Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Alpha a5100

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Sony Alpha a5100
      • 8.4 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (4)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http:// FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
*
Εδώ και μερικά χρόνια η Sony έχει κάνει μια μεγάλη στροφή στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών. Αρχικά με την εξαγορά της Minolta, μπήκε άμεσα στην αγορά των DSLR έχοντας μια έτοιμη βάση και στη συνέχεια αναπτύσσοντας συνεχώς τις δικές της τεχνολογίες. Η Sony είναι από τις πρωτοπόρες εταιρείες όσον αφορά στο χώρο των mirrorless μηχανών, με τη σειρά NEX να κάνει αρκετά μεγάλη επιτυχία. Πλέον, η ονομασία Nex δεν υφίσταται και όλες οι φωτογραφικές μηχανές της εταιρείας με δυνατότητα αλλαγής φακών κυκλοφορούν κάτω από το όνομα Alpha. Μέχρι πρόσφατα, στα ράφια των καταστημάτων μπορούσε κανείς να βρει τη κορυφαία της σειράς a6000, και την αρκετά οικονομική τον τελευταίο καιρό a5000. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ακόμα μοντέλο που έρχεται να τοποθετηθεί μεν ανάμεσα στα άλλα δυο, αλλά πιο κοντά στην a6000, η a5100. Πρακτικά έρχεται με το ίδιο αισθητήρα και επεξεργαστή με την a6000 και επιπλέον οθόνη αφής σε μικρό σώμα, δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε codec XAVC-S στα 50Mbit αλλά χωρίς το ηλεκτρονικό σκόπευτρο της a6000 και χωρίς δυνατότητα τοποθέτησης εξωτερικού, καθώς δεν υπάρχει hot-shoe. Με κόστος που ανέρχεται στα €500 για το σώμα και στα €650 για το kit με το βασικό φακό, είναι μια καλή midrange λύση που θα στοχεύει σε ερασιτέχνες με αυξημένες απαιτήσεις.

Sony Alpha a5100 Image 2

Η a5100 είναι μια μικρή σε διαστάσεις μηχανή, ειδικά αν τη δούμε χωρίς το φακό. Πραγματικά η Sony έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σχεδιαστικά, καταφέρνοντας να χωρέσει ένα μεγάλο APS-C αισθητήρα σε ένα συμπαγές και μικρό σώμα. Ο kit φακός 3.5-5.6/16-50mm και αυτός με τη σειρά του είναι σχετικά μικρός, καθώς χρησιμοποιεί κινούμενα μέρη και μαζεύεται όταν η μηχανή είναι κλειστή. Το σώμα διαθέτει ένα ικανοποιητικό hand-grip στη δεξιά πλευρά το οποίο έχει μια ανάγλυφη επίστρωση ούτως ώστε να «κολλάει» στο χέρι. Στην αριστερή πλευρά συναντάμε ένα καπάκι πίσω από το οποίο βρίσκουμε το χώρο τοποθέτησης των καρτών μνήμης SD, μια θύρα micro-HDMI με δυνατότητα εξόδου «καθαρού» σήματος, κάτι χρήσιμο για όσους γράφουν βίντεο σε εξωτερικό recorder, καθώς επίσης και μια micro-USB θύρα που χρησιμοποιείται για σύνδεση με υπολογιστή αλλά και φόρτιση της μπαταρίας της μηχανής.
Με κόστος που ανέρχεται στα €500 για το σώμα και στα €650 για το kit με το βασικό φακό, είναι μια καλή midrange λύση
Η ίδια η μπαταρία τοποθετείται σε ειδικό χώρο στο κάτω δεξί μέρος του σώματος και προσφέρει αυτονομία της τάξης των 400 φωτογραφιών κατά τη μέθοδο μέτρησης CIPA. Στο κάτω μέρος υπάρχει επίσης η θέση για στήριξη σε τρίποδο, ενώ δεξιά βρίσκουμε το λογότυπο NFC, το οποίο υποδηλώνει πως εκεί βρίσκεται το σχετικό chip και ακουμπώντας στο σχετικό σημείο ένα smartphone, επιτυγχάνεται άμεσα WiFi σύνδεση μεταξύ των δυο, καθώς η a5100 έχει ενσωματωμένες λειτουργίες WiFi. Μέσω του ειδικού software PlayMemories, μπορούμε να αποκτήσουμε -περιορισμένο είναι η αλήθεια- απομακρυσμένο έλεγχο της μηχανής χάρη στη λειτουργία Remote Viewfinder αλλά και να μεταφέρουμε υλικό από τη μηχανή στο smartphone. Κάτι άλλο που προσφέρεται είναι η εγκατάσταση Apps μέσω του ειδικού store, τα οποία προσθέτουν επιπλέον λειτουργίες, είτε όσον αφορά το μοίρασμα φωτογραφιών σε social media (πχ. Facebook) είτε καινούρια mode φωτογράφισης, ανάλογα με αυτά που βρίσκει κανείς στα κινητά της Sony. Κάποια από αυτά τα apps είναι δωρεάν αλλά αρκετά είναι επι πληρωμή με κόστος ακόμα και έως €10.

