Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Viewsonic Elite XG320Q Review

*
Το Viewsonic Elite XG320Q είναι ένα 32λαρι gaming monitor ανάλυση 2560x1440 με γρήγορο panel που προσφέρει εξαιρετικά χρώματα και υψηλό ρυθμό ανανέωσης στα 165Hz.

Η σειρά monitor Elite της Viewsonic απευθύνεται στους gamers και διαθέτει αρκετά μοντέλα. Το Elite XG320Q είναι ένα από τα νεώτερα monitor της εταιρείας (μαζί με το Elite XG320U και το Elite XG321UG) και απευθύνεται πρωτίστως στους PC Gamers. Πρόκειται για ένα high end 32αρι monitor με ανάλυση 2560x1440 που τρέχει στα 165Hz (με δυνατότητα overclocking στα 175Hz), είναι επίσημα G-Sync συμβατό, είναι VESA HDR600 συμβατό και προσφέρει και αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά εργονομίας.




Η συσκευασία του monitor είναι πραγματικά τεράστια, αλλά η συναρμολόγησή του είναι πανεύκολη. Μέσα στο κουτί βρίσκουμε το panel το οποίο κουμπώνει πάνω στο βραχίονα στήριξης χωρίς βίδες και εργαλεία, το οποίο με τη σειρά του βιδώνει με μια χειρόβιδα στη βάση στήριξης η οποία έχει σχέδιο ανάποδου «Τ». Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η οθόνη είναι έτοιμη να συνδεθεί στον υπολογιστή και να λειτουργήσει. Να σημειώσουμε ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε άλλη βάση στήριξης VESA 100x100mm. Κάτι ακόμα που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι η περίμετρος της θέσης στήριξης του βραχίονα διαθέτει φωτισμό LED, τον οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε για το πώς θα φωτίζει μέσα από τα ρυθμιστικά της οθόνης με τρεις διαθέσιμες επιλογές : rainbow, breathing και stack. Φυσικά μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το φωτισμό. Φωτισμός υπάρχει και στο κάτω μέρος της πρόσοψης, με δυο λωρίδες να βρίσκονται στις δυο άκρες, οι οποίες προσφέρουν αντίστοιχες ρυθμίσεις φωτεινότητας. Συνολικά, ο φωτισμός είναι μια προσθήκη με μικρή σημασία τελικά, καθώς αυτός είναι ορατός μόνο όταν ο περιβάλλον φωτισμός μειωθεί αρκετά.



Όμως το monitor έχει και άλλα, περισσότερο χρήσιμα χαρακτηριστικά. Στην αριστερή πλευρά όπως κοιτάμε το panel, περίπου στο μέσο του ύψους βρίσκουμε στη πλάτη ένα «μοχλό» που κατεβαίνει και μετατρέπεται σε μια βάση για να κρεμάσουμε τα ακουστικά μας.



Στο κάτω μέρος της πλάτης τόσο δεξιά όσο και αριστερά από το κέντρο βρίσκουμε δυο ακόμα στηρίγματα, τα οποία αυτή τη φορά βοηθούν στο cable management του καλωδίου του ποντικιού. Μέσα από εκεί περνάμε το καλώδιο και μπορούμε να ρυθμίσουμε ακριβώς το τμήμα που θα είναι διαθέσιμο από αυτό το σημείο μέχρι το ποντίκι, λύνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα με τα καλώδια που μπλέκονται μέσα στα χέρια του χρήστη όταν κινεί γρήγορα το ποντίκι, παίζοντας κάποιο game.



Ειδικά από τη στιγμή που ο κάτοχος του monitor μπορεί να έχει συνδεδεμένο το ποντίκι (αλλά και το πληκτρολόγιο) απευθείας στην οθόνη, καθώς η Viewsonic Elite XG320Q διαθέτει τρεις θύρες USB 3.2 (και μια upstream για σύνδεση με τον υπολογιστή και ενεργοποίηση του USB hub). Υπάρχει και μια micro USB που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη σύνδεση της οθόνης με ένα ειδικό αξεσουάρ, το Viewsonic Elite. Το monitor ενσωματώνει και ηχεία τα οποία όμως είναι αδύναμα και σίγουρα δε μπορούν να είναι ο βασικός τρόπος για να ακούει κανείς.  Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως η οθόνη, εφόσον συνδεθεί με τον υπολογιστή μέσω USB, μπορεί να ελεγχθεί και μέσω του software της Viewsonic, το Elite Display Controller. Όσον αφορά στις εισόδους εικόνας, έχουμε 2 HDMI 2.0 και μια Display Port 1.4, με την οθόνη να υποστηρίζει και λειτουργίες Picture in Picture και Picture by Picture.



