Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony RX0 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Sony τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε ένα ασταμάτητο ράλι όσον αφορά στη παρουσίαση νέων φωτογραφικών μηχανών, κυρίως στο high end κομμάτι. Είτε μιλάμε για full frame και APSC mirrorless είτε για compact, η εταιρεία έχει δώσει πραγματικό ρεσιτάλ κυκλοφορίας κορυφαίων προϊόντων. Πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε και κυκλοφόρησε την RX0, μια μικροσκοπική κάμερα, διαστάσεων action cam, που όμως δε θέλει να λέγεται action cam. Ούτε όμως είναι compact μηχανή. Περισσότερο ένα στοίχημα είναι, ένα προϊόν που βγήκε στην αγορά ίσως δοκιμαστικά, και απευθύνεται πραγματικά σε πολύ συγκεκριμένο κοινό, που θέλει καλής ποιότητας βίντεο (με επιπλέον τη δυνατότητα για φωτογράφιση) χάρη στο μεγάλο αισθητήρα, από ένα μικρό σε διαστάσεις σώμα.



Κατασκευαστικά, η RX0 είναι εξαιρετική, με μεταλλικό σώμα το οποίο ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν heatsink για να αποβάλλεται ταχύτερα η παραγόμενη θερμότητα προς το περιβάλλον. Είναι αδιάβροχη μέχρι 10 μέτρα και αντέχει πτώσεις από 2 μέτρα. Πίσω από δυο πλαστικά καπάκια βρίσκουμε τις θύρες micro usb, micro hdmi + mic-in, τη μπαταρία  και τη θύρα για κάρτες micro sd. Δυο πλήκτρα έχει στο πάνω μέρος, το power και το REC, με την οθόνη της 1,5’’ να καλύπτει τη πλάτη και το σταθερό φακό Zeiss Tessar των 24mm (σε αντιστοιχία 36mm) φωτεινότητας f/4 να αναδυκνείεται στη πρόσοψη. Πέντε ακόμα πλήκτρα βρίσκονται γύρω από την οθόνη και χρησιμεύουν για τον έλεγχο των menu.



Στα ενδότερα της μηχανής βρίσκουμε το γνωστό αισθητήρα της RX100 MarkV, με τα 20Mpixel σε διαστάσεις 1’’. Μόνο που εδώ η δυνατότητα φωτογράφισης περιορίζεται στα 15mpixel, ενώ υπάρχουν και άλλοι περιορισμοί σε σχέση με την RX100 MarkV. Δεν υποστηρίζεται βίντεο 4k παρά μόνο σε εξωτερικό recorder, ενώ και το focus δεν είναι αυτόματο. Επιπλέον, δεν υπάρχει καθόλου οπτικό image stabilization. Το πρώτο σαν επιλογή δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, καθώς ούτως ή άλλο και στη MarkV, το 4K video recording περιορίζεται στα 5 λεπτά (ή ακόμα λιγότερο σε περιπτώσεις overheating). Η έλλειψη όμως αυτόματης εστίασης, πόσο μάλλον της ταχύτατης αυτόματης εστίασης της MarkV, είναι πρόβλημα. Μέσα από ο δύσχρηστο είναι η αλήθεια μενού (λόγω κυρίως των μικρών πλήκτρων) το οποίο προέρχεται από τις άλλες κάμερες της Sony, μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ δυο τύπων εστίασης: το near mode (50-100cm) και το infinity mode (100cm και πέρα). Υπάρχει και η πλήρως χειροκίνητη εστίαση βέβαια, αλλά χωρίς δαχτυλίδι στο φακό και με τη χρήση πλήκτρων, ακόμα και με ενεργό το focus peaking, είναι δύσκολο να το αξιοποιήσεις. Αυτό σημαίνει πως είτε βγάζεις φωτογραφίες είτε βίντεο, πρέπει πάντα να ελέγχεις το πώς θα εστιάσει η μηχανή, κάτι που ο επαγγελματίας προφανώς έχει στο μυαλό του, αλλά ο καθημερινός χρήστης όχι.



Επιπλέον, η έλλειψη stabilizer καθιστά την RX0 όχι καλή επιλογή για όσους αναζητούν μια «καλύτερη» action camera. Από την άλλη, ο επαγγελματίας θα αξιοποιήσει τη λειτουργία S-Log 2 όσον αφορά στη βιντεοσκόπηση (μέχρι 1080p/120fps), ενώ από τη Mark V έχει μεταφερθεί και η δυνατότητα για superslow motion στα 1000fps (με τους γνωστούς περιορισμούς που αφορούν την ανάλυση και το χρόνο εγγραφής). Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι το γεγονός ότι το focal length είναι σταθερό στο f/4, κάτι που σημαίνει πως όταν θέλεις να καταγράψεις βίντεο, μπορείς μόνο να αλλάξεις ISO και ταχύτητα κλείστρου. Ο περιορισμός αυτός προσθέτει δυσκολίες στη βιντεοσκόπηση, κυρίως σε εξωτερικό χώρο με πολύ φωτισμό. Βέβαια, αντίστοιχοι περιορισμοί υπάρχουν και στις actioncams, αλλά η RX0 όπως είπαμε, δεν είναι κάτι τέτοιο. Όσον αφορά στην αυτονομία, αυτή είναι σχετικά περιορισμένη, κάτι λογικό άλλωστε λόγω της μικρής σε διαστάσεις μπαταρία. Από την άλλη, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι το γεγονός ότι μπορούμε να ελέγξουμε ταυτόχρονα μέχρι 50(!) διαφορετικές RX0 μέσω Wifi, ή ακόμα και 100 (!) μέσω αντίστοιχου αριθμού αξεσουάρ που επιτρέπουν ενσύρματη δικτύωση. Προφανώς αυτά τα setup δεν είναι για το καθένα αλλά για εξειδικευμένες επαγγελματικές χρήσεις. Και εν τέλει, σε αυτό το κοινό απευθύνεται η RX0. Σε επαγγελματίες βιντεοσκόπους που θέλουν μια δεύτερη ή τρίτη βιντεοκάμερα, μικρή σε διαστάσεις, που μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα παντού και το βίντεο που τραβάει μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα παρέα με άλλες κάμερες της ίδιας της εταιρείας.



Έχει σίγουρα αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερο το μεγάλο (αναλογικά με τις διαστάσεις) αισθητήρα που επιτρέπει καλύτερη ποιότητα εικόνας, φυσικά το πλήθος των δυνατοτήτων παραμετροποίησης (picture profile, s-log κτλ), την ενσωματωμένη είσοδο μικροφώνου ή και τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου πολλαπλών καμερών. Από την άλλη, σαν first gen προϊόν που είναι, το οποίο μάλιστα μάλλον δημιουργεί μια νέα, ξεχωριστή κατηγορία, χρήζει βελτιώσεις, με τα κύρια μειονεκτήματα να είναι κυρίως η έλλειψη autofocus και αυτή του σταθεροποιητή. Για ειδικές καταστάσεις όμως μπορεί να είναι το κατάλληλο προϊόν, απλά αυτές είναι λίγες και προφανώς, αντίστοιχα, απευθύνεται σε λίγους. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Διαστάσεις
  • Αισθητήρας
  • Πλήθος επιλογών ρυθμίσεων εικόνας
  • Απομακρυσμένος έλεγχος πολλαπλών RX0
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αυτονομία
  • Έλλειψη autofocus
  • Έλλειψη stabilizer
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*