Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Το ASUS ROG Ally X είναι η αναβάθμιση, σχεδόν σε όλους τους τομείς, του Rog Ally, με την εταιρεία πρακτικά να υλοποιεί όλα όσα ζήτησαν οι κάτοχοι του πρώτου. Είναι μια φορητή παιχνιδομηχανή που τρέχει Windows 11 και μπορεί να κάνει ότι κάνει ένας υπολογιστής με Windows, αλλά κυρίως είναι σχεδιασμένο για να παίζει παιχνίδια. Σε αντίθεση με το πρώτο, υπάρχει μόνο μια έκδοση, με τον ίδιο επεξεργαστή που είχε ακριβό Rog Ally, τον AMD Z1 Extreme επεξεργαστή, το οποίο σημαίνει ότι δε περιμένουμε καλύτερες επιδόσεις, αν και αυτές είναι ελαφρώς βελτιωμένες, λόγω της νέας μνήμης.
Η συσκευασία είναι σχετικά λιτή καθώς μέσα βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, το φορτιστή των 65Watt μέσω του οποίου το ROG Ally φορτίζει από άδειο σε περίπου 3 ώρες. Η πρώτη μεγάλη διαφορά είναι το γεγονός ότι το Ally X πλέον υποστηρίζει και φόρτιση στα 100 Watt, εφόσον χρησιμοποιηθεί συμβατός φορτιστής. Δυστυχώς δε βρήκαμε κάποιον, καθώς ο φορτιστής των 120 Watt του Xiaomi 13 Pro δεν ενεργοποίησε τη φόρτιση στα 100 Watt, αν και λειτουργεί στα 65 Watt. Το καλώδιο του φορτιστή της συσκευασίας είναι αρκετά μακρύ, κάτι αρκετά χρήσιμο όπως θα διαβάσετε παρακάτω, επιτρέποντας στο κάτοχό του να παίζει χωρίς να αγχώνεται για την αυτονομία με τις μέγιστες επιδόσεις που προσφέρει η συσκευή, όταν βρίσκεται σχετικά κοντά σε μια παροχή ρεύματος. Για χρήση στο σπίτι είναι πραγματικά χρήσιμο το γεγονός ότι το καλώδιο είναι μακρύ, βέβαια με το Rog Ally X, δε θα χρειάζεται κανείς τόσο σύντομα το φορτιστή, λόγω της διπλάσιας σε χωρητικότητα μπαταρίας που διαθέτει το Rog Ally X.
Παίρνοντας στα χέρια το μαύρο (το μοναδικό χρώμα) Ally X, αντιλαμβάνεται κανείς τις αλλαγές που έχει κάνει η ASUS στο σχεδιασμό του. Αν και μοιάζει αρκετά με το πρώτο Ally, εντούτοις είναι σαφώς εργονομικότερο, αν και ελαφρώς βαρύτερο. Τα grips είναι παχύτερο και περισσότερο στρογγυλεμένα, με αποτέλεσμα οι παλάμες να τα αγκαλιάζουν με μεγάλη άνεση. Οι μοχλοί και τα πλήκτρα έχουν μετακινηθεί ελαφρώς, τα L1/R1 είναι περισσότερο κλίκι ενώ οι σκανδάλες L2/R2 μεγαλύτερες και περισσότερο άνετες. Ακόμα και τα back buttons στη πλάτη άλλαξαν, όντας μικρότερα ώστε να μη τα νοιώθει κανείς όταν κρατάει στα χέρια του το Ally X. Γενικότερα είναι σαφώς καλύτερο στο κράτημα και μπορεί κανείς να παίζει περισσότερο ώρα χωρίς να κουράζεται.
Η διαδικασία ενεργοποίησης του ASUS ROG Ally είναι σχετικά… επίπονη και αντίστοιχη με αυτή όλων των υπολογιστών που έρχονται με Windows 11 καθώς για παράδειγμα υπάρχει προ-εγκατεστημένο και το … MS Office (το οποίο το αφαιρέσαμε προφανώς). Θα χρειαστεί και αρκετός χρόνος για το πρώτο σετάρισμα, καθώς η συσκευή κατεβάζει αρκετές αναβαθμίσεις τόσο των Windows όσο και των driver και του BIOS της συσκευής. Εκ του εργοστασίου, υπάρχει προεγκατεστημένο το Microsoft Store (με 3 μήνες δωρεάν Gamepass Ultimate).
