Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

OnePlus 9 Review

  • OnePlus 9
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.oneplus.com/gr/9 FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7.5

    ENTERNITY SCORE
*
Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η OnePlus ανακοίνωσε τα δυο νέα της flagship τηλέφωνα, τα OnePlus 9 και OnePlus 9 Pro. Η συσκευές έγιναν διαθέσιμες για αγορά λίγο μετά, μέσω του site της εταιρείας ενώ πλέον έρχονται και στα ελληνικά καταστήματα, με το πρώτο που κυκλοφόρησε να είναι το «μεγάλο» One Plus 9 Pro στις 9 Απρίλη, ενώ το απλό OnePlus 9 να φτάνει στην Ελλάδα στις 26 Απρίλη.



Το One Plus 9, το οποίο θα δούμε παρακάτω κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις: 8GB/128GB στα €829 και 12GB/256GB στα €889. Σε σχέση με τις τιμές αγοράς απευθείας από το site της OnePlus υπάρχει μια ελαφρά αύξηση, ενώ μεταξύ των εκδόσεων η αλήθεια είναι ότι όσοι αποφασίσουν να αποκτήσουν ένα από τα δυο τηλέφωνα, μάλλον είναι καλύτερα να πάνε στη έκδοση 12GB/256GB, καθώς η διαφορά τιμής σε σχέση το φθηνότερο είναι μικρή.



Έχοντας ήδη παρουσιάσει το OnePlus 9 Pro, θα ρίξουμε στο παρόν κείμενο μια ματιά στο «απλό» OnePlus 9, το οποίο έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις έναντι του Pro, για να βγεί σε χαμηλότερη τιμή. Έρχεται σε μια πραγματικά μεγάλη συσκευασία στην οποία ξεχωρίζει με μεγάλα γράμματα το όνομα του τηλεφώνου, παρέα όμως με τη φράση «Co-developed with Hasselblad». Αυτή η συνεργασία με μια εταιρεία που έχει τεράστια ιστορία στο χώρο της φωτογραφίας είναι και το μεγάλο στοίχημα της OnePlus, καθώς μπορεί πάντα τα smartphone της να ήταν όμορφες συσκευές με κορυφαίο hardware, όμως υστερούσαν στο κομμάτι των καμερών έναντι άλλων  Πηγαίνοντας στο εσωτερικό της συσκευασίας, βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια μαλακή διάφανη θήκη (δεν είναι ακόμα σίγουρα αν οι συσκευές που έρχονται στην Ελλάδα θα έχουν τη θήκη, όμως αυτή του press kit την έχει), εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM (το τηλέφωνο δέχεται δυο SIM, αλλά δεν έχει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου) και έναν εξαιρετικά γρήγορο φορτιστή 65Watt (Warp Charge 65) παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C σε Type-C.



Το τηλέφωνο φορτίζει στα 65Watt με τη πλήρη φόρτιση από εντελώς άδεια μπαταρία να γίνεται σε περίπου μισή ώρα. Παράλληλα, υπάρχει και δυνατότητα για ασύρματη φόρτιση, η οποία όμως είναι περισσότερο τυπική στα  15Watt έναντι των 50Watt του Pro, ενώ δεν υπάρχει αντίστροφη ασύρματη φόρτιση. Κάτι άλλο που δεν έχει το 9 έναντι του Pro είναι η πιστοποίηση IP68. Παίρνοντας τώρα το τηλέφωνο στο χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς σημαντικές διαφορές έναντι του Pro. Κατ’ αρχάς έχουμε μικρότερη οθόνη στις 6,55’’, με την OnePlus να έχει διατηρήσει το γυαλί (Gorilla Glass 5) μπρος και πίσω, όμως το frame της συσκευής είναι πλαστικό και όχι μέταλλο. Η οθόνη δε δεν είναι κυρτή αλλά flat, με την αίσθηση που αφήνει συνολικά στο χέρι να είναι εντελώς διαφορετική έναντι του Pro. Το πλαστικό frame γίνεται αντιληπτό, όμως η flat οθόνη μπορεί να αρέσει σε περισσότερο κόσμο.



Στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το power button και ο γνωστός διακόπτης τριών θέσεων της OnePlus για την αλλαγή του προφίλ ήχου από silent σε vibrate και σε ring, ενώ αριστερά έχουμε τα volume controls. Όλα τα πλήκτρα είναι στο σωστό ύψος ώστε να τα φτάνει κανείς εύκολα με το δάχτυλό του, ανεξαρτήτως με ποιο χέρι κρατάει το τηλέφωνο. Στο κάτω μέρος είναι η θέση για τις nano sim και η USB Type-C (USB 3.0 με δυνατότητα σύνδεσης σε τηλεόραση/οθόνη μέσω HDMI) παρέα με το ένα ηχείο και το ένα μικρόφωνο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται ένα δεύτερο μικρόφωνο, ενώ στα άκρα της οθόνης στο πάνω μέρος είναι και το κύριο ακουστικό της συσκευής το οποίο παίζει το ρόλο δεύτερου ηχείου. Ο στερεοφωνικός ήχος του OnePlus 9 προσφέρει υψηλά επίπεδα ποιότητας και καλή ένταση. 



Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος, από τη μια θαυμάζουμε το Winter Mist χρώμα της συσκευής, από την άλλη αρχίζουμε να μετράμε τα δακτυλικά αποτυπώματα μας που αρχίζουν να μαζεύονται χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο. Επιπλέον, στην πλάτη υπάρχει το τριπλό σύστημα καμερών της συσκευής, τοποθετημένες σε ένα εξόγκωμα στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης, μέσα στο οποίο υπάρχει και το λογότυπο της Hasselblad και το led flash. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.



Η πρόσοψη καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την οθόνη 6,55’’ ανάλυσης FHD + (2400x1080) τεχνολογίας AMOLED πάνω στην οποία βρίσκεται προεγκατεστημένη ζελατίνα προστασίας. Τα bezel είναι ελάχιστα σε όλες τις πλευρές, ενώ η selfie κάμερα καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο μέσα στην οθόνη, στο πάνω αριστερό μέρος. Μέσα στην οθόνη βρίσκεται και ο οπτικός αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι απίστευτα γρήγορος και ακριβής, όμως είναι τοποθετημένος αρκετά χαμηλά στην οθόνη με αποτέλεσμα. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η οθόνη δεν είναι ίδιας τεχνολογίας με αυτή του Pro και στη πράξη προέρχεται από το OnePlus 8T. Έχουμε ένα HDR10 συμβατό panel με γρήγορο ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz με adaptive λειτουργία η οποία γυρνάει την οθόνη στα 90hz ή τα 60Hz ανάλογα με τη φωτεινότητα ή το είδος της εφαρμογής που τρέχει. Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις όσον αφορά στο πως θα αποδίδει τα χρώματα, με τη Natural να είναι η καλύτερη στα μάτια μας, καθώς η Vivid τα ζωντανεύει αρκετά. Μέσα όμως από την επιλογή Advanced υπάρχουν τρεις ακόμα ρυθμίσεις, Amoled Wide Gamut, sRGB και P3 όπου σε κάθε μια από αυτές μπορούμε να αλλάξουμε τη θερμοκρασία από ψυχρό σε θερμό και τα χρώματα από το πράσινο προς το magenta. Άρα, ο χρήστης μπορεί να έχει τη χρωματική απόδοση που θέλει. Όπως αναφέραμε, το ακουστικό βρίσκεται στο πάνω μέρος της πρόσοψης, ακριβώς στην άκρη του μετάλλου της περιμέτρου. Γενικότερα, η οθόνη κάνει καλά τη δουλειά της και θα ικανοποιήσει το κάτοχο της συσκευής.