Συνεχίζοντας με τα της εργονομίας, ο βραχίονας επιτρέπει αρκετή ελευθερία στις κινήσεις του panel, προσφέροντας ρύθμιση ύψους σε ένα εύρος 120mm καθώς και ρυθμίσεις περιστροφής στο οριζόντιο άξονα σε εύρος 50 μοιρών και στο κάθετο άξονα σε εύρος 25 μοιρών (-5 έως +20 μοίρες). Γενικά, ο χρήστης θα τη φέρει ακριβώς εκεί που θέλει για να απολαμβάνει όσα το πραγματικά μεγάλο panel προσφέρει.



Τα bezel της οθόνης είναι εξαιρετικά μικρά στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές, με μόνο το bezel στη κάτω μεριά να είναι σαφώς μεγαλύτερο. Ο έλεγχος του μενού επιλογών γίνεται μέσω τριών πλήκτρων που βρίσκονται στο κάτω μέρος της πρόσοψης, με ένα κεντρικό joystick να είναι το βασικό, ένα power button δεξιά του και ένα πλήκτρο συντομεύσεων αριστερά του. Οι συντομεύσεις αφορούν την ενεργοποίηση τριών χαρακτηριστικών, τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε εμείς, ωστόσο από το εργοστάσιο αυτά που είναι διαθέσιμα είναι το Blue Filter,  η τεχνολογία Pure XP (ουσιαστικά είναι το backlight strobing) και το overclocking. Αλλά θα μιλήσουμε για αυτά παρακάτω.



Όσον αφορά στο ίδιο το μενού, αυτό χρειάζεται λίγη εξοικείωση από πλευράς χρήστη, όμως μετά από λίγο όλα γίνονται άνετα. Το μενού εμφανίζεται κεντρικά και στο κάτω μέρος της οθόνης και εκ του εργοστασίου είναι αρκετά διάφανο, υπάρχει όμως επιλογή για να αποκτήσει background και να είναι περισσότερο ευδιάκριτο. Από εκεί και πέρα έχουμε πλήθος επιλογών. Τα game modes περιλαμβάνουν αρκετές έτοιμες προ-ρυθμίσεις (standard, FPS, MOBA, Battle Royal, Realistic, Vibrant, Console Speed και Console Color) και δυο Custom ρυθμίσεις. Αν επιλέξουμε κάποια από τις έτοιμες προ-ρυθμίσεις, με εξαίρεση τη Standard, δεν έχουμε πλήρη έλεγχο του panel καθώς αρκετές από τις εις βάθος επιλογές ρύθμισης δεν είναι διαθέσιμες. Στο Standard και στα δυο Custom όμως έχουμε πλήρη έλεγχο επιλογών όπως Gamma, Contrast, Brightness , Sharpness,  και θερμοκρασία χρώματος (με επιλογές sRGB, Bluish, Cool, Native, Warm αλλά και χειροκίνητη ρύθμιση R/G/B ξεχωριστά). Όπως αναφέραμε στην αρχή, το panel υποστηρίζει G-Sync, αλλά έχοντας ενεργό το Adaptive Sync, δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογίες Pure XP και overclocking. Έτσι, όσοι θέλουν να μειώσουμε το motion blur μέσω του Pure XP ή να παίξουν στα 175Hz, θα χάσουν το G-Sync. Όσον αφορά στο Pure XP, υπάρχουν πέντε επίπεδα, με καθένα από αυτά να περιορίζει ολοένα και περισσότερο τη φωτεινότητα και στη μέγιστη τιμή η φωτεινότητα να είναι πραγματικά ελάχιστη. Καλύτερα ο χρήστης να μη χρησιμοποιεί το Pure XP.



Το panel της οθόνης είναι IPS και χρησιμοποιεί τεχνολογία Quantum Dot της Samsung. Πρόκειται για ένα 8bit panel το οποίο προσφέρει καλές γωνίες θέασης από όλες τις πλευρές ενώ ταυτόχρονα καλύπτεται από anti-glare επίστρωση, ώστε οι αντανακλάσεις του περιβάλλοντος φωτισμού να μην ενοχλούν. Σύμφωνα με τη Viewsonic προσφέρει response time GtG της τάξης του 1ms, με το μενού να προσφέρει 5 επίπεδα ρύθμισης του overdrive , μεταξύ των οποίων το Fast (το δεύτερο) να δείχνει καλύτερα από όλα. Το monitor μετρήθηκε χρωματικά με το DisplayCal στη μέγιστη τιμή φωτεινότητας (ρύθμιση 100) με το Contrast στο 73, στο Custom Mode 1 με ρυθμίσεις 96/99/97 στα RGB και Gamma 2.2, τιμές σύμφωνα με τις οποίες πετυχαίνει το καλύτερο χρωματικό αποτέλεσμα. Με αυτές τις ρυθμίσεις, το panel μας έδωσε 99,9% κάλυψη τόσο του sRGB όσο και του Adobe RGB και 92,7% του DCI –P3 με το μέσο DE00 να είναι 0,87 και το μέγιστο 1.87, τιμές εξαιρετικές, που καθιστούν το panel μια καλή περίπτωση όσον αφορά στη χρωματική πιστότητα.



