Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Realme 9 Pro + Review

  • Realme 9 Pro +
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http:// FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Το Realme 9 Pro + είναι ένα ενδιαφέρον smartphone που έχει μια εξαιρετική βασική κάμερα για τηv κατηγορία.

Η realme έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να πιάσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς κυρίως με συσκευές μέσου κόστους. Χωρίς καν να έχει περάσει χρόνος, η εταιρεία φέρνει στα καταστήματα τη σειράς 9 που αποτελείται από τρια μοντέλα, τα 9 Pro +, 9 Pro και 9i. Εμείς σήμερα θα δούμε το πρώτο αλλά μέσα στις επόμενες μέρες θα διαβάσετε τη κριτική και μας για τα άλλα δυο τηλέφωνα. Η τιμή της συσκευής βρίσκεται στα €379 για την περίοδο 16-22 Φεβρουαρίου ενώ μετά θα διαμορφωθεί στα €429 για τη μοναδική έκδοση με 128GB χώρου και 8GB μνήμης. Στη πραγματικότητα μιλάμε για ένα premium της τάξης των €100 από τη τιμή λανσαρίσματος του realme 8 Pro, μια σημαντική αύξηση τιμής.




Η συσκευή έρχεται σε ένα όμορφο, κίτρινο, κουτί το οποίο περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 65Watt (με τη συσκευή να φορτίζει γρήγορα μεν, αλλά στα 60Watt), ένα καλώδιο Type-C USB και μια διάφανη, μαλακή θήκη προστασίας. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Η συσκευή είναι μικρή στο μέγεθος και αρκετά ελαφριά, κάτι που οφείλεται στην οθόνη 6,43’’, ανάλυσης Full HD+ η οποία παραμένει όπως και στο realme 8 Pro Amoled, όμως έχει αναβαθμιστεί και τρέχει στα 90Hz. Όσον αφορά στην οθόνη, μετρήσαμε μια μέγιστη φωτεινότητα της τάξης των 360nits σε κανονικές συνθήκες και 520 nits σε κατάσταση αυτόματης ενεργοποίησης της μέγιστης με πολύ έντονο εξωτερικό φωτισμό, τιμές αρκετά καλές για τη κατηγορία τιμής. Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν τρια βασικά χρωματικά mode. Στο Vivid πήραμε μια θερμοκρασία χρώματος των 7500 βαθμούς K, με το Natural να είναι ρυθμισμένο στους 6500 βαθμούς K, όπως αντίστοιχα είναι και η Cinematic επιλογή στο Pro Mode. Να σημειώσουμε ότι σε περιβάλλον HDR (λειτουργεί στο YouTube, αλλά όχι στο Netflix) το panel δε κατάφερε να ξεπεράσει τα 450nits φωτεινότητας και αυτά μόνο σε μικρό παράθυρο, ενώ σε μεγαλύτερο η φωτεινότητα ουσιαστικά παρέμεινε στα επίπεδα των 360-370nits.  Το λειτουργικό (realme UI 3.0 πάνω από Android 12) προσφέρει φυσικά και Dark Mode καθώς και reading mode (το λέει eye care). Στο σημείο αυτό καλό είναι να σημειώσουμε πως η συσκευή υποστηρίζει HDR περιεχόμενο, με το YouTube να είναι συμβατό και να δείχνει ωραία τα αντίστοιχα βίντεο. Ωστόσο, στο Netflix δεν υπάρχει δυνατότητα για HDR, αλλά μόνο για απλά Full HD video (η συσκευή είναι συμβατή με το Widevine L1).



Συνεχίσουμε τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button ενώ στην αριστερή πλευρά έχουμε τα volume controls τη θέση για τοποθέτηση των καρτών sim. Σε αντίθεση με το προκάτοχό του, το realme 9 Pro 9+ είναι 5G και δέχεται δυο κάρτες SIM, όμως πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου.



Στο κάτω μέρος έχουμε το αξιοπρεπές σε ένταση και ποιότητα ηχείο, έξοδο ακουστικών και τη θύρα Type-C USB, ενώ στο πάνω μέρος, στα όρια μεταξύ οθόνης και σασί, υπάρχει το ακουστικό που λειτουργεί και σαν δεύτερο ηχείο ώστε το τηλέφωνο να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο με πραγματικό ωραίο αποτέλεσμα. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης Dolby Atmos ήχου, αλλά μόνο για τη περίπτωση που κάποιος βάλει ακουστικά στη σχετική έξοδο.  Στη πλάτη συναντάμε και το τριπλό σύστημα καμερών οι οποίες είναι τοποθετημένες μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο πλάισιο, με τις δυο βασικές κάμερες να καταλαμβάνουν το περισσότερο χώρο και τη τρίτη με το led flash να βρίσκονται στο πλάι. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.



