Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xiaomi MI 11 Ultra Review

*
Η Xiaomi έχει βρεί ανοιχτό το δρόμο μετά τα προβλήματα που έχει η Huawei και κερδίζει δυναμικά έδαφος στην αγορά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε προσπαθεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Το νέο Xiaomi MI 11 Ultra, η ναυαρχίδα της εταιρείας, έρχεται πλέον και στην Ελληνική αγορά για να δείξει σε όλους ότι η εταιρεία πραγματικά στοχεύει τη κορυφή, θέλοντας να κοιτάξει στα μάτια ένα άλλο Ultra.



Το Xiaomi MI 11 Ultra ανακοινώθηκε τέλος Μαρτίου και από σήμερα είναι διαθέσιμο και στην Ελληνική αγορά. Είναι το νέο flagship τηλέφωνο της εταιρείας και μπορεί να πεις κανείς ότι δε του λείπει τίποτα. Η Xiaomi πραγματικά υπερέβαλε εαυτό, «φορτώνοντάς» το με ότι νεώτερο τεχνολογικά υπάρχει δημιουργώντας ένα πραγματικό Ultra phone. Μεγάλη, φωτεινή και γρήγορη οθόνη μπροστά, δεύτερη οθόνη πίσω, ταχεία φόρτιση, ο ταχύτερος επεξεργαστής, τριπλό σύστημα καμερών με ολοκαίνουριο και τεράστιο βασικό αισθητήρα, προστασία IP68 είναι μόνο μερικά από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της συσκευής. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως μαζί με το MI 11 Ultra κυκλοφορεί και το MI 11i, ενώ ήδη στην αγορά υπάρχει και το MI 11 (αλλά και το οικονομικότερο MI 11 Lite), ένα σύνολο 3 συσκευών με τον ολοκαίνουριο Snapdragon 888, σε διάφορα επίπεδα τιμής. Προφανώς και το MI 11 Ultra βρίσκεται στη κορυφή αυτή της λίστας από πλευράς κόστους, ξεπερνώντας και το περυσινό MI 10 Pro, το πρώτο τηλέφωνο με κόστος πάνω από €1000. Το MI 11 Ultra έχει και τιμή Ultra, καθώς για το μοναδικό configuration που έρχεται στην Ελλάδα (12GB/256GB) η τιμή είναι €1300, με δώρο τον ασύρματο φορτιστή των 80Watt. Αν αναλογιστούμε ότι η Xiaomi ανακοίνωσε σαν ευρωπαϊκή τιμή τα €1200, η ελληνική τιμή είναι πραγματικά καλή (διαφορά ΦΠΑ κλτ σε σχέση με άλλες χώρες) ειδικά συμπεριλαμβάνοντας και το φορτιστή στο πακέτο. Προφανώς και τα χρήματα που ζητάει δεν είναι λίγα, όμως σε μια εποχή που όλα τα flagship κοστίζουν πάνω από €1000, θεωρούμε τη τιμή πραγματικά τίμια για αυτά που προσφέρει. Για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.



Το MI 11 Ultra έρχεται σε μια μεγάλη συσκευασία στην οποία ο αριθμός 11 είναι τυπωμένος με μεγάλα γράμματα στο κέντρο. Το λογότυπο sound by Harman/kardon κάτω από τον αριθμό 11 μας ενημερώνει για το ποιος έχει κάνει το tune των ηχείων της συσκευής. Στο πλάι έχουμε τη συνηθισμένη πλέον φράση «with ease access toy Google apps toy use most». Πηγαίνοντας στο εσωτερικό της συσκευασίας, βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια μαλακή διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM (το τηλέφωνο είναι δίκαρτο με υποστήριξη 5G και για τις δυο κάρτες, αλλά δεν έχει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου)  και ένα μετατροπέα Type-C σε 3,5mm για να συνδέσει κανείς τα υπάρχοντα ενσύρματα ακουστικά του καθώς δεν υπάρχει έξοδος ακουστικών. Σε αντίθεση με άλλες συσκευές, το MI 11 Ultra διαθέτει στη συσκευασία φορτιστή, ο οποίο είναι εξαιρετικά γρήγορος στα 67Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C.