Το ASUS ROG Ally Χ έρχεται όπως είπαμε με το ίδιο SoC που έχει το αρχικό Rog Ally, ένα AMD Ryzen Z1 Extreme. Όμως αυτός συνοδεύεται από 24GB μνήμης LPDDR5 στα 7600MT/s. Όπως είπαμε, οι επιδόσεις που μπορεί να περιμένει κανείς από το νέο Ally X είναι παραπλήσιες με αυτές του πρώτου. Όμως η ταχύτερη μνήμη μπορεί να δώσει 3-5% υψηλότερο frame rate (ανάλογα με το παιχνίδι βέβαια). Το μεγαλύτερο κέρδος όμως έρχεται από τη μεγαλύτερη ποσότητα μνήμης και αυτό γιατί μπορούμε πολύ απλά να κλειδώσουμε τα 8GB από τα 24GB για χρήση από τη GPU (η μνήμη μοιράζεται μεταξύ συστήματος και GPU), αφήνοντας 16GB για τα Windows. Αυτό από μόνο του κάνει το gaming καλύτερο, καθώς έχουμε λιγότερο stutters, αφού πλέον το σύστημα δε πασχίζει να κερδίσει μνήμη. Παίζοντα τα ίδια απαιτητικά παιχνίδια σε Ally και Ally X με τις ίδιες ρυθμίσεις (πχ Avatar), στο Ally X παίζανε περισσότερο ομαλά, χωρίς απαραίτητα το frame rate να είναι τόσο καλύτερο.
Όσον αφορά στον Z1 Extreme, είναι ένα 8πύρηνο APU κατασκευασμένο στα 4nm, με 8 πυρήνες Zen 4 (με hyperthreading) με μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τα 5,1Ghz και γραφικά RDA 3 (12CU) με μέγιστη συχνότητα 2,7GHz. Το APU μπορεί να λειτουργήσει όταν είναι στο ρεύμα σταθερά με TDP στα 30 Watt μέγιστο ή στα 25Watt όταν λειτουργεί με μπαταρία, ενώ για ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 53Watt (στο ρεύμα) και τα 35Watt (με μπαταρία). Να σημειώσουμε εδώ ότι καλό είναι, όποιος αποκτήσει το Ally X (αλλά και το Ally), μέσα από το ανανεωμένο Armory Crate, καλό είναι να απενεργοποιήσει το CPU Boost, μια επιλογή που αυξάνει τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή και ταυτόχρονα τη κατανάλωση, χωρίς –τις περισσότερες φορές- να υπάρχει κάποιο κέρδος στις επιδόσεις, καθώς για να αυξηθεί η συχνότητα της CPU, το SoC απαιτεί περισσότερο ενέργεια για του πυρήνες την οποία όμως πρέπει να πάρει από τη GPU, με αποτέλεσμα να πέφτει η απόδοση της κάρτας γραφικών.
Σε σχέση με το Ally, το Ally X έχει διαφορετικά τα δυο άλλα προφίλ TDP (πέρα από το Turbo). Το Silent πλέον είναι στα 13 Watt (αντί 10 Watt που ήταν στο Ally) ενώ το Performance είναι στα 17 Watt (αντί για 15 Watt). Αυτές οι αλλαγές έγινα ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης μπαταρίας που έχει το νέο handheld, οπότε δεν είναι σωστό να συγκρίνει κανείς τις επιδόσεις των Ally/Ally X με βάση τα προφίλ τους, αφού το TDP (και οι επιδόσεις που προσφέρουν) είναι διαφορετικά.
