Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Realme 9 Pro Review

*
Έχοντας ήδη παρουσιάσει το Realme 9 Pro+ έρχεται η ώρα του μικρού αδερφού του, Realme 9 Pro.

Η realme έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να πιάσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς κυρίως με συσκευές μέσου κόστους. Χωρίς καν να έχει περάσει χρόνος, η εταιρεία φέρνει στα καταστήματα τη σειράς 9 που αποτελείται από τρια μοντέλα, τα 9 Pro +, 9 Pro και 9i. Έχουμε ήδη παρουσιάσει το πρώτο και σήμερα είναι σειρά του realme 9 Pro το οποίο κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις, μια με 6GB μνήμης και μια με 8GB, πάντα με 128GB αποθηκευτικού χώρου. Οι τιμές είναι €349 και €379 αντίστοιχα, αλλά μέχρι για την περίοδο 16-22 Φεβρουαρίου υπάρχει μια έκπτωση της τάξης των €30 (€319/€349). Αν θεωρήσουμε πως το realme 9 Pro είναι ο άμεσος αντικαταστάτης του realme 8 Pro, έχουμε και εδώ μια αύξηση τιμής καθώς το 8 Pro 8GB/128GB είχε κυκλοφορήσει στα €329 προ εκπτώσεων.




Η συσκευή έρχεται σε ένα όμορφο, κίτρινο, κουτί το οποίο περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα φορτιστή 33Watt (με τη συσκευή να φορτίζει γρήγορα αντίστοιχα), ένα καλώδιο Type-C USB και μια διάφανη, μαλακή θήκη προστασίας. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Η συσκευή είναι μεγαλύτερη από το Pro +, κάτι που οφείλεται στην οθόνη 6,6’’ ανάλυσης Full HD+ η οποία όμως δεν είναι Amoled αλλά LCD, λειτουργώντας όμως στα 120Hz. Λόγω του LCD panel, το τηλέφωνο έχει μεγαλύτερα bezel από όσο θα θέλαμε, με αυτό στο κάτω μέρος να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Το τηλέφωνο στο χέρι έχει καλή αίσθηση, κρατιέται άνετα με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου.




Όσον αφορά στην οθόνη, μετρήσαμε μια μέγιστη φωτεινότητα της τάξης των 430 nits σε κανονικές συνθήκες και 538 nits σε κατάσταση αυτόματης ενεργοποίησης της μέγιστης με πολύ έντονο εξωτερικό φωτισμό, τιμές αρκετά καλές για τη κατηγορία τιμής. Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν δυο βασικά χρωματικά mode τα οποία όμως στη πραγματικότητα δε μας έδωσαν κάποια διαφορά στη θερμοκρασία χρώματος την οποία μετρήσαμε στους 7700ο K τόσο στο Natural όσο και στο Vivid. Βάζοντας την επιπλέον μπάρα ρύθμισης στο Warm, η θερμοκρασία χρώματος ήρθε στους 6780ο K και η οθόνη μας άρεσε κάπως περισσότερο. Προφανώς δεν υποστηρίζεται HDR ούτε στο Youtube.  Τα 120Hz της οθόνης είναι αν μη τι άλλο μια καλή προσθήκη στην οθόνη και βοηθάει στη καλύτερη εμπειρία scrolling, ενώ εντύπωση κάνει το γεγονός ότι η οθόνη τρέχει ταχύτερα από αυτή του ακριβότερου Pro + (του οποίου βέβαια το panel είναι Amoled). Σε γενικές γραμμές πάντως, τις περισσότερες φορές το panel θα τρέχει στα 60Hz ενώ τα 120Hz ενεργοποιούνται στις περισσότερες εφαρμογές (εκτός από αυτές που έχουν να κάνουν με αναπαραγωγή βίντεο) και στους browser.