Sony Alpha a5100 Image 8

Στο πάνω μέρος της μηχανής συναντάμε το πλήκτρο ενεργοποίησης του κρυμμένου φλάς, αριστερά και δεξιά από το οποίο βρίσκουμε τις τρύπες για το στερεοφωνικό μικρόφωνο, το οποίο είναι και το μοναδικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάτοχος της μηχανής, αφού δεν υπάρχει τρόπος σύνδεσης κάποιου εξωτερικού. Στα δεξιά της πάνω πλευράς συναντάμε το πλήκτρο ελευθέρωσης του κλείστρου γύρω από το οποίο βρίσκεται από τη μια ο διακόπτης on-off και από την άλλη ένα ελεύθερης κίνησης διακόπτης ελέγχου του zoom του φακού. Είναι κάτι που δε συναντάμε συχνά σε φωτογραφική μηχανή καθώς το zoom είναι τις περισσότερες φορές χειροκίνητο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ο φακός του kit είναι powered, δηλαδή έχει μηχανικό μοτέρ που ελέγχεται από το συγκεκριμένο διακόπτη, επιτρέποντας έτσι τη πλήρη χρήση της μηχανής με το ένα χέρι. Πηγαίνοντας τώρα στο πίσω μέρος, εδώ βρίσκουμε τα βασικά πλήκτρα ελέγχου και την οθόνη διαγωνίου 3’’ που διαθέτει τεχνολογία αφής. Η οθόνη είναι ανακλινόμενη κατά 180 μοίρες, βοηθώντας έτσι το χρήστη να βγάζει εύκολα selfies, αφού μπορεί να βλέπει τον εαυτό του.

Sony Alpha a5100 Image 6

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως η Sony έχει κάνει μια περίεργη επιλογή όσον αφορά την οθόνη, γιατί ναι μεν από τη μια δέχεται εντολές αφής, όμως από την άλλη αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εστίαση σε φωτογραφίες και βίντεο. Το μενού ελέγχεται αποκλειστικά από το κυκλικό, περιστρεφόμενο διακόπτη που ταυτόχρονα προσφέρει και λειτουργίες σταυρού κατεύθυνσης. Η συγκεκριμένη επιλογή της Sony δυσκολεύει κάπως τον έλεγχο της μηχανής, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης επιλογής του τρόπου λειτουργίας. Έτσι, κάθε επιλογή γίνεται πατώντας πρώτα το πλήκτρο στο κέντρο του κυκλικού διακόπτη και στη συνέχεια περιστρέφοντας τη στεφάνη του διακόπτη για την επιλογή ενός εκ των τεσσάρων χειροκίνητων ρυθμίσεων PASM, ενός εκ των τριών αυτόματων ρυθμίσεων (Intelligent Auto, Superior Auto, Scene), της πανοραμικής φωτογράφισης και της βιντεοσκόπησης. Το σύστημα αυτό δημιουργεί κάποια καθυστέρηση μεταξύ των επιλογών ενώ αν θα υπήρχε και έλεγχος με την αφή θα βοηθούσε για τη ταχύτερη αλλαγή μεταξύ των ρυθμίσεων. Ειδικά μάλιστα όταν ο χρήστης θέλει πλήρη χειροκίνητη λειτουργία, αυτή γίνεται πατώντας το κάτω μέρος του κυκλικού διακόπτη, κίνηση που εναλλάσσει την επιλογή ταχύτητας κλείστρου και εστιακού βάθους, με το ISO να επιλέγεται πατώντας το δεξί μέρος του διακόπτη.