Πηγαίνοντας τώρα στα ενδότερα της συσκευής και εδώ βρίσκουμε το Snapdragon 888 SoC με το Andreno 660 GPU. Το οχταπύρηνο CPU δε μασάει πουθενά, ενώ το υποσύστημα γραφικών δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα. Δοκιμάσαμε διάφορα παιχνίδια και γενικά δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα όσον αφορά στο frame rate. Όμως έχουμε κάποιες παρατηρήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι λίγα τα παιχνίδια που θα παίξουν στα 120fps και αυτό προφανώς γιατί δεν έχει υπάρξει το απαραίτητο ξεκλείδωμα από πλευράς developer. Το δεύτερο αφορά την ίδια τη συσκευή η οποία ζεσταίνεται μετά από ώρα gaming, ενώ αν πραγματικά κανείς το ζορίσει αρκετά, το κομμάτι της πλάτης στο οποίο βρίσκονται οι κάμερες ζεσταίνεται αρκετά. Ακριβώς τα ίδια θέματα είδαμε και στο OnePlus 9 Pro και ο λόγος εμφάνισής τους είναι ο ίδιος ο SnapDragon 888. Είναι κατασκευασμένος με την ίδια λιθογραφία με τον SD865, αλλά έχει πολύ ισχυρότερο υποσύστημα γραφικών, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση άρα μεγαλύτερη παραγωγή θερμότητας. Και για του λόγου του αληθές, τρέξαμε το stress test του 3D Mark, το οποίο μας έδωσε γύρω στους 5700 πόντους στα πρώτα 5 loops και μετά άρχισε προφανώς το thermal throttling με το σκορ να πέφτει ακόμα και στους 3200 πόντους, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας μέχρι το τέλος και των 20 loop, με το stability να φτάνει στο 55,8%. Δοκιμάζοντας και εδώ το PPSSPP emulator παίζοντας God of War Chains of Olympus σε ανάλυση 8x, παρατηρήσαμε πως μετά από περίπου 10 λεπτά gaming (θερμοκρασία δωματίου 21 βαθμοί) το τηλέφωνο αρχίζει το throttling όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38-39 βαθμούς και μετά τους 41 μπορεί η απόδοσή του να πέσει περίπου στο 60% και εκεί που έχει κανείς 60fps ξαφνικά το frame rate να αρχίσει να πέφτει και εν τέλει να κολλήσει στα 38-40fps. Γενικά όμως, χάρη στον SD888, το OnePlus 9 τα καταφέρνει εξαιρετικά στους emulators κονσολών, όπως PSP, το PS1, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Από την μια η ωμή δύναμη του διδύμου SD888/Adreno660 και από την άλλη η μέγιστη συμβατότητα, κάνουν τους emulator να τρέχουν άνετα. Όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί ακόμα και σε μια τηλεόραση, συνδέοντας το One Plus 9 Pro μέσω καλωδίου Type-C σε HDMI και παίζοντας παιχνίδια (είτε Android είτε μέσω emulator) στη τηλεόραση, χρησιμοποιώντας κάποιο Bluetooth gamepad.



Είναι προφανές επίσης πως το OnePlus 9 δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά στη καθημερινότητα ενός χρήστη Android. Ειδικά στην έκδοση με τα 12GB μνήμης που είχαμε εμείς στα χέρια μας, δε παρατηρήσαμε καθυστερήσεις ποτέ και πουθενά, κάτι που βοηθά και το Oxygen OS (πάνω από Android 11) της OnePlus με το σχεδόν stock Android interface που διαθέτει. Μπορεί κανείς να κλειδώσει αρκετές εφαρμογές στη μνήμη ώστε να μη χρειάζεται να φορτώνουν ξανά, ενώ η λειτουργία split screen λειτουργεί χωρίς προβλήματα με δυο εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Κάτι ακόμα που προσφέρει πόντους στην εμπειρία χρήσης είναι η μηχανή haptic feedback που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης, η οποία δίνει μια εξαιρετική αίσθηση απόκρισης.



