Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Watch 3 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το νέο Samsung Galaxy Watch 3 είναι ένα ποιοτικό smartwatch με πλήθος από δυνατότητες, που όμως δύσκολα θα αντέξει στο καρπό πάνω από 1-1,5 μέρα χωρίς φόρτιση.

Η σειρά των galaxy smartwatches εμπλουτίστηκε φέτος με ένα νέο μοντέλο, το Samsung Galaxy Watch 3, το οποίο φέρνει πίσω ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της πρώτης γενιάς ρολογιών της εταιρείας. Κυκλοφορεί σε δυο διαστάσεις, μια στα 41mm και μια στα 45mm. Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας το μικρό (κόστος €429) σε χρώμα mystic bronze, το οποίο είναι η αλήθεια πως δεν είναι ότι καλύτερο σε αντρικό χέρι, ειδικά με το ροζ δερμάτινο λουράκι με το οποίο διατίθεται (τύπου 20mm, το οποίο αντικαθίσταται εύκολα από οποιοδήποτε αντίστοιχο λουράκι).




Μέσα στη συσκευασία βρίσκουμε το ίδιο το ρολόι καθώς και τη βάση φόρτισης που διαθέτει ενσωματωμένο το καλώδιο USB. Φορτιστής δεν υπάρχει οπότε ο κάτοχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιο δικό του. Η φόρτιση γίνεται ασύρματα με το ρολόι να ασφαλίζει μαγνητικά πάνω στη βάση. Φυσικά, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε ασύρματο φορτιστή ή ακόμα και το smartphone του εφόσον αυτό υποστηρίζει αντίστροφη ασύρματη φόρτιση. Βάζοντάς το στο χέρι, είναι φανερό πως τα 41mm προορίζονται για μικρότερους καρπούς από του υπογράφοντα, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο φαίνεται μικρό, ενώ ακόμα και το μήκος που έχει το λουράκι είναι μάλλον οριακό, αφήνοντας μόλις τρεις τρύπες διαθέσιμες (αν και αυτές οι λεπτομέρειες αφορούν περισσότερο προσωπικές προτιμήσεις). Πάντως το ρολόι το νοιώθει κανείς στο χέρι σαν ένα κανονικό ρολόι και όχι σαν ένα activity tracker. Έχει βάρος 48γραμμάρια, είμαι κατασκευασμένο από ατσάλι και το γυαλί πάνω από την οθόνη είναι τεχνολογίας Gorilla Glass DX.



Στη δεξιά πλευρά του ρολογιού υπάρχουν δυο πλήκτρα, ανάμεσα από τα οποία βρίσκεται και μια προεξοχή ύψους αντίστοιχου με τα πλήκτρα η λογική της οποίας είναι να μην επιτρέπει τυχαία πατήματα των πλήκτρων από κινήσεις του καρπού, όταν κάποιος φοράει το ρολόι στο αριστερό χέρι. Στο κάτω μέρος υπάρχουν οι αισθητήρες που μετράνε τους παλμούς (με 8 φωτοδιόδους) οι οποίοι χρησιμοποιούνται και για τη μέτρηση της περιεκτικότητας οξυγόνου στο αίμα. Να πούμε επίσης ότι το ρολόι υποστηρίζει τη λήψη καρδιογραφήματος, ωστόσο ακόμα στην Ευρώπη δεν έχει λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση και έτσι αυτή η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη. Στη πρόσοψη συναντάμε την οθόνη AMOLED 1.2’’ η οποία στη μέγιστη φωτεινότητα είναι πραγματικά ιδιαίτερα φωτεινή. Γύρω από την οθόνη, η λεγόμενη κορώνα, εξέχει από το κύριο σώμα κάποια χιλιοστά και η αλήθεια είναι πως απλό πλευράς εμφάνισης, αυτή η επιλογή δε μας αρέσει τόσο. Όμως το γεγονός ότι προεξέχει, προσφέρει μια προστασία στην οθόνη. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι περιστρεφόμενη και λειτουργεί σαν ένας ακόμα τρόπος ελέγχου του λειτουργικού, μαζί με τα πλήκτρα και την οθόνη αφής. Τη δυνατότητα αυτή την είχαμε δει πριν από αρκετά χρόνια στα πρώτα ρολόγια της Samsung, αλλά είχε αφαιρεθεί σε επόμενα μοντέλα. Η αλήθεια είναι πως η δυνατότητα αυτή αυξάνει ιδιαίτερα την ευχρηστία



