Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Ζ Flip 3 Review

*
To Samsung Galaxy Ζ Flip 3 βελτιώνει όλα τα σημεία του πρώτου Z Flip, όντας μια εντυπωσιακή συσκευή.

Περίπου 1,5 χρόνος έχει περάσει από τότε που η Samsung παρουσίασε το πρώτο Galaxy Z Flip, ένα αναδιπλούμενο smartphone με σχεδίαση που έρχεται από μια άλλη εποχή, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα τηλέφωνα με… πορτάκι. Το νέο Samsung Galaxy Ζ Flip 3 βασίζεται στο προκάτοχό του, ωστόσο σαν δεύτερη γενιά, είναι βελτιωμένο σε όλα τα σημεία. Είναι ένα σύγχρονο flagship που έχει όλα τα καλούδια, το οποίο όμως μπορεί κανείς να διπλώσει στη μέση, καταλαμβάνοντας το μισό χώρο σε ύψος (αλλά προφανώς το διπλάσιο σε πάχος). Η συσκευασία περιλαμβάνει μόνο το τηλέφωνο και ένα καλώδιο USB Type-C και για να το φορτίσει κανείς θα χρειαστεί ξεχωριστό φορτιστή.




Σχεδιαστικά το Z Flip 3 δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με το πρώτο Flip. Πρόκειται για μια ποιοτική συσκευή η οποία είναι πάντως αρκετά ανθεκτικότερη. Από τη μια το αλουμίνιο που έχει χρησιμοποιηθεί για το frame του τηλεφώνου είναι ισχυρότερο, αντέχοντας καλύτερα σε συγκρούσεις και από την άλλη το γυαλί στη πλάτη είναι Gorilla Glass Victus. Η σημαντικότερη όμως αναβάθμιση όσον αφορά στη κατασκευή του τηλεφώνου έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον προσφέρει προστασία από το νερό, έχοντας πιστοποίηση IPX8. Δεν υπάρχει πιστοποίηση προστασίας από τη σκόνη πάντως, και αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι έχει το μηχανικό τμήμα αναδίπλωσης στο κέντρο της συσκευής. Η πλάτη της είναι χωρισμένη στη μέση, με τα δυο τμήματα να συγκρατούνται από ένα τρίτο κομμάτι με ανάγλυφο το Samsung, πίσω από το οποίο βρίσκεται και το hinge. Στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης συναντάμε τις δυο κεντρικές κάμερες, παρέα με το Led flash ενώ δεξιά από της κάμερες έχουμε την εξωτερική οθόνη του τηλεφώνου, η οποία με τη σειρά της έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με το πρώτο Z Flip.



Είναι σαφώς μεγαλύτερη και περισσότερο αξιοποιήσιμη όταν κάποιος έχει το τηλέφωνο διπλωμένο. Σε αυτή εμφανίζονται ώρα, ημερομηνία, ποσοστό μπαταρίας και τυχόν ειδοποιήσεις του λειτουργικού. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει διάφορα widgets, όπως χρονόμετρο, ημερολόγιο, το Samsung health και τον καιρό, ώστε να έχει πρόσβαση σε όλες αυτές τις εφαρμογές χωρίς να χρειάζεται να πάει στη κεντρική οθόνη. Κάτι άλλο που μπορεί κανείς να κάνει, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει η συσκευή, είναι να χρησιμοποιήσει τις δυο εξωτερικές κάμερες για να βγάλει φωτογραφίες και βίντεο, τον εαυτό του. Πατώντας γρήγορα δυο φορές το power button (που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων), ενεργοποιείται η κάμερα και εμφανίζεται στην οθόνη η εικόνα που δείχνει. Πατώντας ένα από τα δυο πλήκτρα volume, βγάζουμε φωτογραφίες. Με swipe δεξιά-αριστερά αλλάζουμε από φωτογραφία σε βίντεο και αντίστοιχα, ενώ με swipe πάνω-κάτω, αλλάζουμε μεταξύ της βασικής και της ultra wide κάμερας. Είναι μια έξυπνη λύση, καθώς από τη μια δε χρειάζεται κανείς να ανοίξει το τηλέφωνο για να βγάλει selfie, και από την άλλη βγάζει κανείς selfie με τη «καλή» κάμερα.



Το άνοιγμα της συσκευής είναι καλύτερο να γίνεται και με τα δυο χέρια, καθώς με το ένα ασκείται πίεση πάνω στην οθόνη και αυτό δε ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη συσκευή σε βάθος χρόνου. Το hinge που φροντίζει ώστε να ανοίγει και να κλείνει η συσκευή λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να διατηρεί τα δυο τμήματα της συσκευής υπό γωνία, μέχρι περίπου τις 130-140 μοίρες. Με το που ξεπεραστεί αυτή η γωνία, το τηλέφωνο ανοίγει πλήρως, αποκαλύπτοντας τη πρόσοψη. Εδώ βρίσκουμε την επίσης ανανεωμένη οθόνη που χρησιμοποιεί το Z Flip 3. Πρόκειται για μια πανέμορφη Dynamix Amoled 2X της Samsung με εξαιρετικά υψηλή φωτεινότητα. Η οθόνη, σε αντίθεση με τα περισσότερο τηλέφωνα, δε ξακρίζει στις άκρες, αλλά βρίσκεται κάτω από το περιμετρικό bezel. Σκοπός είναι να προστατευτεί η οθόνη από οποιαδήποτε πιθανότητα να μπει μέσα της σκουπίδι, σκόνη ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να της δημιουργήσει προβλήματα. Αυτό που θα ρωτήσει ο περισσότερος κόσμος είναι αν η οθόνη του Z Flip 3 εξακολουθεί να εμφανίζει τη λεγόμενη τσάκιση που έχουμε δει σε όλα τα foldable.



Η απάντηση είναι καταφατική, καθώς ακριβώς στο μέσο της οθόνη, υπάρχει μια κάθετη «εσοχή» από άκρη σε άκρη, η οποία και ορατή είναι (κυρίως όταν η οθόνη είναι μαύρη) αλλά κυρίως είναι απτή, δηλαδή το καταλαβαίνεις με το δάχτυλό σου. Κυλώντας το δάχτυλο από πάνω μέχρι κάτω, νοιώθεις αμέσως τη διαφορά στο σημείο αυτό. Η αλήθεια είναι ότι μετά από λίγες ώρες χρήσεις το συνηθίζεις, ενώ δεν είναι κάτι που αλλάζει τη χρηστικότητα της συσκευής. Ακόμα και όταν κάποιος αποφασίσει να δει βίντεο, μπορεί να τοποθετήσει έτσι το κινητό ώστε να μη φαίνεται αυτή η ζάρα. Παρόλα αυτά υπάρχει. Όσον αφορά τώρα στην ίδια την οθόνη, αυτή είναι πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα, άριστες γωνίες θέασης και εντυπωσιακή φωτεινότητα. Επιπλέον, μπορεί και λειτουργεί στα 120Hz, κάτι που δίνει μια ακόμα καλύτερη αίσθηση κατά τη χρήση της συσκευής. Στο πάνω μέρος της και κεντρικά, είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη και η selfie camera η οποία είναι αρκετά μικρή και σε γενικές γραμμές δεν ενοχλεί η ύπαρξή της ούτε στη καθημερινή χρήση ούτε κατά τη θέαση βίντεο.



Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο χρήσης, το Z Flip 3 προσφέρει πάνω κάτω την ίδια εμπειρία με το προκάτοχό του, με το One UI 3.1 να δίνει πολλές ευκολίες και να έχει προσαρμοστεί στην αναδιπλούμενη οθόνη. Για παράδειγμα μπορούμε να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες. Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Η Samsung έχει πειράξει λίγο την εφαρμογή χρήσης των καμερών ώστε να εκμεταλλευτεί το νέο form factor. Όταν το τηλέφωνο είναι πλήρως ανοιχτό, η εφαρμογή εμφανίζεται με το τυπικό τρόπο. Με το που τα δυο τμήματα του τηλεφώνου έρθουν υπό γωνία, η εφαρμογή χωρίζεται στα δυο: στο πάνω κομμάτι της οθόνης φαίνεται μόνο το preview κάμερας και στο κάτω εμφανίζονται όλα τα ρυθμιστικά και οι διάφορες επιλογές ελέγχου. Αντίστοιχα κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συντομεύσεις της Samsung για multitasking δυο εφαρμογών, μια στο πάνω μέρος και μια στο κάτω.



Εδώ, λόγω του form factor, έχει ξεχωριστή χρησιμότητα, αφού πχ μπορεί κανείς να έχει στο πάνω τμήμα του τηλεφώνου το Whatsapp και να συνομιλεί με βιντεοκλήση και στο κάτω μέρος να διαβάζει σελίδες, να απαντάει σε mail κτλ, έχοντας όμως τη συσκευή πάνω στο γραφείο του, μπροστά του. Από εκεί και πέρα, το Galaxy Z Flip συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 11 πάνω από το οποίο τρέχει το One UI 3.1 της Samsung. Χάρη στο ταχύτατο Snapdragon 888 που έχει το smartphone, τα 8GΒ μνήμης και τα 128GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό, καθώς το SoC ενσωματώνει ταχύτατο GPU που τα καταφέρνει εξαιρετικά. Μπορεί να μην είναι το ίδιο το τηλέφωνο σχεδιασμένο με το gaming σαν γνώμονα, όμως στην πράξη, τα καταφέρνει εξαιρετικά. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως ο SD888 κάνει και σε αυτό το τηλέφωνο throttling μετά από κάποια ώρα έντονου gaming.  Όσον αφορά στην αυτονομία του, αυτή δεν εντυπωσιάζει. Η μπαταρία είναι μικρή, η οθόνη τρέχει στα 120Hz και ο επεξεργαστής καταναλώνει αρκετή ενέργεια, οπότε στα χέρια ενός power user δύσκολα θα φτάσει το βράδυ με υπόλοιπο μπαταρίας. Η ταχύτητα φόρτισης δε, είναι αργή για τα δεδομένα των flagship (μόλις 15Watt), τουλάχιστον όμως το τηλέφωνο υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση.



Πηγαίνοντας στο τομέα των καμερών, αυτές φαίνεται να έχουν έρθει από το Z Flip. Οι δυο εξωτερικές (μια wide, μια Ultra Wide) έχουν ανάλυση 12Mpixel με τη wide να τα καταφέρνει καλά και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (κυρίως όμως όταν χρησιμοποιείται το εξειδικευμένο Night View mode). Χρωματικά τα καταφέρνουν καλά, έχοντας πάνω κάτω και την ίδια ρύθμιση όσον αφοράς το white balance που πετυχαίνουν. Η selfie κάμερα των 10Mpixel επίσης πετυχαίνει καλό αποτέλεσμα, κυρίως όταν έχουμε καλό φωτισμό. Υποστηρίζεται βίντεο μέχρι 4k/60fps τόσο από τη selfie όσο και από τη wide, αλλά η ultra wide μπορεί να γράψει μόνο μέχρι 4K/30fps. Υπάρχει η δυνατότητα για Super Steady που χρησιμοποιεί επιπλέον ηλεκτρονική σταθεροποίηση κάνοντας μπόλικο crop στην ultra wide και με βίντεο 1080p/30fps, αλλά δεν έχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά στη σταθεροποίηση σε σχέση με την απλή ηλεκτρονική στη βασική κάμερα που υποστηρίζει μέχρι 4k/30fps. Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να γράψει βίντεο landscape (16:9) χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει το τηλέφωνο στο πλάι, αν και εδώ έχουμε αρκετό crop όσον αφορά σε αυτό που βλέπουμε. Το τελευταίο πάντως έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για να κάνει πλάνα τύπου slider. Γενικότερα, η εμπειρία που προσφέρουν οι κάμερες είναι καλή, αλλά σίγουρα όχι στο επίπεδο άλλων τηλεφώνων που κοστίζουν παραπλήσια χρήματα. Άλλωστε, το ίδιο το τηλέφωνο δε λέει ότι είναι camera phone, αλλά ένα μικρό foldable.



Το Galaxy Z Flip 3 φέρνει πραγματικά πολλές αναβαθμίσεις έναντι του πρώτου Z Flip. Μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη, καλύτερη εσωτερική οθόνη, είναι ανθεκτικότερο και χρησιμοποιεί το ταχύτερο SoC της αγοράς. Διατηρεί δε όλα τα πλεονεκτήματά του Z Flip, καθώς είναι μικρό, χωράει σε κάθε τσέπη και προσφέρει μερικούς νέους τρόπους χρήσης που αν τους συνηθίσεις, μετά μάλλον καλομαθαίνεις. Και όλα τα παραπάνω έρχονται σε μια τιμή που είναι σαφώς χαμηλότερη από την αρχική τιμή που είχε το πρώτο Z Flip (€1600). Ναι, οι επιλογές με κόστος γύρω στα €1000 είναι πολλές και σε πολλά σημεία σίγουρα καλύτερες, ακόμα και προερχόμενες από την ίδια τη Samsung. Αλλά δεν υπάρχει άλλο που διπλώνει στη μέση. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Διπλωμένο, είναι εξαιρετική μικρό
  • Αδιαβροχοποίηση IPΧ8
  • Μεγάλη, φωτεινή οθόνη με 120Hz και καλά χρώματα
  • Καλός στερεοφωνικός ήχος
  • Εξαιρετικά χρήσιμη εξωτερική οθόνη
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικρή αυτονομία
  • Η "τσάκιση" στο μέσο της οθόνης είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσει κανείς
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*