Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI Titan GT77 HX 13VI Review

*
Το MSI Titan GT77 HX 13VI είναι ένα εξαιρετικό desktop replacement laptop που απευθύνεται περισσότερο στους gamer αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και σαν επαγγελματικό workstation. Έρχεται με κορυφαίο, σύγχρονο hardware αλλά και κόστος που αγγίζει τις €6500. Ο υπολογιστής έρχεται μέσα σε ένα μεγάλο κουτί, το οποίο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκουμε το ίδιο το σύστημα και το μεγάλο και βαρύ τροφοδοτικό του των 330Watt.



Αφαιρώντας τον υπολογιστή από το κουτί του, αντιλαμβανόμαστε αμέσως τη καλή ποιότητα κατασκευής του υπολογιστή. Η MSI έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον πλαστικά μέρη τα οποία θα μπορούσαν να είναι καλύτερης ποιότητας, κυρίως από πλευράς αίσθησης. Γιατί από πλευράς συναρμογής δε παρατηρήσαμε κανένα πρόβλημα. Ακόμα και η οθόνη είναι στιβαρή και ασκώντας πίεση για να τη λυγίσουμε, αυτό συμβαίνει στον ελάχιστο βαθμό. Στο κάτω μέρος βρίσκονται αρκετές λαστιχένιες επιφάνειες ώστε το σύστημα να μη κουνιέται καθόλου όταν «πατάει» πάνω στο γραφείο καθώς και αρκετές γρίλιες (όπως και περιμετρικά του laptop) για τον καλύτερη διαχείριση της παραγόμενης θερμότητας στο εσωτερικό.



Στη πλάτη της οθόνης δεσπόζει ο φωτιζόμενος δράκος της MSI, ενώ φωτισμός LED υπάρχει στο πληκτρολόγιο (με δυνατότητα ρύθμισης ανά πλήκτρο) αλλά και στις γρίλιες του συστήματος ψύξης στο πίσω μέρος του laptop.






Η ίδια η οθόνη ανοίγει άνετα με το ένα χέρι, με το μοναδικό μας παράπονο να είναι το γεγονός ότι η μέγιστη κλήση που μπορεί να φτάσει δε ξεπερνάει τις 130 μοίρες. Σίγουρα θα θέλαμε να ανοίγει λίγο περισσότερο, ωστόσο τα 2 hinges που κρατάνε το panel είναι αρκετά στιβαρά.



Επιπλέον, η οθόνη δύσκολα θα μπορούσε να ανοίγει περισσότερο καθώς το σώμα του laptop εξέχει προς τα πίσω, καθώς εκεί βρίσκεται τοποθετημένο το σύστημα ψύξης.



Η ίδια η οθόνη είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Με διαγώνιο λίγο πάνω από 17’’ και με ανάλυση 3840x2160, αν μη τι άλλο προσφέρει όλο το περιβάλλον εργασίας που χρειάζεται ο κάτοχός του. Επιπλέον μπορεί να λειτουργεί στα 144Hz (μπορούμε να τη ρυθμίσουμε και στα 60Hz), δυστυχώς όμως δεν υποστηρίζει VRR (g-sync στη προκειμένη περίπτωση). Τα bezel γύρω από το panel είναι αρκετά μικρά αλλά εκεί όμως που η MSI πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό της είναι το γεγονός ότι το panel (που προστατεύεται από anti-glare επιφάνεια η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά) βασίζεται σε τεχνολογία Mini-Led. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει εκατοντάδες τοπικά σημεία οπίσθιου φωτισμού με το αποτέλεσμα να πλησιάζει αυτός ενός OLED panel με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Από τη μια έχουμε εξαιρετικά βαθύ μαύρο χωρίς ίχνος backlight bleeding, όπως ακριβώς σε ένα OLED panel, από την άλλη όμως έχουμε και εξαιρετικά υψηλή φωτεινότητα, με το panel να είναι HDR συμβατό κάτι που ενεργοποιήθηκε άμεσα εκκινώντας συμβατό περιεχόμενο στο Netflix!. Ενεργοποιώντας το HDR μέσα από τα Windows 11, μετρήσαμε φωτεινότητα που ξεπέρασε τα 1000 nits (για την ακρίβεια 1143), τιμή πραγματικά εξαιρετικά υψηλή.


Η μέγιστη φωτεινότητα που μετρήσαμε με το HDR ενεργό.

Χωρίς το HDR ενεργό, η φωτεινότητα της οθόνης βρίσκεται περίπου στα 600nits, η οποία όμως μειώνεται περισσότερο (κοντά στα 400nits) όταν το laptop λειτουργεί με μπαταρία (οπότε και δε μπορούμε καν να ενεργοποιήσουμε το HDR). Από πλευράς θυρών, το MSI Titan GT77  ΗΧ 13VI είναι πλήρες. Στην αριστερή πλευρά έχουμε δυο Type-A USB 3.2 Gen 2, SD Card reader, την είσοδο τροφοδοσίας και ένα jack 3.5μμ για μικρόφωνο/ακουστικά. Στη δεξιά πλευρά έχουμε έξοδο HDMI 2.1, θύρα LAN 2.5G και δυο Type-C θύρες που είναι συμβατές με το Thunderbolt 4 και προσφέρουν έξοδο εικόνας Display Port, με τη μια να μπορεί να λειτουργήσει και σαν θύρα φόρτισης με φορτιστή 100 Watt.


Όλες οι απαραίτητες θύρες βρίσκονται δεξιά και αριστερά του laptop.

Δοκιμάσαμε το φορτιστή του Xiaomi 13 Pro (120 Watt) όμως δε λειτούργησε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι πολύ βολική αυτή η δυνατότητα γιατί κάποιος -τις ελάχιστες είναι η αλήθεια φορές- που θα αποφασίσει να μεταφέρει αλλού το σύστημα, δε χρειάζεται να πάρει και το τεράστιο τροφοδοτικό που τον συνοδεύει. Και λέμε ελάχιστες γιατί πολύ απλά το μέγεθός του δεν τον καθιστά πολύ εύκολο στη μεταφορά. Επιπλέον, το MSI Titan GT77  ΗΧ 13VI διαθέτει ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 6e και Bluetooth 5.3, οπότε είμαστε καλυμμένοι. Η web camera του laptop πάντως δεν ενθουσιάζει. Μπορεί να έχει φυσικό κάλυμμα με ένα διακόπτη, αλλά με ανάλυση 720p σίγουρα θα θέλαμε κάτι καλύτερο, αναλογιζόμενοι το κόστος του συστήματος.


Η web camera διαθέτει φυσικό κάλλυμα μέσω ενός διακόπτη.

Όσον αφορά στον ήχο που έρχεται από τα ενσωματωμένα ηχεία, αυτός είναι δυνατός, καθαρός με αρκετά μπάσα και μας άφησε ικανοποιημένους, καθώς μάλιστα τα ηχεία είναι τοποθετημένα στη μπροστινή πλευρά του notebooks και έτσι ο ήχος έρχεται προς το μέρος του χρήστη. Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι, μετά την οθόνη,  το δεύτερο δυνατό του σημείο. Πρόκειται για ένα πλήρες keyboard το οποίο στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρησιμοποιεί μηχανικούς διακόπτες Cerrh MX.



Τα περισσότερα πλήκτρα έχουν τυπικό μέγεθος, με τα function keys το αριθμητικό και τα βελάκια να είναι μικρότερο από τα άλλα. Τα «μεγάλα» πλήκτρα είναι και αυτά που έχουν τους μηχανικούς διακόπτες με την αίσθηση που αφήνουν να είναι εξαιρετική. Έχουν καλό βύθισμα, ωραία επαναφορά και δε κάνουν ιδιαίτερο θόρυβο, αλλά καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μηχανικά πλήκτρα. Συνολικά, η αίσθηση που αφήνει το πληκτρολόγιο είναι άριστη. Όσον αφορά στο φωτισμό που προσφέρει, ο έλεγχός του τόσο για το πληκτρολόγιο όσο και για τα υπόλοιπα σημεία που υφίσταται γίνεται μέσα από την εφαρμογή SteelSeries GG.



