Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy S8/S8+ Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Λίγο καθυστερημένα δημοσιεύουμε την παρουσίαση των νέων Galaxy S8/S8+, αλλά όπως λέει και η παροιμία, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Άλλωστε, έχοντας περάσει ένα μήνα συνεχόμενης, καθημερινής χρήσης  με το S8+ και έχοντας δουλέψει παράλληλα και το μικρότερο S8 για 2 εβδομάδες, τα συμπεράσματά μας είναι τα πληρέστερα που θα μπορούσαμε να έχουμε.



Άλλη εισαγωγή δεν χρειάζεται, καθώς πλέον τα δυο νέα smartphones της Samsung είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Δυο συσκευές που κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους πάντες όταν αποκαλύφθηκαν επίσημα σε Λονδίνο (ο υπογράφων ήταν εκεί) και Νέα Υόρκη. Εντυπωσιασμός που συνεχίζει να προκαλείται κάθε φορά που κάποιος ακόμα τα βλέπει για πρώτη φορά. Η αλήθεια είναι πως η Infinity Display όπως ονομάζει η Samsung τη νέα οθόνη διαγωνίου 6,2’’ (5,5’’ στο S8) μαγνητίζει τα βλέμματα. Με τη πρόσοψη να είναι σχεδόν χωρίς bezel, η οθόνη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μπροστινού μέρους των δυο συσκευών. Για να το πετύχει η εταιρεία προφανώς επαναφέρει την οθόνη τύπου Edge στα δυο πλαϊνά μέρη, αφαιρώντας ταυτόχρονα τα πλήκτρα που μέχρι πρόσφατα υπήρχαν στο κάτω μέρος της, ακόμα και το λογότυπο της εταιρείας στο πάνω μέρος. Με αναλογίες πλευρών 18,5:9, η νέα οθόνη είναι ultra-widescreen και λειτουργεί σε ανάλυση 2960x1440. Με αυτό τον τρόπο, προσφέρει περισσότερο ύψος για εμφάνιση δεδομένων, χωρίς τελικά η συσκευή να δυσκολεύει περισσότερο το χρήστη να την κρατήσει. Και αυτό γιατί το πλάτος του S8+ είναι για παράδειγμα παραπλήσιο με αυτό του S7 Edge (των 5,7’’ διαγωνίου) και έτσι κάποιος το κρατά εύκολα με το ένα χέρι. Τα πλήκτρα ελέγχου έχουν «μπει» μέσα στην οθόνη, στο κάτω μέρος, με τη νεότερη έκδοση του firmware μάλιστα να υποστηρίζει τη δυνατότητα να τα κρύβουμε όταν χρησιμοποιούμε κάποιες εφαρμογές και αυτά να εμφανίζονται όταν το θελήσουμε. Ο διαθέσιμος χώρος στην οθόνη είναι πραγματικά εντυπωσιακός, κάτι που γίνεται περισσότερο αντιληπτό όταν ενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα παράλληλης εκτέλεσης δυο εφαρμογών. Τα δυο παράθυρα καταλαμβάνουν από μισή οθόνη (κάτι που ωστόσο μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας), και ο χρήστης μπορεί να βλέπει άνετα τόσο τα mail του όσο και μια σελίδα στο Internet.



