Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Photofast Evo Plus

*
Τα USB flash drives έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μεγαλύτερες ταχύτητες, περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και μικρότερες διαστάσεις. Πλέον έχουμε φλασάκια που φτάνουν τα 128GB με ταχύτητες αντίστοιχες δίσκων SSD, ωστόσο υπάρχουν και άλλες συσκευές που προσφέρουν το κάτι διαφορετικό. Φλασάκια που μπορούν να συνδεθούν τόσο σε κανονική θύρα USB όσο και σε microUSB, ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε smartphone/tablets. Η εταιρεία Photofast δραστηριοποιείται σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, προσφέροντας flashdrives που συνδέονται με πολλές συσκευές. Πριν από περίπου 1,5 χρόνο είχαμε δει ένα υβριδικό φλασάκι που προσέφερε σύνδεση με iPad/iPhone και υπολογιστή, προσφέροντας μια θύρα USB και μια 30pin, πριν την έλευση του lightning interface. Η νέα γενιά υβριδικών flash drives της εταιρείας ονομάζεται Evo Plus και προσφέρει τρια interface σύνδεσης: USB 3.0 για υπολογιστή, micro USB 2.0 για smartphone/tablet και lightning για συσκευές iOS. Εμείς δοκιμάσαμε την έκδοση των 8GB, ενώ υπάρχουν εκδόσεις που φτάνουν και τα 64GB. Το κόστος της συγκεκριμένης έκδοσης ανέρχεται στα €79.90 (€99.90 τα 16GB και €129,90 τα 32GB), χρήματα αν μη τι άλλο πολλά για μόλις 8GB αποθηκευτικού χώρου, όμως δικαιολογείται από το γεγονός ότι πρόκειται για προϊόν πλήρως αδειοδοτημένο από την Apple, κάτι που ανεβάζει αρκετά το κόστος.



Το μέγεθός του είναι σχετικά μικρό, με τη μια πλευρά να διαθέτει το βύσμα lightning και την άλλη το USB 3.0, τα οποία βρίσκονται πίσω από αφαιρούμενα διάφανα καπάκια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά μπορεί να χαθούν σχετικά εύκολα και μετά να μείνουν εκτεθειμένα τα δυο βύσματα,  με μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίζει το μικρό lightning. Πάντως, σε γενικές γραμμές και τα δυο βύσματα δείχνουν καλά τοποθετημένα στο σώμα της συσκευής. Αν κάποιος αναρωτιέται που βρίσκεται το micro USB 2.0, αυτό είναι χωμένο μέσα στο full size USB 3.0 και συρταρωτά ξεπετάγεται, αρκεί να έχει ο χρήστης «νύχι» για να το τραβήξει. Φυσικά και ασφαλίζει όταν εμφανιστεί πλήρως και για να ξαναμπεί στη θέση του πρέπει να πατήσουμε τη μικροσκοπική ασφάλεια. Πως λειτουργεί όμως το flash drive; Όπως όλα φυσικά, με τα 8GB αποθηκευτικού χώρου να είναι κοινά, είτε έχουμε συνδέσει το flash drive σε PC είτε σε όποια άλλη συσκευή. Σαν USB 3.0 drive, προσφέρει σχετικά μεγάλες ταχύτητες ανάγνωσης που φτάνουν ακόμα και τα 90MB/sec, όμως η ταχύτητα εγγραφής είναι μέτρια και δεν ξεπερνάει τα 12-13MB/sec. Οι μετρήσεις αυτές αφορούν προφανώς τη σύνδεση με υπολογιστή και σε συμβατή θύρα.
Το Evo Plus προσφέρει τρια interface σύνδεσης: USB 3.0 για υπολογιστή, micro USB 2.0 για smartphone/tablet και lightning για συσκευές iOS.
Μέσω της micro USB 2.0 δοκιμάσαμε το Evo Plus σε Android smartphone και tablets με τη συσκευή να αναγνωρίζεται χωρίς πρόβλημα και να έχουμε πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα. Για να λειτουργήσει πάντως σε τέτοιες συσκευές, πρέπει να έχουν θύρα micro USB με υποστήριξη OTG, αλλιώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί καν. Εφόσον όμως επιτευχθεί η σύνδεση και επειδή το Android σαν λειτουργικό προσφέρει πλήρη πρόσβαση στο file system, το φλασάκι λειτουργεί σαν οποιοσδήποτε εξωτερικός αποθηκευτικός χώρος. Ό,τι πρέπει δηλαδή για όσους σκέφτονται να αποκτήσουν πχ. το Samsung Galaxy S6, το οποίο δεν έχει θύρα microSD.  Πηγαίνοντας τώρα σε συσκευές με λειτουργικό iOS, εδώ τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Το iOS δεν προσφέρει πρόσβαση στο file system, οπότε για να μπορέσουμε να δούμε τα δεδομένα που έχει η συσκευή χρειάζεται επιπλέον εφαρμογή. Συνδέοντας το Evo Plus σε ένα iPad εμφανίζεται αυτόματα ειδοποίηση  για να κατεβάσουμε τη σχετική εφαρμογή, μέσω της οποίας αποκτάμε πρόσβαση στα δεδομένα. Επιπλέον, μπορούμε να κάνουμε αυτόματο backup σε επαφές, ημερολόγιο και τις φωτογραφίες που έχει η iOS συσκευή μας, αλλά δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τραγούδια από και προς το Evo Plus. Επίσης, την αναπαραγωγή αρχείων που έχουμε σε αυτό τη κάνει το iOS και έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο αρχεία που αναγνωρίζει το λειτουργικό. Για παράδειγμα, δε μπορέσαμε να παίξουμε αρχεία βίντεο μορφής mkv. Για όσους πάντως έχουν κάνει ή θέλουν να κάνουν jailbreak τη συσκευή τους, τα πράγματα είναι σαφώς ευκολότερα όσον αφορά στη χρήση του gadget.



Σε γενικές γραμμές, έχουμε ένα έξυπνο προϊόν που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο, κυρίως σε χρήστες που χρησιμοποιούν διαφορετικές συσκευές και θέλουν να ανταλλάζουν εύκολα μεγάλα αρχεία, κάτι που δε γίνεται γρήγορα χρησιμοποιώντας cloud storage υπηρεσίες. Βέβαια, δε προτείνεται για μόνιμη χρήση γιατί εξέχει αρκετά και αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα, μαζί με το υψηλό ανά GB κόστος, το οποίο ωστόσο είναι απαραίτητο για να μπορέσει να διατηρήσει τη συμβατότητα με το iOS.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Γριβάκης, επίσημη αντιπρόσωπο και διανομέα της PhotoFast στην Ελλάδα.


 

6.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πολλαπλή συμβατότητα
  • Καλή ταχύτητα ανάγνωσης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σχετικά υψηλό κόστος
  • Χαμηλή ταχύτητα εγγραφής
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*