Το τηλέφωνο στο χέρι έχει εξαιρετική αίσθηση, κρατιέται πολύ καλά με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Είναι πραγματικά πολύ λεπτό (το λεπτότερο  μεταξύ όλων των realme 6/7/8) και ελαφρύ και σίγουρα η μεσαίων διαστάσεων οθόνη του το καθιστά βολικό στο χέρι. Θα θέλαμε πάντως ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται μέσα στην οθόνη να είναι τοποθετημένος λίγο πιο ψηλά, καθώς ο χρήστης αναγκάζεται να κρατήσει περίεργα το τηλέφωνο για να ακουμπήσει στο συγκεκριμένο σημείο τον αντίχειρά του. Μέσω του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί κανείς να μετρήσει και τους παλμούς της καρδιάς, κάτι που γίνεται πηγαίνοντας στην επιλογή realme Lab και πατώντας πάνω στην σχετική επιλογή. Χρειάζονται περίπου 15sec για να ολοκληρωθεί η μέτρηση και μπορούμε να την αποθηκεύσουμε  για να κρατήσουμε ένα ιστορικό.



Η πλάτη είναι πλαστική και στην έκδοση που είχαμε στα χέρια μας για τις δοκιμές, είχαμε το χρώμα Aurora Green. Ένα ωραίο, ιριδίζον χρώμα που κάνει νερά με το φως. Θα θέλαμε να δούμε πάντως από κοντά και το Sunrise Blue κυρίως γιατί μας εξίταρε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι η realme το αναφέρει σαν χρώμα χαμαιλέων καθώς σε συνθήκες κανονικού ηλιακού ή υπεριώδους φωτός, το πίσω κάλυμμα αλλάζει εντελώς χρώμα από μπλε σε κόκκινο σε περίπου 3 δευτερόλεπτα. Όταν δεν εκτίθεται στο φως του ήλιου, η αλλαγή χρώματος εξασθενεί σε 2-5 λεπτά.



Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το νέο realme UI 3.0 έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθώντας όμως να θυμίζει stock Android. Όμορφα εικονίδια, app drawer και μια μπάρα συντομεύσεων στην οποία μπορούμε να έχουμε όσες εφαρμογές θέλουμε για να τις εκκινούμε άμεσα, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του UI. Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Mediatek Dimensity 920 με το realme 9 Pro + να είναι το πρώτο τηλέφωνο που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με αυτό το SoC. Συνοδεύεται από 8GB μνήμης η οποία μπορεί να αυξηθεί με τη λειτουργία Ram Expansion κατά 2/3/5GB. Η λειτουργία αυτή ουσιαστικά αξιοποιεί ένα μέρος του αποθηκευτικού χώρου σαν Virtual Ram. Γενικότερα το τηλέφωνο τρέχει άνετα τα πάντα, ακόμα και όταν βάλουμε 2 να τρέχουν ταυτόχρονα μέσω του split screen που υποστηρίζεται. Μάλιστα, μπορεί κανείς να εκκινήσει το split screen τραβώντας μια εφαρμογή από τη sidebar στη κεντρική οθόνη. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει άνετα παιχνίδια. Δοκιμάσαμε και emulators και παρόλο που συνήθως τα Mali GPUs των Mediatek επεξεργαστών δεν υποστηρίζονται τόσο καλά, μπορέσαμε να παίξουμε PSP games όπως το εξαιρετικά απαιτητικό God of War Ghost of Sparta σε ανάλυση 3x με 60fps. Αρκετά παιχνίδια του Gamecube στο Dolphin emulator μπορούν να παιχτούν με 60fps σε ανάλυση 2x της native ενώ τα Wii games επίσης στο Dolphin παίζουν με 60fps σε 1x ανάλυση (με κάποια να μπορούν ακόμα και σε 2x). Γενικότερα, στο τομέα των games το SoC τα καταφέρνει αρκετά καλά, προσφέροντας επιδόσεις παραπλήσιες με αυτές που έχει ο Snapdragon 778 καθώς το 3D Mark μας έδωσε 2310 πόντους. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες καθώς στο Stress test δεν υπήρξε καμία μείωση επιδόσεων και η θερμοκρασία του SoC παρέμεινε σταθερή στους 29 βαθμούς. Πάντως, η realme εξακολουθεί να μη θέλει να υποστηρίξει το high refresh gaming καθώς δοκιμάζοντας  παιχνίδια που μπορούν να παίξουμε με υψηλοτερο frame rate από τα 60fps, στο realme 9 pro + έπαιζαν στα 60fps.