Συνεχίσουμε τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button το οποίο εκτελεί και χρέη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στην αριστερή πλευρά έχουμε τα volume controls και τη θέση για τοποθέτηση των καρτών sim με το τηλέφωνο να είναι συμβατό με 5G δίκτυα. Επίσης, το tray δέχεται και κάρτες μνήμης microSD, σε αντίθεση με το realme 9 Pro +. Στο κάτω μέρος έχουμε το αξιοπρεπές σε ένταση και ποιότητα ηχείο, έξοδο ακουστικών και τη θύρα Type-C USB. Στη πλάτη συναντάμε και το τριπλό σύστημα καμερών οι οποίες είναι τοποθετημένες μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο πλαίσιο, με τις δυο βασικές κάμερες να καταλαμβάνουν το περισσότερο χώρο και τη τρίτη με το led flash να βρίσκονται στο πλάι.



Η πλάτη είναι πλαστική και στην έκδοση που είχαμε στα χέρια μας για τις δοκιμές, είχαμε το χρώμα Sunrise Blue, το οποίο η realme το αναφέρει σαν χρώμα χαμαιλέων καθώς σε συνθήκες κανονικού ηλιακού ή υπεριώδους φωτός, το πίσω κάλυμμα αλλάζει εντελώς χρώμα από μπλε σε κόκκινο σε περίπου 3 δευτερόλεπτα. Όταν δεν εκτίθεται στο φως του ήλιου, η αλλαγή χρώματος εξασθενεί σε 2-5 λεπτά. Η αλήθεια είναι πως το «εφέ» έχει το ενδιαφέρον του και κάνει το τηλέφωνο να ξεχωρίζει.




Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το νέο realme UI 3.0 έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθώντας όμως να θυμίζει stock Android. Όμορφα εικονίδια, app drawer και μια μπάρα συντομεύσεων στην οποία μπορούμε να έχουμε όσες εφαρμογές θέλουμε για να τις εκκινούμε άμεσα, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του UI. Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Snapdragon 695 και στην έκδοση που είχαμε συνοδεύεται από 8GB μνήμης η οποία μπορεί να αυξηθεί με τη λειτουργία Ram Expansion κατά 2/3/5GB. Η λειτουργία αυτή ουσιαστικά αξιοποιεί ένα μέρος του αποθηκευτικού χώρου σαν Virtual Ram. Όσον αφορά στην εμπειρία χρήσης, το τηλέφωνο τρέχει σχετικά καλά τα πάντα, αλλά σίγουρα δε βάζει φωτιά με τις επιδόσεις του. Μάλιστα, η αίσθηση που μας αφήνει κατά την εναλλαγή εφαρμογών είναι πως υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, με την οθόνη να παίζει και αυτή το ρόλο της καθώς μπορεί να τρέχει στα 120Hz, όμως φαίνεται πως υστερεί σε άλλους τομείς όπως  το response time. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει εύκολα τα απλά παιχνίδια, αλλά δε μπορεί να σηκώσει ιδιαίτερα καλά απαιτητικότερους τίτλους με high settings. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες καθώς στο Stress test δεν υπήρξε καμία μείωση επιδόσεων και η θερμοκρασία του SoC παρέμεινε σταθερή στους 29 βαθμούς



Όσον αφορά στο σύστημα καμερών τώρα, αυτό σίγουρα είναι κατώτερο του realme 9 Pro +, με τη βασική κάμερα να βασίζεται σε αισθητήρα μεγαλύτερης ανάλυσης στα 64MP, όμως είναι μικρότερος και χωρίς οπτική σταθεροποίηση. Η βασική κάμερα προσφέρει φωτογραφίες που δε ξεχωρίζουν στη συγκεκριμένη κατηγορία κόστους. Είναι σχετικά ικανοποιητικές τη μέρα ενώ το βράδυ με το Nightmode μπορούν να αξιοποιηθούν. Οι λήψεις βγαίνουν στα 16MP αλλά μπορεί κανείς να τραβήξει φωτογραφίες και στα 64Mpixel χωρίς πάντως να υπάρχει κάποιο σημαντικό κέρδος.


