. Τα €1129 δεν είναι λίγα χρήματα και σίγουρα δεν είναι χρήματα που είχε συνηθίσει να δίνει ο μέσος αγοραστής των προϊόντων της OnePlus τα τελευταία χρόνοα. Σίγουρα είναι μια όμορφη, γρήγορη συσκευή, με εξαιρετική οθόνη, καλό ήχο, καλοσχεδιασμένο λειτουργικό σύστημα, εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση ενσύρματα και ασύρματα (αν και η αυτονομία του δεν είναι ότι καλύτερο, καθώς με έντονη χρήση μπορεί να μη βγάλει ούτε μέρα με οθόνη σε WQHD+@120Hz) και ένα σύστημα καμερών το οποίο είναι καλό μεν, αλλά το περιμέναμε καλύτερο με όλες τις ανακοινώσεις που προηγήθηκαν της παρουσίασης της συσκευής. Σε παραπλήσια χρήματα βρίσκει κανείς το Samsung Galaxy S21 Ultra (αν και μιλάμε για την έκδοση με τα 128GB και όχι από το επίσημο δίκτυο διανομής) αλλά και το iPhone 12 Pro (πάλι στα 128GB). Και αν βγάλουμε από τη μέση την Apple καθώς μιλάμε για το ίδιο οικοσύστημα, το να προσπαθεί η εταιρεία να χτυπήσει τη Samsung στο κορυφαίο επίπεδο, τουλάχιστον από πλευράς τιμής, είναι μάλλον δύσκολο. Η Samsung έχει το όνομα, έχει επίσης και τη χάρη καθώς το σύστημα καμερών της είναι πληρέστερο, ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται 3 χρόνια κύριων αναβαθμίσεων software και 4 για security updates, σημαντικό για όσους κρατάνε χρόνια τις συσκευές τους. Για τον υπογράφοντα βέβαια η ύπαρξη του Snapdragon 888 στο OnePlus είναι πλεονέκτημα για συγκεκριμένα πράγματα (πχ emulation) ενώ στα υπέρ της σύγκρισης είναι η ύπαρξη ταχυφορτιστή στην ίδια τη συσκευασία (που φτάσαμε, να θεωρούμε σημαντικό την ύπαρξη φορτιστή).  Και αν θεωρήσουμε πως τα δυο τηλέφωνα είναι παραπλήσια σε οθόνη, ήχο και γενικές επιδόσεις, οι μεν θα μιλήσουν για το clean cut Oxygen OS και οι δε για το πληρέστερο σύστημα καμερών του S21 Ultra. Για όσους εξακολουθούν να ψάχνουν εξαιρετική κάμερα, πάντα υπάρχει το Huawei P40 Pro, το οποίο μεν δεν έχει Google, αλλά ακόμα και ένα χρόνο μετά στο τομέα των καμερών θεωρείται εκ των κορυφαίων. Φυσικά, με λιγότερο χρήματα βρίσκει κανείς και το νεώτατο Xiaomi Mi 11 ενώ σε μερικές εβδομάδες αναμένεται και το Xiaomi Mi 11 Ultra, το οποίο όμως θα είναι αρκετά ακριβότερο από το OnePlus 9 Pro.



Εν τέλει, το OnePlus 9 Pro είναι ένα εξαιρετικό smartphone που όμως του τσαλακώνουν την «εμφάνιση» δυο πράγματα, το hype για τις κάμερες το οποίο ήταν τεράστιο αλλά δεν έγινε πράξη και η τιμή που ξεπερνώντας τα €1000 ακόμα και για την έκδοση των 128GB, βάζει το τηλέφωνο σε άλλο επίπεδο. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικη οθόνη
  • Απίστευτα γρήγορη φόρτιση
  • Καλός στερεοφωνικός ήχος
  • Ταχύτατο hardware
  • Αδιαβροχοποίηση IP68
  • Καταπληκτικό video 4K120
  • Το Nightscape κάνει θαύματα το βράδυ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σχεδίαση που δε ξεχωρίζει
  • Οι κάμερες έχουν τα θεματάκια του, αναλογικά πάντα με τη κατηγορία
  • Η αυτονομία του δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*