Η μεγαλύτερη αναβάθμιση έναντι του realme 8 Pro έρχεται με τη μορφή της κάμερας καθώς ο βασικός αισθητήρας είναι ένας στα 50MP της Sony (IMX766) ο οποίος έρχεται και με οπτική σταθεροποίηση. Ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από φακό διαφράγματος f/1.8 και υποστηρίζει auto focus. Γενικότερα δε συναντάς τέτοια κάμερα σε αυτή τη κατηγορία τιμής με το μοναδικό άλλο που έχουμε δει με αντίστοιχο setup να είναι το One Plus Nord 2, το οποίο έχει τον ίδιο αισθητήρα (και φυσικά ανήκει στην ίδια εταιρεία, τη BBK Electonics). Η βασική κάμερα προσφέρει πραγματικά καλές λήψεις τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα. Αρκετή λεπτομέρεια, καλά χρώματα και γενικά ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει και το AI mode το οποίο αυτό που κάνει στη πραγματικότητα είναι να τονώσει περισσότερο τα χρώματα, κάτι που εμείς δε προτιμάμε. Οι φωτογραφίες βγαίνουν στα 12,5P αλλά μπορεί κανείς να τραβήξει φωτογραφίες και στα 50Mpixel. Με μέγεθος αρχείου πάντως να είναι μεγάλο, θα λέγαμε ότι καλύτερη να μη χρησιμοποιεί κανείς αυτή τη λειτουργία, εκτός και αν θέλει να κάνει μετά crop για να πετύχει zoom. Το τηλέφωνο δεν έχει κάμερα με zoom παρά μόνο digital zoom που ακόμα και στο 2x, αρχίζει να χάνει σε ποιότητα.


main vs Ultra Wide


main vs Ultra Wide


main vs Ultra Wide


main vs Ultra Wide

Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, ακόμα και χωρίς να ενεργοποιήσει κανείς το Night Mode, τα καταφέρνει καλά, διατηρώντας αρκετή λεπτομέρεια στις λήψεις ενώ και τα χρώματα φαίνονται σωστά. Μπορεί κανείς να βελτιώσει τις λήψεις ενεργοποιώντας το Night Mode. Στη τελευταία περίπτωση ο χρόνος λήψης αυξάνεται καθώς το τηλέφωνο θέλει περίπου 1-2 sec για να κρατήσει ανοιχτό το κλείστρο και μπορεί να βελτιώσει κάπως τις λήψεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Night Mode είναι απαραίτητο μόνο σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού.


main night vs nightmode


main night vs nightmode


main night vs nightmode

Πηγαίνοντας τώρα στους δυο άλλους φακούς, έχουμε ένα ultrawide των 8MP και ένα macro 2MP. Κανείς από τους δυο δε ξεχωρίζει. Ο υπερευρυγώνιος την ημέρα μπορεί να δώσει συμπαθητικό αποτέλεσμα (με θόρυβο να κάνει την εμφάνισή του πάντως) διατηρώντας και το ίδιο white balance με το βασικό. Είναι μεν αρκετά “ανοιχτός” και χωράει πολύ εικόνα, όμως τόσο η λεπτομέρεια όσο και τα χρώματά του δεν είναι τα καλύτερα δυνατά και γενικά το αποτέλεσμα είναι soft. Για τη κατηγορία τιμής είναι μια τίμια επιλογή, αλλά μη περιμένετε θαύματα. Το βράδυ, η ενεργοποίηση του Night Mode είναι επιβεβλημένη, αλλά και πάλι μη περιμένετε θαύματα.


ultrawide night vs nightmode


ultrawide night vs nightmode


ultrawide night vs nightmode

Ο macro πάλι για να βγάζει κανείς φωτογραφίες από πολύ κοντά, χωρίς όμως να περιμένει κανείς λεπτομέρεια στις λήψεις, ενώ και το fixed focus στα 4cm απαιτεί προσπάθεια από το χρήστη για να εστιάσεις.


macro

Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει διάφορες επιλογές όσον αφορά στους τρόπους φωτογράφισης. Υπάρχει το portrait mode το οποίο κάνει πραγματικά καλή δουλειά, το starry mode για φωτογράφιση του έναστρου ουρανού, αν και στην περίπτωση αυτή χρειάζεται τρίποδο. Υπάρχει και το street photography mode που προσφέρει κάποια ωραία φίλτρα και 4 δυνατότητες για φωτογράφιση με αργό κλείστρο το βράδυ, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει και ένα pro mode για φωτογράφιση με χειροκίνητες ρυθμίσεις.

