Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy S21 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Νωρίτερα από ποτέ η Samsung παρουσίασε τη νέα σειρά των Samsung Galaxy S21 smartphone της, καθώς τα τρια τηλέφωνα, S21, S21+ και S21 Ultra είναι διαθέσιμα ήδη από τα τέλη του Γενάρη. Στα χέρια μας είχαμε για τρεις εβδομάδες pre-production συσκευές των S21 και S21 Ultra και σε αυτό το κείμενο θα διαβάσετε για το μικρότερο και φθηνότερο των τριών, το S21. Το S21 λοιπόν κυκλοφορεί σε 2 εκδόσεις, στα 128GB και στα 256GB με μια διαφορά τιμής της τάξης των €50 και θα λέγαμε ότι όποιος ενδιαφέρεται για αυτό, καλύτερα να επιλέξει τα 256GB γιατί πλέον όλη η σειρά δε διαθέτει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου. Είναι μια από τα «κοψίματα» που έγιναν ώστε να μειωθεί το κόστος των συσκευών, καθώς όλη η σειρά είναι αναλογικά φθηνότερη από τα αντίστοιχα μοντέλα της σειρά S20 που κυκλοφόρησαν πέρυσι.



Πηγαίνοντας στα της συσκευασίας, και εδώ έγιναν περικοπές καθώς πλέον μετά την Apple και η Samsung αφαιρεί από τη συσκευασία τόσο το φορτιστή όσο και τα ακουστικά και στη πραγματικότητα αυτό που παίρνει κανείς είναι το ίδιο το τηλέφωνο. Πιάνοντας τη συσκευή στα χέρια, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι το ιδανικό της. Το S21 είναι πραγματικά ιδιαίτερα εύκολο να το κρατήσει κανείς τόσο χάρη στις μικρές του διαστάσεις όσο και χάρη στο χαμηλό του βάρος. Όσοι έχουν συνηθίσει μεγαλύτερα τηλέφωνα μπορεί να τους φανεί μικρό, όμως για το περισσότερο κόσμο το μέγεθος του S21 είναι ιδανικό, ενώ δε λόγω του ότι η Samsung πλέον χρησιμοποιεί επίπεδη οθόνη και όχι κυρτή, το κράτημα είναι ακόμα καλύτερο. Χρόνια τώρα υπάρχει το δίλλημα για το αν οι κυρτές οθόνες είναι καλύτερες ή οι επίπεδες, με τις πρώτες να προσφέρουν συνήθως μικρότερα bezel. Όμως στη περίπτωση του S21 η Samsung έχει καταφέρει να τα εξαφανίσει, παρόλο που έχουμε επίπεδη οθόνη.



Τα βασικά πλήκτρα του (power και volume control) βρίσκονται στην δεξιά πλευρά και η πρόσβαση σε αυτά είναι πανεύκολη, όπως εύκολα και άνετα χρησιμοποιεί κάποιος τον ενσωματωμένο στην οθόνη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτός δε, είναι εξαιρετικά ακριβής και αστραπιαία γρήγορος, ξεκλειδώνοντας ταχύτατα το τηλέφωνο. Στο κάτω μέρος του τηλεφώνου έχουμε τη θύρα Type-C USB (είναι USB 3.0), τη θέση για τις κάρτες sim και το βασικό ηχείο. Μπορεί να μην υπάρχει δεύτερο ηχείο, όμως το τηλέφωνο υποστηρίζει κανονικά στερεοφωνική αναπαραγωγή ήχου χάρη, με το ακουστικό να παίζει αυτό το ρόλο. Το ζευγάρι αποδίδει εξαιρετικά το στερεοφωνικό ήχο αν και το βασικό ηχείο ακούγεται λίγο περισσότερο. Πηγαίνοντας τώρα στην οθόνη, αυτή έχει διαγώνιο 6,2’’ και στην πραγματικότητα, όλη σχεδόν η πρόσοψη καλύπτεται από αυτή. Το γυαλί πάνω από την οθόνη είναι το νεώτερης τεχνολογίας Gorilla Glass Victus, το οποίο είναι και το ανθεκτικότερο όλων. Τα bezel όπως είπαμε είναι σχεδόν ανύπαρκτα και το μοναδικό που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους λίγους, είναι η -μικρή πάντως- τρύπα στο πάνω μέρος για τη selfiecam. Ακόμα και το κεντρικό ακουστικό είναι καλά κρυμμένο. Η οθόνη χρησιμοποιεί ένα Dymanic AMOLED 2X panel ανάλυσης 2400x1080 pixel, δηλαδή μια ακόμα παραχώρηση της Samsung σε σχέση με το S20 που υποστήριζε υψηλότερη ανάλυση. Στη πράξη βέβαια δύσκολα κανείς θα παραπονεθεί καθώς η οθόνη είναι πανέμορφη τόσο από πλευράς «καθαρότητας» εικόνας όσο και από πλευράς χρωμάτων. Επιπλέον, παραμένει η δυνατότητα λειτουργίας σε υψηλό refresh rate στα 120Hz, κάτι που ο προκάτοχος του S21 το έκανε άλλωστε πάλι στη Full HD ανάλυση. Στη προκειμένη περίπτωση πάντως, το refresh rate είναι adaptive και αυξομειώνεται μεταξύ 48-120Hz ανάλογα με το τι τρέχει στην οθόνη, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Η οθόνη επιπλέον προσφέρει πλήρη υποστήριξη σε HDR10+, κάτι που καθιστά τη θέαση σχετικού περιεχομένου ακόμα καλύτερη.



Κάτι άλλο που έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι και είναι διαφορετικό και σε σύγκριση με τα δυο άλλα τηλέφωνα της σειράς S21 είναι το υλικό κατασκευής της πλάτης. Αν και στα S21+ και S21 Ultra έχουμε γυάλινη πλάτη από Gorilla Glass Victus, το μικρό S21 έχει πλαστική πλάτη. Μη φανταστείτε πλαστικό σαν αυτό που έχουν τα οικονομικά τηλέφωνα αλλά μια σαφώς περισσότερο premium υλοποίηση, η οποία στη πράξη ελάχιστη διαφορά έχει σε σχέση με τα S21+/Ultra, τόσο οπτικά όσο και από πλευράς αίσθησης στο χέρι. Στη πλάτη βρίσκεται και το ανανεωμένο σχεδιαστικά bump που ενσωματώνει τις κάμερες, το οποίο πάντως είναι μεταλλικό. Εκεί βρίσκουμε τρεις κάμερες, οι οποίες προέρχονται αυτούσιες από το S20. Έχουμε ένα wide αισθητήρα 12Mpixel πίσω από φακό f/1.8, με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή και dual pixel PDAF auto focus, ένα ultra wide αισθητήρα 12Mpixel πίσω από φακό f/2.2 (χωρίς όμως auto focus) και ένα αισθητήρα 64Mpixel πίσω από φακό f/2.0 με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή και dual pixel PDAF auto focus, ο οποίος χρησιμοποιείται σαν telephoto, προσφέροντας 3x hybrid zoom (βασικά μέσω crop). Όσον αφορά στη selfie cam που είναι μέσα στην οθόνη, αυτή έρχεται αισθητήρα 10Mpixel, φακό f/2.2 και autofocus, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα, μπόλικα portrait mode εφέ και δυνατότητα βίντεο 4K στα 60fps (κάτι που ισχύει για όλες τις κάμερες).



Το σύνολο των καμερών προσφέρουν πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα με τις όποιες διαφορές σε σχέση με το αντίστοιχο setup των S20 να οφείλονται σε βελτιώσεις στο software αλλά και στο νέο ISP (image signal processor) που έχει το τηλέφωνο χάρη στο νέο επεξεργαστή της Samsung (Exynos 2100). Αυτός φέρνει και μερικές προσθήκες όσον αφορά στις δυνατότητες, καθώς πλέον ο επεξεργαστής μπορεί να αξιοποιήσει ταυτόχρονα και τις τέσσερις κάμερες. Η λειτουργία αυτή από τη μια προσφέρει ομαλότερη μετάβαση από φακό σε φακό κατά το zoom στο video και από την άλλη τη προσθήκη μιας νέας λειτουργίας, τη λεγόμενη «Προβολή Σκηνοθέτη». Πρόκειται για μια λειτουργία καταγραφής βίντεο που από τη μια προσφέρει ταυτόχρονη εγγραφή μιας εκ των τριών πίσω καμερών και της selfie στο ίδιο πλάνο (κάτι που το έχουμε ξαναδεί) και από την άλλη έχει ενεργή προ-επισκόπηση των τριών καμερών της πλάτης. Αυτό σημαίνει πως την ώρα που γράφει κανείς βίντεο (μόνο 1080p/30), βλέπει στην οθόνη τη δείχνουν οι άλλες κάμερες και πατώντας πάνω στη προεπισκόπηση, γίνεται άμεσα η εναλλαγή. Βολική λειτουργία. Κατά τα άλλα, έχουμε όλα τα γνωστά της Samsung, όπως slow motion, 8K βίντεο, ultra steady (με τον ultra wide), τα διάφορα AR emojis και τα λοιπά. Γενικά, δε θα μείνει κανείς παραπονεμένος με το σύστημα καμερών του S21, ούτε όμως είναι κάποια εξέλιξη του περυσινού.



Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το software, έχουμε το One UI 3 της Samsung πάνω από το Android 11, το οποίο τρέχει μια χαρά χάρη στο νέο οκταπύρηνο SoC Exynos 2100 και τα 8GB μνήμης. Γενικά δε παρατηρήσαμε προβλήματα κατά τη χρήση, αλλά επειδή η συσκευή ήταν pre-production, δε μπορέσαμε να δούμε και πραγματικά τις επιδόσεις και την αυτονομία καθώς η Samsung μας συμβούλευσε πως η συγκεκριμένη συσκευή είναι μεν πλήρως λειτουργική αλλά δεν είναι για benchmarking. Τα πάντα τρέχουν γρήγορα, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η εταιρεία θα έπρεπε να φροντίσει ώστε όλοι οι χρήστες σε όλο τον κόσμο, να παίρνουν την ίδια συσκευή, και όχι κάποιοι το Snapdragon 888 (που κυκλοφορεί σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ) και οι υπόλοιποι  τον Exynos. Από εκεί και πέρα, μια από τις αγαπημένες λειτουργίες του υπογράφοντα είναι το Samsung Dex, το οποίο από τη μια υποστηρίζει άμεση σύνδεση με υπολογιστή, με το ειδικό software που τρέχει στα Windows 10 να επιτρέπει άμεσο drag and drop αρχείων από το smartphone στο PC και αντίστροφα, αλλά και πλήρη χρήση της συσκευής μέσα από τα Windows. Και από την άλλη, υπάρχει και το πατροπαράδοτο DeX, όπου ειδικό interface εμφανίζεται στην οθόνη όταν το S21 συνδεθεί με αυτή μέσω καλωδίου USB Type-C σε HDMI. Όσον αφορά στους gamers, ο game launcher της Samsung είναι εξαιρετικός, προσφέροντας ευκολίες και μπόλικες χρήσιμες πληροφορίες σε όσους παίζουν games στο smartphone. Γενικότερα, το software της Samsung είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κάποιος θα επέλεγε συσκευή της, γιατί πλέον προσφέρει πολλά και το κάνει με ευκολία.



Το Samsung Galaxy S21 είναι μια περίεργη συσκευή. Αναμφίβολα είναι ένα καλό flagship τηλέφωνο, με καλές κάμερες, χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το προκάτοχό του, εξαιρετική οθόνη και σίγουρα εύχρηστο software. Από την άλλη, δε μπορεί να αποτελέσει λόγο αντικατάστασης του S20, καθώς δε  και μάλλον στοχεύει από τη μια σε κατόχους παλαιότερων συσκευών της Samsung και από την άλλη σε όλους τους άλλους που θέλουν ένα flagship Android smartphone με κόστος κάτω από €1000, κάτι που έχει καταντήσει σπάνιο. Η Samsung έκανε όμως πολλές παραχωρήσεις για να κρατήσει τη τιμή οριακά χαμηλότερη από τα €1000. Πλαστική πλάτη, χαμηλότερης ανάλυση οθόνης που είναι flat και όχι curved, αφαίρεση φορτιστή και ακουστικών, ελάχιστη εξέλιξη του συστήματος καμερών. Πολλές από αυτές τις παραχωρήσεις ο περισσότερος κόσμος δε θα τις καταλάβει, με εξαίρεση βέβαια την έλλειψη φορτιστή, αλλά σίγουρα είναι αλλαγές που «χτυπάνε» στο μάτι. Η προσέγγιση της Samsung θυμίζει Apple, με τη Samsung να φαίνεται πως πιστεύει ότι παίζει μπάλα μόνη της στο χώρο του Android. Και η αλήθεια είναι πως με τα προβλήματα που έχει η Huawei με τις ΗΠΑ, ο μοναδικός πραγματικός ανταγωνισμός της, τουλάχιστον όσον αφορά στα flagship τηλέφωνα, είναι εταιρίες όπως η Xiaomi και η OnePlus.

Σημ. Δεν βάζουμε βαθμολογία στο Samsung Galaxy S21 καθώς είχαμε στη διάθεσή μας pre-production συσκευή και έτσι δε μπορούμε να κρίνουμε επιδόσεις και αυτονομία. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μέγεθος και βάρος που το καθιστούν εύχρηστο
  • Κορυφαίο software (OneUI)
  • Όμορφη οθόνη
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πολλά downgrades έναντι του S20
  • Έλλειψη φορτιστή και ακουστικών από τη συσκευασία
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*