Η εύλογη ερώτηση που θα έκανε ο καθένας είναι τι παίζει με τις εφαρμογές και πως αυτές προσαρμόζονται στη νέα αναλογία οθόνης, αφού οι περισσότερες (αν όχι όλες) είναι φτιαγμένες για ανάλυση με αναλογίες 16:9. Υπάρχουν δυο τρόποι εμφάνισης, όπου στον ένα οι εφαρμογές παίζουν κανονικά σε 16:9. Ο δεύτερος ουσιαστικά κάνει ένα μικρό stretch στο ύψος για να γίνει η εφαρμογή full screen. Η σχετική επιλογή υπάρχει με μορφή εικονιδίου στο πάνω δεξί μέρος κάθε ανοιχτής εφαρμογής, όταν ανοίξουμε το multitasking window με όλες τις εφαρμογές που τρέχουν. Προφανώς τα Android apps σιγά σιγά θα αναβαθμίζονται προσφέροντας native υποστήριξη (πχ Facebook, Google apps κτλ) αλλά υπάρχουν και εφαρμογές που δυσκολεύονται να τρέξουν σε stretch mode (πx DJI Go app). Όσον αφορά στα άλλα software χαρακτηριστικά που αφορούν στην οθόνη, έχουμε την επιστροφή των Edge apps, ενώ προσφέρεται δυνατότητα για ενεργοποίηση του blue light filter για πιο ξεκούραστη χρήση το βράδυ. Από εκεί και πέρα, η ίδια η οθόνη είναι σκέτη απόλαυση, προσφέροντας στο χρήστη όλα όσα έχει συνηθίσει από ένα Super AMOLED panel. Ζωντανά χρώματα, άπειρη αντίθεση αλλά και υψηλή φωτεινότητα η οποία είναι αρκετή για να βλέπουμε άνετα κάτω από το φως του καλοκαιρινού ήλιου.



Από τη στιγμή όμως που η οθόνη καλύπτει όλη τη πρόσοψη, τι γίνεται με τις άλλες λειτουργίες που γίνονταν μέσω του βασικού πλήκτρου; Εδώ τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Για παράδειγμα, το διπλό κλικ που έκανε κανείς μέχρι σήμερα σε κάθε Samsung για άμεση ενεργοποίηση της κάμερας, έχει μεταφερθεί στο power button που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά (σε σωστό, εργονομικά, σημείο). Το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει να κάνει με το άμεσο ξεκλείδωμα της συσκευής μέσω δακτυλικού αποτυπώματος. Καθώς ο σχετικός αισθητήρας έχει μεταφερθεί στο πίσω μέρος, ακριβώς δίπλα από την κάμερα, είναι αδύνατο να ξεκλειδώσει κανείς το τηλέφωνο όταν αυτό βρίσκεται πάνω στο γραφείο. Πρέπει να το πάρει στα χέρια και να βάλει το δάχτυλο στο σχετικό σημείο (κάτι που στην αρχή απαιτεί χρόνο και εξάσκηση για να μην πατά την… κάμερα). Για να βοηθήσει το χρήστη να κάνει το ξεκλείδωμα ταχύτερα, η Samsung έχει ενσωματώσει δυο ακόμα τρόπους (πέρα από τα κλασσικά με pin και pattern). Ο ένας ονομάζεται αναγνώριση προσώπου και χρησιμοποιεί τη μπροστινή κάμερα. Δεν είναι κακός, ωστόσο δεν είναι τόσο ασφαλής καθώς μπορεί κάποιος να το προσπεράσει χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία. Ο δεύτερος έρχεται από το Note 7 και είναι η χρήση της ίριδας του ματιού. Πάνω από την κεντρική οθόνη βρίσκουμε ένα ειδικό αισθητήρα που διαβάζει αστραπιαία την ίριδα και ξεκλειδώνει τη συσκευή. Κανένας από τους δυο τρόπους βέβαια δε λειτουργεί αν πχ φοράς γυαλιά ηλίου. Και κανένας από όλους αυτούς δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια όταν για παράδειγμα έχει κανείς το κινητό στερεωμένο σε βάση αυτοκινήτου. Είναι προφανές ότι αυτά που αναφέρουμε η Samsung τα έχει σκεφτεί, προτιμώντας να δώσει βάρος στο μέγεθος της οθόνης (χωρίς να μεγαλώσει τις διαστάσεις της συσκευής). Το μόνο που θα μπορούσαμε εμείς να παρατηρήσουμε είναι ότι ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω στο power button (ή ακόμα και στο Bixby button), όπως συμβαίνει σε συσκευές της Sony. Ίσως κάτι τέτοιο γίνει στο μέλλον, ίσως όμως και όχι, γιατί το πάχος των S8/S8+ είναι ελάχιστο.
Τι άλλο όμως συναντάμε στη συσκευή; Στο κάτω μέρος έχουμε το νέο βύσμα τροφοδοσίας/σύνδεσης τύπου USB Type-C με τη συσκευασία να περιέχει και δυο μετατροπείς, ένα σε micro USB για χρήση παραδοσιακού καλωδίου και ένα σε κανονικό βύσμα USB για χρήση OTG. Η έξοδος ακουστικών είναι επίσης στο κάτω μέρος μαζί με το μονοφωνικό ηχείο, το οποίο η αλήθεια είναι πως ούτε πολύ δυνατό είναι ούτε τα καταφέρνει καλά όσον αφορά στην ποιότητα, με το αντίστοιχο του S7 Edge να μας έχει δώσει την εντύπωση πως είναι καλύτερο. Τα ακουστικά όμως της AKG που είναι στη συσκευασία, είναι εξαιρετικά. Στο πάνω μέρος βρίσκουμε το χώρο τοποθέτησης της nano SIM και της micro SD για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου από τα 64GB που διαθέτει η συσκευή. Στη δεξιά πλευρά έχουμε το ζεύγος πλήκτρων για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου και το Bixby button που αναφέραμε νωρίτερα (το οποίο μπορεί να προγραμματιστεί για να τρέχει κάτι άλλο, πέρα από τη Bixby).



Τι είναι όμως ο/η/το Bixby; Πρόκειται για ένα ψηφιακό βοηθό, ο οποίος καταγράφει την καθημερινότητά μας με τη συσκευή και με το πάτημα ενός πλήκτρου, φέρνει στην οθόνη ό,τι κάνουμε συχνά. Τα ξυπνητήρια  και οι σημειώσεις μας εμφανίζονται εδώ, όπως επίσης ο καιρός, το πρόγραμμα των ραντεβού από το ημερολόγιο, οι σελίδες που επισκεπτόμαστε συχνότερες, οι εφαρμογές που τρέχουμε συχνότερα, το καθημερινό activity που καταγράφει το Samsung Health και διάφορα πράγματα ακόμα. Ουσιαστικά είναι μια μορφή των cards της Google, με τη Samsung προσφέρει δικά της app cards για συγκεκριμένες προς το παρόν εφαρμογές. Κάτι ακόμα που συναντάμε στην εφαρμογή είναι ένα shortcut που ενεργοποιεί τη κάμερα και στην ουσία βάζει το Bixby να ψάξει στο Internet για φωτογραφίες σχετικές με αυτές που μόλις βγάλαμε. Η λειτουργία ονομάζεται Bixby Vision και το ποσοστό επιτυχίας είναι μάλλον μικρό, τουλάχιστον στα αντικείμενα γιατί στα μέρη τα πάει αρκετά καλύτερα. Συνολικά η προσπάθεια της Samsung με το Bixby είναι καλή, αλλά όπως και η ίδια εταιρεία έχει πει επανειλημμένα, ο ψηφιακός βοηθός θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να γίνεται καλύτερος.



Η κάμερα που έχει η συσκευή στο πίσω μέρος είναι τεχνικά, η ίδια με των S7/S7 Edge με τη μόνη διαφορά να έρχεται στο software και στις δυνατότητες που αυτό προσφέρει σε επίπεδο επεξεργασίας. Το γεγονός ότι η κάμερα δεν εξελίχθηκε δεν είναι κακό βέβαια, γιατί ήδη η κάμερα των S7 ήταν εξαιρετική. Η selfie cam πάντως είναι σαφώς καλύτερη, κυρίως γιατί για πρώτη φορά έχει auto focus (αν δε το ξέρατε μέχρι τώρα, ήρθε η ώρα: η selfie cam των περισσοτέρων smartphone δεν έχει auto focus). Γενικότερα και οι δυο κάμερες κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους, τόσο σε επίπεδο φωτογραφιών όσο και σε επίπεδο video, κάτι που άλλωστε μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας, αφού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για τα βίντεο του Enternity στο Youtube. Πριν κλείσουμε, αξίζει να πούμε δυο λόγια και για τις επιδόσεις.