Η μπαταρία λοιπόν του ROG Ally X έχει χωρητικότητα 80Wh, με την αυτονομία του να κυμαίνεται από τις 2 ώρες (όταν παίζουμε στο Turbo Mode AAA παιχνίδια) έως σχεδόν 10 ώρες, όταν παίζουμε Indy παιχνίδια. Εδώ λοιπόν είναι και η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έχει γίνει στο Ally X και ίσως ο σημαντικότερος λόγος να αλλάξει κανείς το παλιό με το νέο. Για παράδειγμα, ένα AAA παιχνίδι όπως το νέο Star Wars Outlaws, καταναλώνει περίπου 38-39 Watt (συνολικά) ενώ ένα indy παιχνίδι όπως το Celeste με την οθόνη στα 60Hz, περίπου 11-12. Κάνοντας τη διαίρεση από τις 80Wh, παίρνει κανείς την αυτονομία που θα έχει κανείς. Πραγματικά, με το Rog Ally X δεν έχουμε καθόλου το φόβο μη ξεμείνουμε και μπορεί κανείς να παίζει άνετα, χωρίς να νοιώθει ότι χρειάζεται δίπλα του μια πρίζα. Ακόμα και οι 2 ώρες είναι μια χαρά για AAA παιχνίδια.
Η άλλη αναβάθμιση που έχει γίνει αφορά στον αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος πλέον είναι 1TB αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πλήρους μεγέθους NVMe δίσκο 2280 και όχι 2230 όπως στο πρώτο Ally. Αυτό σημαίνει πως όποιος θέλει να αλλάξει το δίσκο, είναι ευκολότερο και οικονομικότερο να βρεί έναν μεγαλύτερης χωρητικότητας. Από πλευράς δικτύωσης, το Ally Xέχει WiFi 6E και Bluetooth 5.2.
Η πλάτη έχει αρκετές τρύπες για να αερίζετε το εσωτερικό του Ally, με τη δεξιά από την αριστερή πλευρά να χωρίζονται από μια διαγώνια ασημένια γραμμή. Μάλιστα, οι τρύπες στη δεξιά πλευρά (όπως κοιτάς τη πλάτη) σχηματίζουν το λογότυπο ROG. Έξι βίδες κρατάνε τη πλάτη στο κύριο σώμα και αφαιρώντας τες έχει κανείς πρόσβαση στο εσωτερικό. Το σύστημα ψύξης του Ally X είναι και αυτό ανανεωμένο και από τη χρήση του, φαίνεται πως είναι και αποδοτικότερο και λιγότερο θορυβώδες. Στη πάνω πλευρά του ROG Ally έχουμε το power button με ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων συμβατό με το Windows Hello, ένα ζευγάρι πλήκτρων για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, έξοδο ακουστικών, θύρα micro SD (η οποία φαίνεται να μην έχει τα προβλήματα που είχε το πρώτο Ally) και πλέον δυο θύρες Type-C USB, με τη θύρα για XG Mobile interface να έχει καταργηθεί.
Μάλιστα, η μια από τις δυο αυτές είναι Thunderbolt, το οποίο σημαίνει πως κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει εξωτερική κάρτα γραφικών ευκολότερα, με τις σχετικές Thunderbolt λύσεις να είναι περισσότερες και οικονομικότερες. Η ύπαρξη δε 2 θυρών Type-C κάνει ευκολότερη τη χρήση του Ally X με εξωτερικές συσκευές χωρίς hub, καθώς μπορούμε να έχουμε στη μια τη τροφοδοσία και στην άλλη να συνδέσουμε απευθείας εξωτερική οθόνη, κάποιο USB flash drive ή ακόμα και 3D γυαλιά (όπως τα RayNeo Air 2 XR). Στη πάνω πλευρά βρίσκονται επίσης και οι αεραγωγοί που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση του θερμού αέρα.
Στη πρόσοψη κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη διαγωνίου 7’’ τοποθετημένη στο κέντρο της συσκευής, η οποία έχει μικρά bezel δεξιά και αριστερά αλλά μεγαλύτερα πάνω και κάτω. Η οθόνη είναι ακριβώς η ίδια με του Ally, λειτουργεί σε ανάλυση 1080p στα 120Hz και υποστηρίζει VRR ενώ είναι και αρκετά φωτεινή. Πραγματικά, δε χρειαζόταν να βάλει OLED, ειδικά από τη στιγμή που OLED και VRR είναι κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Χρωματικά είναι άριστη πραγματικά ενώ έχει και μεγάλη φωτεινότητα. Η ASUS δίνει 500nits, εμείς μετρήσαμε γύρω στα 460nits (και ελάχιστη 12nits, ελαφρώς υψηλότερη από όσο θα θέλαμε για να παίζει κανείς σε απόλυτο σκοτάδι). Το γεγονός ότι υποστηρίζει 120Hz είναι χρήσιμο κυρίως όταν παίζουμε indy παιχνίδια (πχ παίξαμε Dead Cells, Spiritfarer, Rogue Legacy 2), καθώς είναι αδύνατο να φτάσει το Ally τα 120fps σε AAA τίτλους Το VRR πάλι κάνει την εμπειρία gaming άριστη όταν παίζουν απαιτητικότερα παιχνίδια και το frame rate δεν είναι σταθερό, καθώς ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης προσαρμόζεται στα refresh rate και έχουμε πάντα άριστη απόκριση. Όσον αφορά στην ανάλυση, τα 1920x1080 pixel είναι πολλά είναι η αλήθεια για να ελέγχει κανείς τα Windows, όμως μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε την ανάλυση των Windows σε 720p μέσα από το Command Center (όπως και το refresh rate από τα 120 στα 60Hz). Σε επίπεδο gaming πάντως, αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα παίξουν και σε 1080p, αν και η αλήθεια είναι ότι σε τόσο μικρή οθόνη, δύσκολα κανείς θα καταλάβει διαφορά είτε όταν παίζει σε 1080p είτε όταν παίζει σε 720p.
Δεξιά και αριστερά της είναι τα πλήκτρα ελέγχου, τα οποία έχουν διάταξη XBOX. Στην αριστερή πλευρά είναι ο μοχλός στο πάνω αριστερό μέρος και διαγώνια δεξιά και προς τα κάτω ο σταυρός κατευθύνσεων, ο οποίο είναι αλλαγμένος προσφέροντας αίσθηση και των 8 κατευθύνσεων. Εκεί έχουμε και δυο ακόμα πλήκτρα, τοποθετημένα το ένα κάτω από το άλλο και κοντά στην οθόνη. Το πάνω είναι το αντίστοιχο πλήκτρο του XBOX controller και το κάτω είναι για να φορτώνει το Command Center. Το Command Center είναι ένα overlay που εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά της οθόνης και μας δίνει μια σειρά από γρήγορες επιλογές, όπως πχ η αυξομείωσης της φωτεινότητας και της έντασης του ήχου, η επιλογή TDP, η άμεση εμφάνιση του on screen keyboard, η επιστροφή στο desktop, ο έλεγχος φωτεινότητας των RGB και πολλές ακόμα. Μπορούμε μέσα από το νέο Armory Crate (το οποίο πλέον είναι διαθέσιμο και για το αρχικό ROG Ally) να επιλέξουμε πια tabs θα είναι διαθέσιμα στο Control Center, ανάλογα με το τι θα κάνουμε. Αυτό που θα χρησιμοποιεί πάντως ο περισσότερο κόσμος είναι το Operating Mode, μέσα από το οποίο επιλέγουμε το TDP που θα χρησιμοποιεί ο AMD Z1 Extreme, η μέγιστη ενέργεια δηλαδή που θα καταναλώνει το ζευγάρι CPU/GPU που είναι στο ίδιο chip. Υπάρχουν τρια βασικά mode όπως διαβάσατε και παραπάνω, το Silent στα 13Watt, το Performance στα 17 Watt και το Turbo στα 25Watt (ή 30 Watt όταν είμαστε στο ρεύμα). Όταν είναι κανείς στο ρεύμα, μπορεί να είναι πάντα στο Turbo Mode (με το Armory Crate να μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάχνουμε TDP προφίλ και ανά παιχνίδι). Δεξιά από την οθόνη έχουμε τα υπόλοιπα πλήκτρα του χειριστηρίου, τα κλασσικα 4 action keys (ABXY) στη πάνω δεξιά πλευρά και το μοχλό τοποθετημένο διαγώνια αριστερά και προς τα κάτω. Ακόμα ένα ζεύγος μικρότερων πλήκτρων βρίσκονται δίπλα στην οθόνη, αυτό των settings των XBOX controller (πάνω) και αυτό που φορτώνει το Armory Crate. Πρόκειται για τη γνωστή εφαρμογή της ASUS μόνο που εδώ παίζει σημαντικότερο ρόλο καθώς διαθέτει τη δική του βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Ανεξάρτητα από ποιο online κατάστημα έχουμε εγκαταστήσει κάποιο παιχνίδι, θα εμφανιστεί ένα tab στη Game Library του Control Center ώστε να μπορούμε να το εκκινήσουμε απευθείας από αυτή. Ανά παιχνίδι πάλι μπορούμε να ρυθμίσουμε το πώς θα συμπεριφέρονται τα πλήκτρα του Ally αλλά και ποιο Operation Mode θα χρησιμοποιείται. Επιπλέον, μπορούμε να φτιάξουμε και custom power προφιλ (πχ 22 Watt που φαίνεται να είναι η καλύτερη τιμή αναλογικά με επιδόσεις και αυτονομία), τα οποία επίσης γίνονται διαθέσιμα για επιλογή στα προφίλ παιχνιδιών της Game Library. Και οι δυο μοχλοί έχουν καλύτερη αίσθηση από αυτούς του αρχικού Ally και έρχονται με LED φωτισμό. Μπορούμε από τη μια να απενεργοποιήσουμε και από την άλλη να επιλέξουμε διάφορα προφίλ μέσα από το Armory Crate (Static, Breathing, Strobing, Color Cycle, Rainbow και Aura Sync) με επιπλέον χρωματικές ρυθμίσεις για κάθε προφίλ. Ο σταυρός κατευθύνσεων θα μπορούσε να έχει καλύτερη αίσθηση, ενώ τα action keys έχουν καλό βύθισμα αλλά είναι λίγο «φασαριόζικα». Δε θα μιλήσουμε άλλο για το software, καθώς μπορείτε να ανατρέξετε στο review του αρχικού Rog Ally αφού οι δυνατότητες είναι ίδιες.
Αριστερά και δεξιά της οθόνης και προς τη κάτω πλευρά έχουμε τις γρίλιες που αφορούν στην έξοδο ήχου. Τα ηχεία είναι διαφορετικά από αυτά του Rog Ally μεν, όμως και στο Rog Ally X αποδίδουν εξαιρετικά. Έχουν μεγάλη ένταση και καθαρό ήχο και οι περισσότεροι δύσκολα θα αποφασίσουν να βάλουν ακουστικά την ώρα που παίζουν παιχνίδια παρά μόνο όταν θέλουν να μην ενοχλούν τους γύρω. Ακόμα και στην ελάχιστη ένταση, ακούγονται αρκετά.
Πάμε τώρα στο τομέα των επιδόσεων, της αυτονομίας και της παραγόμενης θερμότητας. Μια ιδέα για το πώς συγκρίνεται σε σχέση με το αρχικό Steam Deck ( δεν έχουμε το OLED) μπορείτε να πάρετε μέσα από το review του πρώτου Rog Ally. Στη πράξη, αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι και το Ally X έχει την ίδια συμπεριφορά με το Ally, αφού χρησιμοποιεί το ίδιο SoC. Τις καλύτερες επιδόσεις τις πετυχαίνει σε TDP από 15-25 Watt, με τα indy παιχνίδια και το emulation μόνο να είναι για τα χαμηλότερα TDP. Το βέλτιστο TDP για το Ally X είναι τα 22 Watt ώστε να έχει κανείς περίπου 2,5 ώρες αυτονομία και επιδόσεις κοντά στις μέγιστες. Στις μετρήσεις μας είδαμε ότι αυξάνοντας το TDP από τα 15 Watt στα 22 Watt (περίπου 45% αυξηση) πήραμε περίπου 30-50% καλύτερες επιδόσεις ενώ από τα 22 Watt στα 30 Watt (περίπου 35% αυξηση), πήραμε περίπου 8-12% αύξηση επιδόσεων. Οπότε όποιος παίζει με μπαταρία, μπορεί να δοκιμάσει είτε το performance προφίλ είτε να φτιάξει ένα custom στα 22 Watt. Όταν παίζει στο ρεύμα, προφανώς μπορεί να έχει το Turbo mode ενεργό.
