Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
** ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Sony Action Cam FDR-X1000VR Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Sony

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Sony

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Sony

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Sony συνεχίζει δυναμικά την πορεία της στο χώρο των action cameras με ένα νέο μοντέλο που έρχεται να τα βάλει με τη GoPro Hero 4 Black. Η FDR-X1000VR είναι η κορυφαία actioncam της εταιρείας, με τη δυνατότητα καταγραφής βίντεο σε ανάλυση 4K/30fps και 1080p/120fps να είναι τα δυνατά της χαρακτηριστικά. Έρχεται σε ένα πλήρες πακέτο, το οποίο πέρα από την κάμερα περιλαμβάνει μια οθόνη καρπού καθώς επίσης και τη θήκη αδιαβροχοποίησης για υποβρύχια χρήση.

Sony Action Cam FDR-X1000V Image 2

Ανοίγοντας το πακέτο, βρίσκουμε τα τυπικά αξεσουάρ στήριξης όπως βάσεις στήριξης με κολλητική ταινία 3M για τοποθέτηση σε επιφάνειες (πχ. κράνος), η ασύρματη οθόνη με λουρί που τοποθετείται στον καρπό όπως ένα ρολόι, η θήκη αδιαβροχοποίησης, η ίδια η κάμερα και μια σειρά από manual. Η κάμερα διαθέτει βάση στήριξης σε τρίποδο πάνω στην οποία τοποθετείται μια επιπλέον βάση, με το ζεύγος στη συνέχεια να τοποθετείται σε όποια από τις άλλες βάσεις θέλουμε. Πάνω στην κάμερα υπάρχει μια μικρή ενημερωτική οθόνη και βασικά πλήκτρα ελέγχου, ωστόσο η ρύθμιση και χρήση της κάμερας γίνεται ταχύτερα μέσω WiFi, είτε αξιοποιώντας την οθόνη χειρός είτε ένα smartphone. Η κάμερα είναι σχετικά μεγάλη σε μέγεθος και έχει βασιστεί στην ίδια φιλοσοφία των πρώτων action cam της, με μακρόστενο σώμα που είναι splash proof, κάτι που σημαίνει πως η κάμερα είναι ανθεκτική σε υγρές καταστάσεις (βροχή, χιόνι) χωρίς να χρειάζεται να τοποθετηθεί στο διάφανο σώμα αδιαβροχοποίησης.Από θύρες βρίσκουμε πίσω από καπάκι στο πίσω μέρος μια micro USB για τη φόρτιση της συσκευής και την μεταφορά αρχείων καθώς επίσης και τη θύρα για κάρτες micro SD ή Memory Stick M2 και μια micro HDMI. Στο πάνω μέρος βρίσκουμε ένα μεγάλο πλήκτρο για την έναρξη και παύση της εγγραφής, το οποίο συνοδεύεται από διακόπτη ασφάλισης του πλήκτρου, ενώ στα δεξιά συναντάμε βασικά πλήκτρα ελέγχου του μενού. Τέλος, στο μπροστινό μέρος και κάτω από τον ευρυγώνιο φακό Zeiss με διάφραγμα F2.8 υπάρχει το στερεοφωνικό μικρόφωνο, το οποίο καταγράφει αρκετά καλό ήχο σε ασυμπίεστη μάλιστα μορφή. Η οθόνη χειρός είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που συναντήσαμε στην AZ1, προσφέροντας ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες.

