Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Poco M5 και Poco M5s Review

*
Τα νέα Poco M5 και M5s έρχονται για να διεκδικήσουν τη θέση τους στην κατηγορία τιμής έως €250.

Ακόμα δυο συσκευές που έρχονται να τοποθετηθούν στη κατηγορία των smartphones με κόστος έως τα €250 είναι τα δυο νέα τηλέφωνα της Poco, το M5 και το M5s. Το πρώτο έρχεται σε έκδοση με 64GB χώρου στα €219,9 και το δεύτερο σε έκδοση με 128GB στα €259,9.




Έρχονται σε μια τυπική συσκευασία που περιλαμβάνει μια προστατευτική θήκη, καλώδιο USB Type-C και φορτιστή, αλλά μόνο για το Poco M5. Το Poco M5s ΔΕΝ περιλαμβάνει φορτιστή και αυτό είναι κάτι που πρώτη φορά συναντάμε σε συσκευή της Xiaomi γενικότερα! Προφανώς, είναι μια νέα πολιτική που ακολουθεί τις Samsung και Apple και η αλήθεια είναι πως δε περιμέναμε πως θα συμβεί.



Τα δυο τηλέφωνα μπορεί να μοιράζονται το όνομα, αλλά οι ομοιότητές τους σταματάνε εκεί καθώς πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά τηλέφωνα. Το οικονομικότερο μεταξύ των δυο Poco M5 είναι κατασκευασμένο από πλαστικό με την IPS οθόνη μπροστά να προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 3 και –τουλάχιστον στο δείγμα μας- να μη φοράει ζελατίνα προστασίας! Από πλευράς διαστάσεων, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ωστόσο είναι κάπως παχύ και σχετικά βαρύ στα 201 γραμμάρια. Η οθόνη έχει διαγώνιο 6,58’’ με τα bezel της να είναι τυπικά και IPS panel. Λειτουργεί σε ανάλυση Full HD+ (2408x1080) υποστηρίζοντας επιπλέον ταχύτητα 90Hz, κάτι που αρκετοί θα βρουν  χρήσιμο. Για IPS οθόνη έχει συμπαθητικά χρώματα (average Delta E 2,5 στο standard προφίλ), η φωτεινότητα πάντως είναι κάπως περιορισμένη στα 290nits όταν τη βάλουμε στη μέγιστη τιμή της, φτάνοντας  τα 370 στο max auto.



Μπορεί κανείς να διαλέξει και άλλα χρωματικά προφίλ ενώ φυσικά υπάρχει δυνατότητα επιλογής του refresh rate μεταξύ 60Hz ή 90Hz, με τη δεύτερη να είναι μάλλον αυτή που θα χρησιμοποιήσει ο περισσότερος κόσμος, καθώς αυτόματα ρυθμίζει το refresh rate μεταξύ 60/90Hz. Πχ σε εφαρμογές όπως το Gmail, ο Chrome και το ίδιο το Android είναι στα 90Hz ενώ στην εφαρμογή της κάμερας ή στο Netflix είναι στα 60Hz. Η selfie κάμερα είναι σε μορφή δάκρυ, τοποθετημένη μέσα στην οθόνη πάνω και κεντρικά, αφήνοντας έτσι το σύνολο της οθόνης για θέαση βίντεο. Ακριβώς στο πάνω άκρο της οθόνης, υπάρχει το ακουστικό το οποίο ίσα που φαίνεται. Στη δεξιά πλευρά της συσκευής, είναι το power button το οποίο παίζει και το ρόλο του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίο λειτουργεί γρήγορα και με ακρίβεια.