Sony Alpha a5100 Image 14

Από πλευράς ρυθμίσεων φωτογράφισης, η μηχανή προσφέρει ταχύτητες κλείστρου από 1/4000 έως 30 δευτερόλεπτα, τιμές ISO από 100 έως 25600 και δυνατότητα συνεχούς φωτογράφισης της τάξης των 6fps. Το σύστημα εστίασης είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της a6000, το οποίο θεωρείται ένα από τα ταχύτερα που μπορεί να βρει κανείς σήμερα. Είναι υβριδικό και χρησιμοποιεί 25 σημεία contrast detect και 179 σημεία phase detect. Πράγματι, η εστίαση γίνεται αστραπιαία ειδικά σε συνθήκες καλού φωτισμού. Αλλά και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα πράγματα είναι εξαιρετικά καθώς το σύστημα βοηθιέται και από την ειδική λάμπα που φωτίζει. Γενικότερα, το σύστημα εστίασης δύσκολα απογοητεύει, είτε μιλάμε για φωτογραφίες είτε για βίντεο. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει και δυνατότητα για εστίαση που ακολουθεί το αντικείμενο που θέλουμε, εστιάζοντας μέσω της οθόνης αφής. Όσον αφορά τώρα στην απόδοση στα υψηλά ISO, τα πράγματα είναι και εδώ πολύ καλά. Μέχρι τιμές της τάξης των 1600 ISO τα πράγματα είναι εξαιρετικά με ελάχιστο θόρυβο, ενώ μπορούμε να ανεβούμε ακόμα και στα 6400 με ανεκτά επίπεδα θορύβου. Από εκεί και πάνω, στα 12800 και τα 25600, το αποτέλεσμα προφανώς και έχει σημαντική αλλοίωση, ωστόσο και πάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά κυρίως στο web καθώς σε πλήρη ανάλυση γίνεται εμφανής ο παραγόμενος θόρυβος. Βέβαια, για κάποιον που θέλει να φωτογραφίσει σχεδόν σε απόλυτο σκοτάδι χωρίς φλας, η ύπαρξη ISO μέχρι τα 25600 μόνο βοήθεια μπορεί να προσφέρει, αρκεί να ξέρει κανείς τι να περιμένει. Συνολικά, η ποιότητα της εικόνας που μας προσφέρει η a5100 είναι εξαιρετική ακόμα και με τον kit φακό, με ζωντανά χρώματα και υψηλή αναλυτικότητα.

Sony Alpha a5100 Image 11

Στα του βίντεο τώρα, η μηχανή της Sony κάνει πράγματα που σπάνια συναντάμε σε αντίστοιχης κατηγορίας και κόστους μοντέλα. Υποστηρίζεται βιντεοσκόπηση σε ανάλυση 1080p και 50/60fps (ανάλογα με το αν επιλέξουμε NTSC ή PAL σύστημα από το μενού), με τα βίντεο να μπορούν να αποθηκευτούν σε τρια διαφορετικά format. Από αυτά, το XAVC S είναι με διαφορά το καλύτερο, αφού προσφέρει συμπίεση με bitrate στα 50Mbps, κάτι που σημαίνει μικρότερη απώλεια ποιότητας. Αν για κάποιο λόγο ο χρήστης δε θέλει αυτό το codec (δεν έχει τόσο γρήγορη κάρτα μνήμης ή δεν έχει τόσο καλό υπολογιστή για να επεξεργαστεί εύκολα τα βίντεο), μπορεί να καταγράψει βίντεο στο περισσότερο συνηθισμένο AVCHD με bitrate στα 28Mbps. Υπάρχει και επιλογή για χρήση απλού MP4, αλλά γενικότερα δε προτείνεται. Άλλωστε, η μηχανή μπορεί να καταγράψει ταυτόχρονα δυο αρχεία βίντεο αν ο χρήστης επιλέξει frame rate στα 30fps και έτσι να πάρει τόσο το υψηλής ποιότητας Full HD του XAVC S codec όσο και ένα χαμηλότερου bitrate και ευκολότερου στη διαχείριση αρχείου MP4. Φυσικά, στο video mode υποστηρίζεται πλήρως χειροκίνητη ρύθμιση, ενώ υπάρχουν και σημαντικά βοηθήματα όπως η εμφάνισης zebras για να μπορεί να καταλάβει κανείς ευκολότερα τα επίπεδα έκθεσης, αλλά και το focus peak για την ευκολότερη χειροκίνητη εστίαση. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο βίντεο υπάρχει και δυνατότητα για 2x ψηφιακού zoom χωρίς απώλεια ποιότητας. Όλα τα παραπάνω στη πράξη μεταφράζονται σε εξαιρετικό αποτέλεσμα βίντεο, το οποίο ικανοποιεί όχι μόνο τον απλό χρήστη αλλά και τον απαιτητικό επαγγελματία, ειδικά σε συνδυασμό με το power zoom φακό.