Οι επιλογές πάρα πολλές προφανώς και δε χρειάζεται να αναλωθούμε περισσότερο στο κομμάτι αυτό. Όσον αφορά στην ένταση του φωτισμού του πληκτρολογίου μπορούμε να επιλέξουμε 3 επίπεδα ή να τον απενεργοποιήσουμε πλήρως. Όσον αφορά στο touchpad, είναι μεγάλο, υποστηρίζει gestures και τα clicks του λειτουργούν απροβλημάτιστα.



Σε επίπεδο hardware τώρα, το σύστημα είναι από τα πλέον εξοπλισμένα που μπορεί να βρει κανείς. Η έκδοση της δοκιμής έρχεται με το κορυφαίο mobile CPU της Intel, τον Intel Core i9 13980HX, ένα 24πύρηνο CPU με 32 threads και μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει στα 5.6Ghz και υποστηρίζεται από 64GB (!) μνήμης DDR5 στα 4800Mhz τοποθετημένα σε δυο slot. Για την αποθήκευση, το laptop της MSI έρχεται με δυο NVMe δίσκους των 2TB έκαστος, τοποθετημένους σε διάταξη RAID (!), ενώ μπορεί κανείς να εγκαταστήσει και τρίτο NVMe δίσκο εφόσον ανοίξει το καπάκι στο κάτω μέρος. Μετρήσαμε σχεδόν 12GB/sev ταχύτητες, οι οποίες είναι πραγματικά… εξωπραγματικές! Κάνοντας import παιχνίδια στο Steam (για να μη ξανακατεβάζουμε μισό TB δεδομένων τα μεταφέραμε από το κύριο PC με εξωτερικό δίσκο), αυτό έγινε πραγματικά αστραπιαία!


Το Raid setup των δυο NVMe δίσκων προσφέρει εξωπραγματικές επιδόσεις!

Τρέξαμε το Cinebench 23 για να δούμε τις επιδόσεις του CPU αλλά και κατά πόσο φτάνει στις μέγιστες συχνότητες και πήραμε σκορ 26225 στο performance mode, αποτέλεσμα που φέρνει το σύστημα να «κοντράρει» τον Threadripper των 64threads που έχει σαν παράδειγμα η εφαρμογή. Πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα που δείχνει την ισχύ του επεξεργαστή σε λειτουργία multithreading. Ξανατρέχοντας το ίδιο τεστ  στο silent mode όπου το laptop είναι πραγματικά αθόρυβο πήραμε 16775 πόντους (η CPU φτάνει μέχρι τα 50 Watt TDP), ενώ με το σύστημα εκτός ρεύματος, οι επιδόσεις μειώθηκαν κατακόρυφα (7681), καθώς το laptop είναι ρυθμισμένο να τρέχει τον επεξεργαστή με όριο TDP στα 25Watt.


Το αποτέλεσμα του Cibebench 23 σε multi core (αριστερά),single core (κεντρικά) στο performance mode και με μπαταρία (δεξιά).

Το σύστημα έρχεται με δυο υποσυστήματα γραφικών, το ενσωματωμένο στον επεξεργαστή της Intel που χρησιμοποιείται κατά τη χρήση του λειτουργικού συστήματος και μοιράζεται τη μνήμη του υπολογιστή και μια Nvidia RTX4090 (mobile) με 16GB μνήμης GDDR6 και TDP στα 150Wat (και άλλα 25Watt διαθέσιμα σαν boost). Οι δυο κάρτες συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω της τεχνολογίας Optimus με την MSI πάντως να προσφέρει στο χρήστη περισσότερες επιλογές από το συνηθισμένο, ανάλογα με το τι θέλει να κάνει. Υπό κανονικές συνθήκες, το υποσύστημα της Intel χρησιμοποιείται σε περιβάλλον Windows και αυτό της Nvidia αξιοποιείται στα games, με την αλλαγή να γίνεται αυτόματα. Ωστόσο, μέσα από το MSI Center υπάρχει η δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε πλήρως τα γραφικά της Intel, ώστε να έχουμε τις μέγιστες επιδόσεις.


Οι επιλογές που προσφέρει το MSI Center όσον αφορά στο πως θα αποδίδει το laptop.

