Μετά την έλευση της σειράς RTX5000 της Nvidia για τα desktop PCs, σιγά σιγά έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά και notebook με αντίστοιχες GPU. Έχουν ήδη παρουσιάσει κάποια από αυτά από άλλους κατασκευαστές, ωστόσο αυτή τη φορά έχουμε ένα από τα πρώτα laptop της MSI με GPU σειράς RTX5000 και συγκεκριμένα μια GeForce RTX 5070Ti με 12GB μνήμης. Το MSI Stealth A16 AI+ με κωδικό A3XWHG είναι ένα λεπτό, ελαφρύ και αρκετά ισορροπημένο σύστημα, το οποίο κοστίζει γύρω στα €3600. Πολλά χρήματα προφανώς, που λίγοι θα τα δώσουν, αλλά αυτοί που θα το κάνουν θα το ευχαριστηθούν!
Ο υπολογιστής έρχεται μέσα σε ένα τυπικό κουτί, το οποίο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκουμε το ίδιο το σύστημα και το φυσιολογικών διαστάσεων τροφοδοτικό ισχύος 240Watt. Παίρνοντας στα χέρια μας το notebook, γίνεται άμεσα φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σχετικά ελαφρύ σύστημα, το βάρος του οποίου δε ξεπερνάει τα 2,1 κιλά. Στο κάτω μέρος βρίσκονται αρκετές λαστιχένιες επιφάνειες ώστε το σύστημα να μη κουνιέται καθόλου όταν «πατάει» πάνω στο γραφείο καθώς και αρκετές γρίλιες (όπως και περιμετρικά του laptop) για τον καλύτερη διαχείριση της παραγόμενης θερμότητας στο εσωτερικό.

Είναι κατασκευασμένο από ένα κράμα μαγνησίου-αλουμινίου με τη συναρμογή να είναι άριστη. Ακόμα και η οθόνη δε λυγίζει εύκολα ενώ το μεγάλο hinge που τη συγκρατεί, το κάνει εξαιρετικά.


Μάλιστα, η οθόνη ανοίγει μέχρι 180 μοίρες. Στη πλάτη της οθόνης υπάρχει συναντάμε το δράκο της MSI ο οποίος δε ξεχωρίζει ιδιαίτερα και φαίνεται μόνο όταν πέσει το φως πάνω του. Ίσως από εκεί να έχει πάρει το όνομα Stealth η σειρά.


Στο πάνω μέρος της οθόνης βρίσκουμε μια iR κάμερα για να ξεκλειδώνουν τα Windows με το πρόσωπο, με πλήρη ασφάλεια, η οποία μάλιστα έχει και φυσικό κάλυμμα με διακόπτη, ώστε όσοι έχουν ανασφάλειες όσον αφορά την ιδιοτηκότητά τους, να νοιώθουν καλύτερα. Πέρα από το ξεκλείδωμα με το πρόσωπο μέσω της κάμερας, υπάρχει και αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων που πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα.

Επιστρέφοντας τώρα στην οθόνη, έχουμε να κάνουμε με ένα OLED panel διαγωνίου 16’’με αναλογίες πλευρών 16:10 που λειτουργεί σε ανάλυση 2560x1600 pixel (QHD), ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει και refresh rate στα 240Hz (!) χωρίς όμως υποστήριξη μάλιστα G-Sync. Πέρα από τα 240Hz, μπορούμε να τη ρυθμίσουμε να λειτουργεί και στα 60Hz. Τα bezel γύρω από το panel είναι εξαιρετικά μικρά ενώ το ίδιο το panel έχει antiglare επίστρωση μειώνοντας σημαντικά τις αντανακλάσεις από εστίες φωτός γύρω μας. Η οθόνη πραγματικά είναι εξαιρετική! Τρομερά χρώματα με 100% κάλυψη του DCI-P3.

Μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα 361 nits, η οποία όμως τοπικά μπορεί να φτάσει μέχρι και πάνω από τα 500 σε περιβάλλον HDR, καθώς το panel το υποστηρίζει και αναγνωρίστηκε και από το Netflix. Τόσο στις ταινίες όσο και στα παιχνίδια, η εμπειρία που προσφέρει η οθόνη είναι μοναδική, πραγματικά!

Στο θέμα των θυρών, το MSI Stealth A16 AI+ είναι σχεδόν πλήρες καθώς το μόνο που θα ζητούσαμε είναι ένας αναγνώστης καρτών μνήμης. Στη δεξιά πλευρά έχουμε μια Type-A USB 3.2 Gen 2 στα 10Gbs, έξοδο ακουστικών/είσοδο μικροφώνου, τη θύρα για τη χρήση του τροφοδοτικού και μια Type-C USB 4.0. Η τελευταία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν έξοδος εικόνας ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν θύρα φόρτισης Power Delivery με συμβατό φορτιστή 100 Watt. Βέβαια, σε αυτή τη περίπτωση το σύστημα δε μπορεί να φτάσει στη μέγιστη ισχύ του. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι πολύ βολική αυτή η δυνατότητα γιατί κάποιος που θα αποφασίσει να μεταφέρει αλλού το σύστημα, δε χρειάζεται να πάρει και το τροφοδοτικό που τον συνοδεύει. Στην αριστερή πλευρά έχουμε έξοδο HDMI 2.1, μια ακόμα Type-A USB 3.2 Gen 2 στα 10Gbs και θύρα LAN 2.5G. Επιπλέον διαθέτει ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 7 και Bluetooth 5.4, οπότε είμαστε καλυμμένοι.


Όσον αφορά στον ήχο που έρχεται από τα 2 ηχεία και 4 woofer, αυτός είναι δυνατός, καθαρός με αρκετά μπάσα και μας άφησε ικανοποιημένους. Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι πλήρες, καθώς συνολικά το σασί του έχει τον απαραίτητο χώρο. κάτι που επιτρέπει στα υπόλοιπα πλήκτρα να έχουν τον απαραίτητο χώρο. Τα περισσότερα πλήκτρα έχουν τυπικό μέγεθος, με τα βελάκια , τα function keys και το αριθμητικό να είναι μικρότερα από τα άλλα.


Υπάρχουν αρκετά shortcuts για διάφορες λειτουργίες ενώ φυσικά συναντάμε και το γνωστό πλέον CoPilot πλήκτρο, καθώς το σύστημα έρχεται με Windows 11 Pro και CoPilot+ λειτουργίες. Κάποια από τα ξεχωριστά shortcuts είναι αυτό που ενεργοποιεί τη μέγιστη ταχύτητας περιστροφής των δυο ανεμιστήρων και αυτό που εμφανίζει στο κέντρο της οθόνης ένα στόχο για χρήση σε FPS shooters. Φυσικά υπάρχουν και όλα τα γνωστά όπως αυτά που αφορούν την αυξομείωσης της φωτεινότητας της οθόνης, της φωτεινότητας του πληκτρολογίου και της έντασης του ήχου. Συνολικά, η αίσθηση που αφήνει το πληκτρολόγιο είναι άριστη, με το βύθισμα των πλήκτρων να είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Εντυπωσιακές είναι και οι δυνατότητες φωτισμού που παρέχει το πληκτρολόγιο, ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί ανά πλήκτρο.

Το software διαθέτει πλήθος από επιλογές για το φωτισμό, είτε διαλέγοντας κάποια από τα έτοιμα προφίλ είτε φτιάχνοντας το δικό μας, όλα μέσα από την εφαρμογή SteelSeries GG. Πραγματικά, οι δυνατότητες είναι άπειρες. Όσον αφορά στο φωτισμό του πληκτρολογίου μπορούμε να επιλέξουμε 3 επίπεδα ή να τον απενεργοποιήσουμε πλήρως. Όσον αφορά στο touchpad, είναι μεγάλο, υποστηρίζει gestures και τα clicks του λειτουργούν απροβλημάτιστα.

Σε επίπεδο hardware τώρα, το σύστημα είναι από τα πλέον εξοπλισμένα που μπορεί να βρει κανείς. Η έκδοση της δοκιμής έρχεται με ένα από τους κορυφαίους mobile επεξεργαστές της AMD, τον AMD Ryzen 9 370HX. Έχει 12 πυρήνες και 24 threads, ακολουθεί Zen5 αρχιτεκτονική με 4 Performance και 8 Efficiency πυρήνες, όλοι με Hyper-Threading. Υποστηρίζεται από 32GB –μη επεκτάσιμης- μνήμης GDDR5x στα 7500MT/s. Να σημειώσουμε ότι ο επεξεργαστής ενσωματώνει και γραφικά Radeon 870M. Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο τώρα, βρίσκουμε ένα ταχύτατο NVMe των 2TB, στον οποίο μετρήσαμε περίπου 7GB/sec ταχύτητα ανάγνωσης και περίπου 5GB/sec όσον αφορά στην εγγραφή (σύμφωνα με το CrystalDiskMark).

