Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Creative SoundBlaster X5 Review

*
Η σειρά Soundblaster της Creative εδώ και χρόνια διαθέτει εξαιρετικά μοντέλα που έχουν να κάνουν με τον ήχο, είτε μιλάμε για ακουστικά είτε για κάρτες ήχου. Η Creative SoundBlaster X5 μπορεί να λειτουργήσει σαν κάρτα ήχου, αλλά στη πραγματικότητα είναι κάτι διαφορετικό. Ουσιαστικά είναι ένας υψηλής ποιότητας ενισχυτής ακουστικών. Με κόστος γύρω στα €300 μπορεί να φαίνεται ακριβό προϊόν, στη πραγματικότητα όμως οι καλοί ενισχυτές ακουστικών κοστίζουν πολύ περισσότερα, με τη Soundblaster X5 βέβαια να μπορεί να κάνει και πολλά ακόμα πράγματα.



Το πακέτο περιλαμβάνει την ίδια τη συσκευή, καλώδιο type C-USB για σύνδεση με υπολογιστή ή παροχή ρεύματος, ένα οπτικό καλώδιο, ένα minijack σε στέρεο RCA καθώς και εγχειρίδια χρήσης. Σε επίπεδο hardware η SoundBlaster X5 διαθέτει δυο DAC της Cirrus Logic (CS43198, high resolution), μπορεί να παίξει σε ηχεία (αναλογική σύνδεση) και ακουστικά στερεοφωνικό ήχο PCM έως 32bit/384KHz ή έως 24bit/192KHz μέσω της οπτικής εξόδου και υποστηρίζει ακουστικά 16-600Ω μέσω δυο πλήρως balanced X-Amp ενισχυτών, έναν για κάθε κανάλι ξεχωριστά. Σύμφωνα με τη Creative, η SoundBlaster X5 μπορεί να οδηγήσει ακόμα και high-end planar. Δυστυχώς δεν έχουμε στη κατοχή μας τέτοια ακουστικά και τα καλύτερα που μπορέσαμε να δοκιμάσουμε είναι τα B&O Beoplay Portal, τα οποία προφανώς είναι unbalanced.



Η  Creative SoundBlaster Χ5 είναι σχετικά μεγάλη σε μέγεθος και κατασκευασμένη από πλαστικό, κάτι που σίγουρα δε ταιριάζει με το κόστος της. Όμως όπως θα διαβάσετε παρακάτω, αυτό είναι ίσως το μοναδικό μας παράπονο και προφανώς η χρήση πλαστικού έγινε για να διατηρηθεί το κόστος σε φυσιολογικά επίπεδα. Διαθέτει μια σειρά από εισόδους και εξόδους τόσο στη πρόσοψη όσο και στο πίσω μέρος, ενώ μπροστά υπάρχει οθόνη καθώς και πλήθος ρυθμιστικών.  Συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος βρίσκουμε τη θύρα Type-C USB, μια αναλογική είσοδο και μια αναλογική έξοδο (και οι δυο σε μορφή στέρεο-RCA), μια οπτική είσοδο και μια οπτική έξοδο και μια USB Type-A που ονομάζεται USB host.



Σε αυτή τη θύρα μπορεί κανείς να συνδέσει είτε USB ακουστικά είτε κάποιο USB dongle για ασύρματα ακουστικά. Εμείς συνδέσαμε ασύρματα τα B&O Beoplay Portal κουμπώνοντας στη θύρα USB το dongle και τα ακουστικά λειτουργούν κανονικά. Μάλιστα, η SoundBlaster X5 μπορεί να παίζει ήχο σε αυτά και ταυτόχρονα είτε σε ηχεία είτε σε άλλα ακουστικά που είναι αναλογικά συνδεδεμένα, ενώ άμεσα εφαρμόζονται όλα τα DSP εφέ που πιθανόν να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Το γεγονός δε ότι τα ακουστικά (ή ακόμα και ηχεία, με περιορισμό τα 5V/100mA) που είναι συνδεδεμένα δεν εμφανίζονται στο Volume mixer των Windows, καθιστά τη χρήση τους ακόμα ευκολότερη.



Στη πρόσοψη έχει μια είσοδο μικροφώνου 3,5mm, μια έξοδο ακουστικών επίσης 3,5mm και μια ακόμα έξοδο ακουστικών 4,4mm  η ο οποία προορίζεται για χρήση με balanced ακουστικά (τα οποία συνήθως κοστίζουν πολλά-πολλά χρήματα). Όσον αφορά στα πλήκτρα ελέγχου, έχουμε στη δεξιά πλευρά ένα τεράστιο volume nob με ενδεικτικό led και μια σειρά από επιπλέον πλήκτρα και διακόπτες. Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε το power button και μετά δυο σειρές. Στη πάνω σειρά βρίσκουμε το πλήκτρο Bluetooth για να κάνουμε pair το κινητό μας με τη συσκευή και δεξιά του τη μεγάλη ενημερωτική οθόνη στην οποία εμφανίζονται οι πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την επιλογή μας.