Ασύρματη φόρτιση στα 67Watt

Ο φορτιστής είναι μικρός για τις ταχύτητες που υποστηρίζει, όμως είναι λίγο «περίεργος» καθώς προσφέρει φορτίσεις στα 15Watt, στα 27Watt στα 65Watt και στα 67Watt. Με αυτόν έχουμε πλήρη φόρτιση της μπαταρίας των 5000mAh από άδεια, σε κάτι παραπάνω από 30 λεπτά. Αντίστοιχα γρήγορη στα 67Watt όμως είναι και η ασύρματη φόρτιση με το wireless charger της Xiaomi, με το τηλέφωνο πλέον πραγματικά να μη χρειάζεται καλώδιο. Ο ασύρματος φορτιστής μπορεί να φορτίσει το τηλέφωνο τοποθετημένο είτε όρθιο είτε «ξαπλωτό», με τον ανεμιστήρα που έχει να παίρνει μπρος όταν ξεκινά η φόρτισης και να κλείνει όταν ολοκληρώνεται. Να σημειώσουμε επίσης ότι το MI 11 Ultra υποστηρίζει και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση στα 10Watt. Καθώς μιλάμε για μπαταρία, η αυτονομία της συσκευής είναι μάλλον μέτρια, με το τηλέφωνο να βγάζει μια μέρα χρήσης (από τις 6 το πρωί μέχρι της 11 το βράδυ) με παραπάνω από κανονική χρήση (αναπαραγωγή βίντεο, μουσική, gaming, internet, ειδοποιήσεις) και τα πάντα ενεργοποιημένα (Bluetooth, wifi, 5G, οθόνη σε πλήρη ανάλυση και refresh rate).


Το camera bump είναι μεγάλο

Παίρνοντας τώρα το τηλέφωνο στο χέρι, αυτό που παρατηρεί κανείς αμέσως είναι το μέγεθος και το βάρος του, το οποίο είναι πάνω από τα 230 γραμμάρια. Είναι πραγματικά μεγάλο και το νοιώθει κανείς βαρύ, χωρίς όμως να γίνεται κουραστικό. Ποιοτικά και κατασκευαστικά, η συσκευή παίρνει άριστα, συνδυάζοντας αρμονικά γυαλί μπροστά (Gorilla Glass Victus ) και αλουμίνιο περιμετρικά. Η πλάτη πάλι έχει κεραμική επίστρωση, προσφέροντας στο τηλέφωνο εξαιρετική premium αίσθηση στο χέρι χωρίς αυτή να αποτυπώνει τα δάχτυλα του χρήστη πάνω της.



Στη δεξιά πλευρά βρίσκονται τα πλήκτρα power και volume control στο σωστό ύψος ώστε να τα φτάνει κανείς εύκολα με το δάχτυλό του, ανεξαρτήτως με ποιο χέρι κρατάει το τηλέφωνο. Στο κάτω μέρος είναι η θέση για τις 2 nano sim και η USB Type-C (USB 2.0 όμως, χωρίς δυνατότητα εξόδου HDMI) παρέα με το ένα ηχείο και το ένα μικρόφωνο.



Στο πάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο ηχείο (με ένα μικρό print που γράφει sound by Harman/kardon), το δεύτερο μικρόφωνο και ένας αισθητήρας IR Blaster. Ο ήχος που προσφέρει το MI 11 Ultra είναι πραγματικά εξαιρετικός, τόσο από πλευράς έντασης όσο και από πλευράς ποιότητας.



Είτε κανείς βλέπει ταινία, είτε ακούει μουσική, είτε παίζει παιχνίδια, δε θα χρειαστεί ακουστικά αφού ο ήχος είναι επιπέδου μικρού φορητού ηχείου: δυνατός και καθαρός. Μάλιστα, μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ 3+1 preset ήχου (music, video, voice και smart) όταν είναι ενεργή η επιλογή Harman Kardon Certified Pro audio.



Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος, από τη μια θαυμάζουμε το λευκό χρώμα της συσκευής και από την άλλη δε μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από το τεράστιο bump που βρίσκεται στο πάνω 1/3 της πλάτης, στο οποίο βρίσκεται το 3πλό σύστημα καμερών αλλά και η δεύτερη οθόνη AMOLED 1,1’’. Τόσο το εμβαδό που καταλαμβάνει όσο και το πάχος το καθιστούν με διαφορά το μεγαλύτερο camera bump που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Από τη μια το πάχος είναι απαραίτητο για να χωρέσουν οι τρεις μεγάλοι σε μέγεθος αισθητήρες (με το βασικό να είναι ο μεγαλύτερος σε smartphone) και από την άλλη το εμβαδό δικαιολογείται από την ύπαρξη αυτής της οθόνης. Όπως αποκάλυψε η Xiaomi, πρόκειται για την ίδια οθόνη που χρησιμοποιεί το Xiaomi Mi Band 6 και η χρησιμότητά της είναι διπλή. Από τη μια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν viewfinder για να βγάζει κανείς selfie με κάποια από τις κάμερες της πλάτης και από την άλλη αποτελεί μια δεύτερη οθόνη στην οποία εμφανίζεται η ώρα, η μπαταρία, ειδοποιήσεις και κάποιο εικονίδιο.


