Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xiaomi Mi Note 10 Pro Review

*
Αν και βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πριν την επίσημη κυκλοφορία στην Ευρώπη του νέο κορυφαίου μοντέλου της Xiaomi, η εταιρεία διαθέτει από το Νοέμβριο ένα άλλο semi-flagship τηλέφωνο που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε μέχρι πρόσφατα. Μέσα σε όλο αυτό το χαμό που γίνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο βέβαια, ίσως κυκλοφορίες να αναβληθούν, αλλά τουλάχιστον το Xiaomi Mi Note 10 Pro υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι ένα πραγματικά καλό τηλέφωνο, τουλάχιστον για όσους ενδιαφέρονται πρώτα από όλα για την κάμερα.



Η συσκευή έρχεται σε μια μεγάλη και όμορφη συσκευασία και είναι το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς όταν την ανοίξει. Πέρα από το τηλέφωνο, βρίσκουμε μια διάφανη μαύρη θήκη, το μεγάλου μεγέθους ταχυφορτιστή των 30Watt και το καλώδιο USB Type-C. Παίρνοντας την ίδια τη συσκευή στα χέρια, το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι το βάρος, το οποίο σίγουρα δεν είναι αμελητέο, καθώς ξεπερνάει τα 200 γραμμάρια. Χρειάζεται κανείς αρκετό χρόνο για να το συνηθίσει κανείς στο χέρι και σίγουρα κάποιοι ίσως δεν το καταφέρουν ποτέ. Ποιοτικά όμως, το τηλέφωνο παίρνει άριστα, έχοντας κορυφαία συναρμογή ενώ σαφέστατα έχει χρησιμοποιηθεί τελευταίας γενιάς τεχνική κατασκευής, καθώς τόσο η οθόνη όσο και η πλάτη είναι curved στις πλευρές. Αυτό βέβαια, μπορεί από τη μια να δίνει μια αίσθηση συμμετρίας πρόσοψης και πλάτης, από την άλλη κάνει κάπως δύσκολο να κρατάει κανείς το τηλέφωνο στο χέρι, αφού η επιφάνεια στις πλευρές που είναι διαθέσιμη για να στηριχτεί το τηλέφωνο στη παλάμη, είναι μικρότερος. Φορώντας στο τηλέφωνο τη θήκη πάντως, τα πράγματα γίνονται σαφώς καλύτερα, αφού από τη μια αυτή δεν γλιστρά και από την άλλη υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια για το κατάλληλο grip.



Στη δεξιά πλευρά της συσκευής βρίσκουμε το power button και τα δυο πλήκτρα ελέγχου έντασης ήχου, καθώς επίσης και το χώρο τοποθέτησης καρτών sim, με το τηλέφωνο να μην δέχεται κάρτες επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου. Τόσο το κάτω μέρος της περιφέρειας όσο και το άνω μέρος είναι επίπεδα και ενσωματώνουν το μεν πρώτο το μονοφωνικό ηχείο, έξοδο ακουστικών και θύρα type-c USB ενώ το δεύτερο έχει το πομποδέκτη IrDa. Η οθόνη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης, με τη selfie κάμερα να βρίσκεται τοποθετημένη κεντρικά στο πάνω μέρος της, αλλά όχι μέσα στην οθόνη, καθώς στο σημείο που βρίσκεται αυτή, η οθόνη κάνει μια καμπύλη. Ακριβώς πάνω από τη κάμερα, στο bezel της οθόνης, συναντάμε και το ακουστικό της συσκευής το οποίο δυστυχώς δε παίζει το ρόλο δεύτερο ηχείου. Μέσα στην οθόνη πάντως βρίσκεται ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, τοποθετημένος σε καλό σημείο ώστε να φτάνει εύκολα το δάχτυλο του χρήστη. Πρόκειται για έναν οπτικό αισθητήρα ο οποίος είναι αρκετά γρήγορος και μπορεί άνετα να είναι το βασικό σύστημα ασφάλισης των δεδομένων της συσκευής.  Στο πίσω μέρος τέλος, το οποίο είναι και αυτό κατασκευασμένο από γυαλί, βρίσκεται το σύστημα πέντε καμερών που διαθέτει το τηλέφωνο, με τις τρεις από αυτές να είναι τοποθετημένες σε ένα μακρόστενο, οβάλ εξόγκωμα. Πρόκειται για το βασικό αισθητήρα των 108Mpixel με f/1.7, ένα telephoto 2x στα 12Mpixel με f/2.0 και ένα ακόμα telephoto 5x στα 5Mpixel που δίνει upscaled φωτογραφίες στα 8Mpixel. Από κάτω και ενσωματωμένες στο κύριο σώμα της συσκευής είναι δυο ακόμα κάμερες, η UltraWide των 20Mpixel με f/2.2 και ένα macro φακός στα 2Mpixel με f/2.4. Δίπλα στις τρεις πρώτες κάμερες βρίσκεται και το τετραπλό dual tone flash του τηλεφώνου. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για ένα υπερπλήρες σύστημα καμερών που προσφέρει κάθε είδους λήψη, από macro και ultra wide μέχρι 5x οπτικό zoom.