Η οθόνη θυμίζει αυτές που είχαν τα στερεοφωνικά της δεκαετίας του 90, είναι αρκετά φωτεινή και κάνει μια χαρά τη δουλειά της. Όσον αφορά τώρα στη λειτουργία Bluetooth, στη πράξη η SoundBlaster X5 λειτουργεί σαν bluetooth host ώστε να συνδέσουμε κινητό/tablet/υπολογιστή μέσω Bluetooth  και να στέλνουμε ήχο ασύρματα στη SoundBlaster X5 και αυτή στα ακουστικά/ηχεία που της έχουμε συνδέσει. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ο χαμηλής ποιότητας SBC codec ενώ ο ήχος παίζει μόνο όταν έχουμε τη SoundBlaster X5 σε DSP mode. Πάντως, είναι δυνατό να αναπαράγεται ήχος ταυτόχρονα τόσο από τη βασική μας πηγή όσο και από το Bluetooth, με την εφαρμογή της Creative να διαθέτει mixer για να ρυθμίσουμε την ένταση της κάθε πηγής ξεχωριστά. Επίσης, κατά τη σύνδεση USB, το μικρόφωνο που έχουμε συνδεδεμένο στη Soundblaster επιστρέφει τον ήχο πχ στο κινητό μας, οπότε κάποιος μπορεί να μιλάει στο κινητό του μέσω του μικροφώνου και να ακούει στα ακουστικά τον συνομιλητή του. Αξίζει να σημειώσουμε πως, έχοντας κάνει σύνδεση Bluetooth, αποκτάμε έλεγχο της Soundblaster X5 από το κινητό μέσω της εφαρμογής της Creative ασύρματα ώστε να φτιάξουμε Equalizer κτλ ακόμα και όταν η X5 λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς δηλαδή να είναι συνδεδεμένη σε υπολογιστή.



Στην από κάτω σειρά έχουμε πλήκτρο  για άμεσο mute του μικροφώνου και δίπλα του ένα nob για τη ρύθμιση του gain του μικροφώνου (-96 to + 9 dB). Δεξιά από αυτό έχουμε ένα διακόπτη για το gain (normal/high) στην έξοδο των ακουστικών, πλήκτρο για την επιλογή ήχου μεταξύ direct ή DSP, πλήκτρο επιλογής Equalizer όταν παίζουμε ήχο μέσω του DSP και ένα διακόπτη μέσω του οποίου επιλέγουμε αν η κάρτα ήχου θα συνδεθεί σε PC ή σε κονσόλα (συγκεκριμένα Playstation 4/5). Ανεξάρτητα που έχουμε γυρισμένο το συγκεκριμένο διακόπτη, η SoundBlaster X5 λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα εφόσον τη συνδέσουμε σε Android τηλέφωνο με καλώδιο USB και χάρη στη σχετική εφαρμογή της Creative στο Playstore, έχουμε σχεδόν όλες τις λειτουργίες που παρέχονται και στον υπολογιστή.



Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι επιλογές που έχει ο κάτοχος της συσκευής είναι πραγματικά πάρα πολλές, καθώς μπορεί να τη χρησιμοποιήσει είτε σαν εξωτερικό ενισχυτή/κάρτα ήχου για υπολογιστή ή κονσόλα ή μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αυτόνομα σαν ενισχυτή ακουστικών και έξοδο ήχου, βάζοντάς τη απευθείας στο ρεύμα, κατά προτίμηση με ένα καλό τροφοδοτικό για να μην μεταφέρεται θόρυβος.



Αν και η εγκατάσταση του Creative App δεν είναι απαραίτητη, ακόμα και όταν η Soundblaster X5 συνδέεται σε υπολογιστή, εντούτοις οι επιλογές που προσφέρει είναι πραγματικά πολλές. Κατ’αρχάς το firmware update που κάναμε μέσω αυτής, διόρθωσε πάρα προβλήματα. Από εκεί και πέρα, έχουμε περισσότερες επιλογές μέσω της εφαρμογής, όπως να ενεργοποιήσουμε την Acoustic Engine, το Scout Mode και το CrystalVoice, περισσότερες επιλογές Equalizer αλλά και χρήση του mixer ώστε να ελέγχουμε καλύτερα την ένταση και το balance των καναλιών κατά την αναπαραγωγή ή εγγραφή ήχου.



Η Acoustic Engine διαθέτει πέντε επιλογές με μπάρα ρύθμισης έντασης όπως τη δημιουργία Virtual Surround, το Crystalizer που κάνει τον ήχο καθαρότερς, το Bass που βελτιώνει προφανώς τα μπάσα, το Smart Volume που προσπαθεί να κρατήσει την ένταση του ήχου ίδια καθόλη τη διάρκεια αναπαραγωγής και το Dialog+ που προσπαθεί να κάνει τις φωνές καθαρότερες.



Στο Equalizer έχουμε 10 μπάρες EQ και επιπλέον δυνατότητες ρύθμισης της έντασης της προενίσχυσης αλλά και ξεχωριστά του Bass και του Treble (τα οποία βέβαια αλλάζουν τη κυματομορφή των συχνοτήτων). Ωστόσο, υπάρχουν πολύ περισσότερα έτοιμα preset EQ, πέρα από τα 3 που έχουμε σαν επιλογή με το πλήκτρο EQ πάνω στη Soundblaster X5. Είτε αφορούν συγκεκριμένα ήδη μουσικής, είτε κατηγορίες παιχνιδιών είτε και συγκεκριμένα παιχνίδια όπως Call of Duty, CounterStike, DOTA, LoL, Overwatch, Fortnite και άλλα.



Το Scout mode το έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα της Creative και είναι μια ρύθμιση που σκοπό έχει να ακούγονται καλύτερα τα βήματα τον αντιπάλων σε ένα παιχνίδι με τη χρησιμότητά της να είναι καλύτερη σε multiplayer παιχνίδια προφανώς. Να σημειώσουμε πως δε μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα ενεργό το Scout mode με το Equalizer. Υπάρχει και το Sound Mode, το οποίο ουσιαστικά έχει έτοιμα προφίλ μουσικής, gaming ή ταινίας με συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την Acoustic Engine και το Equalizer ταυτόχρονα.



Όσον αφορά στο Crystal Voice, πρόκειται για μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στο μικρόφωνο, περιλαμβάνοντας επιλογές όπως μείωση του θορύβου ή και της ηχού, προφίλ equalizer, το Voice Morph το οποίο έχει τη πλάκα του καθώς επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει εντελώς τη φωνή του και να τη κάνει να ακούγεται κάτι άλλο πχ παιδική, γερασμένη, δαιμονική, ρομποτική και άλλα.



Όμως όπως είπαμε, η Creative SoundBlaster X5 λειτουργεί και σε κονσόλες και ανάλογα με το τι είδους σύνδεση έχει επιτευχθεί, οι δυνατότητες είναι διαφορετικές. Εμείς δοκιμάσαμε σε ένα PS5, μετακινώντας το διακόπτη στη θέση console και συνδέοντας τη X5 σε μια θύρα USB της κονσόλας. Αυτή βρέθηκε άμεσα και ο ήχος από το PS5 μεταφέρθηκε στα ακουστικά που είχαμε συνδεδεμένα στην X5.



Ο έλεγχος της κάρτας ήχου γίνεται ουσιαστικά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Creative App σε smartphone, ωστόσο όλα τα πλήκτρα λειτουργούν της ίδιας της συσκευής λειτουργούν όπως ακριβώς και στον υπολογιστή. Δοκιμάζοντας διάφορα ακουστικά που ήδη είχαμε χρησιμοποιήσει, αλλά και κανονικά ηχεία, από τη μια παρατηρήσαμε πως η μέγιστη ένταση του ήχου μπόρεσε να αυξηθεί, προφανώς λόγω του δυνατότερου ενισχυτή σε σχέση με την onboard, από την άλλη ο ίδιος ο ήχος ήταν σαφώς καθαρότερος. Γενικότερα, η κάρτα αναβάθμισε κάθε αναλογικό ακουστικό που δοκιμάσαμε, προσφέροντας πλουσιότερο ήχο σε όλες τις συχνότητες και ταυτόχρονα ανεβάζοντας την ένταση.



Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, η Creative SoundBlaster Χ5 είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό εργαλείο, τόσο για τους  audiophile που έχουν high end ακουστικά όσο και γενικότερα για τους λάτρεις του ήχου, καθώς οι τρόποι αξιοποίησής της είναι πραγματικά, πάρα πολλές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αυτό που έχει σημασία είναι και ο καθαρός ήχος που στέλνει. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Λειτουργεί και σε PS4/PS5 αλλά και σε Android τηλέφωνα με θύρα Type-C USB
  • Σύνδεση Bluetooth (έστω SBC)
  • Μπορεί να οδηγήσει σχεδόν κάθε τύπο αναλογικού ακουστικού που υπάρχει, ακόμα και πανάκριβα high end
  • Πλήθος δυνατοτήτων παραμετροποίησης του ήχου
  • Η θύρα USB host λειτουργεί με USB ακουστικά και ηχεία αλλά δέχεται και USB dongle ασύρματων ακουστικών, ακόμα και Bluetooth usb dongles
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το χρώμα που χρησιμοποιείται για τις αναφορές στις θύρες/ρυθμιστικά της πρόσοψης δυσκολεύει την ανάγνωσή τους, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*