Ρυθμίσεις που αφορούν στη πίσω οθόνη

Μέσα από το MIUI 12.5 έχουμε διάφορες δυνατότητες για το τι θα εμφανίζεται στην οθόνη της πλάτης, αλλά ότι και να διαλέξουμε, ο μέγιστος χρόνος εμφάνισης είναι τα 15 δευτερόλεπτα. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε με διπλό χτύπημα πάνω της, να τη ξυπνήσουμε και να δούμε πχ την ώρα. Μπορεί κανείς να βάλει να εμφανίζεται είτε ένα μεγάλο ψηφιακό ρολόι είτε μια ψηφιακή υπογραφή, είτε μια φωτογραφία, με τις επιλογές σε κάθε περίπτωση να είναι πολλές ενώ για τις φωτογραφίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δικές μας. Προφανώς η χρησιμότητα της οθόνης σε καθημερινή χρήση είναι μικρή, καθώς για να τη χρησιμοποιήσει κανείς θα πρέπει να έχει το τηλέφωνο με την μεγάλη οθόνη πάνω σε μια επιφάνεια. Ωστόσο εκεί που γίνεται περισσότερο χρήσιμη είναι στις φωτογραφίες, αλλά για αυτό θα μιλήσουμε παρακάτω.


Preview της βασικής κάμερας στη πίσω οθόνη

Η πρόσοψη καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την οθόνη 6,81’’ ανάλυσης WQHD + (3200x1440) τεχνολογίας AMOLED με 10bit color. Υποστηρίζει HDR10+ αλλά και Dolby Vision ενώ μπορεί να λειτουργήσει στα 120Hz. Ελάχιστα bezel υπάρχουν στο πάνω και κάτω μέρος, ενώ η selfie κάμερα καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο μέσα στην οθόνη, στο πάνω αριστερό μέρος. Μέσα στην οθόνη βρίσκεται και ο οπτικός αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι εξαιρετικά γρήγορος. Η ίδια η οθόνη είναι πραγματικά πανέμορφη και αγγίζει τη κορυφή. Πανέμορφα χρώματα, κορυφαία μέγιστη φωτεινότητα που της επιτρέπει να φαίνεται άνετα κάτω από το ηλιακό φως και αρκετές επιλογές από το MIUI 11 όσον αφορά στην αλλαγή χρωμάτων και γενικότερα την παραμετροποίησή της, καθώς μεταξύ άλλως υποστηρίζεται λειτουργία Anti-flicker, λειτουργία ανάγνωσης, dark mode ενώ φυσικά προσφέρει δυνατότητες ρύθμισης των χρωμάτων. Φυσικά υπάρχει επιλογή για Always On λειτουργία, η οποία επιτρέπει στο κάτοχο του τηλεφώνου να αλλάξει το τι θα δείχνει η οθόνη όταν το τηλέφωνο είναι σε κατάσταση stand by. Πραγματικά, η Xiaomi προσφέρει πλήθος από ρυθμίσεις ώστε η εικόνα να μην είναι ποτέ μονότονη. Με τη κάμερα μάλιστα να είναι πραγματικά σε σημείο που δεν ενοχλεί, μπορεί κανείς να απολαύσει άνετα βίντεο περιεχόμενο, με το Netflix μάλιστα να τη βλέπει Dolby Vision συμβατή και να παίζει περιεχόμενο με τέτοια εικόνα. Για παράδειγμα, το trailer για την επερχόμενη ταινία Black Widow δείχνει πανέμορφο στην οθόνη, με κορυφαία αντίθεση και όμορφα ζωντανά χρώματα, αλλά η εμπειρία πραγματικά απογειώνεται χάρη στον ήχο. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η οθόνη λειτουργεί με adaptive τρόπο όσον αφορά στο refresh rate της. Έτσι, τα 120Hz είναι σε λειτουργία όταν χρησιμοποιούμε το UI, ενώ πέφτει στα 60Hz όταν βλέπουμε στατικές εικόνες ή σταματήσουμε να σκρολάρουμε ένα web site. Θεωρητικά μπορεί να πέσει ακόμα και στα 30Hz, κάτι που δε μπορέσαμε να δούμε με τα μάτια μας. Όμως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή video toolbox και από εκεί να ρίξει το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης ώστε αυτός να προσαρμοστεί στο frame rate του εκάστοτε video. Η εφαρμογή αυτή προσφέρει και πολλές ακόμα δυνατότητες για το πώς θα βλέπει και θα ακούει κανείς όταν παίζει ένα βίντεο, με ένα overlay να μπορεί να εμφανιστεί πάνω από όποια εφαρμογή θέλουμε.