Τι μπορεί να παίζει κανείς με το Rog Ally X? Τα περισσότερα games που κυκλοφόρησαν μέχρι το τέλος του 2022 θα παίζουν άνετα, είτε σε 1080p είτε σε 720p (ανάλογα με το παιχνίδι). Το θέμα βέβαια είναι ότι ένα χρόνο μετά το Rog Ally, το X δε προσφέρει παρά ελάχιστα καλύτερες επιδόσεις (λόγω της περισσότερης και ταχύτερης μνήμης). Αυτό σημαίνει ότι άκρως απαιτητικά -καινούρια- PC games όπως το Avatar, το Dragon’s Dogma 2, το Star Wars Outlaws, το Alan Wake 2, το Hellblade II, το Jedi Survivor, το Immortals o Aveum ή το Black Myth, δε πρόκειται να παίξουν αρκετά καλύτερα για να είναι πραγματικά άνετα ως προς το gaming. Όλα αυτά τα παιχνίδια κυκλοφόρησαν το τελευταίο χρόνο και δεν παίζονται τόσο καλά, καθώς θα πρέπει να είμαστε σε 720p ανάλυση, low ρυθμίσεις και να χρησιμοποιήσουμε upscale (FSR) από χαμηλότερη ανάλυση για να έχουμε –συνήθως- εμπειρία 30fps. Αυτό δε το λέμε για να μειώσουμε το Ally X, αλλά για να αναδείξουμε το πόσο απαιτητικότερα έχουν γίνει τα σύγχρονα games. Η ASUS με τη περισσότερη και ταχύτερη μνήμη προσπάθησε και έδωσε ένα boost στις επιδόσεις και στην εμπειρία gaming, αφού τα minimum fps είναι υψηλότερα σε σχέση με το Ally. Όμως μη περιμένετε να παίξετε τα νέα games με 60fps και full γραφικά, δεν είμαστε εκεί και δε θα είμαστε για αρκετά χρόνια ακόμα, μέχρι τα επόμενης γενιάς SoC, ότι και να είναι αυτά.
Εν τέλει, το Rog Ally X είναι ένα συνολικά πληρέστερο Rog Ally. Πολύ μεγαλύτερη αυτονομία, σαφώς εργονομικότερο, λιγότερο θορυβώδες, με 2 Type-C θύρες, περισσότερη και ταχύτερη μνήμη, μεγαλύτερο και ευκολότερο από πλευράς αναβάθμισης δίσκο, την ίδια –εξαιρετική- οθόνη και το ίδιο SoC που τα καταφέρνει καλά στα περισσότερα games αλλά ταυτόχρονα δεν είναι αρκετό για τα σύγχρονα παιχνίδια. Όσοι έχουν ήδη το Ally και έχουν επενδύσει σε αυτό (πχ θήκες, power bank, αλλαγμένος δίσκος), δε θα δουν σημαντικές διαφορές. Όσοι ψάχνουν τώρα ένα PC handheld, το Ally X είναι μάλλον το καλύτερο και πληρέστερο. Όμως η διαφορά τιμής του –σήμερα- σε σχέση με το Ally είναι σημαντική (από τα €600 του Ally Z1 Extreme πάμε στα €900 για το Ally X) και δεν είμαστε σίγουροι ότι αξίζει τόσο.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity