Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy S22 Ultra Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Samsung παρουσίασε την νέα σειρά Galaxy S22, με το Samsung Galaxy S22 Ultra να είναι το μεγαλύτερο, ακριβότερο, κορυφαίο και εντελώς ξεχωριστό μοντέλο της σειράς καθώς ενσωματώνει το S-Pen. Αλλά ας τα δούμε όλα αναλυτικά.



Η Samsung παρουσίασε τη νέα σειρά των Galaxy S22 smartphone της, τα S22, S22+ και S22 Ultra. Τα τηλέφωνα είναι σε φάση προπαραγγελίας από τα καταστήματα, με το Ultra να κυκλοφορεί στης 25 Φεβρουαρίου ενώ τα άλλα δυο να καθυστερούν αρκετά (στην Ελλάδα τουλάχιστον) και να ΄γινονται διαθέσιμα σε ένα περίπου μήνα από τώρα, στις 11 Μαρτίου!  Το Galaxy S22 Ultra είναι το κορυφαίο από τα τρια και φυσικά το ακριβότερο. Το έχουμε στα χέρια μας και το χρησιμοποιούμε αρκετές μέρες για να έχουμε μια καλή άποψη. Κυκλοφορεί σε 3 εκδόσεις, στα 128GB με 8GB μνήμη και 256GB ή 512GB  με 12GB μνήμης, με κόστος που ξεκινάει από τα €1299, χρήματα αν μη τι άλλο πραγματικά πολλά. Και εδώ ο χρήστης πρέπει να επιλέξει με προσοχή τη χωρητικότητα που τον ενδιαφέρει γιατί πλέον όλη η σειρά δε διαθέτει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου. Πηγαίνοντας στα της συσκευασίας, οι περσινές  «περικοπές» υφίστανται και φέτος, καθώς η Samsung έχει αφαιρέσει από τη συσκευασία τόσο το φορτιστή όσο και τα ακουστικά και στη πραγματικότητα αυτό που παίρνει κανείς είναι το ίδιο το τηλέφωνο και ένα type-c σε type-c καλώδιο.  



Πιάνοντας τη συσκευή στα χέρια, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι το μέγεθός της. Το Galaxy S22 Ultra είναι μεγάλο και βαρύ και σου δίνει μια αίσθηση ότι θα σου φύγει από τα χέρια. Μια θήκη είναι μάλλον απαραίτητη τόσο για τη προστασία όσο και για το καλύτερο grip. Σίγουρα δε βοηθάει στο κράτημά του το γεγονός ότι είναι φαρδύτερο από άλλα μεγάλα τηλέφωνα, ωστόσο η Samsung έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε να χωρέσει όσο περισσότερη οθόνη γίνεται σε αυτό το μέγεθος.



Η διαγώνιος είναι 6,8’’ και στην πραγματικότητα, όλη σχεδόν η πρόσοψη καλύπτεται από τη πανέμορφη, φωτεινή και με υπέροχα χρώματα Dymanic AMOLED 2X οθόνη ανάλυσης 3080x1440 pixel. Το γυαλί πάνω από την οθόνη είναι το τεχνολογίας Gorilla Glass Victus+ (όπως και η πλάτη), το οποίο είναι και το ανθεκτικότερο όλων. Τα bezel είναι ανύπαρκτα, με την οθόνη στο πλάι να είναι αρκετά κυρτή κάτι που κάποιοι θα αγαπήσουν και κάποιοι θα ξενερώσουν. Το μοναδικό που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους λίγους, είναι η -μικρή πάντως- τρύπα στο πάνω μέρος για τη selfiecam. Ακόμα και το κεντρικό ακουστικό είναι καλά κρυμμένο. Είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, προσφέροντας εξαιρετικά χρώματα (και αρκετές ρυθμίσεις μέσα από τις σχετικές επιλογές), άριστες γωνίες θέασης και υψηλή φωτεινότητα. Σύμφωνα με τη Samsung, η μέγιστη φωτεινότητα της οθόνης φτάνει στα 1750nits, κάτι βέβαια που επιτυγχάνεται μόνο σε περιβάλλον HDR και προφανώς μάλλον σε κάποιο μικρό κομμάτι της οθόνης. Εμείς καταφέραμε να μετρήσουμε 1500nits σε HDR με λευκό παράθυρο που καλύπτει περίπου το 20% της οθόνης. Σε κανονικές συνθήκες, η μέγιστη τιμή φωτεινότητας που μετρήσαμε έφτασε στα 680nits. Το panel είναι high refresh και υποστηρίζει 120Hz και στη στη μέγιστη ανάλυση του. Το frame rate να είναι μεταβλητό, δηλαδή η οθόνη δε λειτουργεί πάντα στα 120Hz αλλά ο ρυθμός ανανέωσης αυξομειώνεται ανάλογα με το τι τρέχει στην οθόνη, με το ελάχιστο frame rate να μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1Hz, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια.  Η οθόνη επιπλέον προσφέρει πλήρη υποστήριξη σε HDR10+, κάτι που καθιστά τη θέαση σχετικού περιεχομένου ακόμα καλύτερη. Κάτι άλλο που έχει προσθέσει στην οθόνη η Samsung είναι η τεχνολογία Vision booster. Χρησιμοποιώντας την AI του επεξεργαστή, το τηλέφωνο ρυθμίζει καλύτερα τα pixel της οθόνης όταν αυτή βρίσκεται κάτω από το ηλιακό φως και αυξάνει τη φωτεινότητα στο μέγιστο, ούτως ώστε να μην βγαίνει ξεπλυμένη η εικόνα (λόγω της υψηλής φωτεινότητας) αλλά να έχει σωστή απεικόνιση. Στη πράξη, αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως το panel ακόμα και κάτω από το έντονο ηλιακό φως, είναι μια χαρά ευκρινές.



