Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

ASUS ROG Strix Scar 15 (G533Z) Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    ASUS

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    WestNet

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    WestNet

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το ASUS ROG Strix Scar 15 (G533Z) είναι ίσως το ισχυρότερο 15άρι laptop που μπορεί κανείς να αποκτήσει, αρκεί να έχει πολλά χρήματα.

Η λέξη ROG της ASUS (αρχικά Republic of Gamers) χαρακτηρίζει όλα τα gaming related προϊόντα της και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι φορητοί υπολογιστές. Το ASUS ROG Strix Scar 15 με κωδικό G533Z είναι ένα εξαιρετικό 15άρι gaming laptop με κορυφαίο hardware και τιμή που βρίσκεται πάνω από τα €3500.



Ο υπολογιστής έρχεται μέσα σε ένα μεγάλο κουτί, το οποίο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκουμε το ίδιο το σύστημα, το μεγάλο και βαρύ τροφοδοτικό του των 280Watt και ένα μπρελόκ στην άκρη του οποίου είναι στερεωμένο το Asus Keystone. Το τελευταίο είναι μια συσκευή με NFC που κουμπώνει στην ειδική θέση που διαθέτει το laptop στη δεξιά του πλευρά και μέσω NFC μπορεί να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια τόσο για το ίδιο το laptop, λειτουργώντας σαν hardware key όσο και σαν κλειδί για το ξεκλείδωμα δεδομένων που έχουμε ασφαλίσει σε κάποιο σκληρό δίσκο.


Η θύρα που δέχεται το Keystone είναι στη δεξιά πλευρά του laptop.

Αφαιρώντας τον υπολογιστή από το κουτί του, αντιλαμβανόμαστε αμέσως την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής του υπολογιστή, ο οποίος είναι πραγματικά στιβαρός. Στο κάτω μέρος βρίσκονται αρκετές λαστιχένιες επιφάνειες ώστε το σύστημα να μη κουνιέται καθόλου όταν «πατάει» πάνω στο γραφείο, ενώ η ίδια η οθόνη ανοίγει άνετα με το ένα χέρι, με το μοναδικό μας παράπονο να είναι το γεγονός ότι η μέγιστη κλήση που μπορεί να φτάσει δε ξεπερνάει τις 120 μοίρες. Σίγουρα θα θέλαμε να ανοίγει λίγο περισσότερο, ωστόσο τα 2 hinges που κρατάνε το panel είναι αρκετά στιβαρά.



Από πλευράς κατασκευής η ASUS έχει συνδυάσει μεταλλικά και πλαστικά μέρη, με τη συναρμογή να είναι άριστη. Στη πλάτη της οθόνης δεσπόζει το φωτιζόμενο λογότυπο ROG, ενώ και στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει επίσης φωτισμός.



Μάλιστα, το σημείο αυτό δεν είναι μια ευθεία όπως σε όλα τα notebook, αλλά κάνει μια γωνία, αφήνοντας μεγαλύτερο κενό στη κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης (σημείο που βρίσκεται ο φωτισμός. Η ίδια η οθόνη έχει διαγώνιο 15,6’’ και χρησιμοποιεί αναλογίες πλευρών 16:9 και λειτουργεί σε ανάλυση 2560x1440 pixel (QHD), ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει και refresh rate στα 240Hz, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια τεχνολογία VRR. Πέρα από τα 240Hz, μπορούμε να τη ρυθμίσουμε να λειτουργεί και στα 60Hz, είτε χειροκίνητα είτε χρησιμοποιώντας το Armory Core software της ASUS, το οποίο γενικότερα παρέχει πάμπολες διαφορετικές ρυθμίσεις για το σύνολο του hardware. Μια από αυτές είναι και η δυνατότητα Panel Overdrive που μειώνεται το response time στα 3ms και είναι εξ αρχής ενεργοποιημένη.



Η οθόνη είναι εξαιρετική, με πανέμορφα χρώματα, ικανοποιητική φωτεινότητα στο σύνολο της, άριστες γωνίες θέασης και μηδενικό backlight bleeding ενώ η anti-glare επίστρωση τα καταφέρνει μια χαρά να μειώνει τις αντανακλάσεις από τους περιβάλλοντες φωτισμούς.



Εμείς μετρήσαμε 275nits φωτεινότητας (ελάχιστη 3nits), 99,8% κάλυψη sRGB και 84,7% της Adobe RGB χρωματικής παλέτας αντίστοιχα, με τα Windows να έχουν περασμένο το χρωματικό προφίλ που της αντιστοιχεί και το DisplayCal να μας δείχνει άριστη χρωματική ισορροπία και θερμοκρασία χρώματος 6824 βαθμούς Kέλβιν. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε το αρχείο με τις μετρήσεις ομοιογένειας της


Εξαιρετική χρωματικά η οθόνη του laptop, όπως τη μετρήσαμε με το DisplayCal.


Το panel προσφέρει εξαιρετική ομοιογένεια όσον αφορά στη φωτεινότητά της.

Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως η οθόνη έχει πάρει πιστοποίηση Dolby Vision, κάτι που αναγνωρίστηκε και στο Netflix, με το app της Dolby να προσφέρει τρεις ρυθμίσεις που αφορούν στην εικόνα. Στη πράξη βέβαια, με 300 nits φωτεινότητα το Dolby Vision λίγα πράγματα μπορεί να κάνει.



Από πλευράς θυρών, το ASUS ROG Strix Scar 15 είναι σχεδόν πλήρες καθώς το μόνο που θα ζητούσαμε είναι ένας αναγνώστης καρτών μνήμης. Στην αριστερή έχουμε μια έξοδο ακουστικών/είσοδο μικροφώνου και δυο Type-A θύρες USB 3.2 ενώ οι υπόλοιπες θύρες βρίσκονται στη πλάτη, 2 Type-C με δυνατότητα εξόδου εικόνας εκ των οποίων η μια είναι Thunderbolt 4 συμβατή και η άλλη μπορεί να λειτουργήσει και σαν θύρα φόρτισης (στα 100Watt όμως) σε περίπτωση που κάποιος δε θέλει να κουβαλάει το μεγάλο φορτιστή του laptop.


Μια Type-C συμβατή με Thunderbolt 4 και μια ακόμα με δυνατότητα φόρτιστη στα 100Watt παρέα με HDMI 2.1 και 2.5G Lan θύρα στο πίσω μέρος.

Δοκιμάσαμε το φορτιστή των 120Watt της Xiaomi που βρίσκει κανείς στα αντίστοιχα τηλέφωνα της εταιρείας και αυτός λειτούργησε μια χαρά. Βέβαια, σε αυτή τη περίπτωση το σύστημα δε μπορεί να φτάσει στη μέγιστη ισχύ του καθώς για παράδειγμα το Cinebench R23 έπεσε από τις σχεδόν 18000 στις σχεδόν 11000, ενώ και το Turbo mode που προσφέρεται σαν ρύθμιση στο Armory Core δεν είναι διαθέσιμο. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι μια χρήσιμη δυνατότητα καθώς κάποιος μπορεί να ταξιδεύει με το ASUS ROG Strix Scar 15 έχοντας ένα μεγάλο τμήμα της ισχύς του, χωρίς να κουβαλάει το επιπλέον βάρος του τεράστιου τροφοδοτικού. Στη πίσω πλευρά έχουμε επίσης μια έξοδο HDMI 2.1 και μια θύρα LAN 2.5G.Επιπλέον, το ASUS ROG Strix Scar 15 διαθέτει ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 6e με 2x2 σύστημα κεραιών και Bluetooth 5.2, οπότε είμαστε καλυμμένοι. Όσον αφορά στον ήχο που έρχεται από τα ενσωματωμένα ηχεία, αυτός μπορεί να μην είναι πολύ δυνατός αλλά είναι καθαρός και μας άφησε ικανοποιημένους, με το σύστημα να είναι Dolby Atmos συμβατό με το σχετικό app να είναι προ-εγκατεστημένο προσφέροντας στο χρήστη αρκετές επιλογές.



Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή δεν είναι πλήρες (δλδ δεν έχει το αριθμητικό) κάτι που επιτρέπει στα υπόλοιπα πλήκτρα να έχουν τον απαραίτητο χώρο. Τα περισσότερα πλήκτρα έχουν τυπικό μέγεθος, με τα function keys και τα βελάκια να είναι ελαφρώς μικρότερο από τα άλλα. Πέρα από τα βασικά πλήκτρα, υπάρχουν και πέντε ακόμα τοποθετημένα πάνω αριστερά από το υπόλοιπο πληκτρολόγιο, 2 για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, ένα για mute/unmute του μικροφώνου, ένα που αλλάζει τα προφίλ ισχύος του συστήματος (silent, Balanced και Turbo) και ένα που φορτώνει άμεσα την συνοδευτική εφαρμογή Armory Core της ASUS, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του συστήματος. Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν επίσης πλήκτρα για τον έλεγχο των media καθώς και το Print Screen.



Συνολικά, η αίσθηση που αφήνει το πληκτρολόγιο είναι άριστη, με το βύθισμα των πλήκτρων να είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Καθώς ο υπολογιστής ανήκει στη σειρά ROG, ο φωτισμός του πληκτρολογίου δε θα μπορούσε να μην είναι αντίστοιχος. Έχουμε ουσιαστικά πλήρη RGB φωτισμό Aura τον οποίο ελέγχουμε είτε μέσω του Armory Core είτε με το συνδυασμό πλήκτρων Fn/F4. Το software διαθέτει πλήθος από επιλογές για το φωτισμό, είτε διαλέγοντας κάποια από τα έτοιμα προφίλ όπως static, breathing, rainbow κτλ είτε μέσω του Aura creator το οποίο μας επιτρέπει να φτιάξουμε το φωτισμό όπως θέλουμε.


Οι επιλογές όσον αφορεά στη ρύθμιση του RGB φωτισμού είναι στη πράξη... άπειρες.

Επιλέγοντας κάποια από τα έτοιμα προφίλ, αυτά εφαρμόζονται όχι μόνο στο πληκτρολόγιο αλλά και σε όλα τα άλλα σημεία φωτισμού του laptop όπως είναι το λογότυπο στη πλάτη της οθόνης, η μπάρα φωτισμού στη κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης και ο φωτισμός που βρίσκεται στη πρόσοψη και στο 1/3 της αριστερής και δεξιάς πλευράς του laptop. Μέσα από το Aura Creator μπορούμε να ρυθμίσουμε το φωτισμό ξεχωριστά για όλα τα παραπάνω τμήματα αλλά και για κάθε πλήκτρο του πληκτρολογίου ξεχωριστά. Πραγματικά, οι δυνατότητες είναι άπειρες.


Στη πρόσοψη και στο 1/3 της κάθε μιας από τις δυο πλευρές υπάρχουν ρυθμιζόμενα strips φωτισμού.

Όσον αφορά στο φωτισμό του πληκτρολογίου άντως μπορούμε να επιλέξουμε 3 επίπεδα ή να τον απενεργοποιήσουμε πλήρως. Όσον αφορά στο touchpad, αυτό έχει μέτριο μέγεθος σε εμβαδό, υποστηρίζει gestures και τα clicks του λειτουργούν απροβλημάτιστα, ωστόσο η ποιότητα κύλισης είναι μέτρια. Το touchpad μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αριθμητικό πληκτρολόγιο πατώντας πάνω στο σχετικό touch πλήκτρο που βρίσκεται στο touchpad, οπότε και εμφανίζεται ένα αριθμητικό keyboard, όμως πλέον ο cursor των Windows δε μπορεί να κινηθεί από εκεί.  



Σε επίπεδο hardware τώρα, το σύστημα είναι από τα πλέον εξοπλισμένα που μπορεί να βρει κανείς. Η έκδοση της δοκιμής έρχεται με το κορυφαίο mobile CPU της Intel, τον Intel Core i9 12900H, ένα 14πύρηνο  CPU με 20 threads και μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει (θεωρητικά) στα 4.9hz και υποστηρίζεται από 32GB μνήμης DDR5 στα 4800Mhz.


Με Intel Core i9 12900H και 32GB μνήμης DDR5 στα 4800Mhz έρχεται το laptop.

Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο τώρα, βρίσκουμε ένα γρήγορο δίσκο NVMe 1TB της Micron, για τον οποίο μετρήσαμε περίπου 6.5GB/sec ταχύτητα ανάγνωσης και περίπου 4.9GB/sec όσον αφορά στην εγγραφή (σύμφωνα με το CrystalDiskMark).



Τρέξαμε το Cinebench 23 για να δούμε τις επιδόσεις του αλλά και κατά πόσο φτάνει στις μέγιστες συχνότητες και πήραμε σκορ 17579, ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα που δείχνει την ισχύ του επεξεργαστή σε λειτουργία multithreading. Στο τεστ αυτό είδαμε τη θερμοκρασία της CPU να βρίσκεται γύρω στους 95 βαθμούς (σε δωμάτιο με 23 βαθμούς). Ξανατρέχοντας το ίδιο τεστ αλλά έχοντας ενεργό το Turbo mode μέσα από το Armory Core, το αποτέλεσμα ανέβηκε στους 18733 πόντους!


Εξαιρετικές επιδόσεις στο Cinebench R23 στο Balanced mode (αριστερά)  και ακόμα καλύτερες στο Turbo mode (δεξιά)

Γενικότερα ο επεξεργαστής ζεσταίνεται αν τον ζορίσει κανείς και τον έχει να τρέχει στο 100% για ώρα, και κάνει throttling. Ωστόσο, αυτό είναι περιορισμένο με το σύστημα ψύξης που διαθέτει το notebook να κάνει συνολικά εξαιρετική δουλειά. Στο Balanced mode που κατά κόρον θα χρησιμοποιεί κανείς το σύστημα, οι ανεμιστήρες ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες φόρτου εργασίας τα καταφέρνουν καλά χωρίς μάλιστα να ακούγονται, ενώ και το laptop συνολικά καταφέρνει να είναι σχετικά δροσερό. Γενικότερα, δε παρατηρήσαμε σημεία όπου αυξάνεται η θερμοκρασία και θα μας δυσκόλευε να το ακουμπήσουμε. Άλλωστε, υπάρχουν αρκετοί αεραγωγοί στις τρεις πλευρές του υπολογιστή. Βάζοντας το Turbo mode βέβαια, ο θόρυβος από τη περιστροφή των ανεμιστήρων είναι ακόμα μεγαλύτερος και μπορεί να αυξηθεί και άλλο αν επιλέξουμε εμείς να ρυθμίσουμε τη ταχύτητα περιστροφής τους στη μέγιστη τιμή στο Manual mode. Ωστόσο, θεωρούμε δύσκολο κάποιος να επιλέξει το Turbo ή ακόμα και το Manual για να κερδίσει μια μικρή αύξηση επιδόσεων 5-10%, αποκτώντας ταυτόχρονα και μπόλικο θόρυβο. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι εκεί περισσότερο για κάποιους λίγους που θέλουν να τις έχουν.


Πλήθος από ρυθμίσεις προσφέρει το Armory Core.


Αρκετές δυνατότητες για χειροκίνητες ρυθμίσεις όσον αφορά στη CPU και τη GPU μέσα από το Armory Core.

Το ASUS ROG Strix Scar 15 έρχεται με δυο ενσωματωμένα υποσυστήματα γραφικών, το ενσωματωμένο στον επεξεργαστή της Intel Iris Xe που χρησιμοποιείται κατά τη χρήση του λειτουργικού συστήματος και μοιράζεται τη μνήμη του υπολογιστή και μια Nvidia RTX3080Ti με 16GB μνήμης GDDR6 και TDP στα 150Wat. Οι δυο κάρτες συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω της τεχνολογίας Optimus με την Asus πάντως να προσφέρει στο χρήστη περισσότερες επιλογές από το συνηθισμένο, ανάλογα με το τι θέλει να κάνει.



Υπό κανονικές συνθήκες, το υποσύστημα της Intel χρησιμοποιείται σε περιβάλλον Windows και αυτό της Nvidia αξιοποιείται στα games, με την αλλαγή να γίνεται αυτόματα. Ωστόσο, μέσα από το Armory Core υπάρχει το Mux switch, μέσω του οποίου μπορούμε να απενεργοποιήσουμε πλήρως το Intel Iris Xe και να έχουμε σε χρήση αποκλειστικά την RTX3080Ti, ώστε αυτή να χρησιμοποιείται συνεχώς. Και η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο είναι προτιμότερο όταν το σύστημα είναι συνδεδεμένο στη πρίζα, προσφέροντας μάλιστα ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις (6-10%), τουλάχιστον σε ανάλυση 1080p όπως είδαμε στις μετρήσεις μας . Σε κάθε περίπτωση, το υποσύστημα γραφικών της nvidia προφανώς και μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις ακόμα και στη native ανάλυση της οθόνης.



Ξεκινώντας από απλούστερα παιχνίδια όπως το Strange Brigade (Ultra Settings), πήραμε 178fps σε 1080p και 119fps σε 1440p, ενώ ενεργοποιώντας το Turbo Mode φτάσαμε τα 184fps και 122fps αντίστοιχα.


Strange Brigade, 1440p, Ultra Settings, Balanced mode

Συνεχίζουμε με το Rise of the Tomb Raider με όλα τα εφέ στο μέγιστο, πήραμε 137fps σε 1080p και 107fps σε 1440p, ενώ ενεργοποιώντας το Turbo Mode φτάσαμε τα 143,5fps και 119fps αντίστοιχα με την αύξηση να αγγίζει το 10% από το Balanced στο Turbo Mode.