Αντίστοιχα εντυπωσιακό είναι το MI 11 Ultra όταν κανείς παίζει παιχνίδια , καθώς το τηλέφωνο μπορεί να προσφέρει πολλά χάρη στο hardware που ενσωματώνει. Έρχεται με τον Snapdragon 888 και το Andreno 660 GPU. Το οχταπύρηνο CPU δε μασάει πουθενά, ενώ το υποσύστημα γραφικών δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να τρέξει παιχνίδια όπως το Genshin Impact με φουλ ποιότητα γραφικών στα 60fps. Φυσικά, καθώς η οθόνη υποστηρίζει 120Hz, πολλά παιχνίδια μπορούν να παίξουν στα 120fps. Δοκιμάσαμε το Mortal Kombat, το Dead Cells και το Alto’s Odyssey και παρόλο που το overlay του GameTurbo έδειχνε ότι έτρεχαν με 60fps, ενεργοποιώντας το power monitor tool από τα developer options, επιβεβαιώσαμε πως το frame rate μάτσαρε το refresh rate της οθόνης στα 120fps. Για όσους αναρωτιούνται τι είναι το GameTurbo, πρόκειται για μια εφαρμογή μέσα από την οποία μπορεί κανείς να ρυθμίσει τι θα κάνει το τηλέφωνο όταν ο κάτοχός του παίζει παιχνίδια. Δίνεται η δυνατότητα για να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το frame rate του παιχνιδιού και το φόρτωμα της GPU, πράγματα δηλαδή που κανείς τα βλέπει μόνο σε desktop υπολογιστές. Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε στη συσκευή είναι οι διάφοροι emulators που κυκλοφορούν για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το MI 11 Ultra εντυπωσιάζει, αφού από την μια η ωμή δύναμη του διδύμου SD888/Adreno660 και από την άλλη η μέγιστη συμβατότητα με τους emulators του Adreno, κάνουν τους emulator να τρέχουν άνετα. Παιχνίδια Gamecube με το Dolphin Emulator, παίζουν σε 1440p με max fps. Το να παίζεις παιχνίδια όπως τα God of War στο PSP σε ανάλυση 7x από αυτή του PSP, ή Mario Kart στο 3DS σε ανάλυση 4x της native είναι μοναδική εμπειρία. Αλλά και ένα από τα πλέον απαιτητικά παιχνίδια του Android, το Genshin Impact, παίζει με 60fps στη καλύτερη ρύθμιση γραφικών.


Εξαιρετικό stability score στο 3D Mark Wild Life Stress Test

Καθώς το MI 11 Ultra δεν είναι το πρώτο τηλέφωνο που βλέπουμε με τον Snapdragon 888, θελήσαμε να δούμε εδώ τι συμβαίνει σε περιπτώσεις πλήρους load CPU/GPU για πολύ ώρα και έτσι τρέξαμε το Stress Test του 3D Mark. Σε αντίθεση με τα OnePlus 9/9 Pro, εδώ είχαμε ελάχιστη μείωσης της απόδοσης στο τέλος του 20λέπτου με το stability να είναι της τάξης το 90,8% και τη μέγιστη θερμοκρασία του SoC να φτάνει στους 49oC. Είναι προφανές ότι η Xiaomi έχει βάλει αρκετά ποιο πάνω τα όρια θερμοκρασίας πάνω από τα οποία ξεκινάει το throttling και έτσι το τηλέφωνο μπορεί να κρατάει τις υψηλές επιδόσεις για περισσότερη ώρα. Πάντως, μετά το τέλος του τεστ η συσκευή ήταν αρκετά ζεστή, χωρίς βέβαια να αυτό να ενοχλεί. Γενικότερα πάντως, το MI 11 Ultra «ανεβάζει» θερμοκρασία και το νοιώθει κανείς θερμό αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, κυρίως όμως μετά από gaming .


Από πλευράς αυτονομίας, με όλα ενεργοποιημένα μπορεί κανείς να βγάλει μια μέρα έντονης χρήσης, αλλά μάλλον είναι αδύνατο να ξυπνήσει κανείς την επόμενη με πάνω από 10-15%.


Όσον αφορά τώρα στη καθημερινή χρήση της συσκευής, δεν πρόκειται να έχει κανείς πρόβλημα με τις επιδόσεις του. Το τηλέφωνο λειτουργεί άνετα στα δίκτυα 5G (δοκιμάστηκε στο δίκτυο της Vodafone). Επιπλέον υποστηρίζει και δικτύωσηςWiFi 6 (802.11ae) παρέα με Bluetooth 5.2, φυσικά έχει NFC  αλλά και ένα πλήρες σύστημα GPS. Τα 12Gb μνήμης προφανώς φτάνουν και περισσεύουν ενώ τα 256GB εξαιρετικά γρήγορου αποθηκευτικού χώρου USF 3.1 κρίνονται επαρκή. Το MIUI 12.5 που τρέχει η συσκευή (μετά από αναβάθμιση που έγινε από τις πρώτες μέρες χρήσης) προσφέρει πολλές επιλογές customization τόσο της εμφάνισης όσο και των δυνατοτήτων. Μπορεί κανείς να κλειδώσει αρκετές εφαρμογές στη μνήμη ώστε να μη χρειάζεται να φορτώνουν ξανά, ενώ η λειτουργία splti screen λειτουργεί χωρίς προβλήματα με δυο εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας. Κάτι ακόμα που προσφέρει πόντους στην εμπειρία χρήσης είναι η μηχανή haptic feedback που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης, η οποία δίνει μια εξαιρετική αίσθηση απόκρισης, σαν να γράφεις πάνω σε μηχανικό πληκτρολόγιο. Κάτι που μας λείπει όμως από το software είναι ένα desktop mode, έστω και wireless, αφού ακόμα μια φορά η Xiaomi αποφάσισε πως η χρήση θύρας USB 3.0 δεν είναι απαραίτητη και έτσι δεν υποστηρίζεται έξοδος HDMI, κάτι που ανταγωνιστικά προϊόντα από Samsung και OnePlus έχουν.



Φτάσαμε πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά το MI 11 Ultra που δεν είναι άλλο από τον τομέα της κάμερας. Το τριπλό σύστημα καμερών θέλει να ανταγωνιστεί αυτό ενός άλλου Ultra, λαμβάνοντας μάλιστα τη κορυφαία βαθμολογία του DXO Mark. Βασικός αισθητήρας είναι ο τεράστιος ISOCELL GN2 των 50Mpixel και διαστάσεις 1/1.2’’. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αισθητήρα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε smartphone, αγγίζοντας τις διαστάσεις των αισθητήρων 1’’ που συναντάμε σε ακριβές pocket φωτογραφικές μηχανές όπως αυτές της σειράς RX100 της Sony. Ο αισθητήρας ενσωματώνει OIS, διαθέτει σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel AF Pro το οποίο είναι απίστευτα γρήγορο και ομαλό και βρίσκεται πίσω από φακό με f/2.0. Οι άλλοι δυο είναι ένας πραγματικά υπερ-ευρυγώνιος (128 μοίρες ορατό πεδίο, αντίστοιχο με 12mm σε full frame) στα 48MP (1/2’’) ο οποίος διαθέτει PDAF AF και βρίσκεται πίσω από φακό f/2.2 και ένας telephoto στα 48MP (1/2’’) με OIS και PDAF AF, τεχνολογίας periscope που προσφέρει 5x οπτικό zoom (120mm σε αντιστοιχία full frame) πίσω από φακό f/4.1. Κεντρικό ρόλο στο σύστημα έχει ο βασικός αισθητήρας των 50Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 50Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε, γιατί τα MP που καταλαμβάνει η κάθε λήψη είναι πολλά και γεμίζει ο αποθηκευτικός χώρος. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά, με πολύ καλά χρώματα, μπόλικη λεπτομέρεια, ελάχιστο θόρυβο και μεγάλο δυναμικό εύρος, ακόμα και όταν κάποιος φωτογραφίζει κόντρα στον ήλιο. Το αποτέλεσμα που παίρνει κανείς δύσκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι είναι από κινητό τηλέφωνο και σίγουρα κάποιος θα πιστέψει ότι είναι από κανονική φωτογραφική μηχανή. Λίγο προσοχή πάντως χρειάζεται όταν κανείς φωτογραφίζει κάτι από κοντά λόγο του ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλο αισθητήρα. Αυτός δημιουργεί βάθος πεδίου χωρίς καν να χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το portrait mode που προσφέρει το software της Xiaomi. Μάλιστα, είναι τόσο έντονο το βάθος πεδίου που αν κάποιος προσπαθήσει να φωτογραφήσει κάτι από κοντά (πχ ένα λουλούδι ή ακόμα και ένα πρόσωπο), το σημείο εστίασης μπορεί να είναι πραγματικά περιορισμένο και ότι άλλο να είναι θολό.


Λήψεις με το βασικό φακό χωρίς portrait mode. Δείτε το φυσικό βάθος πεδίου που πετυχαίνει.