Και η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο είναι προτιμότερο όταν το σύστημα είναι συνδεδεμένο στη πρίζα. Σε κάθε περίπτωση, το υποσύστημα γραφικών της Nvidia προφανώς και μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις ακόμα και στη native ανάλυση της οθόνης. Να σημειώσουμε πάντως, για το θέμα της ονοματολογίας, πως η RTX4090 των laptop έχει τα ίδια specs με την RTX4080 για desktop, απλά λειτουργεί με περιορισμό στο TDP. Για να έχουμε τη μέγιστη αυτονομία πάντως, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απενεργοποιήσουμε τα γραφικά της Nvidia και να αφήσουμε αυτά της Intel να λειτουργούν. Να σημειώσουμε πως κάθε τέτοια αλλαγή στη χρήση της GPU, απαιτεί επανεκκίνηση. Η μπαταρία είναι τεράστια (σχεδόν 100 Wh) και χάρη σε αυτή και έχοντας ενεργό το Super Battery mode, μπορούμε να έχουμε αρκετά μεγάλη αυτονομία σε χρήσεις όπως πχ την streaming βίντεο, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τις 4-5 ώρες, ανάλογα με την ένταση της φωτεινότητας και του ήχου.



Όλα τα benchmark τα τρέξαμε στη native ανάλυση της οθόνης (3840x2160) τόσο στο Performance mode όσο και στο silent mode του MSI Center. Ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι για να δούμε πως αποδίδουν τα παιχνίδια όταν δε θέλουμε φασαρία. Και η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε το σύστημα ρυθμισμένο στο Performance mode, όπου έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις, το σύστημα ψύξης με τους τέσσερις ανεμιστήρες πραγματικά κάνει πολύ θόρυβο. Είδαμε ταχύτητες περιστροφής που ξεπέρασαν τις 4000 στροφές, με το παραγόμενο θόρυβο να είναι τόσο υψηλός που δεν τον κάλυπτε ούτε ο ήχος από τα ηχεία.


Δείτε τη ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων στο performance (αριστερά) και στο silent (δεξιά). Η διαφορά είναι τεράστια κάτι που έχει ως αποτέλεσμα και διαφορετικά επίπεδα θορύβου αλλά και διαφορετικές επιδόσεις.

Ένα ζευγάρι ακουστικών, ειδικά με ANC, είναι ιδανικό αλλά η αλήθεια είναι πως εφόσον το silent mode δε μειώνει πολύ τις επιδόσεις, καλύτερα να χρησιμοποιούμε αυτό. Και οι μετρήσεις μας, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, μας έδειξαν ότι στο silent mode, το οποίο είναι πρακτικά αθόρυβο, έχουμε απώλεια επιδόσεων της τάξης του 10% στο frame rate των παιχνιδιών. Το οποίο ο υπογράφων το προτιμάει, από το θόρυβο των ανεμιστήρων. Ακόμα και σε περιβάλλον Windows, όταν κάνουμε βασικά πράγματα, οι ανεμιστήρες παίρνουν μπρος και λειτουργούν με υψηλές ταχύτητες για να απομακρύνουν τη θερμότητα που παράγει η CPU κυρίως (η οποία φτάνει εύκολα τους 95 βαθμούς).


Φορτώσαμε στο 100% CPU και GPU με τα AIDA64 και Furmark αντίστοιχα και η κατανάλωση έφτασε στα 75Watt για τη CPU και τα 170Watt για τη GPU.


Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται πάνω στο laptop κατά τη διάρκεια του stress test.

Στο silent mode όλα αυτά δεν ισχύουν, αλλά όπως είπαμε παραπάνω δεν έχουμε τις μέγιστες επιδόσεις του επεξεργαστή, χωρίς όμως να περιορίζεται ιδιαίτερη η GPU. Πάμε τώρα να δούμε τις μετρήσεις μας στα games.



Ξεκινώντας με το Horizon Zero Dawn σε Ultimate Quality, πήραμε  97fps (και 86fps στο silent mode).



Συνεχίζουμε με το Shadow of the Tomb Raider με όλα τα εφέ στο μέγιστο και με RayTracing ενεργό στη ρύθμιση UItra και χωρίς DLSS, πήραμε 95fps (desktop 88fps). Το Callisto Protocol είναι ένα πραγματικά απαιτητικό παιχνίδι που υποστηρίζει Raytracing χωρίς όμως να υποστηρίζει DLSS. Σε ρύθμιση UItra με RT και χωρίς FSR πήραμε 46 fps (43fps στο silent).