Wide vs Ultra wide


Wide vs Ultra wide

Πηγαίνοντας τώρα στους δυο άλλους φακούς, έχουμε ένα ultrawide των 8MP και ένα macro 2MP. Κανείς από τους δυο δε ξεχωρίζει. Ο υπερευρυγώνιος την ημέρα μπορεί να δώσει συμπαθητικό αποτέλεσμα (με θόρυβο να κάνει την εμφάνισή του πάντως). Είναι μεν αρκετά “ανοιχτός” και χωράει πολύ εικόνα, όμως τόσο η λεπτομέρεια όσο και τα χρώματά του δεν είναι τα καλύτερα δυνατά και γενικά το αποτέλεσμα είναι soft. Το βράδυ, η ενεργοποίηση του Night Mode είναι επιβεβλημένη, αλλά και πάλι μη περιμένετε θαύματα.


Wide vs Ultra wide (νύχτα)


Wide vs Ultra wide (νύχτα, nightmode)

Ο macro πάλι για να βγάζει κανείς φωτογραφίες από πολύ κοντά, χωρίς όμως να περιμένει κανείς λεπτομέρεια στις λήψεις, ενώ και το fixed focus στα 4cm απαιτεί προσπάθεια από το χρήστη για να εστιάσεις.



Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει διάφορες επιλογές όσον αφορά στους τρόπους φωτογράφισης.


Λήψεις selfie χωρίς/με portrait mode


1080p30, selfie video

Υπάρχει το portrait mode, το starry mode για φωτογράφιση του έναστρου ουρανού, αν και στην περίπτωση αυτή χρειάζεται τρίποδο.


Portrait με το βασικό φακό

Υπάρχει και το street photography mode που προσφέρει κάποια ωραία φίλτρα και 4 δυνατότητες για φωτογράφιση με αργό κλείστρο το βράδυ, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει και ένα pro mode για φωτογράφιση με χειροκίνητες ρυθμίσεις.


1080p30 με το βασικό φακό

Στο τομέα του βίντεο, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο μέχρι 1080p/30fps (χωρίς ηλεκτρονική σταθεροποίηση) με το κεντρικό αισθητήρα, με το αποτέλεσμα να μη ξεχωρίζει. Το βίντεο από τον ultra wide φακό (μόνο 1080p30) είναι μάλλον αδιάφορο ενώ ακόμα και σε αυτή την ανάλυση, δε μπορούμε να γράψουμε βίντεο εναλλάσσοντας φακούς.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το realme 9 Pro μας άφησε μάλλον ανάμεικτα συναισθήματα. Έρχεται με μεγάλη μπαταρία και γρήγορη φόρτιση, οθόνη στα 120Hz, ένα νέας γενιάς επεξεργαστή που φέρνει και 5G, ενώ δέχεται και κάρτες μνήμης. Όμως η ίδια η οθόνη χρωματικά είναι μέτρια, ο ήχος είναι μονοφωνικός, οι επιδόσεις του SoC απλά τυπικές και το σημαντικότερο όλων, η τιμή είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ακόμα και τα €50 (μόλις €30 για τη περίοδο μέχρι 22/2) παραπάνω που κοστίζει το realme 9 Pro + (το οποίο επίσης είναι ακριβό) είναι λίγα σε σχέση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που παίρνει κανείς. Από εκεί και πέρα, ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος ακόμα, ακόμα και με άλλες συσκευές της realme. Τo realme GT Master Edition κοστίζει αυτή τη περίοδο που έχει βέβαια εκπτώσεις €349 (πάντα συγκρίνουμε τιμές επίσημων διανομέων) ενώ στα €399 είναι το Xiaomi MI 11T δυο συσκευές που συνολικά προσφέρουν καλύτερη εμπειρία. Φυσικά υπάρχει και το Poco X3 Pro (στα €290) το οποίο είναι μεν αρκετά παλιότερο αλλά έχει παραπλήσια specs (και πολύ καλύτερο CPU). Τα παραπάνω δε σημαίνουν πως το τηλέφωνο δεν είναι καλό, αλλά χρειάζεται μια ανταγωνιστικότερη τιμή. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τα 120Hz της οθόνης
  • Καλή αυτονομία
  • Το Sunrise Blue χρώμα ξεχωρίζει
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μονοφωνικός ήχος
  • Η τιμή είναι υψηλότερη από όσο θα θέλαμε
  • Βίντεο μέχρι 1080p30
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*