Γενικότερα, την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα. Ακόμα και το βράδυ όμως, χωρίς καν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κανείς το εξειδικευμένο night mode, έχουμε όμορφες λήψεις με λεπτομέρεια και σωστά χρώματα, χωρίς απαραίτητα πολύ θόρυβο. Μέσα από τις επιλογές του software της κάμερας υπάρχει μια (Enhance image quality) που ενεργοποιεί το nightmode χωρίς να χρειάζεται κανείς να διαλέξει την αντίστοιχη ρύθμιση, κάτι που επιτρέπει στο χρήστη να βγάζει φωτογραφίες χωρίς να σκέφτεται τι πρέπει να κάνεις. Πάντως, ακριβώς επειδή ο αισθητήρας είναι μεγάλος, θα προτείναμε να απενεργοποιηθεί η αυτόματη ενεργοποίηση, ώστε να βγάζει κανείς νυχτερινές λήψεις με φυσικό τρόπο και το Night Mode να χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις. Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε έχει να κάνει με το auto focus, το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικό. Δουλεύει γρήγορα και καταφέρνει να έχει σχεδόν πάντα εστιασμένο το αντικείμενο που θέλει κανείς. Αυτός είναι και ο φακός που χρησιμοποιείται όταν ενεργοποιήσουμε το portrait mode (με ένα zoom της τάξης του 1,5x), το οποίο κάνει πολύ καλή δουλειά στο διαχωρισμό. Όλες τις φωτογραφίες που βγαίνουν με το portrait mode, μπορούμε να τις επεξεργαστούμε μετά και να αλλάξουμε το επίπεδο θολώματος, βάζοντας και διάφορα εφέ.


Portrait mode

Ο ultra wide πάντως είναι εξαιρετική περίπτωση αυτής της κατηγορίας, ειδικά από τη στιγμή που προσφέρει και autofocus. Είναι ιδιαίτερα ευρυγώνιος (12mm), με το software να διορθώνει χωρίς πολλά προβλήματα τις γωνίες (αν και παραμένει μια ελαφρά παραμόρφωση). Τα χρώματα είναι εξαιρετικά και ταιριάζουν με αυτά του βασικού φακού, έχουμε μεγάλο δυναμικό εύρος και πολύ λεπτομέρεια. Σε γενικές γραμμές αποτελεί μια άριστη ultrawide υλοποίηση. Επιπλέον, είναι ο φακός που χρησιμοποιείται για να λήψεις macro, καθώς μπορεί να εστιάσει κοντά, αλλά όχι πολύ κοντά. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να είναι καλύτερο να φωτογραφίσει κανείς με το βασικό φακό. Όσον αφορά στην απόδοσή του βράδυ, τα καταφέρνει μια χαρά και χωρίς το Night Mode, το οποίο όμως κάνει ακόμα καλύτερες τις λήψεις. Εδώ να σημειώσουμε πως ούτε στον ultrawide ούτε στο telephoto ενεργοποιείται το Enhance image quality. Πηγαίνοντας τώρα στο τηλεφακό με οπτικό zoom 5x, έχουμε τον ίδιο αισθητήρα με τον ultrawide (Sony IMX586) και τα πράγματα είναι εξαιρετικά και εδώ. Στο native optical zoom την ημέρα πραγματικά ο φακός εντυπωσιάζει, ματσάροντας τα χρώματα των δυο άλλων καμερών και πετυχαίνοντας εξαιρετική λεπτομέρεια. Κάποιες φορές το HDR δεν ενεργοποιείται όπως θα θέλαμε, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι πρόβλημα.


ultra wide vs wide vs telephoto


ultra wide vs wide vs telephoto


ultra wide vs wide vs telephoto

Πηγαίνοντας μέχρι 10x hybrid zoom το αποτέλεσμα γενικά παραμένει καλό ενώ από εκεί και πάνω μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε digital zoom μέχρι 120x, το οποίο γενικά είναι ένα gimmick με μικρή πραγματική αξία. Πάντως, το digital zoom σε επίπεδα του 30-50x, ανάλογα με το αντικείμενο, μπορεί να δώσει συμπαθητικό αποτέλεσμα.


Από τον ultra wide μέχρι το 120x, μερικά κλίκ δρόμος

Όσον αφορά στη selfie camera, αυτή βασίζεται σε έναν αισθητήρα στα 20MP και βγάζει γενικά όμορφες φωτογραφίες. Ωστόσο, εδώ ερχόμαστε να αξιοποιήσουμε την οθόνη στη πλάτη της συσκευής, καθώς ενεργοποιώντας μιας ειδική επιλογή στο software της κάμερας, μπορούμε να έχουμε και σε αυτή το viewfinder των καμερών και να βγάλουμε selfie με όποια από τις τρεις θέλουμε. Η σύγκριση της εικόνας που μας δίνει η selfie κάμερα με αυτή του αισθητήρα των 50MP είναι μάλλον άδικη, καθώς ο δεύτερος δίνει τις καλύτερες selfie που θα μπορούσαμε να έχουμε.


Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την επιλογή preview για να βλέπουμε στη πίσω οθόνη

Θα θέλαμε πάντως να υπάρχουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες χρήσης της οθόνης, καθώς αυτή δεν ενεργοποιείται σε κανένα άλλο mode πέρα από το απλό photo (ούτε portrait, ούτε night, ούτε δυστυχώς video αν και φαίνεται πως υπάρχει κάποιο software update στα σκαριά που θα ενεργοποιήσει τουλάχιστον τη χρήση της οθόνης στο video). Θα θέλαμε επίσης να μπορούμε να αλλάζουμε φακό λήψης με κάποιο swipe πάνω στην οθόνη και όχι να γυρνάμε κάθε φορά τη συσκευή στη βασική οθόνη για να κάνουμε την αλλαγή και μετά να τη ξαναγυρνάμε για να βγάλουμε τη φωτογραφία.