 

Συνεχίζοντας με τα νέα παιχνίδια, δοκιμάσαμε το Returnal το οποίο έχει πλήθος από ρυθμίσεις. Με ρύθμιση γραφικών Epic και EPIC RT χωρίς DLSS πήραμε 50fps (44fps στο silent).

 

Ένα άλλο σχετικά νέο παιχνίδι που δοκιμάσαμε είναι το Dying Light 2. Σε ρύθμιση High Quality (που είναι σε DX11) αλλά απενεργοποιώντας το DLSS, πήραμε το εντυπωσιακό 75fps (και 68fps στο Silent).

 

Ρυθμίζοντας το παιχνίδι σε High Quality RT χωρίς DLSS πέσαμε στα 35fps (31fps στο silent) οπότε η χρήση DLSS είναι απαραίτητη για να παίξει κανείς με υψηλότερα fps.

 

Το παιχνίδι υποστηρίζει DLSS3 (το λεγόμενο frame insertion), το οποίο είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό της σειράς RTX40xx το οποίο μπορεί να αυξήσει δραματικά το frame rate, όμως αυτό δε λειτουργεί στο benchmark. Λειτουργεί όμως στο Cyberpunk 2077 που είναι το τελευταίο παιχνίδι που τρέξαμε. Σε ρύθμιση RT Ultra (χωρίς DLSS) πήραμε μόλις 21 fps (19 fps στο silent, το παιχνίδι δε παίζεται έτσι ούτε σε desktop RTX4090), αλλά με DLSS ακόμα και χωρίς frame generation, τα πράγματα γίνονται πολύ καλύτερα.

 



Οι δυσκολότερες συνθήκες στο Cyberpunk 2077 είναι όταν ενεργοποιήσουμε το νέο path ray tracing mode, το οποίο με DLSS (σε performance) και frame generation, μας έδωσε 54,4 fps (πάντα σε 4K ανάλυση) Το να παίζει το Cyberpunk 2077 με path raytracing είναι κάτι… μοναδικό, πραγματικά. Αντίστοιχη ήταν και η εμπειρία μας με το Hogwars Legacy, το οποίο δεν έχει μεν benchmark, όμως υποστηρίζει DLSS3, κάτι που το καθιστά απολαυστικό παίζοντας με πάνω από 100fps! Γενικότερα, το laptop μπορεί να παίξει τα πάντα σε 4K ανάλυση με υψηλά frame rates ενώ όταν ενεργοποιείται το RayTracing, το DLSS έρχεται να βοηθήσει τη κατάσταση για να διατηρήσει το frame rate σε υψηλά νούμερα.



Όλα τα παραπάνω βέβαια κοστίζουν αρκετά, με τη τιμή του να είναι €6500. Τα χρήματα είναι πραγματικά πολλά, όμως η αλήθεια είναι ποιος όποιος το αποκτήσει, δε παίρνει μόνο τα κορυφαία υποσυστήματα σε επίπεδο CPU και GPU, αλλά μια από τις καλύτερες οθόνες που υπάρχουν εκεί έξω με κορυφαία φωτεινότητα και βαθύ μαύρο.. Σε κάθε περίπτωση, το MSI Titan GT77  ΗΧ 13VI είναι ένα εξαιρετικό gaming laptop, με κορυφαίες επιδόσεις, άριστη οθόνη, φωτισμό RGB. Θα θέλαμε να έχει καλύτερη web κάμερα (μόλις 720p και ας έχει φυσικό καπάκι για να τη κλείνουμε), θα θέλαμε λίγο καλύτερα πλαστικά. Όμως αυτές οι παραλήψεις είναι πταίσματα μπροστά σε όλα αυτά που προσφέρει.

Where to buy: https://msi.gm/SEB234A8 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικές επιδόσεις σε 4K ανάλυση
  • Γρήγορος επεξεργαστής
  • Καταπληκτική, κορυφαία οθόνη με υψηλή φωτεινότητα και HDR
  • Το silent mode δεν είναι το ταχύτερο, αλλά δε χάνει πολύ σε επιδόσεις με το laptop να είναι αθόρυβο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Web camera ανάλυσης... 720p
  • Αρκετή φασαρία στο performance mode
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*