Τα volume controls βρίσκονται ακριβώς από πάνω ενώ η θέση για τοποθέτηση των καρτών sim είναι στην αριστερή πλευρά. Το τηλέφωνο δέχεται δυο κάρτες SIM (υποστηρίζει μόνο 4G) ενώ μπορεί επιπλέον να δεχτεί και κάρτες micro SD . Στο κάτω μέρος έχουμε το αξιοπρεπές ηχείο ενώ δίπλα είναι και η θύρα Type-C USB. Στο πάνω μέρος βρίσκεται μια έξοδος ακουστικών, χάρη στην οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και το ενσωματωμένο ραδιόφωνο, εφόσον συνδέσει ακουστικά. Παραδίπλα είναι και το γνωστό μας IrBlaster για τηλεχειρισμό συσκευών όπως air condition, τηλεοράσεις κτλ. Η πλάτη έχει ωραία υφή, θυμίζοντας δερματίνη και εκεί συναντάμε το τριπλό σύστημα καμερών παρέα με το LED flash.



Πηγαίνοντας τώρα στο μεγαλύτερο αδελφάκι, το M5s, πρέπει να πούμε ότι ουσιαστικά αποτελεί ένα rebrand του παλαιότερου Redmi Note 10s, δηλαδή είναι το ίδιο τηλέφωνο με ελαφρώς διαφορετική σχεδίαση της πλάτης. Έρχεται με μπαταρία 5000mAh, όπως το Poco M5 μόνο που μπορεί να φορτίσει στα 33 Watt αντί για 18 Watt, όμως όπως αναφέραμε και νωρίτερα δεν έχει φορτιστή στη συσκευασία.



Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη να καλύπτεται από Gorilla Glass 3 και να μην έχει κάποια ζελατίνα προστασίας. Από πλευράς διαστάσεων θεωρούμε ότι αυτές είναι ιδανικές για να το κρατάει κανείς άνετα ακόμα και χωρίς θήκη, ενώ το βάρος των 179 γραμμαρίων το καθιστούν σχετικά ελαφρύ. Ένα από τους λόγους που οι διαστάσεις είναι περιορισμένες είναι η ίδια η οθόνη των 6,43’’ ανάλυσης Full HD+ (2400x1080) η οποία είναι Amoled που λειτουργεί στα 60Hz. Τα bezel της οθόνης είναι περιορισμένα στις τρεις πλευρές με τη κάτω να έχει ελαφρώς μεγαλύτερο. Και εδώ προτιμάμε το Standard χρωματικό προφίλ που πετυχαίνει average Delta E 2.6, με τη μέγιστη φωτεινότητα να βρίσκεται στα 408 nits.



Σε συνθήκες υψηλού περιβάλλοντος φωτισμούς είδαμε 670nits ενώ σε περιβάλλον HDR (υποστηρίζεται στο Youtube) μετρήσαμε 900nits. Να σημειώσουμε ότι μέσα στην οθόνη βρίσκεται και η selfie κάμερα τοποθετημένη κεντρικά.



Στη δεξιά πλευρά της συσκευής, είναι το power button το οποίο παίζει και το ρόλο του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίο λειτουργεί γρήγορα και με ακρίβεια. Τα volume controls βρίσκονται ακριβώς από πάνω ενώ η θέση για τοποθέτηση των καρτών sim είναι στην αριστερή πλευρά. Το τηλέφωνο δέχεται δυο κάρτες SIM (υποστηρίζονται δίκτυα 4G) ενώ μπορεί επιπλέον να δεχτεί και κάρτες micro SD. Στο κάτω μέρος έχουμε το βασικό ηχείο, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το ακουστικό για να έχουμε στερεοφωνικό ήχο. Είναι πάντως αντιληπτή η διαφορά έντασης μεταξύ των δυο, με το βασικό ηχείο να ακούγεται και περισσότερο και καλύτερα. Στο κάτω μέρος βρίσκεται επιπλέον η θύρα Type-C USB και μια έξοδος ακουστικών, χάρη στην οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και το ενσωματωμένο ραδιόφωνο, εφόσον συνδέσει ακουστικά. Στο πάνω μέρος πάλι βρίσκουμε κάποιες γρύλλιες που βοηθάνε στη παραγωγή ήχου από το ακουστικό και το γνωστό μας IrBlaster για τηλεχειρισμό συσκευών όπως air condition, τηλεοράσεις κτλ.