Τα βασικά πλήκτρα του (power και volume control) βρίσκονται στην δεξιά πλευρά και η πρόσβαση σε αυτά είναι εύκολη (αν και τα volume controls είναι λίγο πιο ψηλά από όσο θα θέλαμε)  όπως εύκολα και άνετα χρησιμοποιεί κάποιος τον ενσωματωμένο στην οθόνη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτός δε, είναι εξαιρετικά ακριβής και αστραπιαία γρήγορος, ξεκλειδώνοντας ταχύτατα το τηλέφωνο. Τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του τηλεφώνου είναι εντελώς επίπεδα, με τη πάνω πλευρά να διαθέτει ένα μικρόφωνο και στην άκρη, στην ένωση με την οθόνη το ακουστικό, που λειτουργεί και σαν δεύτερο ηχείο. Στο κάτω μέρος του τηλεφώνου έχουμε τη θύρα Type-C USB (είναι USB 3.2), τη θέση για τις κάρτες sim, το βασικό μικρόφωνο μαζί το βασικό ηχείο και φυσικά το s-pen, τοποθετημένο στην ειδική εσοχή που διαθέτει το S22 Ultra. Ο ήχος που παράγει το ζεύγος ηχείων είναι δυνατός, καθαρός και ισοροοπημένος, ενώ υποστηρίζεται και Dolby Atmos με το χρήστη να έχει και κάποιες επιλογές παραμετροποίησης του ήχου μέσα από την αντίστοιχη επιλογή του software.



Όσον αφορά στο S-Pen, το τηλέφωνο είναι το δεύτερο στη σειρά S που είναι συμβατό με αυτό, καθώς και το S21 Ultra το υποστήριζε, όμως είναι το πρώτο που μπορεί να το δεχτεί και να το αποθηκεύσει στο σώμα του. Με το που θα αφαιρέσει κανείς το S-pen, ένα pop up παράθυρο εμφανίζεται στην οθόνη με όλες τις διαθέσιμες επιλογές, οι οποίες είναι πραγματικά πολλές, αλλά όχι κάτι διαφορετικό από ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα στα Note τηλέφωνα. Μπορεί κανείς να πάρει άμεσα χειρόγραφες σημειώσεις σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται στο λειτουργικό, με το software να μπορεί να τις μετατρέψει σε digital κείμενο (διαβάζει και ελληνικά το OCR) αν και πρέπει να κάνεις σχετικά ευανάγνωστα γράμματα. Είναι δυνατό να τραβήξουμε φωτογραφίες ή και βίντεο και να σημειώσουμε πάνω τους, να δημιουργήσουμε AR doogles, να διαλέξουμε ένα κομμάτι της οθόνης (πχ κάτι σε μια σελίδα internet) και να σημειώσουμε πάνω του ή απλά να ζωγραφίσουμε με κάποια από τις διαθέσιμες εφαρμογές. Φυσικά, το S-Pen μπορεί να αξιοποιηθεί και σαν τηλεχειριστήριο σε διάφορες λειτουργίες του τηλεφώνου όπως για παράδειγμα στη φωτογραφική μηχανή, για εξ αποστάσεως έναρξη εγγραφής βίντεο ή φωτογράφιση. Όλα τα παραπάνω βέβαια τα έκανε κανείς με τα Note και με το S21 Ultra, όμως φέτος το s-pen είναι ακόμα ταχύτερο, καθώς το latency έχει στα 2,9ms (από τα περίπου 9 πέρυσι). Προφανώς μία τέτοια διαφορά είναι πρακτικά αδύνατο να την αντιληφθούμε με γυμνό μάτι, στη πράξη αυτό που νοιώθει ο χρήστης είναι ότι στην οθόνη εμφανίζεται άμεσα ότι ο χρήστης σημειώνει.