Η οθόνη που χρησιμοποιεί το Xiaomi Mi Note 10 Pro είναι Amoled διαγωνίου 6,47’’ και ανάλυσης FullHD+ (2340x1080 pixel). Καλύπτεται από Gorilla Glass 5 και σε γενικές γραμμές κάνει τέλεια τη δουλειά της. Όμορφα χρώματα, καλή μέγιστη φωτεινότητα και αρκετές επιλογές από το MIUI 11 όσον αφορά στην αλλαγή χρωμάτων και γενικότερα την παραμετροποίησή της, καθώς μεταξύ άλλως υποστηρίζεται λειτουργία Anti-flicker, λειτουργία ανάγνωσης, ακόμα και dark mode χωρίς μάλιστα το τηλέφωνο να έρχεται με Android 10. Μια από τις ξεχωριστές λειτουργίες είναι και η always on, η οποία επιτρέπει στο κάτοχο του τηλεφώνου να αλλάξει το τι θα δείχνει η οθόνη όταν το τηλέφωνο είναι σε κατάσταση stand by. Πραγματικά, η Xiaomi προσφέρει πλήθος από ρυθμίσεις ώστε η εικόνα να μην είναι ποτέ μονότονη. Με τη κάμερα μάλιστα να είναι πραγματικά σε σημείο που δεν ενοχλεί, μπορεί κανείς να απολαύσει άνετα βίντεο περιεχόμενο, ακόμα και επιπέδου HDR10. Για παράδειγμα, το τελευταίο trailer για την επερχόμενη ταινία Black Widow δείχνει πανέμορφο, αλλά είναι πραγματικά κρίμα το τηλέφωνο να μην έχει στερεοφωνικό ήχο και όλος ο ήχος να έρχεται από τη μια πλευρά (και ας είναι καθαρός και δυνατός).



Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, εδώ τα πράγματα είναι λίγο πολύπλοκα λόγω της ύπαρξης πολλών αισθητήρων, αλλά σε γενικές γραμμές το σύστημα καμερών καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι το τηλέφωνο πρωτοκυκλοφόρησε πριν από σχεδόν 5 μήνες, πολύ πριν δηλαδή την έλευση των νέων multicamera flagships όπως το S20 Ultra, το αναμενόμενο P40 Pro ή το αδελφάκι Xiaomi Mi 10 Pro. Κεντρικό ρόλο στο σύστημα έχει ο βασικός αισθητήρας των 108Mpixel, ο οποίος είναι ρυθμισμένος να δίνει φωτογραφίες στα 27Mpixel, δημιουργώντας ένα pixel από τέσσερα. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 108Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε, γιατί τα MP που καταλαμβάνει η κάθε λήψη είναι πολλά και γεμίζει ο αποθηκευτικός χώρος, ενώ ταυτόχρονα δε κερδίζει κανείς κάτι σε ποιότητα (μάλιστα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, σίγουρα χάνει).
Ακόμα και στα 27Mpixel, το αποτέλεσμα που παίρνει κανείς είναι όμορφο. Λήψεις με μπόλικη λεπτομέρεια, ελάχιστο θόρυβο, καλά χρώματα και όταν το HDR είναι ενεργοποιημένο, πολύ καλό δυναμικό εύρος. Γενικότερα, την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα. Ακόμα και το βράδυ όμως, χωρίς καν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κανείς το εξειδικευμένο nigh mode, έχουμε όμορφες λήψεις με λεπτομέρεια και σωστά χρώματα, χωρίς απαραίτητα πολύ θόρυβο. Αν βάλεις το Nigh Mode, ειδικά σε πολύ χαμηλό φωτισμό, το σύστημα χρησιμοποιεί τη σταθεροποίηση για να κρατήσει περισσότερη ώρα το κλείστρο (2-3 δευτερόλεπτα) αλλά αν αμέσως θελήσει κανείς να δει τη φωτογραφία, θα πρέπει να περιμένει 5-6 δευτερόλεπτα ακόμα για να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία. Αυτό το φαινόμενο το παρατηρήσαμε σε διάφορες λήψεις και με τις άλλες κάμερες και οφείλεται στο SoC του τηλεφώνου το οποίο δεν είναι επιπέδου flagship. Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε παρακάτω.