Αριστερά η selfiecam και δεξιά selfie με τη βασική κάμερα, χρησιμοποιώντας τη πίσω οθόνη για να βλέπουμε.

Όσον αφορά τώρα στο video, το σύστημα καμερών πραγματικά μπορεί να δώσει εξαιρετικό αποτελέσματα, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει σταθεροποίηση σχεδόν παντού και πάντα, είτε οπτική στο βασικό φακό και τον 5x, είτε ηλεκτρονική παντού.


4K60 video με τον wide

Η αλήθεια είναι πως ο περισσότερος κόσμος θα χρησιμοποιήσει για το βίντεο κυρίως τη βασική και την ultrawide, οι οποίες τα καταφέρνουν τέλεια με κορυφαία αντίθεση και εξαιρετικά χρώματα και είναι και αυτές που υποστηρίζουν λήψεις σε 4K/60fps.



4K60 video με τον telephoto


4K60 video με τον ultrawide

Το παράπονό μας είναι πως δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε φακό από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε τη βιντεοσκόπηση παρά μόνο σε ρυθμίσεις από 4k30fps και χαμηλότερες.


4K30 video με εναλλαγή φακών

Ειδικά με το κεντρικό φακό, έχουμε άριστο βίντεο, με κορυφαία σταθεροποίηση, όμορφη αντίθεση και μπόλικη πληροφορία. Υπάρχει και δυνατότητα για super slow motion βίντεο μέχρι 1920fps, το οποίο σε καλές συνθήκες φωτισμού δίνει όμορφο αποτέλεσμα. Στη περίπτωση αυτή βέβαια, το slowmotion επιτυγχάνεται στο τέλος της λήψης με το τελικό βίντεο να είναι έτοιμο.

1080p30 super slow motion @1920fps

Μπορούμε όμως να κάνουμε slowmotion σε ταχύτητες έως 480fps (πάντα 1080p) του οποίου τη ταχύτητα μπορούμε να μειώσουμε στα σημεία που θέλουμε, με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εξαιρετικό.


1080p30 στα 480fps με προσθήκη φίλτρων μέσα από το software του Xiaomi MI 11 Ultra.

Επίσης, προσφέρονται και οι ρυθμίσεις steady video και steady video pro (μόνο 1080p/30fps) οι οποίες θεωρητικά προσφέρουν τη καλύτερη δυνατή σταθεροποίηση. Δε μπορούμε να πούμε ότι κάποιος πρέπει να καταφύγει στη πρώτη για να έχει σταθερό βίντεο, με το steady video pro πάντως να είναι πραγματικά σαν να χρησιμοποιεί κανείς gimbal.


1080p30 steady video με τον wide


1080p30 steady video pro με τον ultrawide

Κάτι επίσης που έχει ενδιαφέρον είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης δυο καμερών (1080p30) για να βγάλουμε βίντεο, με την επιλογή τους να γίνεται πριν την έναρξη της εγγραφής, ενώ κατά τη διάρκειά της μπορούμε να αλλάζουμε τη διάταξη του feed της κάθε κάμερας στο βίντεο.


1080p30 dual video

Επιπλέον, το τηλέφωνο μπορεί να γράψει 8K video σε 24fps και με τις τρεις κάμερες. Ναι, δεν έχει όλος ο κόσμος 8Κ τηλεοράσεις και ναι, τα βίντεο καταλαμβάνουν πολύ χώρο (στα 130Mbps είναι το bit rate, πολύ υψηλό για κινητό). Όμως, κάποιος που ασχολείται και με post production, μπορεί να έχει υψηλής ανάλυση πρώτη ύλη για να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα.


8k με τον ultra wide


8k με τον wide


8k με τον telephoto

Φυσικά υπάρχει  και manual mode (το οποίο υποστηρίζεται και στις φωτογραφίες). Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε χειροκίνητα ότι θέλουμε, ακόμα και τη ταχύτητα κλείστρου, με το software μάλιστα να προσφέρει επαγγελματικές ρυθμίσεις όπως είναι το focus peaking και η παρακολούθηση του exposure για να βλέπουμε που γίνεται clipping! Οι manual ρυθμίσεις μάλιστα είναι διαθέσιμες ακόμα και όταν θέλουμε να γράψουμε βίντεο σε ανάλυση 8K. Πραγματικά εντυπωσιακά και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειώσουμε πως το software της κάμερας προσφέρει μια σειρά από εργαλεία editing για το βίντεο όπως δυνατότητα trip, προσθήκη φίλτρων, ήχου και watermark αλλά το πλέον ενδιαφέρον είναι τα effect που βάζουν μόνα τους συγκεκριμένα φίλτρα και μουσική ανάλογα με το εφέ που επιλέγουμε, και επιταχύνουν ή επιβραδύνουν το βίντεο (κατά προτίμηση αυτό πρέπει να είναι 120fps)