Rise of the Tomb Raider, 1440p, Max Settings, Balanced mode

Στο περισσότερο απαιτητικό Shadow of the Tomb Raider με όλα τα εφέ στο μέγιστο πήραμε 124fps σε 1080p και 94fps σε 1440p, ενώ ενεργοποιώντας το Turbo Mode φτάσαμε τα 131fps και 102fps αντίστοιχα.


Shadow of the Tomb Raider, 1440p, Max Settings, Balanced mode

Ενεργοποιώντας τη ρύθμιση RayTracing σε επίπεδο High (χωρίς DLSS!) πήραμε 66fps στο Balanced και ένα εντυπωσιακό 71fps (σχεδόν 10% αύξηση και εδώ) στο Turbo σε ανάλυση 1440p. Τέλος, πάλι σε 1440p στο Balanced mode βάλαμε το RT σε Ultra και το DLSS σε Quality και πήραμε 86fps.


Shadow of the Tomb Raider, 1440p, Max Settings, RT High, Balanced mode

Το σχετικά παλιό FarCry5 (max setttings) τρέχει επίσης πολύ άνετα. Πήραμε 118fps σε 1080p και 99fps σε 1440p, ενώ ενεργοποιώντας το Turbo Mode φτάσαμε τα 124fps και 111fps αντίστοιχα.


FarCry5, 1440p, Ultra Settings, Turbo mode

Το Assassin’s Creed Odyssey (ultra high settings) εξακολουθεί να είναι ένα απαιτητικό παιχνίδι. Σε αυτό πήραμε 79fps σε 1080p και 68fps σε 1440p, ενώ ενεργοποιώντας το Turbo Mode φτάσαμε τα 74fps σε 1440p χωρίς πάντως να δούμε αύξηση σε 1080p.


Assassins Creed Odyssey, 1440p, Ultra High Settings, Balanced mode

Το τελευταίο  παιχνίδι που δοκιμάσαμε αφορά το Cyberpunk 2077, το οποίο μετά το τελευταίο update έχει ενσωματωμένο benchmark. Στη ρύθμιση Ultra (στο Balanced mode) πήραμε 78fps σε 1080p και 62fps σε 1440p, ενώ ενεργοποιώντας το Turbo Mode φτάσαμε τα 124fps και 111fps αντίστοιχα. Ενεργοποιώντας το RT σε ρύθμιση Ultra και βάζοντας το DLSS σε Quality από Auto, πήραμε 58fps σε 1080p και 42fps σε 1440p, ενώ ενεργοποιώντας το Turbo Mode φτάσαμε τα 62fps και 46fps αντίστοιχα.


Cyberpunk 2077, 1440p, RT Ultra Settings (DLSS Quality), Balanced Mode

Για όσους θέλουν να κάνουν ευκολότερα συγκρίσεις με το σύστημά τους, τρέξαμε και το 3D Mark με αποτελέσματα 7283 στο Port Royal, 11506 στο Time Spy και 5546 στο Time Spy Extreme.



Όλα τα παραπάνω βέβαια κοστίζουν αρκετά, με τη τιμή του να πλησιάζει τα €4000. Σε κάθε περίπτωση, το ASUS ROG Strix Scar 15 είναι ένα εξαιρετικό gaming laptop, με κορυφαίες επιδόσεις, πραγματικά καλή οθόνη, μπόλικο φωτισμό RGB, αναλογικά αθόρυβη λειτουργία χωρίς ταυτόχρονα να ζεσταίνεται και ένα εξαιρετικό πρόγραμμα διαχείρισης των λειτουργιών του.



Θα θέλαμε να έχει μια κάμερα και ένα αναγνώστη καρτών μνήμης ενώ σίγουρα θα ήταν καλύτερο να ανοίγει η οθόνη περισσότερο από τις περίπου 120 μοίρες. Όμως αυτές οι παραλήψεις είναι πταίσματα μπροστά σε όλα αυτά που προσφέρει.

 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικές επιδόσεις
  • Η οθόνη τα καταφέρνει μια χαρά
  • Thunderbolt 4 και φόρτιση μέσω Type-C USB
  • Φωτισμός, πολύ φωτισμός
  • Αποδοτικό σύστημα ψύξης
  • Το Armory Core κάνει... παπάδες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λείπει η webcam και ένας SD Card reader
  • Τα χρήματα που ζητάει είναι αν μη τι άλλο,πολλά σαν απόλυτο νούμερο.
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*