Πηγαίνοντας τώρα στους δυο τηλεφακούς, και εδώ τα πράγματα είναι πραγματικά καλά. Ο φακός 2x παίρνει φωτογραφίες με μεγάλη ευκρίνεια και καλά χρώματα, τα οποία μάλιστα ταιριάζουν αρκετά με τη κύρια κάμερα. Χρωματική αντιστοιχία πετυχαίνει και ο 5x zoom, ο οποίος τα καταφέρνει και αυτός καλά όσον αφορά στην ευκρίνεια αν και τα επίπεδα θορύβου αυξάνονται ακόμα και με καλό φως. Ωστόσο, μπορεί κανείς να βγάλει πραγματικά καλές φωτογραφίες. Όταν ο φωτισμός μειωθεί, ο 2x δε καταρρέει αλλά συνεχίζει να έχει καλά χρώματα, καλό δυναμικό εύρος αλλά αυξάνεται ο θόρυβος, κάτι λογικό. Αν κάποιος θελήσει να χρησιμοποιήσει το Night Mode του τηλεφώνου με zoom 2x, πρέπει να ξέρει ότι στη περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ο βασικός φακός των 108Mpixel και γίνεται crop. Η διαφορά και εδώ μεταξύ των δυο mode είναι ελάχιστη. Τέλος, ο 5x σαφώς και χάνει αρκετή ποιότητα το βράδυ, αλλά μπορεί κανείς να έχει αξιοποιήσιμο αποτέλεσμα. Μεταξύ των δυο άλλων φακών, ο macro είναι ο λιγότερο χρήσιμος καθώς η ανάλυσή του είναι χαμηλή, ενώ χρειάζεται αρκετό φως για να βγάλει φωτογραφίες που έχουν αξία. Ο ultra wide πάντως είναι μια καλή περίπτωση αυτής της κατηγορίας, ειδικά από τη στιγμή που προσφέρει και autofocus, κάτι σπάνιο σε αυτούς τους φακούς. Χάρη δε σε αυτό, μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί για σχεδόν macro λήψεις αντί του macro φακούς, πετυχαίνοντας πολλές φορές καθαρότερες εικόνες. Είναι αρκετά ευρυγώνιος (13mm), ωστόσο το software διορθώνει χωρίς πολλά προβλήματα τις γωνίες. Τα χρώματα είναι καλά και σε γενικές γραμμές αποτελεί μια άριστη ultrawide υλοποίηση. Η μπροστινή κάμερα τέλος, δε απογοητεύει με καλή ευκρίνεια και μπόλικο δυναμικό εύρος.



Όσον αφορά τώρα στο video, το σύστημα καμερών πραγματικά μπορεί να δώσει πολύ όμορφα αποτελέσματα, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει σταθεροποίηση παντού και πάντα (4-axis στο βασικό φακό, ηλεκτρονική στους υπόλοιπους). Λόγω όμως του SoC, δε μπορεί να πάει πάνω από 4k/30fps, χωρίς αυτό βέβαια να είναι απαραίτητα πρόβλημα.  Η αλήθεια είναι πως ο περισσότερος κόσμος θα χρησιμοποιήσει για το βίντεο κυρίως τη βασική και την ultrawide, οι οποίες τα καταφέρνουν τέλεια με κορυφαία αντίθεση και εξαιρετικά χρώματα. Αν κάποιος όμως θέλει zoom, τόσο το 2x όσο κυρίως το 5x δε τα καταφέρνουν τόσο καλά. Ειδικά το δεύτερο, στη πραγματικότητα είναι ψηφιακό zoom από το αισθητήρα που προσφέρει το 2x οπτικό.



Αφήνοντας στην άκρη τη κάμερα και πηγαίνοντας τώρα στο software, η αλήθεια είναι πως μας φαίνεται περίεργο ένα νέο τηλέφωνο να έρχεται με Android 9. Ακόμα και σήμερα δεν έχει βγει αναβάθμιση σε Android 10 και ας έχει η συσκευή τη τελευταία έκδοση του MIUI, του skin της Xiaomi, ενώ και το τελευταίο security update είναι από 1/1 (17/3 ήρθε το update του Φλεβάρη), δηλαδή κοντά τρεις μήνες παλιό. Από εκεί και πέρα, όσοι έχουν εμπειρία με το MIUI θα βρούν το γνωστό, εξαιρετικά αλλαγμένο σε σχέση με το απλό τη Google, interface. Υπάρχουν αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές και παιχνίδια, τα οποία πάντως μπορεί κανείς να αφαιρέσει. Υπάρχουν και οι διαφημίσεις που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του λειτουργικού, αν κάνεις το «λάθος» κατά την αρχική ρύθμιση αν τις επιτρέψεις. Από την άλλη, προσφέρονται πλήθος από ρυθμίσεις όσον αφορά στην εμφάνισης και τις διάφορες λειτουργίες, που πολλές φορές είναι… πάρα πολλές για το μέσο χρήστη, αλλά αρκετά χρήσιμες για του περισσότερο απαιτητικούς.



Σε γενικές γραμμές το MIUI τρέχει άνετα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρόλο που ο Snapdragon 730G δεν είναι κάποιο κορυφαίο SoC. Αραιά και που μπορεί κανείς να παρατηρήσεις κάποιες μικροκαθυστερήσεις, αλλά όχι κάτι σημαντικό. Η ταυτόχρονη χρήση δυο εφαρμογών λειτουργεί χωρίς προβλήματα χάρη στα 8GB μνήμης, με τον τρόπο αξιοποίησής της να είναι εύκολη μέσα από το MIUI. Το G δίπλα στο 730 υπονοεί ότι είναι το SoC είναι περισσότερο gaming, με το Adreno 618 να τρέχει κατά 50Hz υψηλότερο σε σχέση με την απλή έκδοση 730 του Snapdragon. Δεν είναι μεγάλη διαφορά αλλά σε κάποια περισσότερο απαιτητικά παιχνίδια (όπως το Call of Duty Mobile) βοηθάει περισσότερο. Χάρη δε και στη τεράστια μπαταρία που διαθέτει το τηλέφωνο, η οποία φτάνει τα 5260mAh, ο κάτοχός του μπορεί να παίζει με τις ώρες games. Κάτι που έχει ενδιαφέρον για τους gamers είναι η εφαρμογή Game Booster, που αντίστοιχες πλέον διαθέτουν πολλά τηλέφωνα. Εδώ, πέρα από το να μπορεί κανείς να ρυθμίσει τι θα κάνει το τηλέφωνο όταν ο κάτοχός του παίζει παιχνίδια,  δίνεται η δυνατότητα για να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το frame rate του παιχνιδιού και το φόρτωμα της GPU, πράγματα δηλαδή που κανείς τα βλέπει μόνο σε desktop υπολογιστές.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασής μας, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως το τηλέφωνο είναι μια πραγματικά all around συσκευή. Η κάμερα εντυπωσιάζει, έχοντας βελτιωθεί μέσω των αρχικών αναβαθμίσεων της Xiaomi σε σχέση με τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του. Τόσο από πλευράς φωτογραφίας όσο και από πλευράς βίντεο, δύσκολα θα μείνει κανείς παραπονεμένος. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, η αυτονομία τεράστια, η οθόνη πανέμορφη. Μας λείπει ο στερεοφωνικός ήχος, η αδιαβροχοποίηση, η δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου (αν και τα 256GB είναι πολλά) και σίγουρα λείπει ένα ταχύτερο SoC, ειδικά όταν μιλάμε για μια συσκευή που δε κοστίζει λίγα χρήματα, καθώς η επίσημη τιμή του είναι €599. Αλλά κάποιος που θέλει κορυφαία κάμερα και δε θέλει να δώσει τα €1000+ που ζητάνε τα flagship, έχει την επιλογή του Mi Note 10 Pro. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η κάμερα, σε φωτογραφίες και βίντεο
  • Μεγάλη, όμορφη οθόνη
  • Τεράστια αυτονομία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δεν έχει στερεοφωνικό ήχο
  • Δεν υπάρχει αδιαβροχοποίηση
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*