Φτάσαμε πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά το OnePlus 9 που δεν είναι άλλο από τον τομέα της κάμερας. Εδώ έρχεται και η συνεργασία με τη Hasselblad, η οποία δημιούργησε μεγάλο hype ως προς το πώς αποδίδουν οι κάμερες. Να πούμε επίσης πως το σύστημα καμερών του OnePlus 9 είναι διαφορετικό από αυτό του Pro, καθώς είναι τριπλό και όχι τετραπλό (δεν υπάρχει zoom κάμερα), με το βασικό αισθητήρα να είναι αυτός του OnePlus 8 Pro (IMX689 της Sony) στα 48Mpixel με f/1.8 χωρίς όμως OIS, έλλειψη που θεωρούμε σημαντική. Ο ultrawide φακός από την άλλη είναι ο ίδιος με του OnePlus 9 Pro και συγκεκριμένα ένας μεγάλος αισθητήρας της Sony (IMX766 με μέγεθος 1/1.56’’) επίσης με auto focus ο οποίος χρησιμοποιείται και σαν macro. Ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από ένα freeform φακό με f/2.2, ο οποίος είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να μην υπάρχει παραμόρφωση στις άκρες των ultra wide φωτογραφιών κατά την ίδια τη φωτογράφιση, χωρίς να χρειάζεται software λύση μετά τη λήψη της. Ο τρίτος ένας… μονόχρωμος αισθητήρας στα 2MP ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να βοηθάει το τηλέφωνο να βγάζει καλύτερες μαυρόασπρες φωτογραφίες.


wide vs ultra wide


wide vs ultra wide (βλέπετε την αλλαγή στο white balance)

Κεντρικό ρόλο στο σύστημα έχει ο βασικός αισθητήρας των 48Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12Mpixe. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 48Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει καλή δουλειά, όμως περιμέναμε πολύ περισσότερα. Τα χρώματα, με τα οποία έχει ασχοληθεί και η Hasselblad, δεν είναι τόσο αληθοφανή όσο θα θέλαμε, ενώ τα βασικά προβλήματα που εντοπίσαμε είναι τρια: οι φωτογραφίες με HDR (το οποίο ενεργοποιείται σχεδόν πάντα) δε φωτίζουν όσο θα θέλαμε τα σκοτεινά σημεία των φωτογραφιών, τα πάντα στη φωτογραφία είναι μάλλον oversharpened ενώ υπάρχει και αρκετός θόρυβος στις λήψεις, ακόμα και όταν μιλάμε για φωτογράφιση τη μέρα με άπλετο ηλιακό φως.


wide vs ultra wide

Αρκετές φορές παρατηρήσαμε διαφορά στη χρήση του white balance μεταξύ wide και ultrawide φωτογραφίζοντας ακριβώς το ίδιο αντικείμενο ή ακόμα και κατά τη βιντεοσκόπηση, αλλάζοντας κάμερα την ώρα που γράφουμε βίντεο. Επίσης, η έλλειψη OIS μπορεί να δυσκολέψει αρκετές φορές το χρήστη στη λήψη καλώς φωτογραφιών, τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ. Όσον αφορά στη λειτουργία bokeh, πρέπει να σημειώσουμε πως η βασική κάμερα είναι αυτή που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο για να βγάλει τις portrait λήψεις, έχοντας δυο επίπεδα zoom, το βασικό και ένα digital 2x. Το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχουμε άλλα κολπάκια όσον αφορά στο portrait mode (ένα χρώμα, αλλαγή του background κτλ) ούτε μπορούμε να αλλάξουμε το bokeh effect, ούτε πριν την λήψη ούτε μετά.


wide vs ultra wide


wide vs ultra wide (βλέπετε την αλλαγή στο white balance)

Η ultrawide κάμερα του OnePlus 9 έρχεται από το OnePlus 9 Pro και είναι πραγματικά εξαιρετική για τη κατηγορία, ειδικά από τη στιγμή που προσφέρει και autofocus, κάτι σπάνιο σε αυτούς τους φακούς. Είναι αρκετά ευρυγώνιος ενώ η χρήση freeform lens πετυχαίνει άριστα το σκοπό της, δηλαδή να βγαίνουν φωτογραφίες χωρίς παραμόρφωση στις άκρες της, χωρίς να χρειάζεται να μπει software στη μέση για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Η συγκεκριμένη κάμερα χρησιμοποιείται και για της λήψεις macro, χάρη στη λειτουργία του autofocus, με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό.


Λήψεις macro

Η selfie κάμερα έρχεται από το παρελθόν καθώς έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλα τηλέφωνα της εταιρείας. Είναι στα 16MP και δεν έχει auto focus. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες όταν υπάρχει καλός φωτισμός (δεν υποστηρίζει Nightscape), αλλά υστερεί στο τομέα του βίντεο, ειδικά σε σχέση με τις άλλες κάμερες, καθώς υποστηρίζει μόνο 1080p/60 fps.


Selfie με ενεργό portrait mode

Όταν ο περιβάλλον φωτισμός μειωθεί, το τηλέφωνο αρχίζει να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο καθώς πραγματικά εδώ το software της OnePlus τα καταφέρνει καλύτερα, κυρίως όταν χρησιμοποιηθεί το Nightscape. Να σημειώσουμε πως όλες μας οι λήψεις έγιναν αφού η συσκευή είχε πάρει ήδη 2 firmware updates στα οποία μεταξύ άλλων υπήρχαν αναφορές για βελτιώσεις στο σύστημα καμερών.


Night vs Nightscape / wide Vs ultrawide


Night vs Nightscape / wide Vs ultrawide

Όσον αφορά τώρα στο video τα πράγματα είναι καλά όταν υπάρχει άπλετο φως αλλά ακόμα και μέρα μεσημέρι αλλά μες συννεφιά, το βίντεο χάνει αρκετά σε ποιότητα. Δεν υποστηρίζει το 4K120 mode του Pro και έτσι η βασική επιλογή είναι 4K30/60. Η OnePlus έχει επιλέξει να έχει πάντα ενεργοποιημένη ηλεκτρονική σταθεροποίηση, με μεγάλο crop και χωρίς δυνατότητα απενεργοποίησης. Το EIS όμως συνήθως καταρρέει όταν δεν υπάρχει άπλετο φως, κάτι που μπορείτε να δείτε στο δείγμα μας το οποίο τραβήχτηκε πρωί αλλά με συννεφιά.







Υπάρχει δυνατότητα για 8K video στα 30fps με το βασικό και τον Ultra wide φακό χωρίς όμως το αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα καλύτερο από το αντίστοιχο με 4K (μάλιστα το 8K με τον ultrawide είναι μάλλον χειρότερο). Να σημειώσουμε επίσης πως μπορούμε να αλλάξουμε κάμερα κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει Pro mode όσον αφορά στη καταγραφή βίντεο, το οποίο σημαίνει ότι δε μπορούμε να επέμβουμε στις ρυθμίσεις.


Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το One Plus 9, του οικονομικότερου μοντέλου της νέας σειράς 9. Έχουμε γίνει αρκετές παραχωρήσεις έναντι του 9 Pro σε οθόνη, υλικά κατασκευής και κάμερα. Τα €889 που κοστίζει στην έκδοση με 12GB/256GB δεν είναι λίγα αλλά πλέον έχουμε συνηθίσει ότι για flagship κανείς πρέπει να δώσει γύρω στα €1000. Το τηλέφωνο είναι γρήγορο, παρόλα τα προβλήματα throttling του SD888 σε extreme συνθήκες gaming, έχει καλή οθόνη και ήχο, εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση (αν και η αυτονομία του μάλλον κρίνεται μέτρια) και ένα συμπαθητικό σύστημα καμερών. Όμως το πλαστικό frame της συσκευής είναι κάτι που δεν ταιριάζει σε μια συσκευή αυτού του κόστους, έχει μια άχρηστη κάμερα 2MP αντί για κάποια telephoto, δεν έχει τη πιστοποίηση IP68, δεν έχει OIS στο βασικό φακό ενώ και κάποιες επιλογές όσον αφορά στο software της κάμερας δυσκολεύουν το χρήστη. Δυστυχώς, το OnePlus 9 μας φαίνεται ακριβό για αυτά που προσφέρει. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Γρήγορος επεξεργαστής
  • Απίστευτα γρήγορη φόρτιση
  • Καλός στερεοφωνικός ήχος
  • Η ultrawide κάμερα
  • Το Nightscape κάνει θαύματα το βράδυ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πλαστικό frame
  • Έλλειψη τηλεφακού
  • Η αυτονομία του δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*