Μπορείτε να δείτε εδώ τα αποτελέσματα του DisplayCal. Να σημειώσουμε ότι και η sRGB ρύθμιση μας έδωσαν σωστά χρώματα, όμως όταν το επιλέξουμε, δεν έχουμε καμία δυνατότητα αλλαγής των ρυθμίσεων. Η μέγιστη φωτεινότητα μετρήθηκε στα 285 nits και η ελάχιστη φωτεινότητα στα 74 nits. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε μεγαλύτερες τιμές φωτεινότητας αλλά δε τις είδαμε σε μετρήσεις SDR. Ωστόσο, γυρνώντας σε περιβάλλον HDR, μετρήσαμε 450nits φωτεινότητας, μια συμπαθητική τιμή για ένα απλό IPS panel που δε προσφέρει ούτε local dimming. Να σημειώσουμε πως όταν ενεργοποιείται το HDR, πλέον δεν έχουμε καμία δυνατότητα παρέμβασης στην εικόνα καθώς όλες οι επιλογές είναι γκριζαρισμένες.  Επίσης, όταν ενεργοποιηθεί, παρατηρήσαμε πως το panel αυξάνει το sharpness , με το οπτικό αποτέλεσμα σε περιβάλλον Windows να είναι αρκετά ενοχλητικό. Όταν κανείς παίζει παιχνίδια πάντως (δοκιμάσαμε το God of War), αυτό δε γίνεται αντιληπτό με την εμπειρία gaming να είναι πραγματικά καλή σε περιβάλλον HDR. Όσον αφορά στο G-Sync, αυτό λειτουργεί εξαιρετικά, με ελάχιστη τιμή frame rate που συγχρονίζει το refresh rate να είναι γύρω στα 50Hz. Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με ένα καλό gaming monitor. Χρωματικά είναι άριστο, έχει εξαιρετικές γωνίες θέασης, επαρκή φωτεινότητα, αρκετές ευκολίες και σίγουρα μεγάλη εικόνα. Δε θα την αποκτήσει κανείς για να απολαύσει games σε HDR βέβαια, αλλά αυτό συμβαίνει πάνω κάτω με όλες τις οθόνες που βασίζονται σε απλές τεχνολογίες φωτισμού. Όσοι έχουν υπολογιστή που μπορεί να παίξει καλά στη native  ανάλυση, πραγματικά θα περάσουν καλά με τη Viewsonic Elite XG320Q. Τώρα, όσον αφορά στο κόστος, δεν έχουμε ακόμα διαθεσιμότητα και τιμή στην Ελλάδα, ωστόσο στο γερμανικό Amazon τη βρίσκει κανείς στα €829. Τα χρήματα αν μη τι άλλο είναι πολλά καθώς με πάνω κάτω τα ίδια, βρίσκει κανείς High end οθόνη ανάλυσης 4K. Όμως για όσοθς δεν μπορούν να παίξουν σε 4Κ με υψηλό frame rate λόγω hardware (μη ξεχνάμε, οι ελλείψεις σε κάρτες γραφικών συνεχίζονται), η πρόταση της Viewsonic είναι εξαιρετική επιλογή.
Η Viewsonic Elite XG320Q της δοκιμής εστάλει από την ίδια την εταιρεία και είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που την παρουσιάζουμε. Καθώς δεν έχουμε επίσημη τιμή στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να βγάλουμε συνολική βαθμολογία.
 
ΘΕΤΙΚΑ
  • 165Hz με G-Sync που παίζει άριστα
  • Άριστη χρωματικά
  • Αρκετές ευκολίες
  • Δε παρατηρήσαμε καθόλου backlight bleeding
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα ηχεία
  • Το Pure XP και το overclocking απαιτούν την απενεργοποίηση του G-Sync
  • Oversharpened εικόνα σε περιβάλλον Windows ενεργοποιώντας το HDR
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*