Και οι δυο συσκευές τρέχουν το MIUI 13 που βασίζεται σε Android 12 και κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας πήραν αναβάθμιση έχοντας security updates με ημερομηνία 1 Σεπτέμβρη. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει συσκευές της Xiaomi τα τελευταία χρόνια δε θα έχουν κανέναν πρόβλημα να λειτουργήσουν τη συσκευή, αλλά και οι υπόλοιποι θα βρουν ένα όμορφο περιβάλλον χρήσης, app drawer αρκετές εφαρμογές (αλλά και κάποιες που μάλλον θα πάνε για άμεση απεγκατάσταση). Να σημειώσουμε ότι και στα δυο τηλέφωνα είδαμε διαφημίσεις να τρέχουν σε εφαρμογές της Xiaomi (πχ στη τελική οθόνη μετά την εγκατάσταση εφαρμογών από το Play Store) όμως μπορεί κανείς να τις απενεργοποιήσει πολύ εύκολα.


Poco M5 (αριστερά) Vs Poco M5s (δεξιά)

Πως όμως τρέχουν τα δυο τηλέφωνα. Η αλήθεια είναι ότι θεωρητικά το Poco M5 είναι ταχύτερο καθώς «φοράει» νεώτερο SoC το οποίο και στα benchmarks έβγαλε καλύτερες επιδόσεις. Και λογικά αυτή θα είναι η αλήθεια αλλά δε μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε καθώς το Poco M5s που είχαμε εμείς στα χέρια μας είναι έκδοση με 6GB μνήμης, η οποία δεν έρχεται στην Ελλάδα. Με αυτές τις συνθήκες, η εμπειρία είναι ελαφρώς καλύτερη στο Poco M5s, καθώς στο Poco M5 παρατηρήσαμε μικρές καθυστερήσεις κατά την εναλλαγή εφαρμογών, παρόλο που τις περισσότερες φορές αυτές ανοίγουν γρηγορότερα.


Poco M5 (αριστερά) Vs Poco M5s (δεξιά)

Το Poco M5 λοιπόν έρχεται με ένα φρέσκο MediaTek Helio G99 (στα 6nm) ενώ το Poco M5s φοράει το παλαιότερο Helio G95 στα 12nm, με το πρώτο να μας δίνει καλύτερα αποτελέσματα στο Geekbench και στο PC Mark, αλλά το δεύτερο να μας δίνει ελαφρώς καλύτερο αποτέλεσμα στο 3D Mark αν και στη πράξη, τα Android παιχνίδια θα παίζουν και στα δυο άνετα, με το Poco M5 να έχει το πλεονέκτημα ότι κάποια (όπως το Alto’s Odyssey) μπορούν να παίξουν στα 90Hz.

 
Poco M5 (αριστερά) Vs Poco M5s (δεξιά)

Να σημειώσουμε πάντως ότι στο τομέα της αυτονομίας, το Poco M5s κατάφερε να μας δώσει 75 λεπτά μεγαλύτερο χρόνο στο battery test του PC Mark, με το Poco M5 να μας δίνει 9ώρες και 30 λεπτά αλλά την οθόνη στα 90Hz (και τα δυο τηλέφωνα είχαν ανοιχτό το WiFi και την οθόνη στα 20nits φωτεινότητας).



Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες και εδώ τα δυο τηλέφωνα είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. Το setup καμερών του Poco M5 είναι  αυτό που λέμε «βασικό». Κεντρικός αισθητήρας είναι ένας στα 50MP πίσω από φακό διαφράγματος f/1.8. Υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση. Η βασικά κάμερα την ημέρα δίνει καλά αποτελέσματα, με ωραία χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια.





Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, μη περιμένει κανείς θαύματα, αν και με το Night Mode τα πράγματα βελτιώνονται αρκετά.



Πηγαίνοντας τώρα στους δυο άλλους φακούς, η χρησιμότητά τους είναι μάλλον μικρή, καθώς έχουμε ένα macro στα 2MP με σταθερή εστίαση και ακόμα έναν 2MP που χρησιμοποιείται σαν αισθητήρας βάθους και βοηθά το βασικό φακό να βγάλει portrait λήψεις.


Λήψη με το βασικό φακό χωρίς/με portrait mode

Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 1080p/30fps με το βασικό αισθητήρα (και 720p30 με το macro) με το αποτέλεσμα να είναι συμπαθητικό. \


1080p30 video με το βασικό φακό

Όσον αφορά στη selfie, αυτή βασίζεται σε αισθητήρα στα 5MP με fixed focus. Οι φωτογραφίες είναι όμορφες ενώ υποστηρίζεται και portrait mode.


Λήψη με το selfie φακό χωρίς/με portrait mode

Το βίντεο είναι 1080p30 και η αλήθεια είναι πως έχει αρκετά θέματα κυρίως στα textures που έχουν ένα water color εφέ.



Το setup καμερών του Poco M5s είναι σαφώς πληρέστερο. Κεντρικός αισθητήρας είναι ένας στα 64MP πίσω από φακό διαφράγματος f/1.8. Υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση.



Την ημέρα δίνει καλά αποτελέσματα, με ωραία χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια, προσφέροντας καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τη βασική κάμερα του Poco M5 κυρίως στο rendering των φυλλωσιών δέντρων.

 

 

 

Ωστόσο οι φωτογραφίες φαίνονται περισσότερο processed με εντονότερο sharpness. Το Poco M5s έχει και ultra wide κάμερα με αισθητήρα στα 8MP χωρίς auto focus. Τα καταφέρνει σχετικά καλά αν αναλογιστούμε τη κατηγορία τιμής της συσκευής, με ωραία χρώματα αλλά κάπως soft αποτέλεσμα.

 

 

 

Οι δυο άλλες κάμερες είναι ένας macro στα 2MP με σταθερή εστίαση και ακόμα ένας 2MP που χρησιμοποιείται σαν αισθητήρας βάθους και βοηθά το βασικό φακό να βγάλει portrait λήψεις.


Λήψη με το βασικό φακό χωρίς/με portrait mode

Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε ανάλυση 4K στα 30fps με το βασικό αισθητήρα, με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά όμορφο αν και εδώ υπάρχει έντονο sharpness. 



Ο ultrawide τραβάζει βίντεο 1080p30 το οποίο είναι μέτριο.



Όσον αφορά στη selfie, αυτή βασίζεται σε αισθητήρα στα 8MP με fixed focus.


Λήψη με το selfie φακό χωρίς/με portrait mode

Οι φωτογραφίες είναι όμορφες ενώ υποστηρίζεται και portrait mode. Το βίντεο είναι 1080p30 και προσφέρει καλή ποιότητα, αρκετά καλύτερη από αυτή της selfie του Poco M5.



Τα δυο νέα Poco M5 και M5s είναι δυο συσκευές που σίγουρα θα βρουν το κοινό τους. Μεταξύ των δυο σίγουρα το Poco M5s είναι πληρέστερο, με περισσότερες και καλύτερες κάμερες, ταχύτερη φόρτιση (χωρίς όμως φορτιστή στη συσκευασία), καλύτερη οθόνη (και ας μη τρέχει στα 90Hz), στερεοφωνικό ήχο και μπορεί μεν να είναι ακριβότερο, έρχεται όμως και με περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στα 128GB. Από την άλλη, το Poco M5 προσφέρει τα 90Hz στην οθόνη ενώ έρχεται με νεώτερο SoC στα 6nm που έχει καλύτερες επιδόσεις στο κομμάτι της CPU, με την αυτονομία πάντως των δυο συσκευών να είναι παραπλήσια. 

7

ENTERNITY SCORE
Poco M5

7

ENTERNITY SCORE
Poco M5
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ωραία πλάτη το Poco M5
  • Τα 90Hz είναι χρήσιμα στο Poco M5
  • Η οθόνη του Poco M5s είναι αρκετά καλή για τη κατηγορία τιμής
  • Τα κλασσικά της Xiaomi: έξοδος ακουστικών, microSD, IR Blaster
  • Μεγάλες μπαταρίες με καλές αυτονομίες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πάει ο φορτιστής από το Poco M5s
  • Το Poco M5s είναι ίδιο με το.. Redmi 10S του 20221
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*