Όλες τις λειτουργίες του ρολογιού της αναλαμβάνει ένας διπύρηνος Exynos 9110, ο οποίος φροντίζει όλα να γίνονται γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις, με το Tizen OS έκδοσης 5,5 να τρέχει χωρίς προβλήματα. Το Watch 3 διαθέτει και ηχείο και μικρόφωνο, κάτι που το καθιστά μια συσκευή επικοινωνίας. Δοκιμάσαμε αρκετές φορές να συνομιλήσουμε μέσω του ρολογιού και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το ηχείο είναι δυνατό και μεταφέρει καθαρό ήχο. Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει το ενσωματωμένο ηχείο είναι ότι κάποιος μπορεί να ακούσει μουσική μέσω αυτού, είτε αυτή παίζει από το smartphone είτε είναι αποθηκευμένη στο ίδιο το ρολόι (διαθέτει 8GB). Επιπλέον, το ρολόι προσφέρει απευθείας σύνδεση με ακουστικά μέσω Bluetooth έτσι μπορεί κανείς να βγει για προπόνηση, χωρίς να πάρει μαζί το κινητό του, και να έχει μουσική, με το ενσωματωμένο δέκτη GPS και τους υπόλοιπους αισθητήρες που υπάρχουν να καταγράφουν όλα τα δεδομένα. Στη συνέχεια, μέσω της εφαρμογής Samsung Health (που είναι διαθέσιμη τόσο για Android όσο και για iOS) γίνεται η μεταφορά δεδομένων στο κινητό. Οι αισθητήρες που διαθέτει το τηλέφωνο είναι οι παρακάτω: αξελερόμετρο, γυροσκόπιο, ατμοσφαιρικής πίεσης, οπτικός αισθητήρας παλμών, φωτός και φυσικά ο αισθητήρας ECG. Μέσα από την εφαρμογή Samsung Health μπορεί κανείς να προσθέσει νέα watch faces, διαλέγοντας μέσα από εκατοντέδες που υπάρχουν, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Το οικοσύστημα της Samsung είναι αρκετά ώριμο πλέον και υπάρχουν πολλοί developer που αναπτύσσουν τόσο Watch Faces όσο και apps για τα smartwatches της Samsung, οπότε οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές. Η ίδια η συσκευή έρχεται με πλήθος από watch faces, κάποια εκ των οποίων προσφέρουν αρκετές επιλογές παραμετροποίησης.



Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα της χρήσης, το ρολόι παραμένει συνδεδεμένο συνεχώς με το κινητό όσο υπάρχει σύνδεση Bluetooth και εμφανίζει ειδοποιήσεις τη στιγμή που αυτές κάνουν την εμφάνισή τους στο κινητό. Ο χρήστης μπορεί να διαβάσει ολόκληρα τα μηνύματα και μπορεί επιτόπου να απαντήσει σε αυτά, είτε χρησιμοποιώντας έτοιμες σύντομες απαντήσεις (στις οποίες μπορούμε να επέμβουμε) είτε να γράψει νέες χρησιμοποιώντας το on-screen πληκτρολόγιο που θυμίζει αυτά που είχαν τα παλιά κινητά τηλέφωνα. Η αλήθεια είναι πως αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη κάποιες φορές. Κάτι ακόμα που είναι χρήσιμο είναι το γεγονός πως το ρολόι μπορεί να έχει πρόσβαση στο Internet χωρίς να χρειάζεται τηλέφωνο, μέσω WiFi. Έτσι, ακόμα και αν το smartphone με το οποίο είναι paired δεν είναι κοντά, κάποιος μπορεί να μπεί πχ στο Store της Samsung από το ρολόι και να κατεβάσει εφαρμογές κτλ. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές, από video player μέχρι έλεγχο φωτισμού Hue και από χάρτες πλοήγησης όπως το Here WeGo μέχρι παιχνίδια. Οι περισσότερες είναι επί πληρωμή για κάποια λίγα ευρώ, ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι επιλογές είναι πάρα πολλές.



Αντίστοιχα, οι τηλεφωνικές κλήσεις εμφανίζονται και μπορεί κανείς να σηκώσει το τηλέφωνο, ή να το κλείσει. Πέρα από το να δείχνει την ώρα και να ενημερώνει με ειδοποιήσεις, το Watch 3 είναι σχεδιασμένο για να ακολουθεί το κάτοχό του σε κάθε του αθλητική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει όλα τα βασικά, όπως τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω, είτε με μηχανήματα, αλλά και πολλούς περισσότερους και ιδιαίτερους τρόπους άθλησης. Μετράει τα βήματα και τους παλμούς, το στρές, τον ύπνο και το κύκλο της γυναίκας, ενώ μπορεί να καταγράψει και το VO2Max κατά τη διάρκεια των ασκήσεων καθώς επίσης μπορεί να μετρήσει και το λεγόμενο SpO2, τη περιεκτικότητα οξυγόνου στο αίμα.



Για τη συγκεκριμένη μέτρηση ο χρήστης πρέπει να μείνει ακίνητος για τα λίγα, είναι η αλήθεια, δευτερόλεπτα που απαιτεί να ολοκληρώσει τη μέτρηση. Πρόκειται για μια λειτουργία αντίστοιχη με αυτή που κάνουν τα ιατρικά οξύμετρα. Δε δίνει πάντα αποτέλεσμα, αλλά τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλών ειδών προπονήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων το ρολόι δίνει φωνητικές οδηγίες στο χρήστη για το τι κάνει ανά πάσα στιγμή. Το Watch 3 είναι αδιάβροχο για έως 50 μέτρα και το ηχείο να μην έχει πρόβλημα να δουλέψει μια χαρά μετά την έξοδο από το νερό. Όλες οι πληροφορίες που μαζεύουν οι αισθητήρες μεταφέρονται πάντα στο Samsung Health.



Μέχρι εδώ όλα καλά, με το Samsung Galaxy Watch 3 να μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα (υποστηρίζει και ανέπαφες πληρωμές Samsung Pay, αλλά αυτή η λειτουργία δεν είναι ακόμα ενεργή στην Ελλάδα). Από αυτονομία όμως πως πάει; Εδώ είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Με πλήρη φόρτιση, χωρίς πολύ εξάσκηση (ένα πρωινό περίπατο μιας ώρας) και χωρίς να ενεργοποιήσουμε την always on οθόνη, λαμβάνοντας τα τυπικά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις, το Watch 3 (τουλάχιστον στην έκδοση των 41mm που έχει μικρότερη μπαταρία από το μεγάλο) με τα βίας κατάφερε να φτάσει τη 1,5 μέρα. Ο υπογράφων εξακολουθεί να πιστεύει πως η μεγάλη αυτονομία είναι ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό σε ένα smartwatch. Ναι, το Galaxy Watch 3 μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα, αλλά στη τελική, αν πρέπει να το βγάζω κάθε βράδυ για να το φορτίζω χάνω τη δυνατότητα παρακολούθησης ύπνου ενώ αν μου μείνει από μπαταρία μέσα στην ημέρα, χάνω κάθε δυνατότητά του. Ναι, προσφέρει εντυπωσιακές λειτουργίες όπως τη δυνατότητα για offline playlist του Spotify (αν έχει κανείς premium account), χρήση χαρτών πάνω στο ρολόι, δυνατότητα απάντησης απευθείας σε μηνύματα ακόμα και με doodles, ζωγραφίζοντας στην οθόνη. Ναι, μπορείς να βάλει πολλές εφαρμογές  και μπόλικη μουσική. Όμως η αλήθεια είναι πως το ρολόι, για τον υπογράφοντα τουλάχιστον, δεν είναι κινητό και αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να μένει πάνω στο καρπό όσο περισσότερο γίνεται.  Όταν η Samsung καταφέρει να προσφέρει όλα τα παραπάνω με μια αυτονομία της τάξης των 6-7 ημερών, τότε πραγματικά θα μιλάμε για το τέλειο smartwatch. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μέτρηση SpO2
  • Αδιάβροχο έως 50 μέτρα
  • Δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών
  • Μικρόφωνο και ηχείο
  • Η περιστρεφόμενη κορώνα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η οθόνη στο Watch 3 των 41mm είναι μικρή
  • Η αυτονομία
  • Το ECG και το Samsung Pay δε λειτουργούν στην Ελλάδα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*