Εν έτη 2017 και μιλώντας για ένα flagship smartphone, είναι λογικό να μην έχουμε προβλήματα όσον αφορά στις επιδόσεις. Ο επεξεργαστής της Samsung είναι εξαιρετικός και τρέχει τα πάντα απροβλημάτιστα. Σε αυτό βοηθά τόσο ο ταχύτατος αποθηκευτικός χώρος όσο όμως και τα 4GB μνήμης. Δεν υπάρχει περίπτωση να δει κανείς lag και καθυστερήσεις, άλλωστε κάτι τέτοιο δε θα έπρεπε να συμβαίνει ούτως ή άλλως. Η αλήθεια είναι πάντως πως αν κάποιος αποφασίσει να αλλάξει την ανάλυση της οθόνης (κάτι που επιτρέπει η Samsung) θα παρατηρήσει ένα ελαφρώς ταχύτερο περιβάλλον εργασίας. Αυτό που σίγουρα θα κερδίσει είναι αυτονομία, η οποία με την ανάλυση ρυθμισμένη σε μέγιστη τιμή φτάνει τη 1,5 μέρα χρήσης (1 μέρα εξαιρετικά εντατικής χρήσης), αλλά βάζοντάς την ένα κλικ κάτω, υπάρχει κέρδος μισής ακόμα μέρας.



Έπειτα από πάνω ένα μήνα χρήσης με το S8+, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η συσκευή της Samsung (όπως και το μικρότερων διαστάσεων και κατά τα άλλα ίδιο S8) το πρώτο που έχει πετύχει είναι να διαφοροποιηθεί οπτικά. Είναι ό,τι ομορφότερο μπορεί να βρει κανείς αυτή τη στιγμή εκεί έξω. Εξαιρετικό από πλευράς ποιότητας κατασκευής, εύχρηστο, ελαφρύ, με καλή αυτονομία που σύμφωνα με τη Samsung δε θα μειωθεί με τη πάροδο του χρόνου, καθώς οι νέες μπαταρίες αντέχουν περισσότερο τη φυσικά φθορά χρήσης. Είναι αδιάβροχο όπως και ο προκάτοχός του, τρέχει τα πάντα άνετα, η οθόνη είναι σκέτη απόλαυση και το μόνο μας πραγματικό παράπονο, είναι η κακή εργονομία του αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντήσαμε όλο αυτό το διάστημα. Γιατί κατά τα άλλα, είναι το ομορφότερο και ένα από τα καλύτερα smartphones που έχουμε δει. 
EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Οθόνη
  • Επιδόσεις
  • Κάμερες
  • Επίπεδα ασφαλείας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Υψηλό κόστος σε απόλυτα νούμερα
  • Θέση αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • darthneon
    • Το καπάκι της μπαταρίας είναι από γυαλί? Αν ναι βάλε και αυτό Δημήτρη στα πλην καθώς με την παραμικρή πτώση/σύγκρουση γίνεται σα να έχει φάει σφαίρα. Το έχω πάθει στο S7 Edge. Το γυαλί είναι εντελώς λανθασμένη επιλογή υλικού κατά τη γνώμη μου.

      Επίσης η οθόνη στις Edge συσκευές πρακτικά δεν προστατεύεται από θήκη/μεμβράνη - ασχέτως αν υπάρχουν στο εμπόριο, σε πλαϊνή πτώση δε σε sony τίποτα- και πιθανή αντικατάσταση κοστίζει € 350 στο περίπου. Θεωρώ πως αυτά θα πρέπει να αναφέρονται σε 1 review. Καλά τα specs και η εμφάνιση αλλά να βλέπουμε και τo value for money τόσο σε σχέση με την αγορά όσο και για τα μετέπειτα που μπορεί να χρειαστούν.

*