Sony Action Cam FDR-X1000V Image 3

Η Sony έχει ενσωματώσει έναν αισθητήρα μεγέθους 1/2.3'' ανάλυσης 8.8 Mpixel. Πρόκειται για έναν BSI (back-side illuminated) αισθητήρα Exmor R τεχνολογίας CMOS με τα στοιχεία που καταγράφει να επεξεργάζονται από έναν επεξεργαστή BIONZ X \. Η κάμερα μπορεί να καταγράψει βίντεο σε ανάλυση 4K στα 25/30 fps ή και σε cinematic 24fps, ανάλογα με το αν θα επιλέξουμε PAL ή NTSC. Επιπλέον υποστηρίζεται καταγραφή βίντεο στα 120fps σε ανάλυση 1080p και super slow motion 240fps σε 720p. Ένα από τα πλεονεκτήματα της κάμερας είναι η καταγραφή βίντεο με τον XAVCS codec στα 60 ή 1000Mbit, με τη δεύτερη επιλογή πάντως να απαιτεί κάρτες SDSC U3. Πρόκειται για ένα αλγόριθμο που βασίζεται μεν στο h264 αλλά έχει αναπτυχθεί από την ίδια την εταιρεία επιτρέποντας καταγραφή βίντεο με πολύ μεγαλύτερο bitrate. Εδώ έχουμε και τη καλύτερη ποιότητα βίντεο, με πολύ λιγότερα artifacts συμπίεσης. Μάλιστα, ο χρήστης έχει επιλογή για το αν το βίντεο θα καταγράφεται με περισσότερο ζωντανά χρώματα ή με ουδέτερα χρώματα, με τη δεύτερη επιλογή να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για όσους είναι ικανοί για color grading στον υπολογιστή.  Γενικότερα, η επιλογή XAVC S προορίζεται περισσότερο για όσους έχουν διάθεση, χρόνο και γνώσεις για να επεξεργαστούν τα βίντεό τους.

Sony Action Cam FDR-X1000V Image 4

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το White Balance με βάση θερμοκρασία βαθμών Kelvin, αλλά και να το ρυθμίσει χρησιμοποιώντας κάποια white card. Άλλες χειροκίνητες ρυθμίσεις δεν υπάρχουν με τη κάμερα αυτόματα να επιλέγει το επίπεδο ISO και την ταχύτητα του κλείστρου.Ο φακός είναι ευρυγώνιος με εύρος 170 μοίρες που αντιστοιχεί σε εστιακό βάθος αντίστοιχο με f 17.1mm. Η κάμερα προσφέρει λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας, την ονομαζόμενη SteadyShot και όταν ενεργοποιηθεί, το εύρος περιορίζεται στις 120 μοίρες ή f 21.8mm, οπότε και η fisheye παραμόρφωση περιορίζεται αισθητά. Η σταθεροποίηση είναι ψηφιακή, όμως τα καταφέρνει πολύ καλά, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη μεταφορά κραδασμών κατά τη βιντεοσκόπηση. Όσον αφορά στις λήψεις φωτογραφίας, αυτές γίνονται αποκλειστικά στις 170 μοίρες, με τις απλές λήψεις να αξιοποιούν το σύνολο των 8.8Mpixel του αισθητήρα, ενώ οι λήψεις burst και οι λήψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφονται στα 2Mpixel. Σε γενικές γραμμές η κάμερα τα καταφέρνει καλά, επιλέγοντας σωστές ρυθμίσεις, με τη ποιότητα να είναι εξαιρετική ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το SteadyShot κάνει καλή δουλειά στο να μειώνει όσο γίνεται τους κραδασμούς και πρακτικά το μόνο πρόβλημα που παρατηρήσαμε είναι το γεγονός ότι σε υποβρύχια χρήση, η κάμερα δεν μπορεί να εστιάσει σωστά, λόγω του κυρτού πλαστικού της θήκης αδιαβροχροποίησης που βρίσκεται μπροστά από το φακό.

Sony Action Cam FDR-X1000V Image 5

Έχοντας σαν βάση σύγκρισης τη νεότερη GoPro 4 Black που προσφέρει σαφώς περισσότερες χειροκίνητες επιλογές με ενεργό το ProTune, η κάμερα της Sony υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Από εκεί και πέρα όμως, η FDR-X1000VR μάς άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις, χρησιμοποιώντας πολύ υψηλό bitrate, έχοντας εξαιρετική απόδοση ήχου και ενδιαφέρουσες δυνατότητες σε συνδυασμό με την οθόνη χειρός Live-View RM-LVR2V.
 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
 • Δυνατότητα 4K video
 • Bitrate στα 100Mbit
 • Εξαιρετικός ήχος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Υποχρεωτική χρήση καρτών U3 για τα 100Mbit
 • Θα θέλαμε ρυθμίσεις ISO και ταχύτητας κλείστρου
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • T_K_L_L_LUIGI
  • Γίνεσαι James Bond για τα review σου Δημήτρη.Επικίνδυνη οδήγηση κάτω από το νερό με ωραίες γυναίκες στο πλάι σου!

  • NikitoGR
  • 14χρονα κοριτσακια, μη τα βλεπετε θα μας πανε φυλακη!

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!