4K30 macro video με τον ultra wide

Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Xiaomi MI11 Ultra, μιας πολύαναμενόμενης συσκευής. Τα €1300 δεν είναι λίγα χρήματα και σίγουρα δεν είναι χρήματα που είχε συνηθίσει να δίνει ο μέσος αγοραστής των προϊόντων της εταιρείας. Στοχεύει ωστόσο να κοντράρει το Samsung Galaxy S21 Ultra, το οποίο επίσημα κοστίζει παραπλήσια χρήματα για την έκδοση με τα 256GB χώρου αν και κανείς μπορεί να το βρει φθηνότερα από άλλα καταστήματα. Και πραγματικά μπορεί να το κοντράρει έχοντας εξαιρετικό σύστημα καμερών το οποίο είναι ίσως και καλύτερο από αυτό του S21 Ultra, εξαιρετική οθόνη και εντυπωσιακό ήχο τα οποίας βρίσκει κανείς και στη συσκευή της Samsung (ίσως όχι τόσο στον ήχο) όπως και την αδιαβροχοποίηση IP68. Όμως το Xiaomi MI 11 Ultra έρχεται με πολύ ταχύτερη φόρτιση, δίνει στη συσκευασία το φορτιστή ενώ υποστηρίζει ακόμα ταχύτερο φόρτιση, ενώ ίσως η σημαντικότερη διαφορά είναι το SoC με τoν Snapdragon του MI 11 Ultra να είναι συνολικά καλύτερος από τον Exynos 2100 του S21 Ultra αλλά και να κρατάει περισσότερη ώρα τις μέγιστες επιδόσεις. Το πλεονέκτημα που έχει το S21 Ultra είναι το σαφώς ποιο ώριμο software, καθώς η συσκευή κυκλοφορεί σχεδόν 5 μήνες και έτσι η Samsung είχε πολύ χρόνο να διορθώσεις ατέλειες αλλά και να βελτιώσει την απόδοση του συστήματος καμερών.
Μια άλλη συσκευή με την οποία σύγκρινει κανείς είναι το Oneplus 9 Pro, το οποίο είναι φθηνότερο, και έχει αντίστοιχη οθόνη και ταχύτητες φόρτισης, όμως ο Snapdragon κάνει throttling ενώ και το σύστημα καμερών δε μας έπεισε. Από εκεί και πέρα, το Xiaomi MI 11 Ultra είναι από μόνο του μια εξαιρετική συσκευή. Κορυφαία ποιότητα κατασκευής, όμορφη οθόνη, ταχύτατο SoC, καλή αυτονομία με εξαιρετικά γρήγορη ενσύρματη και ασύρματη φόρτιση, κορυφαίο σύστημα καμερών και εξαιρετικός ήχος. Το μοναδικό που θα θέλαμε είναι να έχει USB 3.0 και να υποστηρίζει έξοδο HDMI καθώς επίσης και αυτή το software update που θα κάνει τη μικρή οθόνη στη πλάτη ακόμα χρησιμότερη. Όσον αφορά στο software, το MIUI πλέον έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και κάνει εξαιρετική δουλειά. Εν τέλει, το MI 11 Ultra είναι ένα κορυφαίο flagship και όποιος το αποκτήσει, θα το ευχαριστηθεί όσο λίγα. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άριστη οθόνη
  • Κορυφαίος ήχος
  • Απίστευτα γρήγορη φόρτιση, ενσύρματα και ασύρματα
  • Εξαιρετικές επιδόσεις
  • Άριστη ποιότητα κατασκευής
  • Εντυπωσιακό σύστημα καμερών, για φωτογραφίες και βίντεο με πλήθος επιλογές
  • Η πίσω οθόνη
  • Επιτέλους, πιστοποίηση IP68
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτρια αυτονομία
  • Για ακόμα μια φορά η Xiaomi δε θέλει να δώσει στους χρήστες USB 3.0 θύρα και δυνατότητα εξόδου HDMI
  • Θα θέλαμε ακόμα περισσότερες επιλογές αξιοποίησης της πίσω οθόνης σε φωτογράφιση αλλά και δυνατότητα χρήσης κατά την εγγραφή βίντεο.
  • Τα χρήματα που ζητάει δεν είναι λίγα σαν απόλυτο ποσό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*