Όσον αφορά τώρα στη πλάτη, έχουμε και εδώ γυαλί Gorilla Glass Victus + με τη Samsung να έχει επιλέξει μια ματ επίστρωση, η οποία πέρα από το γεγονός ότι είναι πανέμορφη, βοηθάει ώστε να μη μένουν αποτυπώματα πάνω στην επιφάνεια. Στη πλάτη βρίσκεται και το τετραπλό σύστημα καμέρων, με κάθε μια να είναι τοποθετημένη στο δικό της camera bump.  Ένα πέμπτο «νησί» ενσωματώνει τον αισθητήρα υπερύθρων που βοηθάει ώστε να γίνει καλύτερα και ταχύτερα η εστίαση, κυρίως όταν χρησιμοποιείται ο βασικός αισθητήρας. Όσον αφορά στις κάμερες, όλες ενσωματώνουν dual pixel PDAF auto focus και σαν γενικά specs, ακολουθούν τα αντίστοιχα του S21 Ultra.. Συγκεκριμένα, βρίσκουμε ένα αισθητήρα των 108MPixel πίσω από φακό f/1.8, με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή, ένα ultra wide αισθητήρα 12Mpixel πίσω από φακό f/2.2 (αυτοί οι δυο είναι ίδιοι με του S21 Ultra)  ένα αισθητήρα 10Mpixel πίσω από φακό f/2.4 με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή ο οποίος λειτουργεί σαν telephoto με 3x zoom και τέλος ένα periscope φακό f/4.9 με 10x οπτικό zoom που χρησιμοποιεί αισθητήρα στα 10Mpixel. Οι δυο τελευταίοι όμως είναι μικρότεροι σε μέγεθος σε σχέση με τους αντίστοιχους του S21 Ultra. Όσον αφορά στη selfie cam που είναι μέσα στην οθόνη, αυτή έρχεται αισθητήρα 40Mpixel, φακό f/2.2 και autofocus, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα, μπόλικα portrait mode εφέ και δυνατότητα βίντεο 4K στα 60fps (κάτι που ισχύει για όλες τις κάμερες).



Στη παρουσίαση του unpacked, η Samsung αναφέρθηκε περισσότερο από όλα στις κάμερες και κυρίως στο τομέα της χρήσης τους το βράδυ, καθώς το AI του νέου SoC μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα. Και η αλήθεια είναι πως το σύνολο των καμερών προσφέρουν πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η βασική κάμερα την ημέρα είναι εξαιρετική.


Ultra wide / Main / 3x / 10x


Ultra wide / Main / 3x / 10x

Το βράδυ, ακόμα και χωρίς το Night Mode τα πηγαίνει καλά αλλά το Night mode βελτιώνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.


Ultra wide / Main / 3x / 10x (νύχτα)

 
Ultra wide / Main / 3x / 10x (nightmode)

Ο ultrawide τα καταφέρνει καλά τη μέρα αλλά όχι τόσο τη νύχτα, κάτι που όμως αλλάζει άμεσα με τη χρήση του Night Mode. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν macro καθώς μπορεί να εστιάσει πολύ κοντά σε αντικείμενα (καθώς έχει και auto focus).


Ultra wide / Main / 3x / 10x


Ultra wide / Main / 3x / 10x (νύχτα)


Ultra wide / Main / 3x / 10x (nightmode)

Όσον αφορά στο ζεύγος των telephoto, λειτουργούν εξαιρετικά, κυρίως τη μέρα, προσφέροντας καλές μακρινές λήψεις ακόμα και φτάνοντας σε digital zoom της τάξης του 20x-30x, με το μέγιστο να είναι το 100x το οποίο υπάρχει περισσότερο για τα νούμερα, χωρίς να σημαίνει ότι οι λήψεις σε 100x είναι άχρηστες. Το βράδυ χρειάζεται το Night Mode για να προσφέρουν καλό αποτέλεσμα, αλλά απαιτείται και σταθερό χέρι καθώς το κλείστρο μένει ανοιχτό ακόμα και 6sec (στον 10x zoom). 


Ultra wide / Main / 3x / 10x

Αλλά και η selfie κάμερα τα καταφέρνει εξαιρετικά και τη νύχτα, κυρίως με το Night Mode.


Selfie χωρίς/με portrait mode


Selfie χωρίς/με portrait mode

Κάτι που έχει αναβαθμιστεί πραγματικά πολύ χάρη στην ΑΙ, είναι το portrait mode, το οποίο πλέον υποστηρίζει και Night Mode (και στη selfie camera).


Portrait mode

Το αποτέλεσμα που παίρνει κανείς είναι πραγματικά πανέμορφο, με τον αλγόριθμο να καταλαβαίνει πολύ καλά ακόμα και τις τρίχες από τα μαλλιά και να τις ξεκολλάει από το background άνετα. Κατά τα άλλα, έχουμε όλα τα γνωστά της Samsung, όπως slow motion, 8K βίντεο, ultra steady (με τον ultra wide και το βασικό με δυνατότητα εναλλαγής), HDR10+ βίντεο τα διάφορα AR emojis και τα λοιπά.


4Κ60 με τη selfie κάμερα που έχει auto focus

Στο βίντεο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όλες τις κάμερες σε αναλύσεις μέχρι 4K30, εναλλάσοντας μεταξύ τους και μόνο όταν γυρνάμε από και προς τη selfie υπάρχει ένα μικρό κόψιμο.


4k30 με όλους τους φακούς


4k60 με τον 3x zoom


4k60 με τον 10x zoom


4k60 με τη βασική κάμερα


4k60 με την ultra wide κάμερα


4k30 με όλες τις κάμερες, HDR10+


8k24 με τη βασική κάμερα


1080p60 Supersteady με την Ultrawide και τη βασική κάμερα

Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το software, έχουμε το One UI 4 της Samsung πάνω από το Android 12, το οποίο τρέχει μια χαρά χάρη στο νέο οκταπύρηνο SoC Exynos 2200 και τα 8GB μνήμης (στην έκδοση της δοκιμής μας). Το One UI είναι πραγματικά πανέμορφο και εξαιρετικά εύχρηστο, προσφέροντας στο χρήστη όλα όσα ζητάει ενώ και η CPU σε γενικές γραμμές δε πρόκειται να απογοητεύσει το περισσότερο κόσμο. Έχουμε εξαιρετικό multitasking το οποίο χάρη και στο S-Pen είναι ακόμα καλύτερο, εξαιρετικό integration με όλο το οικοσύστημα της Samsung αλλά και ειδικότερα με τα νέα Galaxy Tab S8 που ανακοινώθηκαν παρέα με τα S22, ρυθμίσεις για τα πάντα, always on οθόνη με πάμπολες επιλογές. Γενικότερα, η εμπειρία χρήσης παίρνει άριστα. Από εκεί και πέρα, μια από τις αγαπημένες λειτουργίες του υπογράφοντα είναι το Samsung Dex, το οποίο από τη μια υποστηρίζει άμεση σύνδεση με υπολογιστή, με το ειδικό software που τρέχει στα Windows 10 να επιτρέπει άμεσο drag and drop αρχείων από το smartphone στο PC και αντίστροφα, αλλά και πλήρη χρήση της συσκευής μέσα από τα Windows. Και από την άλλη, υπάρχει και το πατροπαράδοτο DeX, όπου ειδικό interface εμφανίζεται στην οθόνη όταν το S21 συνδεθεί με αυτή μέσω καλωδίου USB Type-C σε HDMI. Όσον αφορά στους gamers, ο game launcher της Samsung είναι εξαιρετικός, προσφέροντας ευκολίες και μπόλικες χρήσιμες πληροφορίες σε όσους παίζουν games στο smartphone. Γενικότερα, το software της Samsung είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κάποιος θα επέλεγε συσκευή της, γιατί πλέον προσφέρει πολλά και το κάνει με ευκολία.



Ναι μεν τα πάντα τρέχουν γρήγορα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η εταιρεία θα έπρεπε να φροντίσει ώστε όλοι οι χρήστες σε όλο τον κόσμο, να παίρνουν την ίδια συσκευή για να έχουν την ίδια εμπειρία χρήσης, και όχι κάποιοι το Snapdragon 8 Gen 1 (που κυκλοφορεί σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ) και οι υπόλοιποι τον Exynos. Και αυτό γιατί για ακόμα μια φορά η GPU του Exynos φαίνεται πως είναι υποδεέστερη του Adreno 730, παρόλο που είχαμε πραγματικά μεγάλες προσδοκίες. Η συνεργασία της Samsung με την AMD «γέννησε» την Xclipse 920 GPU και πραγματικά περιμέναμε πως και πώς να δούμε πως αυτή αποδίδει. Ξεκινώντας από το 3D Mark, πήραμε ένα αποτέλεσμα της τάξης των 7421 πόντων, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Andreno 660 που έχουν οι Snapdragon 888, όμως στο Stress test οι επιδόσεις μειώθηκαν αρκετά γρήγορα φτάνοντας στο τέλος στις 4745 πόντους. .


Τα αποτελέσματα του 3D Mark

Συνεχίζοντας τη προσπάθειά να δούμε πως αποδίδει η GPU, στραφήκαμε στα παιχνίδια ξεκινώντας από το αρκετά βαρύ Genshin Impact. Το αποτέλεσμα (με όλα τα εφέ στο max και στα 60fps) δεν μας άρεσε καθόλου, με το frame rate να παίζει μεταξύ 30 και 50 fps, με το παιχνίδι να φαίνεται πως είχε κάποια προβλήματα frame pacing. Βάλαμε μετά το Titan Quest, ένα σχετικά ελαφρύ παιχνίδι με unlimited frame rate, έχοντας την οθόνη ρυθμισμένη στη native ανάλυση. Στα μενού του παιχνιδιού (πχ βάζοντας το χάρτη) το frame rate έφτανε στα 100-120fps (το βλέπαμε τόσο μέσα από το GPU watch της Samsung που ενεργοποιείται από τα developer options όσο και μέσα από το frame rate που δείχνει το παιχνίδι).


Το frame rate στο Titan Quest είναι στα 56fps χωρίς να γίνεται κάτι ιδιαίτερο

Όμως, μέσα στο game, το frame rate ήταν γύρω στα 40-50fps, φτάνοντας στα 80 μόνο εφόσον ρυθμίσαμε όλα τα εφέ στο low (ή off). Το ίδιο παιχνίδι παίζει με 60-100fps στο Mi 11 Ultra με τον Snapdragon 888 και σε αντίστοιχη ανάλυση. Σε κάθε περίπτωση, το GPU load δε ξεπέρναγε το 50%! Εγκαταστήσαμε και το Call of Duty το οποίο ναι μεν έπαιξε μια χαρά, όμως από τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού είχαμε μοναδική επιλογή Low για τα γραφικά. Πιθανόν αυτό να αλλάξει σύντομα μόλις γίνει whitelist η GPU από το παιχνίδι.


Στο Call of Duty, η μοναδική διαθέσιμη επιλογή γραφικών είναι το Low

Φορτώσαμε και ένα ακόμα απαιτητικό παιχνίδι, το BattleChasers Nightwar όπου και εδώ παρατηρήσαμε χαμηλό frame rate σε σχέση με το Mi 11 Ultra και τον Snapdragon 888.


Η GPU είναι στο 100% και το frame rate κάτω από 60fps

Οι δοκιμές συνεχίστηκαν και στους αγαπημένους μας emulator, οι οποίοι έχουν βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες ενώ έχει προστεθεί και ο AetherSX2 που κάνει PS2 emulation. Το πρώτο σοκ μας ήρθε προσπαθώντας να δοκιμάσουμε τους διάφορους emulator σε OpenGL mode καθώς όλοι μα όλοι (Dolphin για Wii/Gamecube, AetherSX2 για PS2 και Citra για 3DS) “έσκασαν”, με το τηλέφωνο να γυρνάει στο OneUI 4.0. Μόνο στον PPSSPP για PSP καταφέραμε να ξεκινήσουμε game, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τελικά το ίδιo. Έχοντας δοκιμάσει εκατοντάδες συσκευές με διάφορα chipset, κάτι τέτοιο δε το έχουμε ξανασυναντήσει. Χαμηλές επιδόσεις σίγουρα, αλλά «μπαμ» και έξοδος από την εφαρμογή, ποτέ. Φαίνεται πως τα προβλήματα που έχουν οι OpenGL driver της AMD στα Windows μεταφέρθηκαν και στο Android. Ίσως η κατάσταση αυτή φτιάξει μελλοντικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να παίξει κανείς σε emulator με OpenGL (τα ίδια θέματα είχαμε και στο S22+). Επιλέγοντας Vulkan, στους παραπάνω emulator (με εξαίρεση τον Citra που δεν έχει τέτοια επιλογή) καταφέραμε να παίξουμε αρκετά παιχνίδια, όμως οι επιδόσεις που πήραμε ήταν χειρότερες από αυτές του Adreno 660. Το GoW Chains of Olympus είχε σταθερά 60fps σε ανάλυση 4x της βασικής έχοντας 100% GPU utilization (στο Adreno 660 παίζουμε με 6x). Αντίστοιχα, στο Mario Kart του Wii στον επίσημο Dolphin (έκδοση 5.0.16009), η GPU μας έδωσε σταθερά 60fps σε ανάλυση 720p (2x της native) ενώ στο Adreno 660 παίξαμε με 60fps σε 1080p (3x της native). Τέλος, φτάνοντας στον εξαιρετικά απαιτητικό AetherSX2 για PS2 και παίζοντας το God of War 2, μόνο σε ανάλυση SD ανάλυση (1x, GPU load 70-100%) μπορέσαμε να παίξουμε και αυτό υπό συνθήκες, καθώς το παιχνίδι είχε πολλά slow down ακόμα και στα 15-20fps (μάλλον και λόγω στιγμιαίου throttling από θέρμανση), ενώ με τον Snapdragon 888 παίζουμε ακόμα και σε 3x (1080p) μέχρι να ζεσταθεί η Adreno, αλλά σε 720p (2x) άνετα με 60fps.  Και αν θεωρήσουμε τους emulator μια niche αγορά (που όμως δείχνει σε κάποιο βαθμό την απόδοση της GPU και για αυτό τους χρησιμοποιούμε) τα προβλήματα που είδαμε στα παιχνίδια μας ανησύχησαν αρκετά.



Το Samsung Galaxy S22 Ultra είναι μια πραγματικά πλήρης συσκευή ενώ και κατασκευαστικά είναι άριστο (με πιστοποίηση IP68). Διαθέτει ένα πλήρες σύστημα καμερών, τη καλύτερη ίσως οθόνη που έχουμε δει σε όλους τους τομείς, εξαιρετικό ήχο, ενώ επιπλέον είναι και το μοναδικό τηλέφωνο της σειράς που μπορεί να λειτουργήσει σαν Note, καθώς ενσωματώνει και το S-pen. Ωστόσο, τα θέματα που αντιμετωπίσαμε με τη GPU του Exynos 2200 μας άφησαν με ανάμεικτα συναισθήματα. Επειδή βέβαια είναι η πρώτη τέτοια υλοποίηση στο κόσμο του Android, είναι πιθανό να έχουμε σύντομα βελτιστοποιήσεις στα games, αλλά αυτή τη στιγμή, όπως το είδαμε, η GPU υστερεί σημαντικά σε επιδόσεις ακόμα και κόντρα στην Adreno 660 του Snapdragon 888. Τώρα, θα αναβάθμιζε κανείς από το S21 Ultra; Μάλλον δύσκολα καθώς πέρα από τη ταχύτερη φόρτιση και το S-pen, οι βελτιώσεις είναι ελάχιστες. Ναι μεν θεωρητικά το σύστημα καμερών είναι καλύτερο αλλά λόγω software και όχι hardware, η Samsung όμως μας έχει συνηθίσει να φέρνει πολλές από τις βελτιώσεις των νέων συσκευών και στη προηγούμενη γενιά. Περισσότερο σαν μια αναβάθμιση για κατόχους παλαιότερων συσκευών είναι, καθώς σίγουρα είναι αρκετά καλύτερο από το Note 20 και τα S20. Ακόμα και έτσι πάντως, τα χρήματα είναι πραγματικά πολλά ενώ μικρά downgrades σε ποσότητα μνήμης και μέγεθος των telephoto αισθητήρων δε μπορούν να περάσουν αμελητέα σαν νούμερα και ας μην είναι ορατά στη χρήση. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικές κάμερες
  • Κορυφαία κατασκευή
  • Μοναδική οθόνη
  • Το S-Pen αναβαθμίζει την εμπειρία χρήσης
  • Η ταχύτερη φόρτιση σε Samsung smartphone
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μεγάλο και κάπως άβολο
  • Τα θέματα με τη GPU
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*