Πάμε τώρα στις επιδόσεις του συστήματος. Το laptop έρχεται με την εφαρμογή MSI Center μέσα από την οποία μπορούμε να επιλέξουμε διάφορα προφίλ επιδόσεων. Υπάρχει το MSI AI Engine, το οποίο αυτόματα αλλάζει το προφίλ επιδόσεων ανάλογα με το τι τρέχει εκείνη την ώρα, όμως εμείς χρησιμοποιήσαμε για τις μετρήσεις μας τα ξεχωριστά προφίλ: Extreme Performance, Balance και ECO-Silent.

Για παράδειγμα, όλα τα gaming test που έχουμε παρακάτω έγιναν στο Extreme Performance ενώ η αυτονομία έγινε στο ECO-Silent. Κάθε προφίλ χρησιμοποιεί διαφορετικά TDP για CPU και GPU. Για τον επεξεργαστή λοιπόν έχουμε 70/50/20 Watt αντίστοιχα ενώ για την –Nvidia GPU- έχουμε 105/95/95 Watt, ωστόσο ειδικά για τη κάρτα γραφικών στο ECO, υπάρχει και περιορισμός θερμοκρασίας στους 74 βαθμούς Κελσίου. Από εκεί και πέρα, έχουμε και τρία επιπλέον προφίλ που αφορούν συγκεκριμένα τη κάρτα γραφικών: Discreet, MSI Hybrid και Integrated. Στη πρώτη περίπτωση λειτουργεί πάντα η RTX 5070Ti, στη δεύτερη περίπτωση το σύστημα αυτόματα αλλάζει GPU ανάλογα με το τι τρέχει στα Windows και στη τρίτη έχουμε μόνο την onboard.

Για τη μέτρηση της αυτονομίας λοιπόν, χρησιμοποιήσαμε την επιλογή Integrated. Και μιας και μιλάμε για αυτονομία, το σύστημα έρχεται με τη μεγαλύτερη δυνατή μπαταρία που θα μπορούσε να υπάρχει σε laptop το οποίο θα επιτρεπόταν σε αεροπλάνο, έχοντας χωρητικότητα 99,99Wh. Με τις παραπάνω ρυθμίσεις (ECO/Integraded GPU), το WiFi ενεργό και την οθόνη στα 150nits (70% με βάση τη μπάρα φωτεινότητας), μας έδωσε περίπου 8,5 ώρες χρήσης στο Procyon Office Productivity Battery Test, χρόνος εξαιρετικός.

Τρέξαμε το Cinebench 2024 για να δούμε τις επιδόσεις του αλλά και κατά πόσο φτάνει στις μέγιστες συχνότητες και πήραμε 1239/1180/812 πόντους στο multiscore σε Extreme/Balanced/ECO αντίστοιχα. Βγάζοντας πάντως το laptop από το ρεύμα, το TDP διαφοροποιείται αρκετά στα 29/29/15 Watt για τα τρια mode αντίστοιχα, με αποτέλεσμα και οι επιδόσεις του επεξεργαστή να μειώνονται αρκετά. Το single core σκορ ήταν πάντα 114-116 πόντους. Στο stress test του Cinebench 2024 (στο Extreme Performance) είδαμε τη θερμοκρασία της CPU να βρίσκεται γύρω στους 90-92 βαθμούς (σε δωμάτιο με 25 βαθμούς), χωρίς να μειώνεται το τελικό αποτέλεσμα.

Πραγματικά εντυπωσιακή λειτουργία με την MSI να έχει κάνει όπως φαίνεται εξαιρετική δουλειά στο σύστημα ψύξης, το οποίο πέρα από αποδοτικό είναι και σχετικά αθόρυβο. Ναι μεν αν χειροκίνητα επιλέξουμε να βάλουμε τους ανεμιστήρες στη μέγιστη ένταση αυτοί ακούγονται, στη πράξη δε πρόκειται να περιστραφούν με τη μέγιστη ταχύτητα σχεδόν ποτέ, ακόμα και όταν παίζουμε παιχνίδια. Δεν είναι όμως μόνο ότι δε κάνει πολύ φασαρία, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα λεπτό laptop αλλά και ότι ο θόρυβος δεν είναι ενοχλητικός από πλευράς «συχνότητας». Όσον αφορά τώρα στα σημεία που αναπτύσσεται θερμότητα, είναι στο τμήμα πάνω από το πληκτρολόγιο, σημείο δηλαδή που δύσκολα θα ακουμπήσει κάποιος