Sony Alpha a5100 Image 13

Η Sony Alpha a5100 είναι μια πλήρης midrange μηχανή με δυνατότητα εναλλαγής φακών. Το κόστος της βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα για αυτά που προσφέρει, έχει μικρό σώμα και ικανοποιητική αυτονομία. Ο μηχανισμός εστίασης είναι ταχύτατος, οι επιλογές ρύθμισης πάρα πολλές, οι δυνατότητες βιντεοσκόπησης ξεπερνάνε κατά πολύ κάθε τι που προσφέρει ο άμεσος ανταγωνισμός, με τη Sony να έχει μια ικανοποιητική γκάμα φακών για να επιλέξει ο κάτοχος της a5100, αν και γενικά οι φακοί της εταιρείας είναι σχετικά ακριβοί. Η έλλειψη ψηφιακού σκοπεύτρου μπορεί να μην είναι σημαντική απώλεια για πολλούς χρήστες, όμως σε συνδυασμό με την έλλειψη hot-shoe περιορίζει τις δυνατότητες της μηχανής.



Θα θέλαμε η οθόνη αφής να λειτουργεί και για τη μετακίνηση στα μενού, καθώς οι συνηθισμένοι από τα smartphone χρήστες θα δυσκολευτούν αρκετά να χρησιμοποιήσουν τον τρόπο ρύθμισης που προσφέρει η a5100, ειδικά από τη στιγμή που λείπει και ένα mode dial πλήκτρο. Συνολικά όμως, πρόκειται για μια καλή και ισορροπημένη πρόταση που αξίζει κάποιος να κοιτάξει, ειδικά αν θέλει κάτι περισσότερο από μια φθηνή και ογκώδη, entry level DSLR. Ωστόσο, η διαφορά κόστους σε σχέση με την a6000 είναι ελάχιστη, οπότε ο άμεσως ανταγωνισμός έρχεται μέσα από το στρατόπεδο την ίδιας της εταιρείας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η απουσία βαθμολογίας στο παραπάνω review είναι συνειδητή επιλογή του Enternity καθως η περισσότερο ερασιτεχνική και χομπίστικη σχέση του υπογράφοντα με τις φωτογραφικές μηχανές, δεν μας επιτρέπει να βάλουμε μια βαθμολογία. Η φωτογραφία είναι ένα «άθλημα» που απαιτεί πέρα από γνώσεις, εξοικείωση με πλήθος μοντέλων και χρήση δεκάδων μηχανών σε πολλές διαφορετικές συνθήκες. Έτσι, αρκεστήκαμε στο να καταγράψουμε την άποψή και την εμπειρία χρήσης που μας προσέφερε.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Αισθητήρας
    • 24Mpixel CMOS APS-C, 6000x4000 pixel
    • Φακός
    • E mount, f3.5-5.6/16-50mm (powered zoom)
    • Διαστάσεις
    • 110 x 63 x 36 χιλιοστά
    • Βάρος
    • 283 γραμμάρια
    • Εύρος ISO
    • 100 - 25600
    • Τεχνολογία Εστίασης
    • Hybrid (Phase Detect + Contrast Detect)
    • Ταχύτητα κλείστρου
    • 30 - 1/4000 sec
    • Ρυθμιστικά έκθεσης
    • iAuto, Superior Auto, Programmed AE, Aperture Priority, Shutter Priority, Manual
    • Ανάλυση video
    • 1920x1080@50/60fps, 1280x720@120φπσ (XAVC S, AVCHD, MP4)
    • Οθόνη
    • 3'' αφής, 921.600 pixel με δυνατότητα περιστροφής 180 μοίρες
    • Αποθηκευτικός χώρος
    • SD/SDHC/SDXC, Memory Stick Pro Duo/ Pro-HG Duo
    • Συνδεσιμότητα
    • micro USB 2,0, micro HDMI, 802.11n (με NFC)
    • Αυτονομία (CIPA)
    • 400 λήψεις
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρές διαστάσεις
  • Φακός powered zoom
  • Δυνατότητες βιντεοσκόπησης
  • Λειτουργίες WiFi
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη EVF
  • Έλλειψη hot-show
  • Μενού ελέγχου
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*