 
Portrait mode με το βασικό φακό

Η selfie κάμερα των 16MP είναι συμπαθητική αλλά χρειάζεται προσοχή στην απόσταση από το πρόσωπο για να κρατήσει την εστίαση σωστά. Έχει διάφορα portrait mode αλλά όχι τα ίδια με αυτά της βασικής κάμερας.


Selfie κάμερα


1080p30 seflie video

Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο ακόμα και σε 4k/30fps (χωρίς ηλεκτρονική σταθεροποίηση) με το κεντρικό αισθητήρα, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά όμορφο, τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ.


4k30, main


4k30, main τη νύχτα

Μάλιστα υπάρχουν και διάφορα κολπάκια που μπορεί να κάνει κανείς, όπως ενεργοποίηση bokeh στο βίντεο και μια σειρά από φίλτρα, από απλά χρωματικά μέχρι περισσότερο σύνθετα. Ενεργοποιώντας τα αυτά πάντως η ανάλυση του βίντεο πέφτει σε 720p. Μια άλλη δυνατότητα που προσφέρεται είναι αυτή του dual video όπου σε ένα κλιπ μπορούμε να έχουμε παρέα τη selfie cam και τη βασική κάμερα, με διάφορους συνδυασμούς ως προς το πώς εμφανίζονται (εδώ το βίντεο είναι 1080p30). Το βίντεο από τον ultra wide φακό (μόνο 1080p30) είναι μάλλον αδιάφορο ενώ ακόμα και σε αυτή την ανάλυση, δε μπορούμε να γράψουμε βίντεο εναλλάσσοντας φακούς.


720p30 bokeh video με το βασικό φακό

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το realme 9 Pro plus μας άφησε καλές εντυπώσεις και είναι μια συσκευή που αξίζει να της ρίξει κανείς μια ματιά. Σε σχέση με το realme 8 Pro έχει ταχύτερο οθόνη, πολύ καλύτερο SoC, ακόμα καλύτερη κάμερα ενώ είναι πιο λεπτό. Έχει χάσει όμως τη δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου ενώ είναι και αρκετά ακριβότερο σε σχέση με τη τιμή λανσαρίσματος του 8 Pro (άλλωστε δεν είναι διαθέσιμο σήμερα). Από εκεί και πέρα, στα χρήματα που ζητάει το πρώτο τηλέφωνο που μας έρχεται στο μυαλό όσον αφορά στον ανταγωνισμό είναι το Oneplus Nord 2. Μπορεί κανείς να το αποκτήσει από το site της Oneplus σε αντίστοιχα χρήματα, με το «αδερφάκι» του realme 9 Pro + να έχει αντίστοιχο σύστημα καμερών (με εξαιρετική βασική), ελαφρώς ταχύτερη φόρτιση, ταχύτερο ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο (USF 3.1), γυάλινη πλάτη και κυρίως, σαφώς ισχυρότερο SoC (τον Dimensity 1200) το οποίο ειδικά σε 3D παίζει είναι σαφώς ταχύτερο (αλλά βέβαια κάνει throttling και εν τέλει φτάνει σε επιδόσεις αντίστοιχες με αυτές του Dimensity 920). Στα ίδια χρήματα (μιλώντας πάλι με επίσημες τιμές) υπάρχει και το Samsung Galaxy A52s στην έκδοση 6GB/128GB, με ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη που μάλιστα τρέχει στα 120Hz, κεντρική κάμερα με OIS που τα καταφέρνει εξαιρετικά χάρη και στους αλγόριθμους της Samsung , πιστοποίηση IP67, επεκτάσιμο αποθηκευτικό χώρο αλλά όχι τόσο γρήγορη φόρτιση. Γενικότερα, από τα παραπάνω μας φαίνεται πως στα €379 το realme 9 Pro + είναι μια καλή επιλογή, αλλά στα €429 είναι μάλλον ακριβό. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική κάμερα
  • Πολύ λεπτό και άνετο στο χέρι
  • Ισορροπημένος στερεοφωνικός ήχος
  • Καλές επιδόσεις
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η τιμή μετά την αρχική περίοδο μας φαίνεται κάπως υψηλή
  • Μη δυνατότητα gaming σε πάνω από 60fps
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*