Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy A3/A5 (2017) Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μπορεί το διάστημα που διανύουμε η Samsung να λανσάρει τη σημαντικότερη συσκευή των τελευταίων χρόνων, το Galaxy S8/S8+, εμείς όμως -προς το παρόν- θα ασχοληθούμε με δυο άλλες, που κυκλοφόρησαν πριν από αρκετές εβδομάδες. Τα νέα Galaxy A3/A5 έρχονται να αντικαταστήσουν τις αντίστοιχες συσκευές του προηγούμενου έτους, δυο smartphones που για το 2016 αποτέλεσαν επιλογή χιλιάδων χρηστών ανά τον κόσμο (και την Ελλάδα προφανώς). Μπορεί λοιπόν τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στις νέες ναυαρχίδες της εταιρείας, εντούτοις ο περισσότερος κόσμος συνήθως στρέφεται σε μέσου κόστους συσκευές σαν τα δυο νέα A3/A5.



Τα A3/A5 είναι δυο πανομοιότυπες οπτικά συσκευές, οι οποίες όμως είναι αρκετά διαφορετικές τόσο στις διαστάσεις όσο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Σχεδιαστικά, έχουν δανειστεί πολλά στοιχεία από το S7 (όχι το Edge), με unibody κατασκευή, γυάλινη πρόσοψη, πλαστική μη αφαιρούμενη πλάτη, μεταλλικό σκελετό αλλά και αδιαβροχοποίηση IP68. Το Α5 είναι το μεγαλύτερο από τα δυο λόγω της οθόνης, με τις δυο συσκευές να διαθέτουν κάτω από την οθόνη τη γνωστή τριάδα πλήκτρων της εταιρείας (ένα φυσικό με λειτουργία ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος και συμβατότητα με το Samsung Pay και δυο capacitive). Πάνω από την οθόνη συναντάμε τη μπροστινή κάμερα δίπλα από το κεντρικό ακουστικό. Η φόρτιση γίνεται μέσω θύρας USB Type-C που βρίσκεται στο κάτω μέρος, παρέα με την έξοδο των ακουστικών. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει το power button παρέα με τις τρύπες του κεντρικού ηχείου (ακριβώς πάνω από το power button), στην αριστερή πλευρά έχουμε το ζεύγος πλήκτρων για την αυξομείωση της έντασης ήχου, ενώ στο πάνω μέρος συναντάμε τη θέση τοποθέτησης καρτών SIM και microSD, και το δεύτερο μικρόφωνο (για το noise cancellation). Γενικότερα, η αίσθηση που δίνει κάθε μια από τις δυο συσκευές στο χρήστη είναι αυτή ενός premium τηλεφώνου, ενώ και χρηστικά, λόγω άλλωστε και τον μικρών διαστάσεων, τα A3/A5 παίρνουν άριστα.



Οι ομοιότητες των δυο συσκευές συνεχίζονται και όσον αφορά στο software, καθώς τρέχουν το Android 6 με το Touchwiz, καθώς ακόμα δεν έχει διατεθεί αναβάθμιση σε Android 7. Ωστόσο, η εμπειρία χρήσης είναι αντίστοιχα παρόμοια με αυτή των S7/S7 Edge μετά την αναβάθμιση στη νεότερη έκδοση του Android. Για παράδειγμα, υπάρχει η λειτουργία του Flipboard αλλά και το Game Launcher, το διπλό κλικ στο κεντρικό πλήκτρο φορτώνει άμεσα τη κάμερα, το άμεσο ξεκλείδωμα της συσκευής μέσω ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος, η ύπαρξη επιλογή blue light filter, η λειτουργία secule folder (περίπου σαν το Knox των S7/S7 Edge) για ασφάλισης εφαρμογών και δεδομένων, το ολόιδιο quicklaunch μενού και πολλά άλλα. Η Samsung έχει φροντίσει ώστε τα δυο smartphones να έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργικότητα και εμφάνιση και έτσι, η επιλογή ενός εκ των δυο να γίνεται αποκλειστικά λόγω μεγέθους και specs. Η αλήθεια είναι ότι το μικρό A3 ίσως παραείναι μικρό για τα δεδομένα του υπογράφοντα, ωστόσο σίγουρα θα βρεί μεγάλη χρησιμότητα σε μικρότερα χέρια. Το A5 είναι περισσότερο στα μέτρα της…εποχής, όπου οι 5,2’’ της οθόνης αποτελούν μια καλή διάσταση. Το θέμα βέβαια είναι ότι πέρα από τα μερικά εκατοστά διαφοράς σε ύψος και πλάτος, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο hardware, με αποτέλεσμα το A5 να δικαιολογεί από τη μια περισσότερο τα παραπάνω (κατά €100) χρήματα που ζητάει και από την άλλη να είναι σαφώς μια πληρέστερη επιλογή.



Και οι δυο συσκευές έχουν Super Amoled οθόνη, η οποία τα καταφέρνει εξαιρετικά στα χρώματα και στο μαύρο, με τη φωτεινότητα να είναι παραπάνω από επαρκής. Ωστόσο η Full HD ανάλυση που βρίσκουμε στην οθόνη του A5 προσφέρει ελαφρώς καλύτερη αναλυτικότητα λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητας pixel κατά 33%. Από εκεί και πέρα, το A5 έχει ελαφρώς υψηλότερα χρονισμένο 8πύρηνο επεξεργαστή, αλλά σαφώς ταχύτερο υποσύστημα γραφικών, περισσότερη μνήμη (3GB έναντι 2GB) και διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο (32GB έναντι 16GB). Στην πράξη, μετά από πολυήμερη χρήση, το A5 δείχνει να είναι ταχύτερο, με τη συσκευή μάλιστα να υποστηρίζει τη δυνατότητα split screen μεταξύ δυο εφαρμογών (συγκεκριμένων όμως, όχι όλων) κάτι που δε μπορεί να κάνει το A3, προφανώς λόγω της λιγότερης μνήμης. Αλλά και στον τομέα της κάμερας, το A5 είναι σημαντικά αναβαθμισμένο. Μπορεί οι δυο συσκευές να έχουν εξίσου φωτεινούς φακούς f/1.9 και στις δυο κάμερες, το A5 προσφέρει πολύ περισσότερο MPixel (16/16 έναντι 13/8 για πίσω/μπρος αντίστοιχα). Βέβαια, είναι γνωστό ότι τα Mpixel δεν παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο στην τελική ποιότητα, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το A5 καταφέρνει ελαφρώς καλύτερες λήψεις, κυρίως όσον αφορά στην αναλυτικότητα αλλά και το πόσο πετυχημένη είναι η εστίαση. Καμία από τις δυο κεντρικές κάμερες δεν διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, κάτι που δυσκολεύει τη λήψη σταθερών φωτογραφιών το βράδυ, με τη συγκεκριμένη έλλειψη να φαίνεται ακόμα περισσότερο κατά τη βιντεοσκόπηση. Όσον αφορά στη selfie cam, δεν υπάρχει auto focus (κάτι σύνηθες για αυτή τη κάμερα), με τα 16Mpixel του Α5 πάντως να πετυχαίνουν καλύτερο αποτέλεσμα. Όσον αφορά στο software που προσφέρει η Samsung για τη χρήση των καμερών, αυτό είναι παραπλήσιο σε χρηστικότητα με το αντίστοιχο των S7/S7 Edge, αλλά σίγουρα λείπουν μπόλικες επιλογές (όπως πχ η λήψη 4K βίντεο). Υπάρχει πάντως επιλογή Pro για χειροκίνητη ρύθμιση σε κάποιες παραμέτρους, με το A3 πάντως να μη προσφέρει καθόλου (ούτε σαν download) την επιλογή Hyperlapse.



Μεταξύ των δυο συσκευών, σίγουρα θα προτιμούσαμε το μεγαλύτερο και πληρέστερο Α5, και ας είναι €100 ακριβότερο, στα €450 που είναι η επίσημη τιμή του. Βέβαια, με αυτά τα χρήματα μπορεί κανείς να αποκτήσει S7/S7 Edge (παραεισαγωγής βέβαια, αλλά δε παύει να είναι διαθέσιμη η συσκευή σε πολύ κοντινή τιμή). Και εδώ για ακόμα μια φορά εμφανίζονται τα προβλήματα με τις επίσημες τιμές των κατασκευαστών και αυτές στις οποίες πωλούνται οι συσκευές από τα γνωστά «σκρουτζο-μάγαζα». Το A3 πάλι, είναι μεν μια όμορφη και ποιοτική συσκευή, αλλά για τα χρήματα που ζητάει θα θέλαμε να έχει περισσότερη μνήμη και αποθηκευτικό χώρο. 

7

ENTERNITY SCORE
Samsung Galaxy A3 (2017)

8

ENTERNITY SCORE
Samsung Galaxy A5 (2017)
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ποιοτική κατασκευή
  • Αδιαβροχοποίηση
  • Επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος
  • Εξαιρετικές οθόνες
  • Καλές κάμερες (ειδικά το A5)
  • Μεγάλη αυτονομία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μη δυνατότητα εγγραφής βίντεο 4Κ
  • Σχετικά υψηλό κόστος (Α3)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*