Όπως είπαμε, το laptop της MSI έρχεται με δυο ενσωματωμένα υποσυστήματα γραφικών, το ενσωματωμένο στον επεξεργαστή της AMD και μια Nvidia RTX5070Ti (mobile) με 12GB μνήμης GDDR7 και TDP στα 105Watt. Οι δυο κάρτες συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω της τεχνολογίας Optimus με την MSI πάντως να προσφέρει στο χρήστη περισσότερες επιλογές όπως αναφέραμε και παραπάνω. Όποιος θέλει να έχει πάντα τις καλύτερες επιδόσεις από το υποσύστημα γραφικών της Nvidia, θα επιλέξει το Discreet, καθώς έχουμε καλύτερες επιδόσεις (6-10%) στα παιχνίδια. Σε κάθε περίπτωση, το υποσύστημα γραφικών της Nvidia προφανώς και μπορεί να προσφέρει πραγματικά καλές επιδόσεις ακόμα και στη native ανάλυση της οθόνης. Να σημειώσουμε πάντως, για το θέμα της ονοματολογίας, πως η RTX5070Ti των laptop έχει παραπλήσια specs με την RTX5070 για desktop, έχοντας όμως λιγότερους shaders/TMUs και λειτουργεί με περιορισμένο TDP (και ρολόγιοα), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι πραγματικές επιδόσεις της mobile RTX5070Ti να είναι κάτω από αυτές της RTX5070 για desktop. Τα περισσότερα benchmark τα τρέξαμε σε 1440p και κάποια στη native 1600p που υποστηρίζει η οθόνη. Ειδικά δε το Cyberpunk 2077 το τρέξαμε και στα τρια προφίλ TDP αλλά και στα τρια προφίλ GPU.

Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Στο σχετικό διάγραμμα μπορείτε να δείτε ότι χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την RTX5070Ti έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το Hybrid. Όσον αφορά στην onboard GPU, αυτή προφανώς και δε μπορεί να φτάσει την RTX5070Ti και πρακτικά είναι μια λύση για χρήση μόνο με παλιά και γενικά μη απαιτητικά παιχνίδια ή για gaming σε χαμηλές αναλύσεις. Κάτι άλλο που δοκιμάσαμε με το Cyberpunk 2077 είναι το multiframe gen που υποστηρίζει η σειρά RTX5000.

Η αλήθεια είναι πως ενεργό το RT Overdrive, το σύστημα δε μπορεί να έχει πάνω από 30fps ακόμα και με το DLSS στο Quality σε 1440p, αλλά με DLSS στο Performance πήραμε 49 fps τα οποία έφτασαν κοντά στα 140fps με 4x Framegen. Είναι χρήσιμο χαρακτηριστικό, από τη στιγμή που έχουμε και οθόνη στα 240Hz, ώστε να φτάσουμε το ‘οπτικό’ frame rate κοντά σε αυτό το όριο ευκολότερα.


Από εκεί και πέρα, τρέξαμε αρκετά ακόμα παιχνίδια, με αυτά που χρησιμοποιούν RT να ζορίζουν περισσότερο τη GPU (με εξαίρεση το Shadow of the Tomb Raider), ωστόσο είχαμε σε κάθε περίπτωση playable επιδόσεις που σίγουρα μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα ρυθμίζοντας τα γραφικά σε κάτι άλλο πέρα από τις καλύτερες ρυθμίσεις. Για όσους θέλουν να κάνουν ευκολότερα συγκρίσεις με το σύστημά τους, τρέξαμε και το 3D Mark με αποτελέσματα 3405 στο Steel Nomad και 3983 στο Speedway.

Όλα τα παραπάνω βέβαια κοστίζουν αρκετά, με τη τιμή των €3699. Με αυτά τα χρήματα αποκτάει κανείς ένα λεπτό και ελαφρύ laptop με υψηλές επιδόσεις και αθόρυβη λειτουργία, εξαιρετική αυτονομία, άριστη οθόνη, το οποίο μπορεί να είναι ταυτόχρονα εξαιρετικό για games αλλά και για εργασία.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity